(9.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já se ptám i z toho důvodu, protože, jak už jsem říkal minule, pan Polčák navštívil třikrát i moji kancelář a lobboval tam za zákony. Takže já jsem myslel, že jako poslanec přijde, jako se tady normálně bavíme s mnohými poslanci, že se přijdou zeptat na ten zákon či onen zákon - podpoříte, nepodpoříte? Ale opravdu jsem netušil, že si pak za setkání i s poslanci SPD, jak vyplývá z těch zveřejněných výkazů, fakturuje 47 000 korun na hodinu z veřejných peněz, těm městům, obcím a tak podobně. To znamená, i mě by v podstatě zajímalo, a myslím, že by to zajímalo tady i řadu dalších poslanců, hlavně těch opozičních, co tady byli minulé volební období, zdali, kolik a v jakém rozsahu si fakturoval za setkání s poslanci SPD. Evidentně si fakturoval i za setkání s poslanci hnutí ANO. Protože to z toho jednoho zveřejněného výkazu vyplývá. A to bylo pouze u jednoho případu. Ale pan Polčák tady lobboval vícekrát. Já si pamatuji, a sám jsem toho byl svědkem a mám na to svědky, protože i moje asistentka tady ve Sněmovně uváděla pana Polčáka ke mně do kanceláře třikrát, takže je to zcela prokazatelný fakt. To znamená, mě by zajímalo, pan Polčák mi neřekl, protože evidentně to tady neřekl ani kolegům, že si pak bude za ty schůzky fakturovat 47 000 na hodinu. Takže mě by zajímalo vlastně, kolik si fakturoval za ty schůzky s poslanci. Protože to si myslím, že by mělo být jasné, a vůbec, jak to tam celé bylo.

Takže já to nebudu protahovat. Jsou to v podstatě ty faktické otázky. Vidíte, že mluvím v klidu, protože bychom se rádi dobrali těch odpovědí, a nemusíme to tady dlouho řešit. Myslím, že pointou je skutečně ten výkaz. Pan poslanec Polčák byl poslancem dost dlouho, musím říci. Takže v podstatě, teď mě nechytejte za slovo, jsou to výkazy za cca posledních minimálně deset let. Ale co mám takové tušení, tak skutečně docházelo k fakturaci obrovských částek městům a obcím za různé případy a k obrovskému vyplácení peněz. A tady je potřeba, aby se s tím veřejnost po této kauze přesně seznámila. Takže o tom to je, jestli o to požádáte pana Polčáka. Nejenom jestli požádáte, zdali byste to také, vážený pane ministře, zajistil, ten výkaz, a dal ho prostě veřejně k nahlédnutí, anebo minimálně k nahlédnutí prostě tak, aby se s tím mohli seznámit i ostatní poslanecké kluby, potažmo třeba média, která se tímto případem zabývala.

Úplně na konec ještě z jiného soudku. Chtěl bych požádat zástupce hnutí STAN, protože předpokládám, že nikdo jiný vystupovat nebude, zdali by se věcně věnovali tomu, o čem je dneska schůze. Protože ono to tady vždycky sklouzne k napadání jiných stran. Ale my tady nejsme tématem této schůze. Jestli máte něco vůči SPD či další opoziční straně, svolejte na to mimořádnou schůzi. To přece není žádný problém. Jestli to má hlavu a patu, jestli bude něco průkazného, to je vaše plné právo. Ale já bych chtěl, protože ta debata by měla být věcná, abyste se zdrželi tady nepodloženého napadání ostatních stran s cílem odvést pozornost od tohoto tématu.

Tady ty informace, na které my se tady ptáme - protože vím, že to může v zástupci hnutí STAN vzbuzovat vztek, ale to jsou všechno informace, které jsou z médií. To bych chtěl zdůraznit. Takže bych chtěl požádat také pana prvního vicepremiéra Víta Rakušana, aby se tady v odpovědi neobouval pak do SPD, jelikož já se tady ptám jenom na otázky, které byly v mainstreamových médiích. To nenašel Okamura, to nevytáhlo SPD. To bylo v celostátních médiích. Proto se ptáme. To znamená, skutečně by bylo velmi zoufalé, kdyby se tady někdo obouval do hnutí SPD. To by znamenalo, že vlastně nemá argumenty a že se k tomu neumí postavit čelem. Protože kdo jiný by se měl zeptat? Vždyť jsou to mediální informace a vy jste ani těm médiím neodpověděli na tyto otázky, které já tady kladu. Takže v podstatě všechno, co jsem tady přednesl, co jsem říkal, jsou otázky z médií. Takže na to se snad tady zeptat můžeme.

Proč tady říkám tu otázku, jestli se zeptat můžeme? Plynule navážu na další věc, kterou jsem chtěl tady poznamenat. Vážené dámy a pánové, vládní koalice Petra Fialy z ODS zrušila ve Sněmovně svým rozhodnutím dnešní interpelace na premiéra a na ministry, aby se opozice z řad SPD a ANO nemohla vlády na nic ptát. Interpelace na premiéra přitom nebyly už ani minule. Takže už měsíc nemáme šanci se premiéra Fialy na nic zeptat. Přitom tady místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura minulou schůzi říkal, když jsme se chtěli premiéra Fialy ptát, že se ho máme zeptat na interpelacích a že nám premiér rád odpoví. Byla to lež. Premiér Petr Fiala nechce odpovídat na otázky opozice v rámci interpelací v rámci přímého přenosu. Prostě se bojí. Protože premiér Fiala tady včera byl, už není po covidu, protože už tady byl včera ve Sněmovně. Už je to druhá situace - předtím byl v zahraničí, ano, tak to jsme respektovali, ale už je to podruhé, co se nemůžeme premiéra Fialy na nic zeptat.

Do televize jde sám, do debaty, a nechce jít do žádné televizní debaty s předsedou opoziční strany evidentně, konkrétně například se mnou. Já bych rád s panem předsedou ODS Petrem Fialou šel do přímého přenosu, aby došlo k demokratické názorové konfrontaci. Ale evidentně se toho nemůžu dočkat. Bojí se? No, premiér se evidentně bojí. Já se nebojím.

A proč dneska nejsou ty interpelace? Proč nejsou interpelace na ministry a na premiéra? V takto vážné situaci, která tady je - je tady zdražování, které vláda neřeší. Řeší ho, ovšem takovým způsobem, že to v podstatě nikomu nepomáhá. Respektive to vůbec v podstatě nikomu nepomáhá, protože snížení cen benzinu a nafty o korunu, to je fakt úplný výsměch ve srovnání s okolními zeměmi. Tady je důležité to porovnání s okolními zeměmi. A my se chceme zeptat na to, proč neřeší zdražování. Když tady je 40% nárůst nových exekucí za vlády Petra Fialy ve srovnání se stavem před půl rokem, kdy u vlády nebyl. To jsou údaje Sociologického ústavu Akademie věd. My se chceme premiéra Petra Fialy ptát v přímém přenosu, proč strká hlavu do písku a neřeší to. Proč není vláda akceschopná. Proč nepomáhá lidem, proč nemá čas na české občany. Ale my se ho nemůžeme zeptat už měsíc. My se chceme ptát i na další aktuální problémy, které tady jsou. Ale Petr Fiala se bojí odpovídat v přímém přenosu na otázky opozice. Já to vnímám jako velký problém, protože jste to byli právě vy - ale i my - kteří jsme v minulém volebním období v opozici kritizovali, když se třeba premiér Andrej Babiš poměrně často nedostavoval na interpelace a my jsme se nemohli ptát. A vy jste to také hlasitě kritizovali, vy jste to nejhlasitěji kritizovali. Teď, když to samé děláte vy, vaši ministři a premiér Petr Fiala, tak je to v pořádku?

Takže já si myslím, že vláda pětikoalice Petra Fialy směřuje Českou republiku k diktatuře a k totalitě. Protože už jsme to viděli také nedávno ohledně toho, jak jste protlačili pandemický zákon. Na to je již podána ústavní stížnost, na to, jak jste tady odebírali slovo a tak podobně. Dále jsme to viděli u toho, jak jste minule prodloužili nouzový stav o více než třicet dnů, přestože i většina ústavních právníků se shoduje, že maximální prodloužení může být o třicet dnů a pak si máte znovu žádat o prodloužení ve Sněmovně. My jsme samozřejmě hlasovali proti nouzovému stavu. Takže myslím, že je opravdu nejvyšší čas, aby občané přestali mlčet a hlasitě se ozvali.***




Přihlásit/registrovat se do ISP