(14.30 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Takže to bylo k té energetice. A znovu opakuji, energetika je alfa i omega. Je to primární problém inflace. Na základě energií se budou zvyšovat ceny úplně všeho, hlavně českých domácností a je to prostě velký problém, který vláda neřeší. Řeknu to potřetí a naposled: řešte to, jinak to skončí velkým průšvihem.

A teď to, co jsem avizoval hned na začátku, že bych se chtěl věnovat problému s potravinami. Dneska o tom nikdo nemluví. O problému s potravinami se dneska nemluví, ale je to problém, který je na lopatě, který se takhle veze, ale možná, já nevím, jestli o tom novináři nechtějí mluvit, aby nekompromitovali vládu, ta mainstreamová média, protože vědí, že je to další průšvih. Já nevím proč. Jednou večer jsem viděl, že Česká televize uvedla, že se zvyšují ceny vepřového. Ale já myslím, že se zvyšují ceny všech potravin a budou se zvyšovat. Takže bych chtěl požádat novináře, aby se tomu prostě věnovali, protože to je problém.

A navazuje to na problém i v energetice, jak už jsem řekl. Jen se do této oblasti prolínají všechny chyby jak minulých vlád, tak chyby v přílišném ustupování Evropské unii a už tam začínají směřovat i jasné chyby této vlády pětikoalice. Jenom bych chtěl říct, že v současné době, kdy nebudou potraviny - nejenom že budou drahé, ale nebudou, znovu opakuji, nebudou potraviny, budete si to chtít koupit, ale nebudou - jediná možnost, jak s tím něco udělat, a to už se mělo udělat včera, možná před rokem, je vykašlat se na kvóty Evropské unie a intenzifikovat zemědělství. Intenzifikovat - co to znamená? Začít víc pěstovat, vykašlat se na řepku a soláry. Začít víc pěstovat například pšenici, obiloviny a další zemědělské plodiny a chovat dobytek, chovat hospodářská zvířata. A dát samozřejmě českým zemědělcům takové dotace, minimálně stejné, jako mají na západě a na severu Poláci, aby prostě byli konkurenceschopní ti čeští zemědělci. Zeptejte se jich, oni vám řeknou, kolik prodělávají na jedné dobytčí jednotce nebo na jednom praseti. Prodělávají dneska tisíc korun. Kolik tisíc korun prodělávají na jednom praseti ve výrobě.

Člen představenstva Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek k tomu uvádí - já samozřejmě cituji všechny ty lidi, kteří to říkají, aby novináři neřekli, že si tady vymýšlíme nějaké věci, které nejsou pravda. Já prostě chci, abych to měl odzdrojované, ne že bych se vymlouval na ně, že někdo něco řekl, ale potom novináři nebo i vláda řeknou: vy jste si, pane Fialo, něco vymýšlel, vy jste si to vymyslel, vycucal z prstu. Tak jenom cituji, kde mám ten zdroj, abychom věděli, kde jsem to vzal.

Takže Zdeněk Jandejsek: Řešením jsou jen systémová opatření spočívající ve schválení výše uvedeného zákona o významné tržní síle podle Francouzů, Italů a dalších. Je to v tom zákoně významná změna, tak uvidíme, jestli bude mít vládní koalice sílu se postavit významné tržní síle ve prospěch českých občanů a českých zemědělců. Skutečné řešení přinesou jen následující kroky:

Ihned podpořit ty, kteří vyrábějí a jsou schopni navýšit výrobu kvalitních a cenově dostupných potravin, je úplně jedno, jestli jsou velcí, malí nebo střední, prostě všichni, kteří jsou schopni vyrábět.

Ihned zrušit nesmyslné podpory do extenzivních výrob, které pod rouškou ekologického zemědělství a ochrany přírody rozdávají prostředky, které nic nepřinášejí obyvatelstvu ani přírodě. To je myslím jasné, to je ta intenzifikace, o které jsem hovořil.

Současné směrování dosavadních prostředků do ekologické produkce přináší ze 17 % půdy, která je v ekologickém režimu, cirka 1,5 % produkce. Opravdu unikát, který chce současný ministr nehoráznými prostředky dále podporovat. To je ten klimatismus, environmentalismus a podobné nesmysly, které nás přivedou na kraj světa, a také si myslím, že svět neakceptuje tyto hodnoty Západu, jako je genderismus, klimatismus, environmentalismus, má padesát šest pohlaví. To jsou hodnoty současného Západu, které ten svět neakceptuje a nechce s nimi nic mít. Tak jenom aby bylo jasno.

Ihned řešit zákon o významné tržní síle, kde by se měl řešit:

a) zákaz nákupu za podnákladové ceny,

b) zákaz prodeje za podnákupní ceny, únik příjmů státu v DPH,

c) zastropování marží na úrovni cirka 10 % po odpočtu nákladů prodeje a DPH - dneska máte marže na potraviny klidně 200 % i 1 000 %, takže ti zemědělci prodávají pod náklady, ale pak je tady významná tržní síla, která má 200 až 1 000 % zisku,

d) objem prodeje v promocích, podobně jako je tomu v Německu, do 20 %,

e) privátní značku prodejců a tak dále zrušit a uvádět adresného výrobce a zpracovatele,

f) posílit rozpočet národních podpor, to jsem už říkal, aspoň o 1,5 miliardy, které je nutné směrovat do komodit živočišné výroby. - Tady už se přestává chovat dobytek. A přitom ministr Jurečka řekne - to musím říct, to je podle mě výrok roku - že energii nahradíme plynem z chlévského hnoje, když to řeknu slušně. To jsem si nemohl nechat ujít a myslím, že to fakt aspiruje na výrok roku, přestože si pana ministra Jurečka vážím a vím, že o zemědělství něco ví. - Konec citace.

To jsou jasné kroky, které vláda udělat může, a pokud aspoň něco neudělá, budou mít lidé v České republice čím dál hlouběji do kapsy a budou nešťastní a postupně i dost naštvaní. Mluvil jsem o energiích. Další část jsou potraviny, to nás teprve čeká a já to říkám o den předem, než se ten problém prostě provalí v celé své nahotě.

Vládní pětikoalice tedy má dost témat, která má v současné situaci řešit ve prospěch českých občanů. Ne dost, v podstatě na co se podíváte, je potřeba řešit, a neřeší se to. A je to problém, který nakonec vybublá na povrch, a bude to pro současnou vládu velký problém. Proč to nedělá a vyskládala na tuto mimořádnou schůzi korespondenční volbu a další úplně možná politická témata, ale nikoliv témata, která vlastně řeší problémy obyčejných občanů, obyčejných lidí, tomu dost dobře nerozumím. Ale je jasné, že pro tuto vládu ta politika je důležitější než pomáhat lidem. Pro občany České republiky si myslím, že je korespondenční volba úplně nezajímavá. Je to politické téma a je to pro mě naprostá záhada.

Takže dámy a pánové, já jsem měl prostě pocit, že přestože se tato schůze bude věnovat úplně jiným věcem, bude se věnovat politice, že je potřeba upozornit na to, co lidi trápí a bude trápit a s čím se budeme v následujících dnech, měsících a letech setkávat a co budeme řešit. Chtěl jsem dát vládě takový malý návod, co by asi mělo být součástí těch mimořádných schůzí, a uvidíme, jestli si z toho něco vezme, ale vám děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP