(14.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Prostě dostaneme se do recese, dostaneme se do obrovských problémů v průmyslu, pokud tady budeme nakupovat plyn, který bude pětkrát dražší. Je to politické rozhodnutí, abychom na někom nebyli závislí, ale v přímém přenosu zabijeme sami sebe. Ale to nevadí! Hlavně, že nebudeme kupovat ten plyn od Rusů a nebudeme mít žádné kontakty, žádné politické kontakty s tím Ruskem, když jsme tady před chvilkou slyšeli v tom exkurzu, který se plynu týkal, že plyn je plyn a že se různě mísí. Ale to už je vedlejší. Samozřejmě hlavně být proti tomu Putinovi. A to nevadí, že zničíme svůj průmysl, ale hlavně když to nebudeme nakupovat od Rusů.

Česká republika je podle jeho slov jedinou zemí ve střední Evropě, která nemá uzavřený dlouhodobý kontrakt na nákup zemního plynu. Přitom ho pravděpodobně dříve měla. Cituji: Při privatizaci - a to je to, o čem jsme se tady bavili před chvilkou i s panem exministrem Havlíčkem a s panem expremiérem Babišem - při privatizaci ho zdědila, tento kontrakt, firma RWE, která se ho prakticky zbavila, protože místo tohoto levného plynu upřednostnila vazbu na burzu. Takže výsledek je, že dnes nenakupujeme plyn za 6 korun tak jako Němci, nebo ty německé firmy, které ho nakupují, ale za 25 korun na burze, uvedl Vladimír Štěpán.

Já mám k energetice ještě jednu poznámku. My samozřejmě vyrobíme, a já to tady někde mám, vyrobíme tu energii poměrně velmi levně a pak ji posíláme na dvě burzy. Jednu na komoditní burzu do Lipska a druhou na burzu do Prahy, kde se de facto stanovuje cena energií pro Českou republiku. Všechno tohle znamená, že vyrobíme tu energii poměrně velmi levně, ale nakupujeme ji zpátky, nebo stanovujeme tu cenu poměrně draze. A tady existuje ještě jedna varianta, která se jmenuje sociální tarif. To byly dvě větve, kde vlastně se energie prodává a nakupuje, a další větev se jmenuje - která neexistuje - se jmenuje sociální tarif. A dočasně se dá používat, že se prostě ČEZ, polostátní firma, zaváže, že bude českým firmám a českým občanům, jak fyzickým, tak právnickým osobám, poskytovat zastropovanou cenu energií. Má to samozřejmě jeden háček a ten háček jsou další akcionáři, kteří jsou součástí ČEZu. Abychom dodrželi zákony, tak ti by se museli vykompenzovat tady těmi penězi.

Ale možná se zeptáte: A kde na to vezmeme? Já si myslím, že v současné době je to velmi jednoduché. ČEZ dosáhne jeden z nejlepších ekonomických výsledků díky spoustě věcí, díky ceně energie a podobně, a podle mě to bude třeba v letošním roce 50 miliard. Nám by stačilo, kdybychom 30 miliard z toho vzali a dali to na ten sociální tarif a vykompenzovali to. Státní rozpočet to nebude stát vůbec nic, ale těm lidem bychom pomohli. Ale ti lidé prostě za půl roku, až budou mít platit hypotéky, nebudou mít fixaci, budou platit energie, budou platit ceny potravin, prostě všecky vstupy, všecky jejich výdaje se zvýší několikrát, tak na to nebudou mít. A je to jedna z dalších věcí, kterou vláda neřeší, a já na to opakovaně upozorňuji, že prostě to bude za několik měsíců velký problém. A já říkám: Vládo, to řešení se jmenuje sociální tarif. A doufám, že se o tom alespoň budete bavit.

Dále pan Štěpán dodává, že cena plynu na burze je nepředvídatelná, a proto teď lidem a firmám chodí najednou vysoké faktury. Ale zatím ne všem, protože některé subjekty mají uzavřené dlouholeté smlouvy na zafixovanou cenu. Někteří občané mají štěstí. Po jejich skončení se ovšem tento problém bude týkat úplně všech. A to je ta doba, na kterou upozorňuji, a tvrdím, že řešení se jmenuje sociální tarif. Tedy ne letos, ale až v příštím roce, respektive v roce 2024 budou dopady zvýšených cen energií nejcitelnější. Já jen abych se pokusil nastínit, jak by to mohlo vypadat. Já neříkám, že to tak bude vypadat, ale je předpoklad, že to prostě může dopadnout takhle. Za byt 3+1 už se za otop nebude platit 20 000, nebude se platit ani 40 000 jako teď, ale může to být i 60 000, varoval Vladimír Štěpán a dodal, že u elektřiny to bude ještě horší. Bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu, energetický expert Ivan Noveský, k tomu uvádí, že elektřina z jádra se v České republice - a teď poslouchejte - vyrábí za 25 haléřů za kilowatthodinu, z uhlí pak dokonce za 15 haléřů, ale na burze v Lipsku se pak cena vyšvihne až třeba na 8 korun za kilowatthodinu. Tedy nárůst až téměř o 4 000 %. Tak jenom abyste věděli, jaký je rozdíl mezi tím, když to vyrobíme, když to vyrobíme v elektrárnách, které jsme komplet zaplatili my, ať už jde o Dukovany, Temelín, nebo další, a prodáváme to a krmíme kapsy spekulantům a dáváme jim 7,50 za kilowatthodinu do kapsy, ať už jsou to právnické osoby, fondy nebo další. Řešení, znovu opakuji, se jmenuje sociální tarif. Přitom se jedná o českou elektřinu vyráběnou z českých zdrojů a konzumovanou na českém území, ale prodávaná je za německé ceny z burzy v Lipsku. A je to mimochodem jeden z hlavních důvodů současné vysoké inflace. Znovu opakuji, vláda to neřeší, říká: kupte si dva svetry, stáhněte topení na 18 stupňů.

Podobná je situace u plynu, který je v České republice fyzicky ruský, ovšem nakupovaný přes západní německé obchodníky, kteří ho odebírají od Gazpromu. Plyn od Gazpromu skupuje dle Vladimíra Štěpána západní Evropa, která si plní zásobníky, a na Českou republiku nic nezbývá. Takže celá slavná Evropská unie s evropským řešením jde pěkně k šípku. Prostě je to jasné a já na to upozorňuji pořád. Každému je bližší košile než kabát. Myslíte si, že když si pronajmete část zásobníků v Polsku, že k vám nějaký plyn doputuje? No prostě i když si pronajmete a budou ho tam mít Poláci a budou ho potřebovat, tak vám ho nepošlou! Stejně tak - pamatujete si? - jak nám Němci zastavovali kamiony s rouškami na hranicích a řekli: Zpátky! Jak do Česka? Sami máme málo! Bližší košile než kabát. Takže je potřeba chránit národní zájmy a to by vláda v této chvíli měla udělat.

Vladimír Štěpán dále uvádí, že rozdíl mezi cenami plynu na Slovensku a v České republice je 100 % ceny. Představte si to! Tedy že Slováci platí za plyn dvakrát méně, a to proto, že mají uzavřený dlouhodobý kontrakt, který drží státní dodavatel plynu. Má samozřejmě uzavřený dlouhodobý kontrakt o Maďarsko. Ale tady to prostě nikoho nezajímá. I ten plyn, který kupujeme od Němců, od německých soukromých firem, tak oni ho kupují za 6 korun a nám ho prodávají za 27 korun. Jenom abyste věděli, jaký je to obrovský byznys. A českým vládám to nikdy nevadilo. Prostě všecko bylo v pohodě.

Podle Vladimíra Štěpána je více cest, jak opět zlevnit zemní plyn. Například oslovit německé obchodníky, kteří odebírají plyn levně, aby ho umisťovali na burzu, kam už Gazprom nedodává. Pokud jde o alternativy: norský plyn spotřebují Němci, zkapalněný plyn, takzvaný LNG, se nemá jak do České republiky vést. A co česká vláda nabízí jako alternativy, je pak dle něho k pláči. Tepelná čerpadla - toho jsem byl teď osobně svědkem na Primě v neděli, kde vlastně všichni koaličníci, kteří tam seděli se mnou, se shodli, že řešením jsou tepelná čerpadla. No to bylo úplně k smíchu, protože my potřebujeme řešit hlavně průmysl. Ten když se zastaví, tak dojde k obrovským ekonomickým problémům, k nezaměstnanosti a k dalším. A ty opravdu tepelná čerpadla nevyřeší. Tepelná čerpadla jsou drahá, nákladná a hlavně nejsou kapacity na jejich vybudování. I když máme velké dotace pro fyzické osoby, tak to prostě nemá kdo vybudovat hned. A solární energie funguje nejméně v zimě, kdy je právě naopak nejvíc potřeba. Prostě v České republice v zimě tolik nesvítí, kolik bychom potřebovali.***




Přihlásit/registrovat se do ISP