(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To znamená, my v SPD, říkám na rovinu, rozumíme obavám a stížnostem našich občanů a považuji tyto obavy za oprávněné. Mě na Facebooku sleduje téměř 300 000 občanů a všichni se můžete podívat, mám tam cirka 3 000 příspěvků denně v komentářích, každý den, a přečtěte si, co ti lidé píšou, ty desetitisíce lidí. Takže to není, že si tady cucám z prstu jeden mail, že vám možná chodí denně pár mailů - nevím, jak to máte vy, ale mně chodí v tisících denně od občanů, takže mám tady poměrně jasný průzkum minimálně ze spektra voličů, kteří buď zvažují SPD nebo sledují SPD nebo přímo podporují SPD, což se pohybuje samozřejmě mezi půl milionem a milionem občanů minimálně. Takže samozřejmě my obavy občanů a stížnosti našich občanů považujeme za oprávněné.

Lidé si například stěžují, pane premiére, že jsou ve zdravotních zařízeních upřednostňováni Ukrajinci - a neříkejte mi hlavně, že si to Okamura vycucal z prstu, já vám tady cituji z těch stížností. Podobně nám píšou rodiče českých dětí ohledně situace ve školách, třeba když se hlásily děti do mateřské školy a podobně, tak jim bylo řečeno: Musíme počkat na pokyn seshora, kolik máme vzít Ukrajinců - i z gymnázií mi to píšou rodiče - a potom teprve budeme mít informace. Takže já nevím, jak jsem v uvozovkách nakoupil, tak dávám dál. Ohledně těch škol to bylo tématem, je to asi tři týdny zpátky, poměrně masově mi přišly tyto e-maily, takže ta situace už se určitě posunula, ale to nevadí, to je prostě sociální pnutí, o kterém mluvím, situace se určitě posouvá.

Navíc Fialova vláda - škrtnou 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám. Tak to nás tady ještě čeká opravdu boj ve Sněmovně, protože to, že škrtnete 14 milionů zdravotním pojišťovnám, ještě v této situaci, protože to je váš návrh, který byl ještě před konfliktem na Ukrajině, a teď vy za této situace, kdy nám tady přibylo masivně státních pojištěnců, to znamená pojištěnců, za které platí pojištění stát, to je v podstatě značná část těch uprchlíků, tak vy chcete škrtnout zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, čímž se zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Vždyť vy jste - to opět je úplně šílený plán - a hnutí SPD bude tento zákon ve Sněmovně pochopitelně obstruovat, jelikož odmítáme zhoršování zdravotní péče pro naše občany. Já nevím, kam chodíte k lékaři vy, pane premiére, a vaši ministři, ale běžní občané už nám píšou, že začínají být zahlcené třeba oblasti dětského lékařství, léčení vzácných chorob a podobně, a samozřejmě to napětí stoupá. A zase, je to potřeba řešit - už teď je minutu po dvanácté, tohleto řešit, protože ty kapacity nejsou nafukovací. Počet lékařů je dán, kapacity jsou také dány, ovšem přibyl počet pojištěnců, ať státních, nebo jiných. To znamená, a zase od vás vůbec neslyšíme na to odpověď. Vůbec na to neslyšíme, pane premiére, od vás odpověď, na to, jak chcete vlastně řešit tuto situaci? Ale to, co slyšíme, je, že máme cirka 2 000 pediatrů a oni sami říkají, a to už je informace stará měsíc, že na základě tehdejšího stavu počtu ukrajinských uprchlíků by každý musel vzít 50 dětí navíc do databáze, což není fyzicky možné, říkají, že logicky to není zvládnutelné, ani technicky to není zvládnutelné.

Takže opět Fialova vláda k tomuto tématu mlčí a hrozí opravdu, že se celá situace v české společnosti nejenom obrátí totálně vůči vládě, ale hlavně, vzniknou tady obrovské sociální problémy, které samozřejmě nevěstí vůbec nic dobrého. A my na to hlasitě upozorňujeme. Problém je, že jsme opoziční strana s 20 poslanci a samozřejmě vládní koalice, ta pětikoalice, má většinu, a také proto je potřeba pořád zdůrazňovat, že je to vaše plná zodpovědnost. To není zodpovědnost ani Babiše, ani Ukrajiny, ani Ruska, to je odpovědnost vaše. Vy jste vláda České republiky a jediní vy máte odpovědnost vůči českým občanům tyto problémy řešit a vyřešit. Takže už bych byl rád, aby se pan premiér a vláda přestali vymlouvat, je to vaše odpovědnost - neukazujte na ty, kteří tady buď ve vládě už půl roku nejsou, nebo téměř půl roku, a neukazujte pořád někam do zahraničí. Z toho se český občan opravdu nenají, ani nevyspí, ani nenapije, ani nezahřeje.

Pojďme ale k dalším údajům: 70 % obyvatel - to je teď aktuální průzkum agentury STEM - 70 % obyvatel České republiky má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. A za SPD říkám, že jejich obavy sdílíme. Válka na Ukrajině trvá již dva měsíce a vláda Petra Fialy z ODS dosud přijala více než 340 000 uprchlíků, přičemž vládní politici prosazují neomezené přijímání. To jsme slyšeli například od pana poslance Bendy z ODS, to jsem v médiích zaznamenal, neomezeně přijímat, a další, slyšel jsem to vícekrát. Takže neomezené přijímání a předpokládají, že zde Ukrajinci zůstanou natrvalo i po skončení konfliktu. To jsou slova pana premiéra Petra Fialy přímo, to jsem zaznamenal přímo. Ale to přece není možné, protože my to prostě nemůžeme finančně, ekonomicky a kapacitně zvládnout. Proto SPD říká, že podpora uprchlíků z Ukrajiny by měla být podle názoru SPD přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu, a uprchlíci by se měli vrátit zpět, jakmile to situace umožní, a pracovat na obnově své země. A v tom jim můžeme pochopitelně pomoci, třeba nějakými společnými ekonomickými projekty za účasti našich firem, našich odborníků a podobně.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL minulý týden uvedl, že je Ukrajincům připraveno k výplatě celkem 317 894 dávek, to znamená přes 300 000 dávek, každá za 5 000 korun. Ale to jsou jen ty dávky - samozřejmě další obrovské náklady, dohromady 54 miliard už to stálo. Zároveň představitelé vládní koalice uvedli, že pracovat začalo pouhých 24 000 Ukrajinců. To je velmi málo. Náklady na ubytování, zdravotní péči a na začlenění Ukrajinců do škol jsou vládou v tento moment odhadovány na 54 miliard korun. Ale proč o tom zase hovořím už opakovaně? Agentura STEM minulý týden uvedla, že - cituji - 70 % obyvatel České republiky má za to, že příchod uprchlíků povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Znovu říkám, že SPD tyto obavy také sdílí, a opakovaně na to vládu upozorňujeme. Premiér Petr Fiala ale dělá, že to neslyší, takže už radši odešel - před chvílí zde seděl za mnou, už radši odešel. Já nevím, proč to nechce poslouchat, tahleta trápení, tyhlety reálné problémy, které mají, dá se říci, miliony českých občanů, proč radši odejde ze sálu, aby neposlouchal tyto věci?

Takže hnutí SPD je přesvědčeno, že vláda musí pomáhat našim občanům, a jestli to neumí, měla by prostě podat demisi, protože opravdu to přichází, všechny občany, pěkně draho, tahleta nečinnost. Navíc významná část uprchlíků pochází z oblastí, kde neprobíhají boje, takže požadavek na návrat po ukončení konfliktu je zcela legitimní. Navíc samozřejmě stoupají hlasy, že by vláda měla postupovat mnohem adresněji - všichni víme, že se vrací ambasáda už do Kyjeva, že se do Kyjeva vracejí už i zahraniční diplomaté, takže samozřejmě by bylo dobré i tuto situaci nějakým způsobem postupně reflektovat.

Budu upřímný v tomhletom, jak je mým zvykem: občané České republiky nenesou odpovědnost za ekonomický rozvrat a korupcí prolezlou situaci na Ukrajině, ke které došlo již před válkou, proto je legitimní, když se po ukončení konfliktu vrátí a budou budovat svoji zemi - je to jejich země s jejich problémy. Postup Fialovy vlády v této věci pokládáme za nepřiměřený a nesouhlasíme s ním. Vláda Petra Fialy, a znovu to opakuji, má plnou odpovědnost za veškeré problémy našich občanů způsobené tímto přístupem vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP