(19.40 hodin)
(pokračuje Jaroslav Bžoch)

Ale pojďme si otevřeně říct, kolik států v eurozóně dnes ta kritéria plní? Vždyť my, když do eurozóny přestoupíme, budeme společně (zodpovídat) za jejich dluhy. A teď se dostanu k těm dluhům. Naší novou vládu trápí velmi zadlužení, a to je na 43,5 % vůči HDP. Ale co zadlužení Řecka? 200 % HDP, zadlužení Itálie - 170 % HDP! A tyto země, nenalhávejme si, že někdy v nejbližší době splatí tyto své dluhy. S přestoupením do eurozóny samozřejmě riskujeme to, že oni si řeknou jednoho krásného dne o další finanční injekci. A kdo to bude platit? Budeme to platit my, protože se na tom budeme podílet. Proto je tady ta má otázka na euro.

Teď bych se jenom zastavil ještě krátce - a už budu končit - vaše programové prohlášení říká: "Budeme prosazovat intenzivní česko-německé vztahy v celé šíři spektra" a tak dále. Ano, já s tím souhlasím. S tím samozřejmě podle mě z nás nikdo nemá problém. Ale z celého vládního prohlášení, z toho programového prohlášení mě napadlo Rakousko, což mi přijde divné, protože si myslím, že na Rakousko, pokud jmenujeme Německo, tak bychom se měli jmenovitě věnovat i Rakousku.

Tady, co se týče evropských záležitostí, tak zde máte napsáno, a já to nebudu číst celé, přečtu jenom začátek: "Prosadíme systematickou přípravu české pozice k jednotlivým návrhům na evropské úrovni." Já jsem členem evropského výboru, byl jsem členem evropského výboru i v minulém období. My jsme samozřejmě k tiskům dostávali rámcové pozice, takže já si dokážu představit, jak vypadají, vím, jak jsou zpracované. A v tuhle chvíli by mě tedy zajímalo, co bude ta změna. Opět je to hezky napsané, ale co je ta systematická změna v rámcových pozicích? Co se změní? Co vy chcete změnit, abyste lépe informovali občany? Ono je to hezky napsané, ano, budeme lépe informovat občany, budeme to dělat systematicky. Ale jak tedy? To tam vůbec není napsané.

A tady poslední věc, u té se musím jenom zastavit. "Budeme podporovat takovou reformu EU, která upřednostní principy subsidiarity a proporcionality a zajistí pravomoci členských států tak, aby nevzrůstal demokratický deficit." S tím také souhlasím, já s tím také nemám problém. Ale jak to tedy souvisí, protože dnes máme ministra zahraničních věcí, máme ministra pro Evropskou unii, oba dva jsou ze stejné koalice a ta koalice měla v programu, že by rádi převedli více pravomocí, o kterých se rozhoduje pod hlasováním dvojí kvalifikovanou většinou, takže vlastně sebrali jednomyslnost v těch otázkách, důležitých otázkách, kde dneska je, a to mi nejde úplně dohromady. Jestli to je v programovém prohlášení, platí to takhle a Piráti a Starostové ustoupili od toho podle mě nesmyslu, tak jedině dobře.

Závěrem mi dovolte říct, že z toho, co jsem se dočetl ve vašem programovém prohlášení, zahraniční politika vlastně vychází ze stálé platné koncepce z roku 2015, což je dobře. Naše zahraniční politika má být předvídatelná a určitě by měla být dále pragmatická. Pokud se mi dostanou odpovědi na tyto otázky, tak budu jedině rád, a tímto vám děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní je řádně přihlášen pan poslanec Jan Richtr a připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, pane poslanče.

Ano, omlouvám se, prosím posečkejte, pane poslanče, a dávám slovo panu poslanci Robertu Králíčkovi s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedající, vládo, drazí pozůstalí, ti, kteří jste tu zůstali. Já bych chtěl jenom říct, že mě velmi mrzí, že pan ministr Lipavský zcela ignoroval projev pana Bžocha. Nemyslím si, že projev Jardy Bžocha byl nějak agresivní, byl věcný a konstruktivní a pan Lipavský ho prodebatoval se svým kolegou. Považuji to za vrchol arogance a velmi mě to mrzí.

Před čtyřmi lety jsme tu seděli do půl páté ráno a projevy pana Stanjury, Jurečky a dalších byly daleko agresivnější a emotivnější, takže si myslím, že aspoň ten příslušný ministr by mohl mít tu úctu a poslouchat věcný projev opozice. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní má slovo řádně přihlášený pan poslanec Jan Richtr. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. Dobrý večer, vážená paní předsedající, vážená vládo, poslankyně a poslanci. Na začátek bych si dovolil směrem k vám, paní předsedající. Víte přesně, jak já se jmenuji. Já se jmenuji Richter a vy se jmenujete Richterová. Tak prosím vás, neříkejte mi Richtr, ani já neříkám paní Richtrová. Děkuji. Tím bych začal ten můj úvod.

A teď bych se rád věnoval oblasti sportu v rámci vládního prohlášení. S podporou sportu v České republice a Národní sportovní agenturou je to stejné jako s ostatními sliby nové koalice. Když byly nynější koaliční strany v opozici, nestále jsme slýchali kritiku a zprávy, že mají plán, jak to bude, pokud se dostanou k moci. Shrnu to do jednoduché věty jedné. Ta zní tak: My všechno víme a budeme to dělat lépe než vy, vše je špatně. Když tato situace nastala, ukazuje se, že jaksi chybí plán této současné koalici, a znovu platí to ve všech oblastech - v rozpočtu, řešení inflace, energetické krizi, covidu a tak bych mohl pokračovat. Já však nechci kritizovat všechno, to jsou nadmíru složité situace, já to chápu, ale mají společné to, že jejich řešení není jednoduché. Spíš ale poukazují na to, jak se ta nedávná silná slova směrem k naší vládě ukázala jako naprosto prázdná.

Nikde jsem se nedočetl, jak to bude se sportem doopravdy. Národní sportovní agentura totiž vyřizuje ročně přes 15 000 žádostí, zejména od malých a dětských sportovních klubů, které jsou nyní v nejistotě, protože neznají jasný rozpočet pro rok 2022. Máme rozpočtové provizorium, před kterým jsme varovali, ale odpovědí bylo, že žádné problémy díky tomu nenastanou. Pobavilo mě rozdělování financí podle volebního programu PirSTAN, a to když se tam objevilo v jedné pasáži, že budete dotace rozdělovat sportovně. Já si nedokážu představit pod slovem "sportovně", jak byste rozdělovali dotace, protože si myslím, že se finance rozdělují naprosto přímo a transparentně. V programovém prohlášení vlády to už není a za to jsem rád.

Programové prohlášení vlády ale má přímo napsáno rozdělování financí klubům přímo a transparentně, ale proboha, toto se již děje, takže já nevím, jak ještě transparentněji by se měly rozdělovat, když jsou pod kontrolou tyto finance, Národní sportovní agentura pod podvýborem pro sport a pod kontrolou NKÚ. Chcete aktualizovat investiční programy NSA, ale již nikde není uvedena částka této podpory a aktualizace. Chcete víceleté financování sportu a usilování o vícezdrojové financování. Kolikaleté? Rok, dva, pět, anebo pouze několik měsíců jako v případě zmrazení platů? To se tam nedočtu.

Programové prohlášení obsahuje podíl samospráv na sportovních aktivitách a investicích. Opět se jedná o věci, které jsou běžné, ty, co se běžně dějí. Já si nedokážu představit, že bez pomoci samosprávy by fungoval nějaký klub anebo spolek. Prostě samosprávy se na tom podílejí už dávno. V programovém prohlášení je zmínka o nastavení neinvestičních programů jednodušeji s možností čerpání od začátku roku. Tady se domnívám, že třeba tento rok by to s rozpočtovým provizoriem ani možné nebylo, a jako příklad uvádím to, že neinvestiční dotace byly minulý rok vypláceny již začátkem února.

Programové prohlášení vlády kopíruje ve všech bodech koaliční smlouvu, je zde však z mého pohledu zásadní problém v tom, že za dobu od vzniku koaliční smlouvy se mnohé změnilo. Zejména je to v oblasti energií, kdy klubům a spolkům se skokově zvýšily náklady na energie a programové prohlášení vlády na to vůbec nereaguje. Není zde žádná zmínka, jak budou podporovat přímo kluby a spolky, kde mají děti, aby nám v zimě nemrzly, anebo hůř, aby vůbec nesportovaly. Týká se to sportů, které samozřejmě fungují v létě, na hřištích ale potřebují haly. Ale přes zimu je potřeba trénovat v hale a je spousta sportů, které má pro svoji činnost pouze haly. Víme, že pomoc, kterou vláda připravila a tato Sněmovna schválila, se bohužel dotkne jen velmi malé skupiny lidí, určitě ale ne klubů a spolků, přitom pro ty to může být často až smrtící rána.

Jako člověk ze sportovního prostředí vnímám časovanou bombu, kterou je pro sport, podobně jako pro další odvětví, zdražování energií. Některé sportovní areály už mají faktury, ve kterých došlo k navýšení cen energií až o 500 %, a dochází tak k omezování provozu. S touto situací by mohla pomoci dotační výzva Provoz a údržba, kterou ale Národní sportovní agentura kvůli rozpočtovému provizoriu nemůže vypsat. Programové prohlášení vlády v oblasti sportu buď konstatuje již existující a fungující stav, nebo jsou to prázdné a nekonkrétní fráze, které nezaručují klubům a spolkům financování. Od začátku roku jsou ve své činnosti paralyzováni. Mnoho sportovišť je na pokraji úplného ukončení provozu a tisíce dětí nebudou mít kde sportovat jen proto, že nová koalice není schopna říct, kolik peněz půjde do sportu. Naše vláda pro rok 2022 schválila 7,5 miliardy a to ještě nebyly problémy s vysokými cenami energií. Na letošní rok nebude stačit možná ani 8 miliard. Podpora dětí, trenérů a malých sportovních klubů jsou hlavní priority. A všichni víme, na tom se snad, předpokládám, i shodneme, že pohyb dětí, zejména teď po těch složitých covidových letech, je naprosto zásadní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP