(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Babiš. Ještě než vám udělím slovo, přečtu omluvy. Dnes z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš a dále dnes od 12 do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Anna Hubáčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych nejdřív se vyjádřil k mediální strategii této nové vlády. Ta strategie v podstatě je koordinovaná, vypadá to, že je centrálně řízená, protože všichni ministři z pětikoalice opakují stejné věci. A strategie vlády je lhát a přisvojovat si naši práci. Takže já jen teď zopakuji velice stručně, o čem tato nová vláda lže.

Lže o zadlužení, lže o inflaci, lhala o Green Dealu, lže o plynovodu Polsko, lže o stavebním zákonu, lže o projektu národního boje proti rakovině, lže o biosložkách, neodpovídá na otázku, lže o výdajích, že ušetřila 77 miliard, to je další lež, a taky lže o 74 miliardách, které měla nasměrovat. Lže o rozdělování společnosti, údajně že máme rozdělovat společnost. Takže to jsou ty hlavní lži. A lže samozřejmě o tom, že plošná podpora je špatně, a nakonec ji sama realizuje. No a potom si přisvojuje naši práci - Dukovany, dva roky práce Havlíčka, taxonomie - o tom budu mluvit, emisní povolenky, investice do dopravní infrastruktury. Takže to jsou všechno věci, které vláda realizuje, a dělají to jednotně. Já jsem překvapený. My jsme byli menšinová vláda a my jsme se vůbec nekoordinovali. Sociální demokracie říkala do médií, co chtěla, a my jsme si říkali, co jsme chtěli. Ale tady je zajímavé, že ty lži vždycky všichni opakují stejně, pětikoalice. No a proč to tak je? No protože se nám vrátili naši staří známí, ti, kteří řídili, ten loutkovodič, ten známý pražský advokát, který řídil premiéra Sobotku.

A když jsem se stal ministrem financí, tak pan bývalý premiér si stěžoval, že jsme zrušili kontrakt pro Bison & Rose na Čepru, směšných 500 000. To bylo poprvé, co se mnou promluvil, ještě podruhé to bylo ohledně Kapsche. A tento pan pražský advokát, který realizoval zkrachovalý projekt Dotyk, dosadil své lidi do systému pětikoalice. Takže hlavní cenzor je na Úřadu vlády, druhý hlavní poradce je tam taky, no a naše stará známá Evička Hanáčková, ta řídí celé MPO. Z MPO odcházejí lidé, kvalitní lidé. Ta teorie, že někdo přišel z Agrofertu, je směšná. Jirotková, Tauberová, šéf CzechInvestu, nikdy ho pan ministr nepřijal.

Takže je to pětikoalice. Ale máme tady další subjekt a to je ta šesti-nějaká struktura toho pražského advokáta, který řídí MPO, pana ministra, který je produktem pana Michalika. Pana Síkelu vyhazoval z rakouské banky pan Kratina, nejúspěšnější ředitel České pošty, bývalý ředitel Hypovereinsbank. Takže to je ta struktura a samozřejmě to jsou lidé, kteří měli obrovský dosah do médií, kteří zásobují média těmito nepravdami, a samozřejmě je jasné, že kde ta média stála před volbami.

Včera v Roudnici nad Labem mě přepadla jednotka reportérů toho pana Wollnera. Nechci ho označit, ale dneska jsem vyhrál soud proti Pirátům zase, ale už advokáti říkají, abych se choval slušně, takže nebudu říkat, co si o něm myslím. No a co si myslíte, co přišli řešit? Plynovod do Polska. Totálně vymyšlená věc. Totálně vymyšlená a všichni to opakujou. Všichni to opakujou. Paní Richterová, já se na ni těším, na 14.30, ví, jaký plyn nakupuje německá chemička. Takže dneska se dozví o tom, jak to je s tím plynem, že se nakupuje plyn, nenakupuje se ruský, katarský, LNG, norský.

Ty nesmysly, ty věci, které tady jsou v mediálním prostoru, kde hlavní lobbista, hlavní lobbista a nejhorší premiér v historii této země, nejzkorumpovanější, sedí v Eustreamu. No a co to je Eustream? No to je přece firma, která má největší zájem dodávat ruský plyn přes Slovensko, a on chodí do televize a vykládá něco. No, to jsou neuvěřitelné věci.

Takže vrátím se k tomu zadlužení. Prosím vás, vláda stále říká: nejsou peníze, nejsou peníze. Já myslím, že už to pochopili konečně, že nemůžou říkat, že nejsou peníze, že jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. Potom, když už konečně řekli, už je to asi trapné tolik lhát, tak řekli, že je trend, že je blbý trend. A samozřejmě i ta média, když o tom mluví, tak neřeknou, že paní Schillerová si půjčila do foroty, dopředu, za dobrých podmínek, ale ještě stále ten dluh ke konci roku 2021 vůči HDP byl nižší, než já jsem nastoupil na Ministerstvo financí v lednu 2014. Nižší byl. A když zapomeneme na Lucembursko, na Estonsko a Bulharsko a tyhle pidistáty, tak vedle Švédska jsme skutečně nejméně zadlužená země. Nám koalice vyčítá, že jsme udělali dluh. A už konečně, novináři, si napište to číslo: je to 693 miliard českých korun, se navýšil dluh, v procentech jsme byli lepší, než končila koalice 2013. A když jsem se díval na debatu Emmanuela Macrona s Le Penovou a Le Penová říkala: nadělali jste 600 miliard eur dluhu! To je 15 000 českých miliard. On říkal: jo, vždyť to je covidový dluh. A co jsem měl dělat? Měl jsem dopustit 10, 15 % procent nezaměstnanost? Ne, já jsem to dal lidem! (Zvýšeným hlasem.) A ti Francouzi to pochopili. Pochopili to ti Francouzi. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

Tady před volbami naši důchodci se nechali vystrašit těmito lžemi. Jejich děti, některé, chodily za nimi a říkaly: Babiš vás zadluží, nebudete mít na penze, vnučky, všechno bude problém. A bohužel, někteří tomu uvěřili. Někteří tomu uvěřili. Přitom je to nesmysl. Je to nesmysl, protože Česká republika má skvělé veřejné finance. A podívejte se, v jakém stavu jsou finance samosprávy. Když začnou komunální volby, tak se podívejte, kolik my jsme dali peněz samosprávě. Co dala v rámci uprchlické krize vláda krajům? Nedala jim nic, ani korunu. My jsme všechno platili - testy, hasiči, policisté, vakcíny; všechno jsme dělali - odměny domovům seniorů, zaměstnancům. Všechno jsme platili, naše vláda. Naše vláda. Dneska na uprchlickou krizi hejtmani nedostali ani korunu. Takže naše finance, vždyť ten Standard & Poor's nebo další agentury, vždyť to jsou mezinárodní nezávislé agentury a ty potvrdily skvělý rating. Takže toto je největší lež.

No a samozřejmě je problém, že vláda vůbec nechápe, že rozpočet kromě výdajů má i příjmy. V normálním světě, z kterého já jsem přišel, a to i v domácnostech, má nějaký budget, máte nějakou výplatu, no a potom se podíváte, co můžete utratit. To je normální svět, že nejdřív jsou příjmy, potom jsou výdaje. Státy to mají naopak - mají nejdřív výdaje a příjmy se moc neřeší. Ano, to jsou ty makropredikce. A už první makropredikce 20. ledna 2022 řekla, a tahle vláda má neskutečné štěstí ve všem de facto, protože oni - ještě jsem zapomněl, že se chlubí covidem, se kterým neudělali vůbec nic. Ministr Válek zničil všechno, co jsme vybudovali, očkování, není schopen ani ty vakcíny prodat, s tím se taky ještě chlubili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP