(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Navíc to není jenom, že kvůli nečinnosti vaší vlády se... Vy neřešíte zdražování. Podle toho, co jsme četli vyjádření Sociologického ústavu Akademie věd, byl to článek na Novinkách, také na mainstreamu, tak více než 30 % domácností už se vaší nečinností dostalo do velkých existenčních problémů kvůli zdražování. Ten článek už je měsíc starý. Měsíc pryč, a opět tady žádný návrh není od vlády. Nic, nula, žádné návrhy! To je úplně neuvěřitelný, co předvádíte. A došlo ke 40procentnímu nárůstu nových exekucí ve srovnání se stavem před volbami. A vládu Petra Fialy to vůbec nezajímá. Vůbec to nikoho tady nezajímá. My tady opakovaně předkládáme naše návrhy na to, abychom pomohli lidem v exekucích. Například my navrhujeme zrušit DPH na exekuce. No ale světě, div se, ona to prý nedovoluje Evropská unie, zrušit DPH na exekuce. Tak to je paráda! Takže kvůli Evropské unii máme o 21 % dražší exekuce. No tak za a) vládu to ani nenapadlo, aby tento návrh přinesla, to přineslo SPD. A když jsme ho přinesli, tak jsme k tomu dostali negativní stanovisko, protože to prý nedovoluje Evropská unie. Ale to přece úplně jedno, jestli to dovoluje Evropská unie, nebo ne. Prostě do pojďme udělat! Protože potřeby českých občanů musí být na prvním místě. Ale to od vlády Petra Fialy, která je servilní vůči Bruselu, pochopitelně očekávat nemůžeme, protože premiér Petr Fiala skáče přesně tak, jak v Bruselu pískají, případně ve Washingtonu. A český občan je jim ukradený. Samozřejmě tady leží také návrh zákona SPD na zestátnění exekutorů. Ten tady leží a samozřejmě vládní koalice ho nechce projednat, tak to tady je pořád v pořadí a dál tady pokračují ty problémy. Přitom ta vaše nečinnost ohledně zdražování, jak už jsem sdělil, tak uvrhuje nově další a další občany do exekucí. Ale vám je to úplně ukradený. Vám je to úplně ukradený. Hlavně že sosáte naplno sami.

No ono to ale není jenom bydlení, nejsou to jenom exekuce, není to jenom zdražování, koho vlády Petra Fialy poškozuje, ale nejsou to jenom ceny energií, nejsou to jenom ceny potravin, kde vy neděláte vůbec nic, a lidé jsou opravdu zoufalí. Ale vy jste přímo minulý týden poškodili i zdravotně postižené spoluobčany. Protože vládní koalice Petra Fialy minulý týden odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům. Vy jste totiž odmítli minulý týden ve čtvrtek projednat návrh SPD na zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany. Je tedy zcela evidentní, že Fialova vláda vážné problémy zdravotně postižených lidí ignoruje a nepomáhá jim. Poslanecký klub SPD navrhuje zvýšit příspěvek na mobilitu ze současných 550 korun na 825 korun měsíčně. Přitom tento příspěvek se nezvyšoval již téměř pět let. To jsem chtěl zdůraznit. To není žádný návrh, že něco populisticky navrhujeme. Ten příspěvek se nezvyšoval pět let! Od té doby došlo k velkému zdražení dopravy, je tady taky inflace, a hlavně ta sviňárna je vůči těm zdravotně postiženým občanům, co předvádí vláda Petra Fialy, že ti zdravotně postižení lidé si nemohou sami pomoci dost dobře. To je to nejhorší na tom, co vy předvádíte! To je ta asociální politika. Oni si nemůžou sami pomoci, protože jsou zdravotně postižení. Takže vláda má povinnost těmto lidem pomáhat, ale to neplatí pro vládu Petra Fialy. Takže přestože se ten příspěvek nezvyšoval již téměř pět let, a je dokonce nižší než před rokem 2012, kdy se měnila jeho zákonná podoba, tak vláda Petra Fialy odmítla ve čtvrtek projednat tento návrh SPD. Protože my jsme ho měli navržený a o tom moc dobře vládní poslanci vědí, my jsme ho měli navržený v takzvaném opozičním okénku. Protože už to mělo být, už jsme o tom mluvili i při minulém opozičním okénku, že to budeme navrhovat. Ale vy jste to čtvrteční opoziční okénko arogantně zrušili, kdy tady předseda klubu ODS Marek Benda nám tady na mikrofon sdělil, že už jsme si čas pro opozici prý vyčerpali, tak opoziční okénko nebude. Takže to je arogance vůči zdravotně postiženým občanům? Že jsme vyčerpali náš čas proto, že jsme chtěli prosadit pomoc zdravotně postiženým spoluobčanům. No to je šílený. To je šílený, co tady řekl Marek Benda z ODS za souhlasu celé vládní pětikoalice. A my prostě budeme v SPD bojovat za zdravotně postižené občany. Protože pro mnohé zdravotně postižené občany se kvůli vládě Petra Fialy doprava, která je pro ně životní nutností, při současných vysokých cenách pohonných hmot a jízdného stává prakticky nedostupnou službou. A my prostě budeme hájit zdravotně postižené občany. Vy ne. Vy radši, jak už jsem říkal, dáváte radši finanční dary do zahraničí, jak jsme si všimli na základě vašeho hlasování. Tím hlasováním jste to potvrdili, vládní koalice. Vy jste radši dali peníze, finanční dary, do zahraničí, než abyste podpořili dostupné bydlení pro naše mladé rodiny. A těch hlasování tady bylo víc takových.

Mimochodem, připomenu hlasování, když jsme tady jednali o státním rozpočtu před dvěma měsíci, kdy náš poslanec Jan Hrnčíř z SPD navrhl přesměrovat miliardy, které se dávají na platbách do Evropské unie, část těch miliard přesměrovat na řešení zdražování. Právě proto, aby se mohlo snížit DPH u těch komodit, jakou jsou energie, základní potraviny a tak podobně. A vy jste to zamítli! A já se opakovaně ptám na otázku, na kterou premiér Petr Fiala nedává odpověď, protože ani nemůže: K čemu je lidem členství v Evropské unii? K čemu je lidem, tím mám na mysli miliardové odvody do Evropské unie, když nebudou mít, a 30 %občanů už teď se dostává do neřešitelných finančních problémů ohledně zdražování. No to prostě tak je a na tu odpověď by vláda měla jasně odpovědět. Protože když lidé nebudou mít na jídlo a na energie, to znamená základní životní potřeby, tak vůbec nechápu, proč jste navyšovali miliardy do Evropské unie. Vy jste je navýšili o několik miliard, to je potřeba si říct. Vy jste je navýšili oproti loňskému stavu. O tom to je. Takže zas bych tady nerad slyšel nějaké ty - chtělo by se mi říct - kecy o tom, Evropská unie, jaká je a jak ji potřebujeme. Vy jste to navýšili a my jsme chtěli to navýšení snížit. O tom to je. To je ta záležitost. Protože už jsem si všiml, že tady někteří vládní poslanci vždycky jdou angažovaně na mikrofon, aktivisticky, protože se nevyznají a nemají přehled, o čem se tady hlasovalo, tak všechno vždycky splácají dohromady a vždycky to někam otočí, tam někam, kde to vůbec ve skutečnosti takto není. Takže to, že jste plivli do tváře i zdravotně postiženým občanům, já bych očekával, že toto tady bude téma na mimořádné schůzi. Pomoc zdravotně postiženým občanům, našim občanům, kteří mají problémy se zdražováním, bydlením, energiemi, ale nic takového na mimořádné schůzi není. Já si myslím, že je to úplně otřesný. Já myslím, že je to opravdu šílený a svědčí to o těch prioritách vlády.

No ale to vy věnujete čas ještě dalším věcem, které myslím, že vůbec nejsou prioritou pro občany České republiky, a trávíte a utrácíte za to veřejné peníze. Je to například to, že vláda Petra Fialy prosazuje změnu Ústavy České republiky. To se vůbec nedostalo dostatečně na veřejnost, že vy prosazujete změnu ústavy, která vaší vládě umožní vysílat české vojáky na cizí území a umožní pobyt cizích vojsk na českém území bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Bez souhlasu Parlamentu. To samozřejmě hnutí SPD odmítá, aby to bylo bez souhlasu Parlamentu. Vládní koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a hnutí STAN, připravuje změnu článku 43 Ústavy České republiky. Chce posílit své vládní pravomoci a vysílat napříště české vojáky bez souhlasu Parlamentu České republiky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk v České republice.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP