(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Do toho jsme četli v médiích, že ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš chce žádat Evropskou komisi, aby z peněz alokovaných České republice dala miliardu eur na podporu bydlení ukrajinských uprchlíků, což je 25 miliard korun. A já se ptám tedy opakovaně, kdy budete mít, pane premiére a ta vaše v uvozovkách ukrajinská vláda, kdy budete mít čas a peníze také na české občany? Co se týče pomoci uprchlíkům, to jsme řekli, stanovisko SPD je jasné, takže bych byl nerad, aby to tady někdo překrucoval, ale teď mluvíme o českých občanech, protože tady je evidentní, že čeští občané, kteří shání bydlení nebo se ocitají kvůli zdražování ve finančních potížích, tak je jim nutně potřeba pomoci. Tady si pomůžu ještě jedním číslem, protože to byl článek na Novinkách, je to ostatně nedávno pár týdnů, kdy pracovnice Sociologického ústavu Akademie věd říkala, že 30 % všech domácností je existenčně ohroženo zdražováním. Pak je tady další číslo: o 40 % stoupl počet nových exekucí za vaší vlády. Do toho prezidentka Potravinářské komory říká, že v nejbližší době se o 30 % zdraží potraviny.

Ale z vaší strany není žádné řešení. Já vám chci, pane premiére, říct, že to potom neuděláte mávnutím proutku. To potom neuděláte, že si takhle mávnete proutkem jako kouzelník. Všechno je potřeba připravit, má to nějaký proces, a vy pořád na něco čekáte. Zatímco v Polsku mají nulové DPH na potraviny - Češi chodí nakupovat do Polska - tak vaše vláda opravdu přichází české občany strašně draho. My máme duben, bude květen, takže zatímco Poláci mají levnější potraviny a vláda jedná - a Češi jezdí nakupovat potraviny do Polska tím pádem - tak vy jste vlastně vytáhli úplně zbytečně českým občanům peníze z kapes. Už za únor, za březen, za duben, teď to bude i za květen a bude to pokračovat. To je úplně šílený.

Navíc tady ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jak jsme se dozvěděli, jak jsme si mohli všichni přečíst, představil obrysy vládní důchodové reformy. Podle vlády mají lidé prý pracovat i v důchodovém věku. Stát prý díky tomu vybere více peněz na daních. Jurečka proto plánuje přimět lidi v důchodovém věku, aby pracovali déle. Sám ministr přitom ve svém vyjádření přiznává, že to, že lidé v důchodovém věku nepracují, je dáno i tím, že mají zdravotní problémy. Hnutí SPD na rozdíl od vlády Petra Fialy prosazuje důstojné důchody a odmítáme nucení lidí do práce v důchodovém věku. Takže jestli vaše důchodová reforma je tedy demotivovat lidi k tomu, aby po zasloužených desítkách let práce odešli do důchodu, tak to je tedy také otřesné. Žádný jiný návrh jsme od vás zatím neslyšeli. To bylo to, co jsme si mohli už přečíst, ovšem z toho nástinu vámi navrhované reformy.

Jak jsem říkal, skutečně už v podstatě, dá se říci, přes milion českých domácnosti je ohroženo zdražováním. Musíme si tady říci jasně - a vy se to, pane premiére, snažíte neustále svalovat buď na předešlou vládu Andreje Babiše, s kterou ale SPD nemá nic společného, my jsme nikdy nehlasovali ani pro rozpočet Babišovy vlády, ani pro důvěru Babišově vládě, nikdy - nebo to svalujete na konflikt na Ukrajině. Ale přestaňte se už vymlouvat, přestaňte se už vymlouvat. Tohle fakt nefunguje, tyhle výmluvy.

Znova zdůrazňuji, že i drtivá většina zemí Evropské unie přijímá nějaká plošná opatření. Tuším, že jsme poslední ze čtyř zemí, která nepřijímá žádná zásadní plošná opatření, poslední ze tří nebo ze čtyř zemí jsme. Zároveň platí, že za to máte vy plnou odpovědnost. Tady je potřeba si říci, že plnou odpovědnost za situaci, ve které se ocitají naši občané, nese současná vláda Petra Fialy a vy jako premiér České republiky, protože odmítáte situaci řešit a nechcete pomáhat českým občanům.

Tak už se, pane premiére, prosím přestaňte vymlouvat pořád na Babiše nebo na Ukrajinu. To fakt český občan, který každý měsíc platí složenky - teď chodí zálohy, zvyšují se ceny plynu, elektřiny, vyúčtování za loňský rok, ceny potravin stoupají - do kdy se budete vymlouvat? Nezlobte se na mě, ale jestli to buď nechcete, nebo neumíte řešit, tak byste to férově měl prostě položit, protože lidi jsou už zoufalí. Takže vy pořád na něco čekáte. Tak to přiznejte: Nemám řešení, a pojďme si to tady říct úplně na rovinu. Vždyť vy opravdu uvedete ty občany do strašné nouze, miliony lidí. Možná ty nejbohatší občany nebo ty občany, co mají opravdu vysokou životní úroveň - to pocítí třeba samozřejmě méně. Ale většina občanů není bohatých v České republice.

Dám konkrétní příklad. Česká republika má mezi sousedními zeměmi nejvyšší DPH na potraviny. Nevím, jestli to vůbec víte, pane premiére. Mimochodem, to je jeden z důvodů, proč jsou tak drahé. V Polsku je na přechodnou dobu DPH nula procent, v Německu 7 %, na Slovensku a v Rakousku 10 %. Ale u nás DPH na potraviny vláda Petra Fialy stále drží na 15 procentech.

Česká republika - ale to všichni víme - má aktuálně třetí nejvyšší inflaci v Evropě ve výši 12,7 %. Ceny prudce rostou, ale vaše vláda, pane premiére, nic zásadního pro naše občany nedělá. A neříkejte, že zásadní je to - já když jsem slyšel vaše mediální výstupy, v monitoringu mi to vyjelo, ne že bych se na to koukal, ale samozřejmě si udržuji přehled - tak vy to ještě chválíte, že o korunu padesát chcete něco snížit na čtyři měsíce.

Já to vůbec nechápu, jak vůbec tohle... to je přece úplně otřesný. O korunu padesát na litr vám připadá jako úspěch ve srovnání se zeměmi kolem nás? To už si snad ani neděláte legraci. Myslím, že jste úplně mimo. Vy máte hlavu asi v oblacích někde, v elitářských oblacích, v oblacích vašeho luxusního života, prostě váženého pana akademika. Ale realita je, že lidé opravdu mají obrovské finanční problémy.

My vás tady několik měsíců na to upozorňujeme v předstihu, že to přijde. Vy jste to brali na lehkou váhu. Vzpomeňte, jak SPD tady jako jediné i v minulém volebním období prosazovalo posílení potravinové a energetické bezpečnosti České republiky. Vy jste nám to tady zamítli. Zamítali jste naše návrhy na posílení potravinové bezpečnosti, a teď to tady máme všechno. Teď si to občané i vaši voliči ve finále tvrdě platí každý den ze svých peněženek, když si jdou nakoupit.

Na druhou stranu, přestože vy pro české občany v podstatě nic zásadního neděláte - a neopakujte pořád tu korunu padesát za ty pohonné hmoty, protože to je fakt už úplný výsměch ve srovnání s ostatními zeměmi, a vůbec, i kdybychom to nesrovnávali - takže jestli toto je vaše maximum po půl roce, co máte většinu ve Sněmovně, jestli vaše maximum je navrhnout zákon na snížení ceny litru pohonné hmoty o korunu padesát, tak to je opravdu také na okamžitý odchod. Protože jestli toto je vaše maximum, tak samozřejmě to maximum je velmi zoufalé v tom případě, výkonnost vlády a její nápaditost.

Na druhou stranu vláda vynaložila na ukrajinské uprchlíky v tuto chvíli 54 miliard korun a teď jim ještě budete dávat byty, zatímco mnozí naši občané nemají ani na byty, ani na základní životní potřeby. Znovu říkám, ať mi tady nikdo pak na mikrofon neříká, že jsme nějací necitové, není to pravda. My jsme jasně řekli stanovisko k ukrajinským uprchlíkům, naše stanoviska jsou jasná. Ale zároveň říkáme, co tedy vlastně děláte pro české občany? To jsou občané, kteří tady platí daně a kteří nás všechny platí.

Takže hnutí SPD prosazuje snížení daně či zastropování cen na základní potraviny, energie a pohonné hmoty podobně, jako to dělají okolní státy, čímž by došlo k okamžitému zlevnění základních životních potřeb pro naše občany. Samozřejmě je prostor škrtat, ať jsou to peníze na solární barony - ovšem proti tomu jste loni v červnu hlasovali, vaše vládní pětikoalice. To alespoň nějaké snížení peněz solárním baronům bylo tady prohlasováno hlasy poslanců SPD, ANO a ještě dvěma poslanci ze strany, která už tady není, takže to od vás nemůžeme očekávat, protože vy jdete na ruku Bruselu a jejich projektům. Ale je tady prostor - politické neziskovky, ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými a tak dále a tak dále. Prostě lze samozřejmě zbytné výdaje ponižovat.

No a řekněme si na rovinu. protože jelikož vláda Petra Fialy pomáhá více Ukrajincům než občanům České republiky - což je prostě fakt a lidé to vidí - začínají velké problémy udržitelností našeho sociálního, zdravotnického a školského systému a stoupá sociální pnutí v naší společnosti. Já nevím, vy to, pane premiére, nevidíte, jak stoupá pnutí v naší společnosti? Jak vaše vláda svojí nečinnosti rozděluje společnost? Jak vykopává příkopy mezi lidmi, místo abyste stmelovali? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP