(18.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Abych to kvantifikoval, o co v tomto návrhu jde: pakliže by tento návrh zákona prošel, dojde k úspoře veřejných prostředků přibližně půl miliardy korun, takže přesně tuto půlmiliardu bychom mohli přesunout na podporu slušných lidí, třeba abychom jim pomohli nebo aby vláda mohla pomoci se zdražováním. My jsme opoziční strana, ale dáváme tady takovýhle návrh, který když ho teď - ale k tomu jsou ovšem potřeba hlasy vládní koalice, aby prošel dál - tak by se hnedka do pokladny získalo půl miliardy korun. A samozřejmě i ti takzvaní nepřizpůsobiví mají možnost se přizpůsobit, chovat se řádně a samozřejmě také by neměli mít následně žádný problém.

Tento náš návrh zákona samozřejmě nijak nepoškodí občany, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, tedy naše seniory či zdravotně postižené. Naopak, naopak jim z toho celkového hlediska pomůže a postihne pouze ty, kteří sociální dávky vědomě zneužívají, práci si nehledají, ač jsou práceschopní, a podvádí naše úřady a naše občany, daňové poplatníky.

Když řeknu hlavní principy tohoto návrhu a změny, které tento náš návrh zákona přináší, tak se jedná především o zvýšení adresnosti a oprávněnosti vyplácení příslušných sociálních dávek a o minimalizaci objemu neoprávněně vyplácených sociálních dávek. Cílem návrhu je rovněž vnést do systému sociálních dávek pravidla, řád a spravedlnost a omezit na naprosté minimum možnost jeho zneužívání, které je zároveň neomluvitelným zneužíváním veřejných prostředků, tedy peněz poctivě pracujících daňových poplatníků. Jde také o ukončení nemravné praxe takzvaného obchodu s chudobou a boj proti rozšiřování stávajících a proti vzniku nových takzvaných vyloučených lokalit. Jde i o změny, které by našim, často zoufalým a bezmocným zaměstnancům úřadů práce umožnily efektivnější kontrolu oprávněnosti čerpání sociálních dávek, a o změny, které by současně vedly k významné úspoře veřejných prostředků. Významná část návrhu v tomto návrhu zákona se týká změny pravidel pro čerpání sociálních dávek na bydlení, kde je třeba zavést jednoznačný řád a ukončit plýtvání veřejnými penězi.

Rád bych tady uvedl, kdo je tím hlavním viníkem toho, že za posledních osm let se to tady nehnulo. Je to přece ČSSD, to si tady řekněme na rovinu. Tady tím odpovídám ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi, ale on to moc dobře ví, protože celou dobu tou hlavní žábou na prameni bylo ČSSD. To si řekněme na rovinu, abychom upřesnili to, co jste tady říkal, protože oni měli Ministerstvo práce a sociálních věcí. A jak víte, a víme to všichni, tak jsme nemohli za žádnou cenu ani z ministryně Marksové Tominové za ČSSD, ani z ministryně Maláčové za ČSSD vydolovat jakýkoli návrh zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, takže to byly ty žáby na prameni, ale ty už tu nejsou. ČSSD propadla oprávněně ve volbách. Občané tak rozhodli - z mého pohledu oprávněně, protože ti opravdu neměli program, který prosazují voliči SPD, tak jak to aplikovali, takže ČSSD tady není. A teď bychom mohli tady právě bez této žáby na prameni, což byli ministři za ČSSD, bychom to tady mohli přece posunout.

Náš návrh zde nastavuje i přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze tyto sociální dávky vyplácet a čerpat. Těch změn je tam desítky, více než sedmdesát těch změn v návrhu zákona, takže jenom stručně zmíním ještě některé - aspoň tady pět bodů z těch asi sedmdesáti změn. Je to komplexní novela, na které, jak říkám, tady vlastně na tom nosiči SPD společně pak pracovali poslanci všech možných stran, tedy kromě například Pirátů či ČSSD, a je to společná, dá se říct téměř tříletá práce. Právě proto, jak tady pan ministr financí Stanjura říká, že chcete ještě nějaký čas, tak tím jenom ztrácíme čas, pane ministře, a vy to opět moc dobře víte, protože teď, co jste říkal, je politika. Ale teď tady neřešíme politiku, teď řešíme věcný záměr zákona, na kterém ten čas odpracovali i váš poslanec za ODS, který má na starosti sociální politiku, je to poslanec Bauer, ale i poslanci ANO, samozřejmě SPD, tak to je jasný, protože to je nosič SPD, ale i někteří další. Takže teď by bylo dobré, kdybychom nepolitikařili. Pod návrhem zákona se v podstatě připodepsali následně všichni možní poslanci, takže by bylo prostě dobré to posunout a ulevit městům a obcím.

My tam například navrhujeme, aby byly podmíněny výplaty sociálních dávek rodičům předškolních dětí na povinnou docházku těchto dětí do posledního ročníku mateřské školy v zájmu těchto dětí a v zájmu šance na jejich budoucí slušné životní uplatnění, to znamená, pošlou do mateřské školy, a byla by to jedna z podmínek, nikoli že rodiče vedou zahálčivý život, pak to vidí i děti a pak se to táhne z generace na generaci.

Dále navrhujeme zavést povinnost prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadů práce z důvodu nemoci či úrazu, a to i s možností kontrolovat sankcí, tedy zavedení obdoby takzvané neschopenky u zaměstnanců. Dále navrhujeme posílení kompetencí zaměstnanců úřadů práce v oblasti kontrol nemovitostí, na které jsou vypláceny sociální dávky na bydlení. Dále navrhujeme možnost v případě porušení zákona sociální dávku odebrat ihned - to je hrozně důležité - ihned, například v případě, kdy příjemce dávky odmítne oprávněným osobám vstup do bytu za účelem provedení úřední kontroly na místě. To, že musí přijít ta sankce, ten trest na takzvané nepřizpůsobivé ihned, tak to si myslím, že je strašně důležitý moment. Dále navrhujeme například prodloužení maximální doby odebrání dávky v případě porušení zákona, to znamená v případě zneužívání dávek, ze tří na citelnějších šest měsíců. Dneska jsou to tři měsíce a v praxi se ukazuje, že to nestačí, takže kdyby to bylo šest, tak si to řada nepřizpůsobivých rozmyslí a začnou vést řádný život.

Vážené kolegyně a kolegové, my si myslíme, že není možné donekonečna tolerovat stav, kdy mnoho osob čerpá sociální dávky neoprávněně - mluvíme o těch takzvaných nepřizpůsobivých, kdy jsou nedobrovolně z peněz poctivě pracujících daňových poplatníků sponzorováni občané vyhýbající se práci, přestože pracovat mohou, a dlouhodobě se vyhýbají práci, ani si ji nehledají tito takzvaní nepřizpůsobiví, a obcházejí zákony. Podle našeho názoru pracující lidé přece nesmí být oproti těm ostatním donekonečna diskriminovaní.

I proto vás prosím o podporu tohoto našeho návrhu, o jeho propuštění do druhého čtení, kde o jeho finální podobě můžeme podrobně diskutovat. A znova říkám, my jsme na petičním výboru obdrželi i petici už zoufalých občanů, například z Bíliny, ale už byly podobné dopisy z řady měst České republiky, ať je to třeba Rotava, ať jsou to města v Ústeckém kraji, ať je to Úpice v Královéhradeckém kraji, tam jsem byl i osobně. Ti občané jsou opravdu zoufalí z toho stavu, který je, takže skutečně není čas čekat. Souhlasím s poslancem Jaroslavem Foldynou z SPD, protože kdo tam byl - a já jsem byl v mnoha těch lokalitách, máme tam řadu voličů v Ústeckém kraji, víte, že tam hnutí SPD má značnou podporu, v Karlovarském kraji, v Moravskoslezském kraji - a to jsou přesně ta místa, kde to ty občany velmi trápí, takže ten čas opravdu není. Každý měsíc je dobrý k tomu, abychom to zneužívání ukončili.

Mimochodem, znova zdůrazním, že je to přesně taky jeden ten zdroj financí do státního rozpočtu, abychom nevypláceli zbytečné dávky.

Takže to je k tomuto zákonu a doufám, že nám ho propustíte, protože znova říkám, na tom zákonu spolupracovala řada poslanců, postupně se přidali i poslanci některých jiných stran. Takže to propustíme, abychom to urychlili.

A úplně na závěr bych chtěl ještě zareagovat k předsedovi klubu ODS Marku Bendovi, vaším prostřednictvím. Ano, máte pravdu, moje vystoupení bylo emotivní. Moje vystoupení bylo víc emotivní, než dejme tomu by mohla být atmosféra v českém parlamentu, ano. Jenže zase se mi nedivte, protože když si, pane kolego Bendo, prostřednictvím předsedající, představte si, že by si někdo za schůzku s vámi z jiné politické strany účtoval 50 000 na hodinu a vy jste se to dozvěděl dodatečně. Takže to, že jsem byl emotivní v tomto konkrétním případě opravdu hodně, a to, že mě opravdu dopaluje, když to řeknu hezkým slovem, že se nikdo z vládní koalice k tomu neumí... už je od pondělí ta kauza, nikdo neumí ani říct, že by odsoudil to jednání pana Polčáka, tak to přece jako... Přece představte si pak tu situaci - já to ještě jednou řeknu - že za vámi chodí spousta lidí, jste zkušený politik, jste předsedou klubu ODS, to znamená, spousta lidí za vámi chodí, a dodatečně až se dozvíte z médií, že zobchodoval tu schůzku za 50 000 na hodinu. No, tak to byste tady asi taky vyletěl z kůže, přestože vím, že jste prohlášenej kliďas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP