(18.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Volný, připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Pane předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já se neubráním reagovat na pana ministra Stanjuru, protože já jsem si to tady odstál... (Klepe do pultíku.) ... odseděl, těch 800 pozměňovacích návrhů, a on tady ani jeden mi neprošel! Ani jeden mi neprošel! (Zvýšeným hlasem.) Já doufám, že to nebyla cílená lež, to si myslím, že pan Stanjura zapotřebí nemá, spíš je to špatná paměť. Ano, velkoryse a bezprecedentně jsme jich nechali projít šest. Takže aby byla pravda, jak má být. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další je přihlášen k faktické poznámce pan poslanec Nacher a z místa se už dlouho hlásí pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem v tomhle bodě nechtěl vystoupit, ale vystupuji. (Pobavení v sále.) V reakci na pana ministra financí, no, tahle přestřelka přece začala tím - a tím my se vlastně okrádáme o ten čas v opozičním okénku - když pan ministr vystoupil a řekl, že jsme na to měli osm let, že jsme nic nedělali a že to prostě neschválíte, že to spadne pod stůl a udělá to vláda. A na to logicky, samozřejmě se přihlásili kolegové a reagovali. Takže pan ministr šikovně tady nám hodil šrapnel, samozřejmě, a my jsme museli reagovat a nemohli jsme to nechat ve vzduchu, protože i návrh pana kolegy Bauera by neprošel bez hlasů největšího klubu. To by prostě neprošlo, to tak je. To znamená, že princip opozičního okénka přece není tak, že my tady na mikrofon si načteme různé návrhy, já tam za chvilku budu mít finančního arbitra, a vy nám to všechno smáznete ze stolu, že se připraví vládní novela.

Vždyť to jste přece byli vy, kteří jste to v minulosti kritizovali - nemám statistiku, nejsem připraven, ale do příštího opozičního okénka to asi udělám - že v minulém volebním období podle mého názoru prošlo nejvíc poslaneckých iniciativ za dobu posledních dvaceti let v Poslanecké sněmovně. Takže si opravdu současná koalice, bývalá opozice, nemůže stěžovat, že by ji někdo tímhle způsobem torpédoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Foldyna, také k faktické poznámce.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl obrátit na pana ministra Stanjuru, prostřednictvím vás, a na klub ODS. Chtěl bych se obrátit na své kolegy z poslaneckého klubu Starostů. Tady zaznělo: Máme to, ale chce to čas. Jaký čas, pane Stanjuro... Promiňte. (Otáčí se k předsedajícímu.) Prostřednictvím pana předsedajícího - my už čas nemáme. My v těch obcích, kde bydlíme a žijeme, my už čas nemáme. Ústavní soud zrušil vyhlášku o bezdoplatkových zónách, my už žádný čas nemáme. My se propadáme, lidi se stěhují z Děčína. My jsme šli z 60 000 dolů, nám odchází lidi. My už žádný čas nemáme. My chceme nějakou zákonnou normu. Starostové ve Šluknovském výběžku před patnácti lety poslali desatero. Ano, sociální demokracie nic neudělá, já jsem taky odešel. To není možné nic nedělat a dívat se na to, co se s těmi našimi městy děje.

Chápu, že to jinde není tak zásadní problém, ale u nás na severu Čech ten problém zásadní opravdu je. My se propadáme do chudoby s těmi, kteří tu chudobu přinášejí a nejsou ochotni ty věci řešit, využívají to lidi, kteří jsou obchodníci s chudobou, a tento zákon to má zrušit, má tomu zamezit. Prosím vás, pojďte to projednávat. Opravdu, žádný čas už není. Já vám to říkám velmi zodpovědně za lidi z celého okresu Děčín a z celého Ústeckého kraje. Děkuji, že jste mě vyslechli takhle. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji vám. Další k faktické poznámce pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Budu reagovat na tři vystoupení, stihnu to v jednom. Pro pana poslance Nachera - já jsem si fakt nestěžoval, ano? Stěžuje si úplně někdo jiný. Nestěžoval jsem si, popsal jsem stav, nestěžoval jsem si. Pro pana poslance Foldynu, prostřednictvím pana místopředsedy - já vůbec nezlehčuji ten problém. Vůbec ho nezlehčuji, jenom říkám a doufám, že to chápete: My nechceme jít cestou, že půl vládní koalice hlasuje s opozicí a naopak. To není dobrá cesta.

Můžete se tady vymlouvat na bývalou ministryni, ale to nebyla naše členka, abyste nebyli schopni ji v rámci koalice přesvědčit. I pan poslanec Foldyna byl nějakou dobu členem té vládní strany. Já mu to nevyčítám, jenom konstatuji. To znamená, to, že po třech měsících se chce na to podívat, přijít s něčím, my neříkáme, že to nebudeme řešit, nic takového jste od nás nemohl slyšet.

A k panu poslanci Volnému - má pravdu. Já se omlouvám, nebyl to úmysl, těch šest prošlo, byly to sociální služby, bylo to díky tomu, že hlasovali pro sociální (demokracii?), tak jste se přidali taky. Matematicky pro pana poslance Nachera - i když 78 byl největší vládní klub, tak bez něj bylo 122 a prošlo by to i bez vás, ale dobře, že jste to podpořili. Byli jsme to my, kteří jsme to prosadili, byl to můj pozměňovací návrh, aby obce se mohly vyjadřovat k tomu, jestli na nějaké adrese se vyplatí doplatek na bydlení, nebo ne. Byl to ministr vnitra za ČSSD vašich vlád, který to bojkotoval a sabotoval a odmítl to uvést do praxe, přestože pro to hlasovalo 150 asi ze 151 přítomných poslanců - možná to bylo o nějakých pár méně, ale kromě jednoho pro to hlasovali všichni a byl to náš pozměňovací návrh, který vzešel ze zkušeností v Moravskoslezském kraji. A byl to váš ministr vnitra, který to bojkotoval, vaší vlády, tak nám nevyčítejte, že to nechceme dělat.

Ano, je to normální, že opoziční návrh neprojde bez vládních hlasů, tak nejsme na základní škole, abychom nevěděli, co je většina z 200. (Čas, pane ministře.) Ale taky je důležité, kdo to odpracoval, kdo to připravil, kdo to dojednal, a to byl pan poslanec Bauer.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Já jsem stejně jako pan poslanec Foldyna, prostřednictvím pana předsedajícího, z Ústeckého kraje. Já bych taky velice uvítala a poprosila vás o to, abyste tento zákon postoupili dál. V každém případě bych chtěla promluvit k panu poslanci Bauerovi, prostřednictvím pana předsedajícího - jistě jste se nepodepsal pod něco, co by mělo být paskvilem, a nemá smysl čekat na něco nového. Věřím tomu, že jste erudovaný člověk, a když někam dáte svůj podpis, tak si za tím stojíte. Takže věřím tomu, že tento návrh, který tady je, je určitě vyprecizován. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byla poslední faktická poznámka, žádnou další neeviduji, čili se vrátíme do obecné rozpravy, do té byl s přednostním právem jako další přihlášen pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou návrh zákona na ukončení zneužívání dávek takzvanými nepřizpůsobivými. Krátce připomenu historii tohoto návrhu. Přišla s tím původně SPD, konkrétně naše poslankyně Lucie Šafránková, a potom tedy došlo k velmi vítané spolupráci s poslanci některých dalších stran, kteří se poté přidali, a je to návrh, na kterém pracovaly jak některé strany současné opozice, tak jednotlivci spíše ze strany současné koalice.

Tento návrh původně z pera SPD, který byl pak doplněn tak, jak jsem říkal, a ještě více rozpracován do hloubky se dostal těsně před poslední hlasování vloni v létě, kde ho zablokovali Piráti. Takže stručně a krátce, kvůli Pirátům nadále dochází v České republice ke zneužívání dávek takzvanými nepřizpůsobivými a opravdu obrovské množství českých občanů na to každodenně doslova doplácí svým životním komfortem ve městech a obcích po celé republice.

Připomenu, že tento zákon tady blokovala nejvíce poslankyně Pirátů a dnešní místopředsedkyně Sněmovny Richterová se svým bratrem, který už ovšem ve volbách propadl a už tady není, a byl to poslanec Ferjenčík, také za Piráty. Rád bych zdůraznil, že tento náš návrh neohrozí žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu finanční pomoc. A za nás za SPD říkám, že budeme dál ze všech sil bojovat za to, abychom ukončili zneužívání dávek nepřizpůsobivými. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP