(14.10 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Sociální sítě - tady to běžně funguje. Běžně funguje zastrašování. Chodíte na policii, kde vysvětlujete, co jste tím mysleli, jak jste to mysleli. A nedej bože, když jste členem takové politické strany, jako je SPD, tak je potřeba vás hned odsoudit pro jistotu, aby vás náhodou nenapadlo říkat ještě něco, co říkat nemáte a co by vládě mohlo uškodit.

Ale vrátím se k občanům. Vládní koalice nemá chuť se o občany starat, jak to vidíme z toho, že vlastně nic neřeší - ani pohonné hmoty, ani energie, ani potraviny. Koneckonců přímo to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v televizi Prima, která řekla, že tady vláda není pro všechny lidi. Ale vybírá od lidí peníze na daních samozřejmě a stále víc v návaznosti na rostoucí ceny energií, a tedy i rostoucí výběr DPH z nich. Vládě vůbec nevadí stále větší výdaje jak jednotlivců, tak rodin. A když si na to postěžujete, můžete být ještě popotahováni. Nástrojů si na to vládní koalice vytvořila dost a důvod se přece vždycky najde. Koneckonců máme spoustu neziskovek, které to hlídají, ať už sociální sítě, nebo to, co kde řeknete nebo napíšete, ty to potom samozřejmě nahlásí, protože hlásit se to musí, a jdete na policii. Ale cenzuru samozřejmě u nás nemáme.

Největší problém, který má vláda a případně návazně i Poslanecká sněmovna řešit, je hlavně energetická krize. Ta startuje a podporuje nevídanou inflaci, kterou v České republice zažíváme, která je dnes okolo 13 % a stále je na vzestupné tendenci. To je prostě neuvěřitelné. A je to proto, že samozřejmě očekávání jsou, že vláda nic neudělá, že nebude omezovat ceny energií, nebude omezovat ceny pohonných hmot ani ceny potravin, a to samozřejmě bude inflaci tlačit pořád nahoru. Přitom okolní státy na tom tak hrozně nejsou. Podívejme se například na Francii. Francie má inflaci okolo 5 %. Maďarsko 8 až 9 %. A Maďarsko je zcela srovnatelný stát jak rozlohou, geografickým umístěním i počtem obyvatelstva. Jen mají vládu, která se reálně těm problémům věnuje. A já na to tady upozorňuji, kudy chodím. Říkám to i v médiích. A ta vláda nic nedělá. Znovu zopakuji tu větu: když nebude vláda nic dělat, tak se problémy budou kupit a skončí to obrovským průšvihem. Ve mně to evokuje jenom jednu možnost, že vláda vlastně neví, co s tím má udělat.

Co se týče předražených energií, ty nejsou zdaleka zapřičiněny pouze válkou na Ukrajině, na což se vláda neustále vymlouvá. První se vymlouvala na Babiše, potom se vymlouvala na Putina. Ale vzpomeňte si, že už před konfliktem na Ukrajině energie neuvěřitelně rostly. A rostly na základě programu, který se jmenuje Green Deal, který vyhlásila Evropská unie, to znamená zavírání uhelných elektráren, zavírání v Německu a ve Švédsku a v dalších zemích i jaderných elektráren. A to samozřejmě cenu energií na trzích žene nahoru, protože všichni tuší, že jí bude nedostatek. Minulý rok v zimě - ne tuto zimu, co byla, ale ještě tu rok předtím - zavřeli ve Švédsku jadernou elektrárnu a hlasatel v televizi ve Švédsku upozorňoval hospodyňky, aby nevysávaly a nepraly, když klesne teplota pod minus 20 stupňů, protože by mohl být nedostatek energie. To prostě je problém. A energie rostly už před válkou na Ukrajině.

A co je ale ještě větší problém než Green Deal, je to kšeftování s emisními povolenkami. Na základě výzkumů, průzkumů, já tomu říkám kšeftování, protože to není nic jiného, kšeftování s emisními povolenkami znamená zvýšení cen energií až o 50 %. 50 % cen energií je vlastně v těch emisních povolenkách. Původně dobrý moment, dobrý nápad, že se budeme věnovat životnímu prostředí, tak se z toho stal kšeft a obchod. A emisní povolenky nakupují například americké penzijní fondy, které s životním prostředím nemají nic společného a ženou cenu povolenek nahoru. Potom u nás máte třeba cukrovar na Moravě, jeden z posledních, který ještě Evropská unie nezničila a nezlikvidovala a nepostavila ho ve Francii třeba, tak jak se u mnoha cukrovarů na Moravě stalo, a vlastně tím vyvezla pracovní sílu, kvóty na cukr, obchod s cukrem vyvezla z České republiky, z Moravy vyvezla do Francie úplně jednoduše. Stálo to pár miliard eur, ale to si Evropská unie natiskla, takže ji to vlastně nestálo vůbec nic. A ten poslední cukrovar, který tam zůstal, udělá nějaký zisk a ten zisk celý spálí, místo aby ho dal do investic a do něčeho, aby se mohl modernizovat, tak ho spálí za emisní povolenky, aby vůbec mohl ten cukr vyrábět, aby se z komína mohlo kouřit, přestože tam má nejnovější a nejmodernější filtry. Prostě pouští CO2.

To je taky velká lež současného Západu jako téma, to klima. CO2 je přirozeně v ovzduší, v přírodě. Prostě je to lež. Je to zástupný problém klimatologů, kteří dělají studie za peníze Evropské unie a různých dalších těch a musejí tam najít problém s CO2. Ale ve skutečnosti tam není. Země je kulatá. My máme 12 % CO2. Zavážeme se, že nebudeme vypouštět skoro nic, ale stejně se to sem pohrne, protože Čína a Indie budou hulit z komínů jak za nároďák a nic si s tím nepomůžeme. Ale my tady budeme mít dobrý pocit a budeme bojovat s CO2, místo toho, abychom bojovali za dobrý život pro české občany, pro lidi, tak se budeme zabývat takovými nesmysly. Takže to bylo k inflaci.

Co se týče předražených energií, jak už jsem řekl, není to jenom válka na Ukrajině, je to Green Deal, jsou to emisní povolenky. A SPD říká, že naší povinností - ani ne aby to vláda udělala - ale povinností České republiky je vystoupit ze systému kšeftování s emisními povolenkami. Jinak si ten průmysl prostě zničíme. Na základě cen energií zničíme ty firmy, které něco vyrábějí a kouří z komína, přestože mají nejnovější filtry. Je to prostě nesmysl. S životním prostředím to nemá nic společného. Krmíme spekulanty a na základě zisků, které jdou do spekulantů a spekulantům do jejich kapes, my ničíme český průmysl a české firmy. A já jsem proti. A vláda by to měla nějak zohlednit a měla by se tím začít zabývat. Ale protože Evropská unie to nechce a nařizuje nám to, tak tato vláda, která na to nemá sílu - chtěl jsem říct jiné slovo - na to nemá sílu, tak samozřejmě raději půjde proti českým firmám, českému hospodářství, české ekonomice a českým občanům než proti von der Leyenové a Evropské unii.

Jak uvádí například Vladimír Štěpán, jeden z českých expertů na obchod s energetickými komoditami, Česká republika akutně potřebuje nízké ceny energií i proto, jelikož náš průmysl má nízkou přidanou hodnotu a je na nízkých cenách vstupů hlavně energií životně závislý, protože v opačném případě ztrácí konkurenceschopnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP