(12.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Proč se neřeší ani na resortu, ani zákonným způsobem změna v rámci surovinové politiky? Vždyť to přece všichni musíme vidět, co se dnes děje nejenom s ohledem na ceny surovin, na což se často zapomíná, hodně se diskutuje energie, hodně se diskutuje elektřina, plyn, to je průšvih. Totální průšvih. Ale nemenší problém jsou i suroviny. To je rovněž dalším důvodem, proč máme vysokou inflaci. Přestaňme se už skrývat za to, co tady všechno udělala či neudělala předchozí vláda, kterak nese vinu na bedrech za to, že máme vysokou inflaci, a zamysleme se nad tím, jestli náhodou se cena výrobků nezdražuje proto, že mimo růst cen energií, dopravy a pohonných hmot nám také rostou suroviny. A co s tím děláme? Jaká je surovinová politika? Jaká děláme opatření? Nic neděláme!

Co je dalším problémem firem, které se dnes musí dívat na to, že budeme řešit elektronickou evidenci tržeb? Vždyť z nás musí mít srandu ty firmy. Lidi. A rovněž je to další důvod toho, proč máme vyšší inflaci. Protože vyšší inflace je i v důsledku toho, že je zde nepružný trh práce. A ano, tady i sebereflexe. Ano, mohli jsme v tomhle tom udělat víc. Je zde velmi nízká míra nezaměstnanosti, bojovali jsme tehdy s odbory, bojovali jsme s naším koaličním partnerem, neudělali jsme podle mého názoru dostatek pro to, abychom dnes daleko elegantněji a lépe mohli zaměstnávat pracovníky z jiných zemí, třeba z té zmíněné Ukrajiny. Napjatý trh práce pochopitelně tlačí na růst inflace. To jsou věci, které všechny podnikatele dneska zajímají. A my budeme řešit elektronickou evidenci tržeb!

A to se vůbec nebavím o možných kompenzacích za to, kdyby se zde odpojoval plyn. Ministerstvo průmyslu tajemně říká: ano, máme určitý plán. Nic nemají! Marketing. Nedej bože, kdyby se odpojoval plyn, a logicky by se musel začít odpojovat v průmyslu, tak nemáme připravené vůbec žádné varianty, a to ani toho scénáře odpojování, ani kompenzační. A vůbec už se nebavím o kompenzacích za dobu covidovou. Nedovedu si vůbec představit, co byste dělali, teď hovořím ke koalici v době, kdy byla opozicí, kdybychom vypsali program, hlavní program, nosný program covidové podpory šest měsíců poté, co proběhly restrikce, ačkoli pan ministr průmyslu to měl všechno v prosinci připravené, takže nakonec to vypsal víceméně stejně, něco si upravil, i když se mi to nemusí líbit, ale upravil to se šestiměsíčním zpožděním.

Takže místo toho všeho, abychom řešili zásadní věci, tak je to pouze o frázích, o slibech, akademickém poučování. A když něco nevyjde, tak se to prostě skopne pod stůl a nějak se to vždycky okecá, viz 74 miliard korun. To byl majstrštyk. Marketingoví poradci připravili materiály a celá vláda unisono začala vykládat, že se vyplatilo 74 miliard korun. Když pomíjím to, že se z toho vyplatilo 10 miliard korun a že vás u toho musela načapat Česká televize, když už jste nedali alespoň na nás, tak z těch slavných 74 miliard korun se zjistilo, že za vládou v lepším případě půjde, zatím nešlo, ale věřím, že se zákony schválí, 10 miliard korun. To je ta spotřební daň, to je silniční daň, která se pravděpodobně schválí, a jsou to ta existenční a životní minima. Neříkám, že 10 miliard je špatné. Je to velmi špatné. V současné době 10 miliard korun opravdu neřeší situaci, když jenom z toho ČEZu bude mít vláda minimálně o 15 miliard korun více. No a kde je ten zbytek? Těch dalších 49 a 15 miliard? Ano, to jsou opatření, která postupně nabíhají, na kterých tato vláda nemá nejmenší zásluhu. Nic. Ani ťuk. Nula. Čistá nula. Valorizace důchodů. Ano, to je povinnost, vážení členové vlády. To byste museli udělat tak jako tak. A ta mimořádná valorizace, no proti té jste hlasovali, až na pár poslanců KDU-ČSL, abychom byli přesní. A těch 15 miliard korun daňové slevy na poplatníka? Vzpomeňte si, jak jste proti tomu bojovali. Takže zaplať pánbůh, že jsme alespoň toto protlačili. Takže to je jeden majstrštyk, který úplně nevyšel.

Další. Plynová krize. Místo abyste férově předstoupili a řekli ano, v zásobnících bylo málo plynu, budeme se snažit s tím něco dělat - popravdě řečeno i za nás tam bylo málo plynu vždycky po sezóně. To ani jinak nejde, (Nesrozumitelné) se to vyprodává. Akorát že rozdíl je v tom, že za nás nebyla válka. Tak po dvouměsíčních hádkách, přesvědčování, že je třeba do Správy hmotných rezerv něco nakoupit anebo že je třeba motivovat obchodníky, aby se jim zastropovala cena, aby měli motivaci tam doplňovat, tak se konečně začalo něco dít. Abyste odklonili pozornost, tak jste energetickým lobbistům a různým politickým zkrachovancům dali do rukou materiál, se kterým obíhají jednotlivé redakce a sdělují jim, že průšvih toho, že máme teď málo plynu, tkví v tom, že naše vláda nevybudovala polský plynovod. Akorát že se zapomnělo podívat se do dokumentu a neověřit (ověřit) si to, že to byla právě naše vláda, a vláda předcházející, abych byl přesný, která nejenže to podpořila, ale že to bylo schváleno, že to odmítlo Polsko a že v době, kdy to odmítlo, tak ti političtí bývalí činitelé ještě z let 2006, 2008, 2010, kteří tady chrastili zbraněmi, aby se to dělalo ve prospěch ruského plynu, tak dneska se všem smějí do očí. Ano, to byli ti, kteří chtěli, abychom šli slovenskou cestou. to znamená, abychom nedělali plynovod BACI. Navzdory těmto hráčům jsme ho podpořili v Evropské komisi. Nicméně Evropská komise nakonec tento projekt neschválila, proto se to také nedělalo. Takže to je důvodem toho, proč tady dnes toto není. A můžeme se bavit o tom, proč se Polsko rozhodlo, že nepůjde touto cestou. Bohužel se rozhodlo proto, že zájmy evropské, které byly pro ruský plyn, vzpomeňme si na Nord Stream 1, Nord Stream 2, Eustream, pardon, ne Eustream, South Stream, TurkStream a tak dále, jak se odstavovalo Nabucco, jak tomu tleskali evropští představitelé.

No a podnikatelská podpora? Jak se přebíjí tím, že není žádná? Tím, že se zesměšňuje to, co se vyplácelo v době covidové. Tím, že se degraduje to, že se tady vytvořila podpora pro 700 000 subjektů. Podpora, která byla menší, než jak žádala tehdy opozice. Žádala 100 % z nákladů. My jsme dávali 50 %. Dneska tytéž strany říkají: dávali jste mnoho, měli jste dávat méně. No, dávali jsme polovičku toho, co tehdejší opozice chtěla. Dopočítal jsem to. Kdyby se skutečně podpořil podnikatelský sektor částkou, kterou chtěla tehdy opozice, a beru jenom vyjádření vrcholových politiků, tak by to bylo přibližně o 190 miliard korun více díra do rozpočtu. Ale to už je jiný příběh.

V každém případě priority, které dnes, zítra, pozítří, já nevím, do pátku budeme řešit, jsou ty, které opravdu v danou chvíli netrápí ani občany, ani firmy, s jedinou výjimkou, a to jsou ti státní pojištěnci a odvody. A tady jde vláda přesně opačným směrem. Na mimořádné schůzi navrhne, aby se snížila tato částka o 14 miliard korun. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP