(9.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Polčák sice rezignoval na funkci místopředsedy hnutí STAN, která není podle mých informací honorovaná, ale stále odmítá rezignovat na štědře placenou funkci europoslance. Stanislav Polčák a hnutí STAN tedy nadále odmítají ze svého jednání vyvodit plnou politickou odpovědnost. Požadujeme, aby ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan tuto záležitost před Sněmovnou objasnil a vysvětlil, tedy konkrétně, proč, pane ministře vnitra a předsedo hnutí STAN Víte Rakušane, nevyzvete svého kolegu k rezignaci na funkci europoslance?

Předseda STAN Vít Rakušan také odmítá odpovědět na otázku, zdali bude hnutí STAN nominovat opět Stanislava Polčáka příští rok ve volbách do Evropského parlamentu. Ta otázka už tady padla ve Sněmovně, ale předseda hnutí STAN Vít Rakušan tady lavíroval a nechtěl na tuto otázku odpověděl, protože z toho bychom také ihned poznali, jak se k tomu předseda hnutí STAN staví. Zatím vidíme, že svého kamaráda a kolegu Stanislava Polčáka chrání, neboli s tím jednáním v podstatě souhlasí. Takže se Vít Rakušan neumí ke kauze postavit čelem, a jak jsem říkal, lavíruje. Stejně jako premiér Petr Fiala z ODS, který k opakovaným skandálům jeho koaličního hnutí STAN stále mlčí.

Pro SPD je tento Polčákův postup zcela nepřijatelný. Hnutí SPD dlouhodobě navrhuje zákon o přímé volbě a odvolatelnosti politiků a jejich hmotné odpovědnosti, který by tuto a podobné situace umožnil řešit. Stávající vládní koalice Petra Fialy z ODS nám jej však opakovaně odmítá zařadit na pořad schůze, projednat a schválit.

K dnešní schůzi Sněmovny jsem zaznamenal krom jiných také názor, že se vlastně nic nestalo. Pan Polčák se prý své osmimilionové provize vzdal, a tak se prý nestala žádná škoda. K tomu bych hned na úvod řekl zcela zásadní věc: nebýt odhalení novinářů, tak je všechno v uvozovkách v pořádku z pohledu hnutí STAN a prachy by panu europoslanci Polčákovi ze STAN cinkly na účet. Navíc Polčák říkal, že jeho společníci z jeho advokátní kanceláře si peníze fakturovat budou.

Jeden z nejvyšších představitelů vládního hnutí STAN se snažil vysvětlovat svoje jednání tím, že šlo o byznys, o obchod. Jenže, dámy a pánové, tady nešlo o obchod. Šlo o dotaci obcím na náhradu škod po výbuších ve Vrběticích, kterou vyplácel stát jako dar poškozeným obcím a jejich občanům. Už z principu je doufám jasné, že tohle nebyl žádný byznys. Navíc za tento dar postiženým občanům a jejich obcím se zasloužili všichni, kdo pro tuto dotaci hlasovali, včetně poslanců SPD, a také věřím, že kdyby se s prosbou o pomoc Starostové obrátili na kohokoliv z nás, tak věřím, že drtivá většina z nás by takový návrh připravila a prohlasovala, a pochybuji, že by kohokoliv z nás napadlo za tohle inkasovat peníze.

Když uvážím, že tohle udělal místopředseda partaje, která se tváří, že hájí zájmy malých obcí a zastupuje starosty, tak si jen kladu otázku: Co ten STAN je? Není to jen komerční projekt na dojení obcí, stroj na peníze, kdy STAN tady ve Sněmovně obchoduje zákony či dotace a za to prostě lidé ve vedení hnutí STAN inkasují? Podle dosavadních indicií je to tak. STAN je prostě a jednoduše politicko-podnikatelský projekt úzké skupiny lidí. A myslím, že ani řada poslanců za hnutí STAN, kteří tady sedí, o těchto kšeftech svého vlastního vedení možná ani nevěděli, někteří třeba ano, někteří ne. Proto předseda Vít Rakušan přes opakované výzvy odmítá požádat svého místopředsedu Stanislava Polčáka o předložení přehledu všech zakázek, které měl a má Stanislav Polčák z veřejných peněz, protože by podle mého názoru vyplavaly na povrch další desítky či stovky milionů korun fakturovaných městům a obcím z veřejných peněz a ukázalo by to na obrovský střet zájmů. Bylo by potřeba, abychom to všichni věděli, abychom dávali pozor, co nám tady hnutí STAN předkládá, potažmo tato vláda, abychom věděli, kdo a proč poslance STAN platí.

Bylo by férové, aby předseda STAN Vít Rakušan nevěšel bulíky na nos, že chce pro ně nějaké dobro. Lidé z vedení STAN chtějí prostě vydělat peníze. A kdo má prachy, ten si může služby STAN zřejmě koupit. Proto Vít Rakušan dodnes odmítá říct, kdo jsou koncoví majitelé firem, které sponzorovaly z daňového ráje na Kypru koalici STAN a Pirátů volební kampaň. Zároveň již víme, že jiný místopředseda STAN, Věslav Michalik, podniká v dotačním solárním byznysu, má také firmy v daňovém ráji na Kypru, zřejmě aby se vyhnul placení vyšších daní v České republice, tak jako musí platit drtivá většina občanů naší republiky.

Jednání pana Polčáka ovšem nebylo podle mého názoru ani legální. Pokud obce dostaly fakticky účelovou dotaci, pak neměly oprávnění dar určený k placení škod použít na osmimilionový honorář pro europoslance a místopředsedu STAN Polčáka. Pokud by totiž obce přijaly peníze na sanaci škod a místo toho by z toho vyplácely lobbistu a místopředsedu STAN v jedné osobě Stanislava Polčáka, pak si myslím, že by to byl dotační podvod. A pan Polčák, který ho celý zorganizoval, by nejen byl, ale podle mého názoru je regulérní spolupachatel. Trestný čin se tady podle mého soudu stal, byť nebyl dokonán a zůstal ve stadiu pokusu. Jen i příprava je trestná.

Celá vládní koalice Petra Fialy si postavila program pouze na boji s Andrejem Babišem, kterého čeká soud pro podezření z dotačního podvodu. Divím se tedy, že premiér Petr Fiala nebojuje se Stanislavem Polčákem, přičemž jeho podle mého názoru podvod byl opravdu sprostý, protože tady obíhal Sněmovnou a loudil zákon s báchorkou, že to dělá, aby pomohl obcím, a zatím si jen potřeboval namastit kapsu. Uváděl nás tady v omyl, aby získal majetkový prospěch. To je opravdu podle mého názoru podvod jak vyšitý.

Aféry hnutí STAN neberou konce. Jak si pamatujeme, ministrem průmyslu a obchodu, tedy člověkem, který rozhoduje o miliardách, se měl stát jiný místopředseda STAN, Věslav Michalik, člověk, který také stát zřejmě velmi silně umí podojit. Jak víme, je to fakticky solární baron, který navíc vyvádí peníze do daňových rájů, konkrétně na Kypr. Tento solární baron, který se ministrem na základě skandálních mediálních odhalení nakonec nestal, místopředsedou hnutí STAN ale zůstal, to znamená, opět ho Vít Rakušan kryje. To samozřejmě vypovídá o předsedovi STAN Vítu Rakušanovi, že to, že někdo vyvádí stamiliony na Kypr a možná i jinam, je v souladu s postoji hnutí STAN. Poškozovat naši zemi, připravovat ji o peníze je prostě v souladu s programem hnutí STAN. Koneckonců další místopředseda STAN a nyní již exposlanec Jan Farský odjel do USA studovat federalizaci Evropské unie, tedy zánik České republiky. Jinými slovy v podstatě vlastizradu. A cestu mu ještě před volbami posvětil jak Vít Rakušan, tak i premiér Petr Fiala z ODS, které evidentně federalizace Evropské unie nevadí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP