(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vláda má plnou odpovědnost a týká se to samozřejmě i potravin, týká se to samozřejmě i pohonných hmot a tak dále. Současná vláda koalice SPOLU, což je ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů, a potom ještě koalice Pirátů a STAN vládní by se namísto těchto nebezpečných představ, to znamená, aby Česká republika byla odstřižena od plynu, aniž vláda dojednala jakoukoliv alternativu, by se měla namísto těchto nebezpečných představ věnovat zajištění dostatku plynu a zároveň svými regulačními nástroji také snížení jeho ceny pro naše domácnosti a firmy. No, v tom ale vláda Petra Fialy totálně selhává. A já myslím, že to všichni občané vidí na svých peněženkách, a to i voliči vládního pětislepence.

Zásadní problém v tomto ohledu také je v tom, že jednak jsou naše zásoby plynu na nízké úrovni, a také, že Česká republika nakupuje silně předražený plyn na burze, navíc prostřednictvím překupníků, namísto toho, aby měla zajištěné přímé dvoustranné dlouhodobé kontrakty s přímým producentem a dodavatelem. Touto cestou jde například Slovensko, Maďarsko či Rakousko. Já nevím, proč si nevezme česká vláda příklad v Rakousku? To jsou demokratické země, a já nevím, co to pořád vláda Petra Fialy zkouší na české občany, kteří platí třikrát vyšší plyn a podle některých odborníků až pětkrát vyšší cenu za plyn, jenom kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy. Ano, tato vláda je doslova zadarmo drahá a vytahuje zbytečně peníze z peněženek českých občanů svou neschopností. Znova říkám, že tou cestou, o které hovoříme, (jde) například Rakousko, Maďarsko nebo Slovensko. Náklady českých občanů za dodávky zemního plynu, jak jsem již uvedl, jsou minimálně třikrát vyšší a dle některých propočtů až pětinásobně vyšší, než by mohly reálně být. A i to je vina a zodpovědnost Fialovy vlády, která příčiny vysokých cen plynu a energií a jejich dopady vůbec neřeší. Jsou nějaké ústní proklamace, ale skutek utek a lidé bohužel kvůli vládě Petra Fialy i ve srovnání s těmi zeměmi, o kterých hovořím, pak platí vysoké ceny jako mourovatí. A znova říkám, je to plná odpovědnost vlády Petra Fialy, nikoho jiného.

Máte tady většinu ve Sněmovně už půl roku. Kvůli vám platí lidé předražené ceny energií. Tato vláda nemá důvěru občanů, a měla by proto podat demisi, protože přivádí svými kroky naše občany a firmy do energetické chudoby a do existenčních problémů. A to není všechno, těch témat je tady víc, která jsem myslel, očekával bych od vlády, že bude řešit, ale už neočekávám nic, protože už vím, že vám jsou běžní občané úplně ukradení. Vy jste vláda pro elity, vy jste vláda pro úzkou skupinu elit, nikoliv pro běžné občany.

Protože, a to bych rád zmínil při pohledu na program té vládou navržené dnešní mimořádné schůze, vláda chce... nejenom že neřešíte ceny energií, pohonných hmot a potravin, a taková ta prázdná slova, co tady premiér Fiala někde občas řekne, a opravdu je tristní, že se bojí jít opravdu do diskuse s předsedy obou opozičních stran, prostě se bojí jít do diskuse, takže my si s ním vůbec nemůžeme popovídat v přímém přenosu, to jsem ještě nezažil, že by byl premiér, který se bojí jít s opozičními předsedy do diskuse v televizi, to je neuvěřitelné. Tak vy místo abyste přijali nějaká plošná opatření, která dělají okolní státy a dělá je většina zemí, které jsou v Evropské unii, tak pořád se tady mele dokola z úst pana premiéra to, že plošná opatření jsou špatná a podobně. No, dělá to většina zemí Evropské unie, takže ten špatný evidentně bude premiér Petr Fiala, protože říkat, že to není řešení, a nenavrhovat jakoukoliv alternativu, to je opravdu neuvěřitelné. Já jsem se schválně občanů ptal už opakovaně i ve svých vystoupeních, aby mi napsali, zdali cítí na svých peněženkách, že něco pro ně udělala ohledně zdražování vláda Petra Fialy. Nikdo necítí vůbec nic. To je ta realita, to je ta pravda. A je to tak, nikdo necítí vůbec nic. Vy jste totiž pro občany vůbec nic zásadního neudělali. Zatím jste udělali jenom pro sebe. Několik ministrů navíc, aparáty pro ně, desítky milionů korun navíc na Úřad vlády, to je vaše cesta, co vy děláte. Sami pro sebe, ale pro občany nic.

A když se podívám na program této schůze, že vláda chce zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany, no tak to je opravdu vrchol. Protože na programu této mimořádné schůze je vládní návrh, je to návrh vlády Petra Fialy z ODS, na snížení plateb veřejného zdravotního pojištění za takzvané státní pojištěnce, to znamená za děti, studenty, seniory, zdravotně postižené, od 1. července letošního roku. A to navzdory tomu, že v současné době jsou počty těchto státních pojištěnců navýšeny o statisíce uprchlíků z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz našich daňových poplatníků. Toto vládou navrhované opatření, to znamená vzít zdravotnímu systému 14 miliard, by v krátké době způsobilo vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven a v důsledku toho následně dojde velmi rychle k dalšímu zhoršení dostupnosti a kvality už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů kvůli omezením v souvislosti s covidem a také to způsobí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro české občany. Říkám na rovinu, že to je pro hnutí zcela nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat ze všech sil tady ve Sněmovně. Znovu zopakuji, že pro SPD je zcela nepřijatelné, že vláda tímto návrhem, že chce vzít pojišťovnám 14 miliard, zhorší dostupnost zdravotní péče pro české občany.

A je potřeba si říct na rovinu, že v případě, že to vláda prosadí - a vy si to stejně nakonec prosadíte zřejmě, protože máte tady většinu ve Sněmovně - tak jakékoliv, jakékoliv čekání u lékaře, jakýkoliv odklad zdravotní péče, všechno bude vaše vina. Ono už je to, ono už po půl roce, (kdy) jste už tady, vládnete už poměrně dlouho, protože připočtěme k tomu to, že jste tady už před rokem a půl říkali ve Sněmovně, že jste plně připraveni vládnout jak personálně, tak programově, ukázalo se, že to byla lež, obojí, protože programově - žádný zákon tady nemáte připraven. Všechno trvá. Říkali jste, že budete řešit zdražování, neřešíte nic. I ve srovnání s okolními zeměmi, to je potřeba zdůraznit, aby tady pořád někdo neomílal ty nesmysly, že plošná opatření, anebo co tady omíláte, nějaké vaše floskule. Prostě okolní země to řeší, vy to neřešíte.

Podívejme se i na DPH na potraviny. DPH na potraviny v České republice je nejvyšší ze všech zemí střední Evropy, když se podíváte na všechny okolní země kolem České republiky. Jediná Česká republika má 15 % na potraviny. Všichni mají méně. Polsko dokonce na ty základní potraviny dalo přechodně nulové DPH, proto jsou tam také potraviny levnější, naši občané tam chodí nakupovat. Já úplně nechápu - pan premiér Fiala byl teď na zahraniční cestě v Polsku, mluvil s premiérem Polska, no a samozřejmě se ho nezeptal, jak to dělají Poláci. Místo aby se zeptal pan premiér Fiala, aby se zeptal polského premiéra, jak to Poláci dělají, když mu to není jasné, panu premiérovi, aby prodiskutoval to, proč v Polsku je to levnější, tyto základní potřeby, tak si tam udělal nějakou fotku a podobně, ale pro občany je výsledek nula. Pro občany je výsledek nula. Že občany trápí zdražování. Takže místo aby tu cestu věnoval skutečně i těmto důležitým věcem, tak samozřejmě pana premiéra Fialu se statisícovým platem zdražování občanům nezajímalo. Výsledek v tomto ohledu nula. Takže to samozřejmě zasluhuje obrovskou kritiku.

Samozřejmě že je potřeba přistoupit k těm plošným opatřením, to znamená snížit DPH, jako to dělají ostatní země i země okolní, případně zastropovat ceny. Vždyť co je na tom špatného, když by vláda měla pomoci občanům? A pakliže vláda Petra Fialy nedokáže pomoci občanům, nedokáže vyřešit zdražování, tak znovu říkám, je to na demisi. Protože proč si takovou vládu mají občané platit? K čemu je vláda, kterou platí ze svých daní, která jim neumí pomoci v krizi, která umí pomoci jenom sama sobě v krizi? Sami sobě, to myslím vládním politikům a jejich exponentům. To přece nedává žádný smysl, taková vláda. Takže já připomenu na program této schůze... skutečně to zasluhuje mimořádnou kritiku, že tady chybí jakékoliv řešení zdražování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP