(14.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Současná vláda Petra Fialy z ODS stále zásadně neřeší drakonicky vysoké ceny potravin, plynu a elektřiny a dalšího životně důležitého zboží a služeb. Premiér Fiala minulý týden dokonce prohlásil, cituji, že zastropování ceny je nesmysl a že jeho vláda napumpovala za prvních sto dnů vládnutí 74 miliard korun pomoci občanům. Jedná se o demagogii a nepravdu, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů. Uvedená výše výdajů je totiž daná legislativou, protože se jedná o výdaje spojené se slevou na poplatníka, což ale schválila minulá Sněmovna, kdy vláda Petra Fialy nebyla u vlády, a zákonné valorizace důchodů včetně té plánované červnové právě kvůli rekordní inflaci, kterou nechala Fialova vláda vyšroubovat na třetí nejvyšší v rámci EU, konkrétně u nás inflace 12,7 %, takže vláda do toho započítá i zákonnou valorizaci důchodů na základě zákona, který vláda ale nepřijala, který platí už z dřívějška. Takže tady bych chtěl požádat pana premiéra Petra Fialu, aby si nepřivlastňoval něco, co vůbec není pravda, na co vláda Petra Fialy - nejenom že to vůbec neodsouhlasila - dokonce na to neměla žádný vliv. Takže naopak jste pro občany České republiky nehnuli ani prstem, v podstatě se dá říci nějak zásadně. Takže je to opravdu demagogie a mě to zklamalo, když premiér České republiky hovoří o penězích, na které - přitom to vůbec není na základě rozhodnutí vlády, že by to nějakým způsobem měla ovlivnit, ale to, co vláda beze sporu ovlivňuje, je rekordní inflace, proti které vůbec nic nedělá.

Takže co se týče zvýšení výdajů všech obyvatel České republiky za dobu vládnutí vlády Petra Fialy, tak jsou to zejména předražené energie, pohonné hmoty, potraviny a hypotéky. Můžu vás, paní předsedkyně, poprosit, abyste...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, já požádám kolegyně a kolegy, kteří mají něco na srdci a potřebují si to tady říci po té dlouhé době, co jsme se neviděli, aby přesunuli své rozhovory do předsálí. Platí to napříč celou Sněmovnou. Prosím o klid. Prosím, můžete pokračovat. Pevně věřím, že už se kolegyně přesouvají a bude klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji. Já bych to jinak zvládl, ale nechci zvyšovat hlas. Takže hlavní odpovědnost za zdražování a za to, že se neřeší tady hlavně zdražování, padá pochopitelně na vládu Petra Fialy z ODS, která postupuje diletantským způsobem a inflaci a zdražování prostě neřeší.

Předražené energie, jež roztáčejí spirálu inflace, řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, což ale vláda Petra Fialy odmítá, aniž nabízí jiné zásadní řešení. Tady je potřeba si zdůraznit to slovo zásadní, protože to, o čem tady budeme hlasovat na téhle schůzi Sněmovny, to znamená, že vláda sníží ceny pohonných hmot o korunu padesát, tak to opravdu nejenom že není zásadní, ale je to zcela nedostatečné. Já bych řekl, když se podíváte i na reakce občanů, tak že se tomu přímo vysmívají - oni to berou jako výsměch ze strany vlády Petra Fialy, že toto je řešení zdražování. Když si to porovnáte s ostatními zeměmi, které razantně snižují daně na tyto komodity nebo přímo zastropovávají ceny, takže to člověk ani občan nepozná, píšou lidé. O korunu padesát! Hnutí SPD samozřejmě podpoří všechny návrhy vedoucí ke snížení cen, ale to, že vy snižujete o korunu padesát ceny pohonných hmot, o korunu až korunu padesát v průměru na čtyři měsíce, tak to je opravdu zcela nedostatečné a vůbec se divím, že se k takovému návrhu můžete nějak hlasitě hlásit, protože to jenom potvrzuje tu neschopnost.

Premiér Fiala se zřejmě naivně domnívá, že se problém zdražování vyřeší sám - a všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. Samozřejmě, tento přístup hnutí SPD odmítá. Říkáme přesně konkrétní návrhy, které dělají v okolních zemích, to znamená jasné snížení daní, třeba DPH nebo spotřební daně, či zastropování cen, aby to občané opravdu poznali, že k tomu zlevnění dochází.

Je tady taky novinka a tu my v SPD také vnímáme negativně stejně jako občané, a to, že se v současnosti ještě mnohem více zhoršil nedostatek bytů. Myslíte, že bych vás, paní předsedkyně, mohl požádat...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já bych také chtěla požádat kolegy a kolegyně, protože opravdu pan předseda nemá dostatečně zajištěný klid na to, aby mohl přednést svůj návrh.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuju. Takže znovu říkám, že to, co je teď zase úplně aktuální, ještě větší problém, než to bylo, je, že se teď během března a dubna zhoršil nedostatek bytů. Rovněž se rapidně zvyšují nájmy pro české občany. Podle všeho je důvodem příliv ukrajinských uprchlíků. Ekonom Lukáš Kovanda navíc očekává, že ceny nájemního bydlení letos ještě vzrostou o 10 až 15 %. Nejhorší situace s dostupností nájemních bytů je tradičně v Praze, ale problémy už se projevují i v menších městech. O jediný nájemní byt, a jsou to údaje za březen a duben, to znamená, je to přesně v souvislosti s přílivem uprchlíků, tak o jeden nájemní byt se dnes mnohdy hlásí stovky zájemců. V jednom ze zdokumentovaných případů bylo dokonce 830 zájemců! Realitní portál Reality.iDNES.cz oznámil, že v průběhu března a posléze dubna vzrostl zájem o nájemní bydlení až o 60 %. Téměř trojnásobnou poptávku proti loňsku nyní zaznamenal i portál Bezrealitky.cz. A přesně dochází k tomu, na co my jsme upozorňovali, že příliv uprchlíků způsobí právě zdražování bydlení pro naše občany, a už jsme na to upozorňovali předem a ptali jsme se vlády, jak to bude řešit a jestli je připravena na to řešení. My samozřejmě od začátku říkáme, že by se válečným uprchlíkům mělo pomáhat přiměřeně, pouze na nezbytnou dobu, a po ukončení konfliktu by se měli vrátit zpět budovat svoji zemi. A v tom jim můžeme pomoci.

Ale teď tady hovořím o tom problému, že skutečně čeští občané, kteří nemají na bydlení, nemůžou si pořídit nové byty, nedosáhnou na hypotéky, tak teď vlastně vládě se to úplně vymklo z rukou, vládě pana premiéra Petra Fialy. A přestože už jsme na to upozorňovali před těmi dvěma měsíci, tak přesně dochází na to, co jsem říkal, na co SPD upozorňovalo, že se tak zdražilo nájemní bydlení, protože pochopitelně počet bytů je dán a nepostavíte je na jedno mávnutí proutku, že naši občané se dostávají do obrovské krize, do obrovské bytové krize. Nám píše spousta lidí, mladých lidí, že si chtějí pronajmout byt, že hledají byt, čeští pracující občané, a nemají na to. Oni jsou úplně zoufalí. A já se pořád ptám pana premiéra Petra Fialy - a tentokrát se na vás nebudu takhle za sebe obracet, abyste se na mě zase nerozčiloval, ale stejně vám ten dotaz pokládám a bylo by dobré fakt na to už odpovědět těm lidem, proto to mám ozdrojované, ty informace - co tedy s tím budete dělat, protože situace na základě vaší nečinnosti už půjde pouze k horšímu, protože než se postaví nové byty nebo něco dalšího, tak to prostě trvá nějakou dobu. Stavební zákon, ten odkládáte, aby se zrychlilo stavební řízení, s novými návrhy nepřichází pan Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj, přitom už půl roku je po volbách - připravenost žádná. Vlastně před rokem v zimě jste říkali, že jste připraveni personálně i programově vládnout, takže už rok a půl je to zpátky. Zákon tady žádný není na zrychlení bydlení, na zrychlení staveb nebo zvýšení dostupnosti bydlení. Tak a krize opravdu přichází. To znamená...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě jednou, omlouvám se, ale nemám pocit, že by se situace ohledně hluku opravdu zlepšovala, naopak. Ještě jednou požádám všechny, kteří mají něco potřebu řešit, aby se přesunuli do předsálí a nechali v důstojné atmosféře pana kolegu přednést svůj návrh.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuju. Já už jsem se lekl, že mi chcete dát poprvé za pravdu, že se situace ohledně bydlení, že by se zlepšovala, ale to jsem si myslel pochopitelně naivně. Takže děkuju.

Takže vláda Petra Fialy ale bohužel neřeší problémy českých občanů, a nyní se přitom ke zdražování pohonných hmot, tepla, elektřiny, potravin a spotřebního zboží přidává i zdražování nájmů. Takže opravdu, pane premiére, je opravdu vážnou otázkou - na co pořád čekáte? Vysíláte nějaké signály, ale řešení pořád chybí, a lidé jsou opravdu zoufalí. Za chvíli už nebudou mít ani kde bydlet. Vždyť teď už k tomu dochází. A místo toho Fialova vláda má dát 1 miliardu korun na rekonstrukce a výstavbu bytů pro ukrajinské uprchlíky včetně vybavení, takže naši občané si už nemůžou ani pronajmout byty. To jsem tady právě četl. Ale vy místo abyste tedy něco udělali pro naše občany, kteří jsou zcela zoufalí a kteří vaši vládní politiku nuceně platí, protože vás ve volbách nevolila většina občanů České republiky, jak víte, protože milion hlasů propadl pro strany pod 5 %, takže ta menšina, která vás volila, vaši koalici, teď nuceně platí, nebo ta většina, co nevolila vaši vládní koalici, tak teď nuceně platí tyhlety vaše excesy, že jo. Takže vy teď dáváte miliardu korun na rekonstrukci a výstavbu bytů pro ukrajinské uprchlíky včetně vybavení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP