(11.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji za váš příspěvek. Pouze pro úplnost, abych citoval, co se týká jednacího řádu. Tento § 106 odst. 2 - je to nová právní úprava, který nabývá účinnosti dne 1. ledna 2022. Já vám dávám za pravdu, že ano, v předchozích letech, kdy se projednával rozpočet, mnohdy třetí čtení suplovalo druhé čtení. Já jsem zde ocitoval pouze aktuální úpravu jednacího řádu. Oceňuji vstřícnost opozice, každopádně v tento moment se nechci zapojovat do diskuse, protože řídím Sněmovnu. Já jsem zde pouze citoval aktuální úpravu jednacího řádu, která vstoupila v platnost 1. ledna 2022.

Tak nyní tedy požádám o vystoupení pana poslance Aleše Juchelky, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Pardon, omlouvám se, přehlédl jsem faktickou poznámku pana poslance Skopečka. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já chci přímo zareagovat na svého předřečníka, který ve svém vystoupení kritizoval současnou vládu, že to rozpočtové provizorium nestálo za to, abychom v uvozovkách snižovali deficit o malou částku nebo že ty úspory jsou podle něj tak nízké, že to nestálo za to. Já bych chtěl připomenout, že ten schodek se snižuje o 25 % oproti původnímu návrhu. Ten schodek snižujeme v rozpočtu, který jsme nepřipravovali my, ale který jsme zdědili ze strany předcházející vlády, a tudíž bylo jasné, že v průběhu těch několika pár týdnů byl velmi omezený prostor pro jakékoli systémové úspory mandatorních a kvazimandatorních výdajů, které zatěžují naše rozpočty nejvíc a které budou muset být v těch následujících letech základem, v rámci kterého se budeme snažit o konsolidaci veřejných výdajů.

Jsem přesvědčen, že i kolega Nacher si určitě dneska všiml nových dat o inflaci, která ukazují, že únorová inflace překročila 11 %. Jsem přesvědčen, hluboce přesvědčen, že za tuto inflaci může dominantně velmi uvolněná měnová a velmi uvolněná fiskální rozpočtová politika z dílny hnutí ANO, kterou jsme tu v posledních letech měli a která přifukovala i tak vysokou inflaci, kterou jsme v České republice zdědili. A pokud si nepřiznáme tady v Poslanecké sněmovně, že inflace se nezbavíme ve chvíli, kdy měnová politika, ale i fiskální i rozpočtová politika začne být mnohem odpovědnější, že ten mejdan skončil, tak si lžeme sami sobě, ale lžeme především občanům České republiky. Jsem přesvědčen, že rozpočet, jak je připraven, je první zprávou o tom, že se rozpočtová politika v České republice mění, že bude mnohem odpovědnější a že bude účinněji bojovat proti tak vysoké inflaci, kterou v České republice nyní máme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Reaguje na vás pan poslanec Patrik Nacher s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane předsedající. Jenom krátce reakce na svého ctěného kolegu pana Skopečka. No, mám pocit, že to s tou inflací, a to, že to bude taženo poptávkou, se dalo říkat ještě v nějaké teorii tak možná před měsícem a půl. Myslím, že teď už každý vidí, že to absolutně neplatí. Absolutně to neplatí, protože jestli předtím platila teze, že lidé mají více peněz, větší platy, ty utrácejí a tím roztáčejí tu inflaci, tak teď, jak se zdražuje všechno - to nejsou jenom pohonné hmoty, to jsou i energie a na to navázané další věci, zdražují se i jednotlivé výrobky - je to taženo zcela jednoznačně, zcela jednoznačně zdražením různých komodit - tak v té chvíli lidé naopak více teď šetří. To znamená, představa, že se všechno zdraží a podle pana kolegy teď všichni najednou začnou ty dražší věci kupovat a tím to ještě více roztáčí, je úplně iluzorní. Jasně se teď ukázalo dodatečně, že ta inflace je tažená z velké části mezinárodní situací, která začala covidem a pokračuje tím konfliktem. Tak si prostě tohle řekněme a nejeďme v nějakém starém scénáři, který tady budeme opakovat ještě další tři měsíce.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, s faktickou poznámkou pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Bohužel musím konstatovat, že kolega prostřednictvím pana předsedajícího nemá pravdu. Nechť se prosím podívá na data České národní banky, která sleduje různé typy inflace včetně takzvané jádrové inflace, inflace očištěné od ceny energií. Pokud se podívá na inflaci v České republice očištěnou o ceny komodit, o kterých tu mluvil, tak zjistí, že máme inflaci kolem 8 %, což je jedno z nejvyšších čísel v Evropě vůbec. Čili v žádném případě neplatí, že za stávající inflaci by mohly pouze ceny energií. V zásadě neplatí, že inflace je způsobena současnou mezinárodněpolitickou situací. Válka na Ukrajině se do únorových dat o inflaci vůbec neprojevila nebo se projevila jen z velmi malé části. Pravé důsledky toho, co se děje na Ukrajině, poznáme až v datech za březen a další měsíce, čili se dá očekávat, že ta inflace poroste. Jsou to data České národní banky, jsou nalezitelná na jejím webu a kolega opravdu nemá pravdu. Tu inflaci jsme si tady předplatili v předcházejících letech velmi uvolněnou měnovou politikou a velmi uvolněnou fiskální politikou. Česká ekonomika žije na drogách velmi levných peněz, žije na drogách velmi uvolněných veřejných výdajů, které se utrhly za minulé vlády ze řetězu, z jakéhokoli vývoje, který by odpovídal výkonnosti české ekonomiky. A pokud si tady budeme lhát a budeme to svádět na covid a na mezinárodněpolitickou situaci, tak lžeme občanům a ordinujeme jim ještě vyšší inflaci v budoucnu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku paní poslankyně Jany Pastuchové. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážený pane předsedající, nevyvolal poznámku pan místopředseda, vyvolalo ve mně poznámku vaše upozornění na vystoupení našich poslanců, kterých je opravdu málo. Já jsem tu v minulém volebním období seděla. Teď jsem si to našla, konkrétně vás. Když se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2021, sněmovní tisk 1067, třetí čtení, tak vy jste vystoupil čtyřikrát a váš projev, když si ho teď přečtu - on je hrozně dlouhý - také nebyl konkrétně jenom ke třetímu čtení. Já bych vás opravdu poprosila, naši poslanci, naše stínová vláda vystupují ke svým pozměňovacím návrhům, které předložili, jednou. Vy jste vystoupil čtyřikrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, paní poslankyně, já jsem také z toho důvodu ocitoval jednací řád a jeho úpravu, která nabyla účinnost 1. ledna 2022. Myslím, že s paní předsedkyní vaše klubu Schillerovou jsme se domluvili a já toto téma vezmu jako jedno z témat na jednání grémia o jednoznačném výkladu, protože ty rozpočty budeme projednávat i v příštích letech, aby byl jednoznačný výklad jednacího řádu a byli jsme v tom ve shodě.

Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: No, já musím ještě jednou na kolegu Skopečka. Mně je to hrozně líto, on vždycky vytrhne nějakou jednu věc z kontextu a nezařadí ji do souvislostí. Tak já teď udělám něco proti němu i proti sobě, protože v tomhle máme stejný názor, a to, že srovnám, jaká je inflace na územích, která platí eurem a korunou. To je úplně to samé vytržení z kontextu. Průměr eurozóny 5,8, na Slovensku 8,2, u nás 11,1, a je to důvod, proč přijmout euro a odejít z koruny. Za mě je to úplně stejná demagogie, která s tím nesouvisí. Je potřeba to vnímat v nějakém kontextu. Tato čísla je zhruba reakce v rámci nějaké tweetové komunikace subjektu, který tady právě tlačí euro. Ale to je přesně ono. Vezmu jednu věc, jednu výseč, na všechno ostatní se vykašlu a řeknu, je to kvůli tomu. A přesně to se stalo i s tím - my jsme zvedli v minulém roce platy, a to je ten základ inflace. Je to úplně stejné jako s tím eurem.

Jinak ještě poznámka k tomu předchozímu. Jsem rád, že pan předsedající mě nechal dokončit projev. Já jsem mezitím zjistil, jak je to s tou změnou jednacího řádu, a zrovna tahleta věc údajně, co se týče programu a pravidel u třetího čtení, se nezměnila. Ta je tam stejná a to pravidlo je tam stejné posledních - nevím - x let. Tam zrovna k žádné změně od 1. 1. nedošlo. Tak jenom aby to bylo úplně jasné. Nejsem znalec jednacího řádu a byl jsem na to upozorněn, tak to tady říkám na mikrofon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a platí to, co jsem řekl, že to vezmu na grémium Poslanecké sněmovny, abychom se ujednotili v souvislosti s výkladem tohoto paragrafu.

Ještě faktická poznámka pana poslance Skopečka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP