(10.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Samozřejmě pak to tady musí suplovat opozice, protože my ve spolupráci s hnutím ANO, jsme tady dvě opoziční strany, tak podáváme tady mimořádné schůze, kde tedy chceme diskutovat to zdražování, respektive řešení zdražování. Vy žádné návrhy nemáte, tak my vám je tady opakovaně předkládáme. A nic. A znovu říkám, zatímco Poláci už plošná opatření přijali a čeští občané jezdí tankovat a nakupovat potraviny do Polska už od února, tak jenom když spočítám, kolik vaše vláda vytáhla zbytečně z kapes českých občanů ve srovnání třeba s Polskem, tak je to únor, březen, duben a teď je květen. Čtyři měsíce už vytahujete zbytečně tisíce a desetitisíce korun z kapes českých občanů a rodin vaší neschopností a vaší arogancí a vaším úplným diletantství, kdy nejste schopni řešit a vyřešit zdražování. To je samozřejmě pro hnutí SPD nepřijatelné a je potřeba o tomto hlasitě mluvit.

Musím říci, že oblastí, které je tady potřeba řešit, je ovšem mnohem více, protože problémy, které se kvůli vládě Petra Fialy nakupují, začínají už ve všech oblastech. Například nekompetentní asociální vláda Petra Fialy prohlubuje také krizi v oblasti bydlení. Moc to v médiích nezaznělo, proto bych se u toho zastavil, protože vláda Petra Fialy z ODS připravila mladé rodiny o dostupné bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše z Pirátů totiž předčasně po třech měsících účinnosti zastavilo program s názvem Vlastní bydlení určený na pomoc mladým rodinám při pořízení bydlení. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, respektive tady Ivan Bartoš, ten je za to odpovědný, předseda Pirátů a vicepremiér vlády Petra Fialy, takže za to můžou všichni v té vládě, to zdůvodnil tím, že ve Státním fondu podpory investic, ze kterého jsou tyto půjčky na bydlení financovány, došly peníze. Je to další ukázka diletantství a asociálnosti současné vlády. Vláda Petra Fialy z ODS totiž do tohoto programu uvolnila pouhých 700 milionů korun. A vůbec to nemuselo být pouhých 700 milionů korun. To je totiž ta pravda. Poslankyně SPD Marie Pošarová totiž v rámci projednávání státního rozpočtu, což už je dva měsíce zpátky, protože my v SPD jsme viděli tento problém - (odkašlává si) - pardon, tak my jsme už ten problém viděli jako opoziční strana, zatímco vláda nevidí vůbec nic, tak naše poslankyně Marie Pošarová v rámci projednávání státního rozpočtu už před dvěma měsíci navrhla navýšení objemu těchto prostředků na jednu miliardu korun z položky určené na finanční dary do zahraničí. Vládní poslanci to však svým hlasováním odmítli. A tady u toho je potřeba se chvilku zastavit.

To znamená, opět se potvrzuje, že vládní pětikoalice Petra Fialy upřednostňuje dary do zahraničí před tím, aby naše mladé rodiny dosáhly levněji na dostupné bydlení, nebo aby měly dostupnější bydlení. To je potřeba si říct. Takže jsou tady dvě možnosti. Takhle, ten výsledek je stejně stejný, to je to, co já jsem říkal. Takže buď Ivan Bartoš, a k tomu se spíš přikláním, na Ministerstvu pro místní rozvoj vůbec neví, která bije, proto v okamžiku, kdy jsme o tom na plénu hovořili při schvalování státního rozpočtu a navrhli jsme zvýšení na miliardu korun, tak Ivan Bartoš vůbec nevěděl, o čem mluvíme, a neví, která bije, proto vlastně prostě nevěděl, nebo vládní koalice přímo a cíleně je proti zvýšení dostupnosti bydlení pro naše mladé české občany. Buď jedno, nebo druhé. Jiná možnost není. No, ještě ta třetí, že upřednostňují finanční dary do zahraničí před tím, než aby se pomohlo našim mladým rodinám s dětmi. No, jsou ty možnosti pouze tři. A všechny tři jsou z mého pohledu špatně.

A teď tedy Ivan Bartoš přišel na to, vicepremiér, že mu chybí peníze, a po třech měsících program, který byl vyhlášen na mnohem déle, tak teď stopne, že nejsou peníze. No to je šílené. To je prostě, chtělo by se mi říct, banda diletantů. Ale to už snad ani není možné. To snad není možné vůbec už, tohleto. Já se musím usmát, usmívat, byť to k smíchu není, protože to je jak v nějakém komediálním pořadu. Nejhorší je, že vašimi rukojmími jsou občané České republiky a v tomto konkrétním případě mladí lidé, kteří si chtěli za výhodnějších podmínek pořídit bydlení. Tímto způsobem vláda připravila tisíce našich mladých rodin o možnost pořídit si vlastní bydlení.

Dlouhodobý nedostatek bytů a jejich rostoucí cenová nedostupnost je způsobena i tím, že Fialova vládní koalice prosadila odklad o jeden rok účinnosti nového stavebního zákona, který byl prosazen loni i hlasy SPD a který by mimo jiné urychlil stavební řízení a zvýšil nabídku bytů na trhu. Ano, já přiznávám, že pro SPD je rodina na prvním místě. Pro vaši koalici evidentně ne. A teď k tomu dochází ještě další tristní situace, že nejenom že vy jste zablokovali stavební zákon, který má zrychlit stavební řízení, ale zároveň nejste schopni prosadit ani tu vaši novelu, což je další neuvěřitelné selhání vlády, protože vy máte 108 poslanců, vy tady máte většinu, a nejste schopni prosadit ani tu vaši novelu, o které jste říkali, kterou tady prostě prosazujete. Takže vy jste vlastně neskutečným způsobem zabetonovali a zhoršili jste situaci na trhu bydlení a jde to s vámi opravdu pro občany České republiky jenom k horšímu, k horšímu ta vaše činnost, protože činnost politika...

Politik je tady od toho, aby se uměl domluvit. Ale vy ve své aroganci, ve svém opojení arogancí moci, vy se totiž tady odmítáte s kýmkoli na čemkoli domluvit. Vy si myslíte, že to budete jenom válcovat vaší silou, přitom vám znovu zdůrazňuji, že vás nevolila většina České republiky, protože milion hlasů ve volbách propadlo pro strany, které měly pod pět procent, a jsou to vesměs strany, které jsou oponentní vůči vašemu politickému programu. To znamená, vás nevolila většina občanů České republiky. Nevolila. Vy nezastupujete většinu občanů České republiky. A to ani zdaleka nezastupujete většinu občanů České republiky. Teď nechci, aby mě někdo chytal za slovo, ale když se do toho započte těch milion propadlých hlasů občanů, protože každý hlas občana má stejnou váhu, to doufám tady... No tak to vy neuznáváte, to já vlastně vím. Vy si myslíte, že vaše hlasy mají vyšší váhu, proto jste taky nerespektovali poměrné zastoupení v orgánech Sněmovny a hodili jste víc než půl milionu hlasů voličů SPD do kanálu arogantně. Ale to my takhle nenecháme pochopitelně, protože my budeme hájit naše voliče a budeme za ně bojovat. Chtěl jsem tady důrazně upozornit, že vy nezastupujete většinu občanů České republiky. Proto byste měli mít trošku pokoru a s opozicí tyto věci, tyto vaše šílené návrhy konzultovat a upravit je. A pak se strašně divíte, že nemůžete tady z důvodu vaší arogance prosazovat vaše návrhy. Protože vy nejste politici. Vy jste diletanti z tohoto pohledu, protože politik musí mít schopnost sednout si za stůl a domlouvat se s ostatními. To občan očekává. My na to v SPD jsme připraveni, ovšem to ve své aroganci odmítáte. Ale vy jste za všechno odpovědní. Vy máte plnou odpovědnost za to, jak se tady zdražuje a že lidem se zhoršila dostupnost bydlení.

Tady bych rád upozornil taky, byl to článek, kde se vyjadřovali zástupci serveru Reality.idnes.cz, anebo zástupci serveru Bezrealitky.cz, byl to normálně článek na mainstreamu, že se z důvodu války na Ukrajině a přílivu uprchlíků zásadně zhoršila dostupnost nájemního bydlení pro naše občany. Poptávka stoupla až o 60 % a vede to samozřejmě ke zdražení nájemného. Problém je především v Praze. Takže opět je to důkaz totální nekoncepčnosti vlády Petra Fialy, která myslí jenom na sebe. No já se ani nedivím, já už jsem to říkal minule. Lidé vám přezdívají "ukrajinská vláda" a Petrovi Fialovi "ukrajinský premiér". Já se těm lidem vůbec nedivím. Mně to píše obrovské množství lidí. Stačí se podívat i na moje sociální profily. To nepíše Okamura, to píšou občané. Mě na Facebooku sleduje 300 000 občanů, takže myslím, že to je celkem značný vzorek. A já se jim vůbec nedivím. Musím dát za pravdu tomuto dojmu, co mají občané České republiky, řada občanů, velké množství občanů České republiky, protože vy pro české občany neděláte vůbec nic.

To znamená, že teď se zhoršilo dokonce i nájemní bydlení. To znamená, Ivan Bartoš z Pirátů tady stopne tedy program Vlastní bydlení, ještě to má takový název, takže Vlastní bydlení skončilo po třech měsících, protože si to nedokázal spočítat Ivan Bartoš z Pirátů. Prostě si to nedokázal spočítat. Chyba. Kdyby to spočítané měl, tak buď hlasujete pro náš pozměňovací návrh, co navrhovala naše poslankyně Marie Pošarová, nebo s tím návrhem přijdete sám, pane ministře. Jenže vy jste neudělal ani jedno. Jenom jste zrušil předčasně ten program. Je to šílený. Je to šílený. Takže oblast bydlení se samozřejmě tady kvůli této vládě velmi zhoršila.***




Přihlásit/registrovat se do ISP