(2.20 hodin)
(pokračuje Roman Kubíček)

Ti, co budou trošku movitější, si to dají nějakým způsobem do nějakých bateriových systémů, a zaplať pánbůh, že tady máme fond, který nám poskytuje nějaké dotace, a za to Ministerstvu životního prostředí děkujeme velice srdečně, protože to je Zelená úsporám, a ona vám ušetří cca těch 45 %. Tak nějakým způsobem to funguje. A potom, pane ministře, když budete násobit ty ceny, které jsou, a budete násobit tak, aby to bylo přijatelné, tak do toho musíte započítat dotační tituly, což je dopad na státní rozpočet - tak kde máme Zbyňka Stanjuru? Ten už se určitě kroutí teď a palci až na druhé straně.

Takže ono to je perfektní, je to záležitost, která je skvělá, děkujeme za tu podporu, a ta podpora nepočítala s takovou kvantifikací, která tady funguje. A chraň pánbůh, tohle je správná cesta, abychom se nevrátili k tomu, že začneme zabírat nějakou zemědělskou půdu a fungovat. To by byla asi špatná. Nicméně upozorňuji na to, že je to takový moderní trend. Když už někam dávat fotovoltaiku ven, tak to bývá většinou u páteřních komunikací. Tam to nevadí, protože jsou tam nějaké oblasti, kde je možné postavit tu fotovoltaiku, odvézt, ale zase na druhé straně, musíte mít něco, co ji spotřebovává v co nejkratší vzdálenosti, protože přenosová soustava v rámci zapojení je zase velký problém. Tak to je další věc.

Pak tady tedy máme, že "uhelné elektrárny budou odstavovány podle podmínky zajištění dostatečných kapacit". To je správná myšlenka. Já jsem si všiml toho, co udělala silná zima ve Švédsku, kdy nahazovali záložní zdroje uhelných elektráren, a pak mě ještě překvapila informace, že my se tady snažíme vylepšovat Evropu a nešířit emise - a rok 2021 podle informací, které jsem se dočetl a jsou volně přístupné, byl ve spotřebě uhlí number one za celou historii lidstva.

A teď se počítá k tomu, že rok 2022 bude ještě lepší, jo, takže já si říkám, kde fungujeme? My víme, že to je především Čína a poptávka po materiálech, a oni na to kašlou, jo? Jim je to jedno, oni tam prostě tím uhlím budou topit. A teď je ještě otázka, jaké to uhlí je, protože nějaké to uhlí je jenom energetické a nějaké uhlí je lepší, nějaké dává vlastně větší emise, nějaké menší, oni nemají to odsíření a záležitosti technologické na úrovni České republiky.

A já, přestože se tady používá uhlí, tak je třeba se podívat na nějakou tu křivku, a máme tady Richarda Brabce, který to kdysi dávno sledoval, že v roce 1990 jsme tady měli nějaké znečištění, a v tomto roce máme znečištění asi o 80 % menší, než tady bylo - a já si pamatuji ještě tu dobu, kdy se přijelo do oblastí, jako bylo Žatecko a podobně, kde větší čmoudíky vyráběla kamna. Když jsme tam jeli, bylo to celé žluté a zelené.

Pak tady je jedna věta, a to si úplně nejsem jistý a říkám, je to otázka - třeba mi na to potom odpovíte na hospodářském výboru - a to je jednat o navýšení prostředků v Modernizačním fondu. Já jsem to pochopil tak, že naši vyjednavači v Evropské unii poměrně významně vyjednali více, než bylo původně nabízeno Evropskou unií do Modernizačního fondu, jestli jsem to pochopil správně, a bylo tam bylo vyjednáno nějaké navýšení. A teď, jakou formou tedy Modernizační fond se bude navyšovat? Pojdeme do Bruselu a budeme žádat o to navýšení? Já jsem to... (Hlas z pléna.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, ale není možné tímto způsobem komunikovat, pane poslanče, pokračujte ve svém projevu, případně paní ministryně může vystoupit.

 

Poslanec Roman Kubíček: Ano, tak a právě otázka řekněme emisních povolenek a návratu zpátky do toho systému vyžaduje transformační podporu a ta transformační podpora se pochopitelně musí vyjednat v Evropské unii, aby to nebyla nějaká podpora, která by zvýhodňovala někoho na nějakém trhu. Bylo to přislíbeno, zatím to není hotovo, takže budeme pečlivě sledovat a budeme čekat, jakým způsobem to dopadne.

Potom se je třeba podívat ještě na zemní plyn a je to tady asi správně z geopolitického hlediska, protože zavření těch kohoutů - a víme, kdo je asi největším dodavatelem v Evropské unii - vytváří určitou závislost. Uvidíme, co udělají výstavby nových plynovodů, které vám to sem povedou, a jestli ty smlouvy budou pro nás výhodné nebo nebudou. Takže to určitě je, ale znovu, budeme si říkat, že tam bude velká volatilita ceny na trhu. Takže asi v této formě.

Dále tady máme: legislativně vylepšíme fungování dohledu státu při prodeji a distribuci elektrické energie". No, to určitě bude naprosto nezbytné, protože kdo sledoval situaci s Bohemia Energy, tak se přesně stalo to, co se stát nemělo, a byly to takzvané spotové obchody, které se dělaly v trvání jednoho dne až jednoho týdne, a myslím, že 70 % nakupované energie u Bohemia Energy bylo nakupováno touto formou, a přesně ve chvíli, kdy došlo k malému zdražení o příslibu těchto cen, tak to byl zákon.

A byl bych opatrný, zda končíme v té řadě. Já si myslím, že určitě ne, přestože vím, že dodavatelé první instance mají trošku jiné podmínky nebo jiná pravidla, kde vlastně ty matky je i hlídají v tom, že tam se myslím nepřekračuje 20 % ve spotových obchodech, jinak ostatní musí být v dlouhodobých kontaktech. Tomu asi rozumíme, ale bude třeba přitvrdit jednoznačným způsobem, protože tento výkyv, kdyby se stalo několikrát, tak to není možné.

My můžeme teď krátkodobě někomu vypomoci, to jsou tady ta řešení a bývalá ministryně financí je i naznačovala. Vy na to máte jiný názor. Já říkám, že rychlá pomoc, kdo rád a rychle dává, dvakrát dává. No, dobrá, to je vaše rozhodnutí, máte na to sílu, máte na to hlas, já tomu rozumím, nicméně abychom tomu zabránili, tak skutečně dohled především Energetického regulačního úřadu se musí změnit. A to jsem si přečetl v novinách, že už jste jednali a že nějakým způsobem fungujete, ale zase si myslím, že k tomu bude potřeba nějaká změna legislativy, která bude naprosto nezbytná. A my jsme připraveni v rozumných věcech fungovat, jo. Já jsem dlouhodobým členem podvýboru pro energetiku, hospodářského výboru a jsme připraveni o rozumných věcech rozumně debatovat.

Pak tady máme jednu věc, na kterou bych upozornit. Je tady Zelená úsporám, kde se mi to všechno líbí, které tady funguje, jenom jeden problém je - to jsem zase zjistil na stránkách Evropské unie - kdy my tady zuřivě vyměňujeme kotle a vyměňujeme tady kotle, které můžou topit zatím i dřevem, i dalšími fosilními palivy, ale pokud jsem se dozvěděl, tak bude časem v globálu zakázána tato podpora, protože Evropská unie si zase vymyslela nějaký nápad, že to není úplně dost ekologické a že to není úplně dost dobré. Takže na to bych také upozornil, abychom nedávali lidem něco, čím by třeba za pět let nemuseli vůbec topit.

Výzkum - vývoj. No, to asi tady na to máme dneska tady paní ministryni, která tady není, ale to nevadí. Já občas k takovým výkřikům rychlého řešení a velmi moderního jsem trošku pesimistický, protože jsem třeba byl svědkem toho, když se nám představoval takzvaný systém Teplátor, což bylo využití vyhořelého jaderného paliva k vytápění měst, sídlišť a podobně, a bylo to představováno velmi dobrým způsobem, až na takovou maličkost, že se tam zapomnělo na manipulaci s jaderným palivem, na bazény při ochlazení paliva, na meziradiační kontrolu a tak dále, která nebyla započítána v tom projektu, a pak to vycházelo efektivně rovná se ZEVO v té době. Takže v tom bych byl taky opatrný a na ty modulární reaktory - no, je to ve vývoji. Budu šťastný, když to bude fungovat.

Pak tady ještě máme takovou jednu věc, která je, a to je renovace budov, a tím pádem úspora energií. No, já jsem sledoval vývoj v Americe, kdy my dneska ještě spotřebováváme víc elektrické energie v zimě, protože topíme, nějak fungujeme a elektrickou energii využíváme. Ale trend v Americe je, že už letní měsíce jsou ve spotřebě elektrické energie nad zimními, a je to z prostého důvodu. Jak bohatnou lidé, tak v létě chtějí komfort, který se jmenuje klimatizace, a ta klimatizace je energeticky náročnější než topení. Takže to jsou věci, které je třeba hlídat a které je třeba předvídat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP