(2.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

A co se týká dostupnosti zákona, dostupnosti bydlení, je to připraveno v mnoha verzích, takže určitě si vyberete a nějakou verzi dáte do Sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji včetně dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Roman Kubíček a připraví se pan poslanec Jaroslav Bašta. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se vzhledem k pokročilé noční hodině pokusím být stručný a budu se ptát pouze na jednu stránku, která se jmenuje energetika. A podotýkám dopředu, že úplně neočekávám veškeré odpovědi, protože ono nebylo možné nějakým způsobem na to úplně reagovat, ale že se ptám i za některé kolegy, kteří jsou členy vaší koalice, protože nás trápí asi společné věci.

Já jsem se díval do programového prohlášení vlády a nechci se tady věnovat Green Dealu a jeho příležitostem a nějaké SWOT analýze, to asi pan ministr připraví, tomu asi rozumím. Na druhé straně se tady dívám na některé věci, a je to i taková nějaká moje zkušenost, protože tady úplně první bod, který je, že "do konce roku 2023 připravíme aktualizaci Státní energetické koncepce České republiky s ohledem na klimaticko-energetické cíle Evropské unie".

Předpokládám, že tady jenom došlo k tomu, že to někdo skládal, protože tady je vlastně bod, který tomu musí předcházet, a to je příprava nového energetického zákona. Ono je to v té souslednosti napsané, ale to já neberu úplně vážně, nicméně upozorňuji, že jsem v předminulém období byl jeden ze zpravodajů novely energetického zákona. A pokud si i pan premiér pamatuje, tak ten zákon jsem připravoval 2,5 roku, na konci projednávání toho zákona jsme vypořádávali 1 200 pozměňovacích návrhů, a vzhledem k určité spolupráci - a tenkrát, pokud si pamatuji, byla to spolupráce koaličně-opoziční, protože to nebylo možné k tomu energetickému zákonu úplně vynechat - jsme se dopracovali k hlasování 260 pozměňovacích zákonů (návrhů). Pochopitelně jsme udělali nějaké chyby, jo, ono to úplně všechno nešlo.

Takže jenom říkám, že ten ambiciózní cíl, příprava do konce roku 2022, jestli to je jenom v tom paragrafovém znění, a pak se bude vypořádávat - asi tomu rozumím. Předpokládám, že i budeme tyto věci řešit na hospodářském výboru, dostaneme. Já jenom na to upozorňuji. Jsou to otázky vašich kolegů, kteří se ptali, takže nějakým způsobem je to třeba vypořádat.

Je tu napsána ještě další záležitost, která souvisí s energetickým zákonem, a je to posílení ochrany zákazníků a nástrojů státu pro výkon dohledu nad energetickým trhem. No, tam bude tedy potřeba dojet do Bruselu a vyjednat trošku jiné podmínky, protože to úplně není ta národní legislativa, a v této souvislosti trh s energiemi je naprosto liberální. On dokonce nestanovuje ani spoustu vstupů, jako mají banky, které musí složit nějaký kapitál, nějakým způsobem fungovat. Vlastně dneska na energetickém trhu může fungovat kdokoliv, a jestli si vzpomínáte, když jsme dávali vypořádání s nebankovními půjčkami, tak ve své době, než se přijal zákon, jsme měli víc než deset tisíc poskytovatelů, dneska je jich asi čtyřicet, tak k tomu je tedy třeba přijmout další zákony a vypořádat to. Takže jenom na tohle upozorňuji, jde to nějakou formou. Na druhé straně zase je si třeba uvědomit, že energetický trh je otevřený a že tu cenu úplně netvoříme tady v České republice - což by se mi líbilo.

Dalším bodem, který tady máme, je kombinace české energetiky v jaderné energii. Tam prohlášení vlády pochválím, protože tam dochází k rozšíření o další výstavby bloků Temelína. Jenom po zkušenostech Českých Budějovic - a tamhle mám pana kolegu Vaška Krále, poslance - už při budování těch zdrojů by možná bylo dobré myslet na přivedení tepla do Brna například, protože to se teď nějakým způsobem dělá. Kdysi dávno, když se stavěl Temelín, tak Temelín při výstavbě už hlásal, že teplo dovede do Českých Budějovic. Někde to skončilo, nebudeme si říkat kde, a nějak to zafungovalo. Tak to by byla taková ta podpora.

Co nám dneska do toho vstupuje velmi špatně, je kolísání ceny trhu zemního plynu. Ono chviličku - a jestli si vzpomínáte - bylo určité období, které velmi škodilo centrálnímu vytápění, kdy chodily jednotlivé společnosti a nabízely takzvané blokové kotelny na plyn, ale bylo to v době, kdy plyn měl úplně jinou hodnotu, a výkyv trhu prostě zamlátil s centrálním trhem úplně neskutečným způsobem. Do toho nám vstoupily emisní povolenky, které když se počítaly, tak byl předpoklad, že v roce 2030 budou stát - pokud si pamatuji - predikce byla cca 35 eur. My jsme dělali na to různé projekty, a protože jsme například budovali zelené město České Budějovice až do roku 2040, tak jsme pochopitelně počítali s těmi cenami. Teď nám to s celou ekonomikou řízení teplárny velmi hýbe a není to úplně jednoduchá záležitost.

A jenom upozorňuji na jednu věc - já jsem se díval na zdražení jednotlivých tepláren v celé republice a je třeba si uvědomit, že 4,5 milionu lidí je zásobováno tímto teplem. Je to dobrý počin, nebudeme říkat, že ne, centrální vytápění teplem je dobré. Četl jsem, že to podpoříme, že to bude fungovat, že to bude bezvadné. K tomu paní ministryně má Modernizační fond, takže potom je tam třeba nastavit nějaké limity, aby se s tím dalo pracovat. Ale cena emisní povolenky, to je průšvih. A ten průšvih, protože jsem si Evropskou unii vyslechl, která říká na tu připomínku - a to byl ještě minulý premiér, který tam přijel, někteří vyjednavači, kteří řekli: No, nám je to jedno, jaká cena té emisní povolenky je.

Pan ministr průmyslu a obchodu je ekonom jako já a pamatuje se, že byla dobrá myšlenka na začátku s emisní povolenkou. No, ale ta myšlenka skončila ve chvíli, kdy se z toho stal řekněme finanční derivát. Dokud by se obchodovalo v rámci těch, kteří tvoří CO2, na které to bylo především zacíleno, tak to vlastně byl motivační faktor, který by jednotlivé státy vedl k tomu, aby podporovaly horší zdroje a aby šly nahoru, protože v tom cyklu by zůstaly emisní povolenky, a přestože dochází k snižování jejich počtu, tak je to motivace. No, to se dá plánovat, na tom se dá nějakým způsobem fungovat, neměly banky problém s financováním těchto věcí, což se v rámci taxonomie dneska děje, a dostávají se do situace, kdy ekonomové jednotlivých tepláren jsou postaveni před nějaké nepřesné predikce toho, jak se to bude hýbat.

My jsme si mysleli do určité doby, že cena 35 eur do konce tohoto roku je absolutně nepřekročitelná, a vzpomínáme si, že ta emisní povolenka, když začínala - Václave, když tak mě oprav - 5 eur to začínalo, s tím se počítalo, bylo to v pořádku. No a pak začal ten naprosto nekontrolovaný růst a já jsem pochopitelně se nestačil divit, kdo všechno obchoduje s emisními povolenkami, a zjistil jsem, že jsou to penzijní fondy z Kanady, penzijní fondy z Ameriky. No, ale kdybych věděl, co udělá emisní povolenka, tak obchoduji taky! To si řekněme na rovinu. Není to úplná legrace, nějak to funguje. Vím, že i předchozí ministr Havlíček s námi o tom velmi důrazně komunikoval, upozorňovali jsme ho na to. Náměstci z MPO jezdili do Bruselu a snažili se něco vyjednat, ale pozice včetně nového pana premiéra bude muset být velmi silná při tom vyjednávání. Třeba například v teplárenství jsme jednička v rámci střední Evropy, za námi nějakou formou jsou Slováci, něco využívají Poláci, něco málo Maďaři, pak už by to byla Ukrajina, ta ještě využívá centrální vytápění teplem, ale jinak to není úplně tak dané. Některé regiony v Německu to mají, ale některé regiony v Německu více využívají spíše blokové kotelny. Takže asi tak.

Dalším bodem, který tady máme, je rehabilitace fotovoltaiky a je tady napsáno, že "minimálně na 100 000 střech dáme fotovoltaiku do roku 2025". No, to bych si tady přál. Je to bomba, jenže ona skutečnost je trošku jiná, protože on není materiál a ony úplně nejsou ty panely. Jenom upozorňuji, že od roku 2019 největší řekněme poskytovatel solární energetiky na střechy - a teď nebudu rozlišovat na to, jestli je to samotná fotovoltaika, nebo fotovoltaika s bateriovým systémem - ČEZ poskytl 3 101 instalací - já si teď instaluji, takže budu instalován za půl roku - a mají kapacitu na 100 kusů za půl roku. A 100 000, to znamená 25 000 instalací, teď je to třeba vynásobit, a já budu říkat, že to je nějaká střední hodnota, protože část občanů si bude dávat fotovoltaiku samotnou, kterou bude používat jenom do baráku. Ti, co budou trošku movitější, si to dají nějakým způsobem do nějakých bateriových systémů, a zaplať pánbůh, že tady máme fond, který nám poskytuje nějaké dotace, a za to Ministerstvu životního prostředí děkujeme velice srdečně, protože to je Zelená úsporám, a ona vám ušetří cirka 45 %. Tak nějakým způsobem to funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP