(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Co se týče korupce na Ukrajině, tady těch příkladů je úplně nekonečně, tak já řeknu jenom jeden, samotný takový řekl bych celkový pohled na situaci na Ukrajině ohledně korupce, že i Evropský účetní dvůr, což je kontrolní orgán Evropské unie, v září 2021, to znamená před několika měsíci, uvedl, že - cituji - velká korupce a zmocňování se státu jsou na Ukrajině navzdory opatřením EU stále velmi rozšířené a v důsledku korupce se každoročně ztrácejí prostředky v řádech desítek miliard eur. Takže sama Evropská unie vidí, jaká je to problematická země. (Hluk v sále.)

A proč o tom mluvím? Protože na závěr svého vystoupení... (Otáčí se k předsedající.) Můžu poprosit ještě tedy?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já také poprosím kolegyně o klid. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: A proč o tom mluvím? Protože na závěr jsem chtěl zmínit také jednu novinku, která tedy je opravdu - musím říct, naši voliči se absolutně vyděsili a zcela oprávněně - protože Evropská komise se chystá založit Fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. A než to vysvětlím, musím na úvod říct, že my v hnutí SPD odmítáme, aby čeští občané dle návrhu Evropské unie financovali ze svých daní obnovu zkorumpované Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. A to, že je to zkorumpovaná země, znovu říká i samotný Evropský účetní dvůr, což je kontrolní orgán EU, ve své zprávě ze září 2021. To je prostě úplně bezedná studna. Členským státům podle agentury Bloomberg už dala Evropská komise najevo, to znamená i České republice - a mě by zajímalo stanovisko premiéra Petra Fialy, ale ten už odešel, ale jsou tady jiní ministři - tak by mě fakt zajímalo, protože vy to tutláte, všechny tyto informace, nedostává se to do diskuse, že Evropská komise už dala členským státům najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na obnovu Ukrajiny ponesou členské státy Evropské unie. Mě by fakt zajímalo stanovisko vlády k tomuto, aby to tedy otevřeně přiznala, jakým způsobem chce dál ždímat české občany, místo aby jim pomáhala.

A já už vím, jaká bude odpověď tady na ten můj dotaz. Odpověď bude mlčení vlády Petra Fialy. Nikdo to nepůjdete tady vysvětlit nebo odmítnout. Evropská komise nyní pracuje na mechanismu, abych to přiblížil i divákům, který by měl pokrývat dlouhodobé potřeby Ukrajiny. Instrument by se prý údajně měl podobat fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. No, to je ta ostudná půjčka, na kterou kývl Andrej Babiš - my jsme s tím nesouhlasili - zadlužení České republiky do roku 2057, přitom České republice by za dobrých podmínek půjčily banky i samostatně.

Jenže tady u té půjčky byl problém, že bylo potřeba, Evropská komise chtěla podpořit Itálii, Španělsko a Řecko, kterým už nikdo nechce samostatně půjčit, protože jsou před krachem ekonomicky a museli by vystoupit z eurozóny, takže my jsme se tady kvůli předešlé vládě Andreje Babiše, Česká republika se zavázala z peněz daňových poplatníků zadlužit se do roku 2057 a teď splácíme jako mourovatí, přitom přes 40 % z tohoto fondu takzvaného na obnovu ekonomiky jde Itálii a Španělsku. To je neuvěřitelné, že my tady podporujeme z našich peněz země, kde mají vyšší platy, vyšší důchody než v České republice. To je šílené, šílené, šílené úplně.

A teď právě na tomhle vidíte, a teď má být zase jiný fond, má být nějaký nový ukrajinský fond, který by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. No, tak... přitom tady zároveň je zpráva, že je to země, která je totálně prolezlá, prolezlá korupcí. A to nejdu ještě více ani do historie, protože s Ukrajinou se to táhne od Janukovyče, Porošenka a podobně, tady se to míhá v té zprávě miliardami korun, miliardami dolarů, které si připsali na účty oligarchové, kupují si nemovitosti v Londýně a všude možně a vlastně tunelují Ukrajinu. A tam máme posílat peníze?

No, proč o tom mluvím? Protože podle všeho to bude zřejmě jednou z priorit pro jednání v rámci českého předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku, takže by mě zajímalo, by nás zajímalo, jak se k tomuto, k této otázce vláda Petra Fialy staví a jakým způsobem bude tedy stanovisko vlády České republiky k tomuto požadavku Evropské komise? No, já tuším, že to vláda Petra Fialy, to znamená vláda ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, bude chtít odsouhlasit. Je potřeba o tom ale nahlas mluvit tím pádem, nahlas o tom mluvit, co chcete odsouhlasit na úkor potřebných českých občanů, protože odmítavé stanovisko jsem od vás nezaznamenal žádné. Proto se ptám a stále nemáme od vás odpověď, od vlády. Mlčíte, ano, přičemž všichni víme, že dosavadní reformy na Ukrajině - samozřejmě mluvím o době před konfliktem - nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejích obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci. A ta situace nebude jiná, to si řekněme na rovinu. Nebude jiná, ti lidé tam jsou stále stejní, stále stejní lidé to vedou anebo jim podobní. Mimochodem... No, budu pokračovat. Hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise jednoznačně odmítá. Již s předválečnou Ukrajinou byla spojena, jak jsem řekl, chronická všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, proč by si Evropská unie měla vzít další úvěry, ručit za to i Česká republika a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové.

Navíc Ukrajina je země, která má obrovský demokratický deficit, to není demokratická země, samozřejmě. Já jsem byl na pozvání Rusínů na Ukrajině před čtyřmi lety, měl jsem tam tři besedy, byly plné sály, a tam nemůžou se ani hlásit k jiné než ukrajinské národnosti. Rusíni se nemůžou přihlásit oficiálně ke své národnosti - to jsou ti, co byli naši spoluobčané v době první republiky a nemůžou se hlásit k rusínské národnosti, nemůžou mít rusínské školy, nemůžou učit rusínštinu na školách. Prostě to není demokratický režim, tam se neuznávají vůbec základní lidská práva, přitom oni tam žijí, to je taky jejich země, Zakarpatská Ukrajina, to nejsou přistěhovalci nebo migranti na Ukrajinu. Takže to není ani demokratická země, ta nesplňuje ani - a to zmiňuji jednu z mnoha věcí, nejenom korupci - základní demokratické parametry, které předpokládají demokratické země.

My potřebujeme investovat především v naší republice a na poválečné obnově Ukrajiny by se měli podílet hlavně občané Ukrajiny, ale samozřejmě ti, co to způsobili. To je názor SPD.

Děkuji za pozornost, a znovu žádám tedy, aby jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny byl z těchto důvodů, které jsem uvedl, zařazen mimořádný bod s názvem Vláda neřeší problémy českých občanů, protože lidé už to opravdu nemůžou vydržet, miliony lidí už nemají peníze, jsou v těžké krizi a stále od vlády nejsou žádná řešení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr Bartoš a pak je tady hned několik přihlášených bez přednostního práva, kterými jsou nejdříve pan poslanec Mašek a dalších asi třináct. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Dámy a pánové, já využiji svého přednostního práva jenom jako reakci. Nebudu se zabývat konkrétními asi útoky, které tady zazněly na jednotlivé členy vlády, budu se snažit pouze jenom v rychlosti uvést fakta. Suma, kterou tady bylo operováno, že česká vláda utratila, tak samozřejmě to není pravda. Číslo 54 miliard je součástí celkových možných nákladů řešení krize tak, jak je předložila tato vláda na žádost Poslanecké sněmovny ve Strategickém plánu zvládání krize, kde jsou zohledněny jednotlivé rezorty, ať je to otázka školství, místního rozvoje, MPSV a dalších. Mají takovouto strategii i jiné státy a tyto náklady, kolik Putinova válka na Ukrajině bude stát ty země, které chtějí pomoci, má každá země, je to celkový součet možných nákladů. To je první věc.

Druhá věc. Pokud se podíváte na strukturu státního rozpočtu, tak je naprosto liché tvrdit, že to je na úkor v tuto chvíli něčeho. My naopak se chystáme a už jsme udělali řadu opatření, která mění strukturu státního rozpočtu na výdajové stránce směrem k občanům České republiky, ale v tuto chvíli nebyla krácena žádná rozpočtová kapitola, naopak došlo k navýšení. Já budu hovořit třeba o rezortu Ministerstva pro místní rozvoj, neboť za něj nesu zodpovědnost. V samotném plánu jenom pro tento rok na výstavbu dostupného bydlení v obcích a městech České republiky jde v národních programech, které dobíhají, a v IROPu 3,7 miliardy. I ten program, který jsme představili jako Ministerstvo pro místní rozvoj, který je určen pro obce a kraje a v tuto chvíli je určen k tomu, abychom řešili i problém ubytování lidí, kteří utíkají před válkou, jde na rekonstrukci objektů v majetku obcí a krajů či jimi ovládaných společností. Ergo kladívko tyto peníze zůstanou v obcích a v regionech a i tento program přesně hovoří o tom, v jakém momentě, kdy nebude poptávka, tyto zrekonstruované byty mohou být použity jako dostupné bydlení pro české občany. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP