(18.30 hodin)

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já myslím, že kolega Juchelka toho řekl dost, co hnutí ANO udělalo v sociální oblasti.

Nicméně na pana ministra Stanjuru. Vy říkáte: Neudělali jste nic, vlastně my jsme vám nikdy s ničím nepomohli. Ale kolegu Bauera nejenom že jsme podpořili, ale dokázali jsme i to, že panu Bauerovi pomohlo i ministerstvo, ministerská legislativa. A tak to je. Jeho návrh se opravil a šel dál, a byli jsme rádi, protože ten návrh byl dobrý, tak jsme ho podpořili a bylo nám úplně jedno, jestli je nebo není opoziční. Byl dobrý.

Dneska předkládáme další dobrý návrh a já doufám, že pokud vám na něm bude něco vadit, tak vystoupíte a řeknete: My uděláme to samé co vy, vyjdeme vám vstříc, pustíme to dál a budeme o tom dál s vámi diskutovat a samozřejmě Ministerstvo práce a sociálních věcí a jeho legislativa vám pomůže s tím, co se nám na tom nelíbí. Dopředu vám za to děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Bauer. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, milé dámy a pánové, já jsem byl řádně přihlášen, ale ta diskuse už prostě přestává být racionální, tak jenom třeba aspoň tou faktickou. Ano, já se přiznám, ono tady hodně mé jméno zaznívá, že jsem byl v minulém volebním období opravdu pracovitý a velmi úspěšný poslanec... (Veselost napříč sálem.) ... přestože jsem byl opoziční. Tak to je, tak to je. Já se budu snažit, abych i v tomto volebním období neudělal ostudu a snažil jsem se předkládat racionální věci, a přiznám se, že jsem měl v tom svém portfoliu několik věcí, na kterých mi záleželo, jako byly třeba vyloučené lokality nebo vůbec revize sociálních dávek, protože si opravdu myslím, že je dobré, aby nebyli v České republice černí pasažéři, a nejenom v době covidu, ale i v době migrační krize. Peněz je hodně málo a zrovna to je vhodná doba, kdy bychom měli přemýšlet, jestli vynakládáme sociální dávky nějakým racionálním způsobem. A já jsem to v tom minulém volebním období nedělal z toho důvodu, že bych chtěl hledat nějaká politická témata, ale skutečně hlavně z toho důvodu, a to byl většinový názor ve výboru pro sociální politiku, a teď se nezlobte, kolegové z ANO, nebo z bývalé, dneska mimoparlamentní strany ČSSD, vy jste fakt za těch osm let neudělali vůbec nic. Možná že těm sociálním demokratům to pak bylo sečteno, ale za osm let jste s vyloučenými lokalitami neudělali vůbec nic. To byly desítky kulatých stolů a vůbec nikam to nevedlo. Já jsem se na rozdíl od tehdejšího pana premiéra nebo paní ministryně nejezdil na severní Moravu někde fotit nebo točit, ale chtěli jsme přijít s nějakým konkrétním krokem.

Abyste jenom věděli, jak vypadá opoziční okénko - třeba s tím návrhem "třikrát a dost", kde by mě mimo jiné zajímalo, jak vlastně dneska v praxi funguje, protože to byla krátká novela, která nevyřeší úplně všechno, ale myslím si, že by mohla fungovat - tak jsem to předkládal asi osmkrát na předřazování a čtyřikrát někam do prvního čtení a pětkrát do druhého čtení. Bylo to prostě martyrium, možná trvající dva roky. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A nebylo to jednoduché. Já se pak přihlásím s tím dovětkem ještě v závěru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Pro pana poslance Aleše Juchelku, vaším prostřednictvím, já jsem mluvil o oblasti vyloučených lokalit, tak není úplně fér říkat, že jste zvedli rodičovský příspěvek. To s problematikou vyloučených lokalit opravdu nesouvisí a nepřesvědčí mě nikdo, že to souvisí.

Teď k vstřícnosti naší dnešní opozice. No, dneska je buď třetí, nebo čtvrté opoziční okénko a jsme tady čtyři měsíce. My jsme to měli taky za čtyři roky, tak jednou za rok jsme dostali opoziční okénko. No, je to pravda. Jsme připraveni tu být do jedenadvaceti, ne do sedmi, tak hodinu. Vaše opoziční okénka začínají již v úterý, máte na to plné právo, kdy tři, tři a půl hodiny vystupujete k návrhu programu. Proč ne? Ale je to váš čas. Jak ho využijete, je na vás, jestli je to produktivní, nebo není.

A k tomu zamítání - nezamítání pozměňovacích návrhů. Nemám statistiku, ale třeba k EET jsem dal 800 skvělých pozměňovacích návrhů a neprošel ani jeden. (Potlesk zprava.) Ani jeden z těch osmi set neprošel a fakt byly dobré. Normálně jste uvalili EET i na chov velbloudů. Já jsem si myslel, že i to projde, ale to neprošlo, protože hnutí ANO, komunisté a sociální demokraté usoudili, že dochází k velkým daňovým únikům v České republice, když se cash platí chov velbloudů. Sice nebyli schopni říct, kolik takových farem je, kolik je celkový počet velbloudů v České republice, ale tento pozměňovací návrh, který byl velmi racionální, byl odmítnut. Ale nechodil jsem sem plakat a fňukat, že mi to neprošlo, bral jsem to jako fakt. Tak to je tak asi všechno.

A že nikdy nic nepodpoříme? To za prvé není pravda, za druhé, když napíšete něco dobře a kvalitně, tak to bezesporu podpoříme. Dlouhodobě zastávám názor, že některé dobré nápady opozice jsou rady zadarmo. Proč ne? My jsme na to připraveni, ale musíte se zlepšit, pane správce. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Výborný. Pane poslanče, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já se omlouvám opozici, oběma opozičním klubům, že jim seberu několik málo sekund z opozičního okénka, ale pochopil jsem po těch pětatřiceti minutách, že to chce také edukativní okénko.

Tak, prosím pěkně, opoziční okénko je proto, aby se projednávaly opoziční návrhy, ne abychom si tady připomínali, co jsme dokázali nebo nedokázali v minulém volebním období. Nemusíte tady ani připomínat úspěchy našeho ctěného kolegy Jana Bauera, my to víme, to si zbytečně ubíráte ty své minuty. A není to opoziční okénko o tom, že tady budete předstupovat a říkat, co ta vládní koalice dělá špatně nebo dobře, ale skutečně, věnujte se svým zákonům. Na rozdíl od nás na každé schůzi každý čtvrtek od 18 do 21 hodin, tři hodiny, máte toto k dispozici. Je zbytečné, že tady už 36 minut plýtváme vaším časem vašeho opozičního okénka. Anebo můžete chodit a říkat: ono už je 18.36, a to už se nám nechce pořádně pracovat, a proč to není ve středu ve 14 hodin. No, tak to opravdu nedává vůbec žádný smysl. Využijte čas, můžeme jednat, probírat jeden, druhý, třetí, čtvrtý tisk. Máme čtvrté opoziční okénko, udělali jsme asi dva a půl nebo dva a čtvrt bodu. Vaše škoda.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně za dodržení času. Přestože tu leží omluvenka pana poslance Juchelky od 18.19, tak se pan Juchelka přihlásil k faktické poznámce. Tím asi svoji omluvu ruší, jestli tomu dobře rozumím. Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: (S úsměvem.) Děkuji moc. Já se omlouvám, ale to je omluvenka pravděpodobně na zítřejší den na zítřejší vyšetření, takže děkuji.

A co se týče tohoto bodu, já se omlouvám. Já jsem skutečně nepochopil, že se jedná o vyloučené lokality. Domníval jsem se, že to je opravdu útok na celé čtyři roky, kdy se opravdu v sociální oblasti udála celá spousta, celá řada věcí.

Co se týče vyloučených lokalit, toto byl jeden z našich společných návrhů, protože u tohoto zákona je připodepsán i můj ctěný kolega Marek Novák, který právě celou dobu blokovali Piráti. Ano, ty obstrukce si všichni pamatujeme a i část tehdejší opozice, i z řad ODS, tento návrh zákona podporovala. A v tuto chvíli máte Piráty ve své vládní koalice. Tak já sám jsem zvědavý, když přijdete s jakýmkoliv návrhem, aby se řešily vyloučené lokality i z hlediska třeba revize sociálních dávek, což tady správně připomněl pan kolega Bauer, prostřednictvím pana místopředsedy Skopečka, do jaké míry se vám to podaří právě v rámci vládní koalice tady s touto stranou, která obstruovala tento zákon, prosadit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další je k faktické poznámce znovu přihlášen pan poslanec Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, milé dámy a pánové, dovolte, abych touto faktickou poznámkou reagoval na ctěného poslance Jana Bauera, ani nevím, jestli to takhle jednací řád umožňuje, ale opravdu jenom krátce.

Mně přijde politicky korektní přiznat, že na návrhu, který tady předkládá paní kolegyně Lucie Šafránková a ostatní, jsem se podílel. Prostě je to pravda. Je to daleko robustnější novela než ta tehdy známá pod pracovním pojmem "třikrát a dost". Na druhou stranu mně připadá politicky ne úplně korektní, a i Lucii Šafránkové, prostřednictvím pana předsedajícího, jsem sdělil, že mi nepřijde vhodné, aby tato vláda nedostala nějakou šanci řešit po svém podle svého programového prohlášení tyhlety věci a že mi nepřijde úplně politicky korektní to tam druhý, třetí den nebo desátý nacpat do systému a volat, co tato vláda bude dělat s vyloučenými lokalitami anebo s revizí sociálních dávek, když sami někteří lidé mají máslo na hlavě a osm let nebo čtyři roky s tím nic nedělali. To je můj postoj.

Já si myslím, že můj kolega se tady k tomu vyjádří, jak se možná třeba i náš klub k tomu postaví, protože si myslím, že by stálo za to, že by se tento návrh vrátil zpět k přepracování, ale ten cíl prostě něco s revizí sociálních dávek udělat určitě platí a já bych byl moc rád, aby současný ministr práce a sociálních věcí dostal určitý prostor a k této problematice se mohl vyjádřit prostřednictvím konkrétních návrhů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP