(14.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

My jsme na to jako SPD upozorňovali již v loňském roce a chtěli jsme to řešit proto - já se té potravinové krizi ve svém dnešním projevu budu věnovat poněkud víc, než by bylo, než by možná se někomu zdálo vhodné, ale je to proto, protože nás to čeká, a vláda by ty věci měla začít řešit teď. Stejně, jak by měla začít řešit věci, které se týkají zvyšování cen energií, zvyšování cen pohonných hmot, zvyšování cen potravin a dalších, tak já mám pocit, že v podstatě na co se v České republice podíváme, to je určeno k tomu, aby se řešilo, protože ve všech segmentech ekonomiky, ať už je to inflace, státního rozpočtu, hospodářství, je nějaký problém, který by se měl řešit. A pokud se ty problémy nezačnou řešit, tak to prostě vybublá ve velký průšvih - já neznám nějaké spisovné slovo, kterým bych nahradil slovo průšvih, ale skončí to velkým průšvihem - a bohužel vláda neřeší vůbec nic. Vláda odmítá zavést omezení nebo přímo zákaz například vývozu pšenice, jedné z mála komodit, v níž ještě je Česká republika soběstačná. Bohužel v tomto roce už jen na papíře, protože samozřejmě cena pšenice jde exponenciálně nahoru a už je vyprodaná. Už je vyprodaná na několik let dopředu, protože samozřejmě obchodníci ji chtějí koupit za co nejlepší ceny a ceny rostou. To znamená, kdo dřív koupí, tak koupí za lepší cenu.

Co to bude znamenat? No, bude to znamenat, že nám porostou ceny pečiva. Dokonce někteří analytici odhadují, že chleba bude časem stát 60 korun, a vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, tu to nechává absolutně klidnou. Nedává vůbec žádný smysl, proč tato vláda neřeší další rostoucí chudobu širokých vrstev českého obyvatelstva. Drobná úlitba snížení cen pohonných hmot o korunu padesát - a k tomu já bych se tady chtěl vrátit - je zcela směšná. To prostě vůbec nepomůže. Je to jenom gesto, aby to vypadalo, že vláda něco dělá. Představte si, jak to funguje, na světových trzích se mění cena barelu ropy každý den. Ta volatilita je tak vysoká, že ten barel o tu korunu padesát může zítra klesnout, nebo naopak stoupnout. To znamená, že běžný Čech, běžný občan, který přijede k benzince, vůbec nepocítí to, že mu vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot o korunu padesát, a dokonce se to tam ani k tomu zákazníkovi nemusí dostat, protože z té koruny padesát si může nechat část rafinerie, část benzinka a dvacetník můžou slevit tomu konečnému spotřebiteli.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se omlouvám, já poprosím o uklidnění v sále, je tu značný hluk. Poprosím, přeneste diskuse do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radim Fiala: To znamená, jestli se mě ptáte, jak bych si představoval pomoc vlády občanům například ve věci pohonných hmot, tak je to zastropování ceny pohonných hmot nebo snížení DPH, něco takového, jako udělali Poláci. Když přijedete tankovat do Polska pohonné hmoty, tak tankujete o 11 korun méně. A ne o korunu - o 11 korun méně. Tu korunu nikdo z vás nepocítí. Když se vás zeptám, jestli jste včera tankovali za 42, 43 nebo 44, tak to nikdo z vás nebude vědět, nikdo si to nebude pamatovat. Ale kdybyste tankovali za 33, tak si to najednou budete pamatovat všichni. To znamená, to je pomoc, kterou já bych očekával od vlády českým občanům. To by bylo k pohonným hmotám.

Je neuvěřitelné, že vláda stále nepředložila Poslanecké sněmovně úpravu státního rozpočtu, i když je nám všem jasné, že ve schváleném rozpočtu vůbec nebylo myšleno na krizovou situaci spojenou s vyplácením rozsáhlých a početně neomezených sociálních dávek uprchlíkům z Ukrajiny. Je zřejmé, že současný rozpočet s tím nepočítal. Jasně, to tak prostě je. Bylo by tedy namístě přinést státní rozpočet znovu do Sněmovny, aby se vůbec zjistilo, z jakých kapitol se tyto obří dávky financují a jak tomu bude v budoucnu a také aby vláda rovnou vysvětlila, jak v takovém případě neomezeně otevřené pokladny pro nově příchozí hodlá zajistit to, k čemu je podle českých zákonů povinna pro české občany. Nebo ti už jsou nějakými občany druhé kategorie, kteří si mají utáhnout opasky, méně jíst, méně topit, skoro nejezdit autem a všechny vládní nápady přitom zaplatit? Já jenom narážím na to, že jsme tady v minulosti slyšeli od Pirátů, že je potřeba stáhnout topení na 18 stupňů, koupit si dva další svetry, utáhnout si opasky, že to nějak vydržíme. Ale jak tedy máme jíst, když ten chleba bude stát 60 korun a za chvilku 100? Jak to budeme dělat, tady ty věci? Jíst přece musíme. Takže já bych si myslel, že než si budeme kupovat dva svetry a stahovat topení na 18 stupňů, že bychom to mohli začít řešit, že bychom mohli začít cenami energií, a na cenách energií závisí cena všeho ostatního, ať pečete chleba, stavíte dům, nebo kupujete auto, je potřeba na to mít co nejlevnější energie. Takže já bych samozřejmě si neutahoval opasky, ale hledal bych řešení. To je daleko smysluplnější cesta než to, co navrhuje vláda. To znamená, vláda říká o. k., my nebudeme dělat nic, vy si utáhněte opasky a prostě nějak to přežijeme.

A kdybychom si náhodou chtěli postěžovat například na sociálních sítích, už je tu důrazné varování generálního prokurátora podporovaného ministrem vnitra Vítem Rakušanem, aby si radši moc lidé nestěžovali a souvislosti nehledali, jinak z nich vládní garnitura udělá kverulanty a dezinformátory. A já si vždycky při té příležitosti vzpomenu na dobrého vojáka Josefa Švejka a informátory a dezinformátory, vždycky jsem se na to - já vám to musím říct - díval, na ten film, strašně rád na Vánoce a říkal jsem si, jak je to směšné, jak to bylo, a vůbec nikdy mě nenapadlo, že budeme sedět v podobné situaci a že z nás budou dělat informátory, dezinformátory, a nechtěl bych se tady bavit například o tom, jak se fotí nádraží, aby mě nezavřeli hned, jak vylezu z této Sněmovny. A ne abyste se snažili připomínat, že třeba Maďarsko má ten plyn levnější, to byste se mohli dostat do nejnovějšího programu Braňme Ukrajinu, braňme Česko, vyhlášeného Úřadem vlády. Mohlo by se vám stát, že vás pozorný spoluobčan napráská jako za komunismu.

Ale premiér tvrdí, že žádnou cenzuru tady nemáme. Tak já vám za chvilku řeknu, že máme. Tak to tedy nevím, co je to mazání příspěvků na různých serverech, když tam něco napíšete a ten server je vymaže, aby náhodou z toho neměli průšvih nebo aby se náhodou do médií nedostalo něco, co tam samozřejmě být nemá. A pokud tam projevíte názor, který není většinový, jak to vláda dělá všechno správně, můžete se dočkat předvolání na policii k podání vysvětlení. To je první krok. Já myslím - no, mě se to stát taky může, ale teď v poslední době ani nemůže, protože přestože tady nemáte cenzuru, já mám tak omezený Facebook, že přestože tam dávám několik postů každý den nebo fotek nebo nějakých myšlenek, tak na Facebooku ztrácím followery - ne že by to někoho nezajímalo, ale protože je to tak sešněrované a tak zcenzurované, že vlastně ta myšlenka se dostane jenom k několika dalším lidem a vůbec se nedostane mimu to skupinu followerů nebo přátel, kterou už na Facebooku mám. To je evidentní prostě a myslím, že je to jasná cenzura. A jestli se nemýlím, a já se v této věci nemýlím, tak cenzura je zakázaná Ústavou České republiky. Prostě cenzurovat... Cenzura je zakázaná. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP