(9.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Od hnutí STAN bylo hodně sprosté, že občanům nejprve veřejně a písemně před volbami naslibovali, že se jejich poslanci budou naplno věnovat práci poslance, a pak je podvedli, když měl Jan Farský už před volbami domluvený osmiměsíční pobyt v USA, a ještě k tomu navíc měl brát plat poslance, aniž by ve Sněmovně pracoval. To chce opravdu dobrý žaludek. Ale je vidět, že STAN se prostě nebojí ten stát pořádně podojit. Jen to trochu nesouzní s vládními výkřiky o úsporách. Vláda Petra Fialy spoří na chudých pracujících lidech, na seniorech, na studentech, na zdravotnictví, ale v uvozovkách hoši, co spolu mluví, na sobě nespoří. Jak víme, po kritice a tlaku veřejnosti, médií Farský nakonec na post poslance rezignoval, ale místopředsedou hnutí STAN zůstal.

Skandál má za sebou i další místopředseda STAN a ministr školství Petr Gazdík. Před týdnem se veřejně provalilo, že má poloviční podíl ve firmě, která se zabývá správou majetku, stavbami a řízením investic, přestože mu to zakazuje zákon. Zákon o střetu zájmů ukládá ministrům povinnost ukončit podnikatelské aktivity do třiceti dnů od nabytí funkce. Ministrem je Gazdík od loňského 17. prosince. Ministr Gazdík se vymlouvá, že prý zapomněl.

Čili jak předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Rakušan, tak i místopředsedové STAN Farský, Polčák, Michalik, Gazdík, doslova všichni z vedení STAN, mají během krátkého účinkování ve vládě velké finanční a jiné skandály. Kolik toho ještě bude mít tato druhá nejsilnější vládní strana a proč k tomu premiér Petr Fiala z ODS pořád mlčí? Kdyby chtěl premiér Fiala opravdu pozitivní změnu, tak ihned odvolá STAN z vlády. Premiér ale ostudně strká hlavu do písku. Ke lhaní a takovým politickým podvodům by správný premiér neměl mlčet. Je přece jasné, že těmihle podvody a lhaním prolezlá partaj s názvem STAN by neměla mít přístup k rozdělování veřejných financí. To dá rozum. A já vyzývám premiéra Fialu, aby zvážil účast lidí ze STAN ve vládě.

Vít Rakušan jako ministr vnitra je samozřejmě ve velmi silném střetu zájmů, protože policie by měla vyšetřovat jak financování jeho partaje, tak i jeho místopředsedy. Navíc policie podle veřejných informací vyšetřuje i činnost samotného Víta Rakušana v Kolíně, když tam byl starostou.

Proč tady o tom všem takto celkem přímo hovořím? Protože to byl právě Vít Rakušan, pan Farský a další, pan Gazdík, kteří tady tvrdě osočovali ostatní politické strany, tvrdě tady útočili a různě tady lhali, já si na to moc dobře pamatuju, a tvářili se, že oni jsou ti úplně čistí, kteří nemají žádné máslo na hlavě. To je ta pointa, proč tady o tom hovořím. Je to podle toho starého českého přísloví zloděj křičí chyťte zloděje. Je to obrazně řečeno, to přísloví. To znamená, to je ta věc, proč je potřeba se na tyto věci ptát, protože přece zástupci hnutí STAN, vedení hnutí STAN, ostentativně tady před veřejností, a opakovaně, útočili na ostatní politické strany, pochopitelně bez důkazů. Útočili, ale ukázalo se, že sami mají máslo na hlavě.

Teď se tady na mě dívá i předseda poslaneckého klubu STAN Josef Cogan. A proč ten k tomu celému mlčí? Já jsem, pane předsedo poslaneckého klubu STAN, prostřednictvím předsedající, pane předsedo Cogane, nezaznamenal ani jedno vaše vyjádření k těmto skandálům vašich kolegů. Vy jste také v nejvyšším vedení hnutí STAN a vy jste tady také nedávno vykřikoval nějaké útoky, samozřejmě nepodložené, ale kryjete tady otevřeně tyto věci, které dělají vaši kolegové z vedení STAN. Nemáte tedy také nějaké máslo na hlavě, že k tomu mlčíte? Neodhalí se také něco na vás? Protože jinak si vaše mlčení, když jste tady byl minule výřečný, neumím představit. Protože mlčení znamená souhlas. To je přece také známé české přísloví.

To znamená, Vít Rakušan by tedy neměl být ministrem vnitra ani na sekundu, jelikož to, že se policii pokusil ovlivňovat, je podle mého názoru zcela zřejmé. Celá republika ví, že si Vít Rakušan pozval před svým jmenováním ministrem vnitra - zdůrazňuji, že to bylo před jmenováním Víta Rakušana ministrem vnitra - k sobě do kanceláře tady ve Sněmovně policejního prezidenta Jana Švejdara. A Vít Rakušan dodnes nechce říct, co řekl dnes už bývalému policejnímu prezidentovi, ale výsledkem této schůzky byla dobrovolná rezignace policejního prezidenta, který měl čistý morální kredit. Podle mého názoru Vít Rakušan tlačil na to, aby policie nevyšetřovala dění kolem hnutí STAN. A policejní prezident vydírání pana Rakušana sice odolal, ale za cenu toho, že sám rezignoval.

Na závěr shrnu tři otázky na předsedu STAN Víta Rakušana a požádal bych ho pouze o stručné odpovědi ano - ne, aby se tady nevymlouval a neokecával to jako minule a na otázky pak vůbec neodpověděl.

Takže stručně a jednoduše: Za prvé, proč nevyzvete svého kolegu Stanislava Polčáka k rezignaci na funkci europoslance? (Oživení v sále, smích, poznámky ze sálu, že nejde odpovědět ano - ne.) Tak nám odpovězte, proč nevyzvete. Vy teď zlehčujete takto vážnou situaci a předseda klubu KDU-ČSL Výborný se směje tomu, co tady probíráme. Mně to k smíchu nepřipadá. Takže by bylo dobré odpovědět, proč jste nevyzval. No a to, že na to nejde odpovědět ano - ne, vy si to určitě pár slovy doplníte, aby to bylo každému jasné. Tím ano - ne bylo pochopitelně myšleno to, abyste to zkrátil, protože to, co jsme tady viděli minule, když jste chodil kolem horké kaše a stejně jsme se - ano, v podstatě jsme se dozvěděli, že stojíte za panem Polčákem a za dalšími vašimi exponenty. Takže by mě zajímalo, abych to tedy naformuloval, aby to tedy bylo jasné, zda vyzvete svého kolegu Stanislava Polčáka k rezignaci na funkci europoslance. Na to lze zajisté odpovědět ano - ne. Na druhou stranu jsem rád, že mě tady vládní poslanci poslouchají, někteří, takže určitě si budou pamatovat, o čem tady hovoříme.

Za druhé, souhlasíte vy osobně s nominací Stanislava Polčáka příští rok ve volbách do Evropského parlamentu? Protože minule jsme se na to ptali, pane ministře Víte Rakušane, a vy jste tady něco hovořil o tom, že se ukáže příští rok, a já nevím, co jste tady říkal. Takže mě zajímá váš osobní názor jako předsedy STAN, jestli souhlasíte vy osobně s nominací Stanislava Polčáka příští rok ve volbách do Evropského parlamentu.

No a teď je ta důležitá věc a ta je, pane ministře, nejdůležitější z mého pohledu. Samozřejmě i ty první dvě otázky jsou důležité a je potřeba se k tomu postavit čelem, ale: požádáte Stanislava Polčáka - to je otázka číslo tři - o předložení přehledu všech zakázek, které měl a má z veřejných peněz za celou dobu, co je poslanec, aby si mohla veřejnost zkontrolovat, ale i my tady, poslanci jiných stran, kolik desítek či stovek milionů korun fakturovala jeho advokátní kancelář městům a obcím z veřejných peněz a za co? To je totiž ten nejdůležitější dotaz. A je to ten nejdůležitější požadavek. Ten je úplně nejdůležitější z mého pohledu. Samozřejmě všechny tři otázky jsou důležité a klíčové, ale tady to je hrozně důležité, protože v okamžiku, že tady prosáklo na povrch, že u jedné konkrétní obce chtěl pan Polčák osmimilionovou provizi, a ve veřejnosti kolují informace, že v podstatě on si z toho udělal politické podnikání, a někteří další evidentně, kdy fakturují v podstatě z veřejných peněz, tak by bylo dobré, tak by bylo opravdu dobré, že jsou to ty zakázky, že jsou to obchodní případy, jak říká, tak by bylo dobré, aby veřejnost, novináři a všichni viděli, za co všechno si fakturoval, potažmo kolik z toho měl ty provize. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP