(16.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Abych tam také něco, když jsem zkritizoval, ocenil v tom programovém prohlášení, tak si myslím, že za mě je to zvýšení limitu pro registraci k DPH na dva miliony. To já kvituji, stejně tak jako změna v posouzení ze strany lékařské posudkové služby. To určitě ocení lidé se zdravotním postižením. To je v pořádku.

Našel jsem tam také větu "proklientský přístup Finanční správy". To bych se chtěl pana ministra financí zeptat, co to je proklientský přístup. To si umím představit právě u těch věcí týkajících se ochrany spotřebitele, v soukromých firmách proklientský přístup. Jak to vypadá u finanční správy, když je proklientský přístup, co si pod tím má člověk představit? Stejně tak jako "konsenzuální řešení rodičovských konfliktů". To si myslím, že je v pořádku.

Z těch dvojích metrů - a já jsem tady o tom mluvil od začátku - ten dvojí metr je protkán fungováním této vlády doposud i programovým prohlášením i personáliemi. Tak mě zaujalo ještě pár věcí, ke kterým bych se vrátil. Jak už jsem řekl, na Úřadu vlády přibylo 74 úředníků, zatímco za minulé vlády jich naopak 267 bylo odejito, škrtnuto. To znamená, že možná navenek to vypadá - a já to neustále vysvětluji v televizních debatách - že to tam za minulé vlády všechno nabobtnalo o státní úředníky. Říkám, že to bylo o zaměstnance v regionálním školství, zaměstnance v bezpečnostních strukturách, nikoliv o úředníky. A tady konkrétně je, že na Úřadu vlády bylo o 267 úředníků méně. Teď je plus 74, ale ten mediální obraz vypadá, jako že předtím to bobtnalo, ale teď vy to škrtáte.

Stejně tak s tím, že se budete chovat jinak k opozici. Já bych tady připomněl třeba poměrné zastoupení ve vedení Sněmovny. V minulém období to bylo 3:3, teď je to 5:1, možná v pátek 5:2, pokud se zvolí místopředseda za ANO. Mě trochu mrzí, že při každé debatě, kdy my se k tomu vrátíme, tak mi vždycky kolegové řeknou, když my říkáme, že máme rekordní počet místopředsedů ve Sněmovně, nikoliv kvůli ANO, ale kvůli tomu, že koaličních stran je pět. Abyste mohli uspokojit všech pět subjektů, tak říkáte, aby se ANO vzdalo místopředsedy. V té chvíli by došlo k neuvěřitelné situaci, že klub, který je osmnáctkrát menší, by měl stejné zastoupení ve vedení Sněmovny. Osmnáctkrát menší je klub Pirátů oproti klubu ANO. No tak to ale poměrné zastoupení není, to se na mě nezlobte. Tady se vždycky na to poměrné zastoupení bral zřetel.

Stejně tak když se bavíme o tom - a já už jsem o tom mluvil na začátku - jak dlouho, když člověk bude mluvit, jestli to, že mluví hodinu, je obstrukce, nebo není. My už jsme to zažili u volby místopředsedů nebo vlastně předsedkyně Sněmovny. Tady připomenu, že vy jenom v jediném bodě volby do Rady České televize jste si kumulativně nabrali 38 hodin pauz, a to bylo v pořádku.

Prostě opravdu takhle není možné, není možné to vidět takhle černobíle, že někdy, když se vám to hodí, tak skutečná obstrukce - což je, když si berete ty pauzy přes noc - a vy si na to vzpomenete dobře, já jsem se vám nabídl, že na tu pauzu na klub k vám přijdu si vás poslechnout, jak se tam radíte, když mě tam pozvete přes noc, a nikdo mě nepozval - tak je skutečně obstrukční záležitost. Ale když člověk tady mluví k věci, klade otázky, konkrétní otázky na ministry - předpokládám, že budou nějakým způsobem odpovídat, kdy jindy, dneska je vlastně první den - a rozumím, tím se to natáhne, protože vy odpovíte, my můžeme na to reagovat. To je ale normální. Ale když někdo neodpoví, tak se to možná o hodinu uspíší, možná že ani to ne. Ale tohle přece není obstrukce, tohle přece není obstrukce!

Stejně tak jako i některá opatření. Vrátím se lehce k tomu covidu, kdy tady bylo slibováno, že se vrátí PCR testy do hry a že nebude žádné povinné očkování. To říkal pan ministr. Ani jedno se zatím do hry nevrátilo. Jestli bude povinné očkování, doposud nevíme, to rozhodnutí se odkládá, PCR testy se doposud neuznávají. Předtím za to byla vláda kritizována a teď se v tom pokračuje. Za mě dvojí metr.

Suma sumárum, dámy a pánové: připravovali jste se na vládnutí čtyři roky, někteří z vás dokonce osm let. Ten výsledek, nezlobte se na mě, tomu za mě neodpovídá, jak z hlediska personálií - to jsem tady řekl, typicky s těmi náměstky a s tou odborností, kompetentností - tak z hlediska připravenosti, profesionality, ale třeba i z hlediska změny komunikace. Já jsem viděl několik tiskovek této vlády a některých ministrů, tam byly povoleny tři otázky a konec. A zase máme typický dvojí metr. Když tohle někdy dělala předchozí vláda, tak to byla neúcta k práci novinářů a k veřejnosti. Když to dělá tato vláda, tak je to proto, že má hodně práce. Takže ono se dá samozřejmě na tu jednu věc dívat různě, ale já zase na to takhle upozorňuji, protože si toho všímám.

Vy jste mluvili o změně, že to budete dělat jinak. Většinou když člověk něco koaličnímu politikovi, ministrovi vytkne - nebo i při debatě na sociálních sítích, zejména v té twitterové bublině, která to teď sleduje, jak mi psali - tak když už nevíte, kudy kam, tak odpovíte, že jsme to přece dělali taky. Takže vlastně kopírujete to, co jste předtím kritizovali, ale to přece není ta změna. Vy jste přece vyhráli na negativním vymezování se, že to bude změna. To přece nebylo o obsahu, už o tom mluvili moji předřečníci. To nebyl střet o tom, jestli tady má být zavedeno euro, zvýšit daně, snížit daně. To nebyl střet o tom, jestli máme jít tou progresivní cestou různých věcí, jestli se tady má zavést manželství pro stejnopohlavní páry. Ten obsah z toho úplně vypadl, to bylo o změně, to bylo o negativním vymezování. V momentě, kdy ta změna nastupuje, vy řeknete: No ale vy jste to dělali taky, tak my taky, tak my můžeme. Ale to přece není ta změna. To se na mě prosím pěkně nezlobte.

A na závěr si dovolím, jak jsem slíbil na sociálních sítích, takový tip, když tam máte hledání toho národního ptáka. V kapitole Životní prostředí píšete: "Ve spolupráci s Českou společností ornitologickou podpoříme celostátní kampaň, která vybere českého národního ptáka." Tak jsem si řekl, že bych vám pomohl a tím bychom si odškrtli jeden úkol v programovém prohlášení. Prosím, není to ani holub, který všechno pokálí, není to ani straka, jak mi někteří radili, dokonce to není čáp, jak mi bylo doporučováno, nebo ptáci jako třeba blboun nejapný, který už vyhynul, nebo kulíšek a podobně. Ale napadlo mě, že vám tady nabídnu - a podoba se jménem jednoho bývalého politika je čistě náhodná - já bych vám nabídl kalous ušatý. "Kalous ušatý je totiž středně velký druh sovy z čeledi puštíkovitých" - teď to čtu, protože to neznám - "s charakteristickým prodlouženým opeřením připomínajícím ušní boltce, díky kterému získal svůj název v mnoha světových jazycích." A teď pozor: "V České republice se jedná o jednu z nejhojnějších a nejrozšířenějších sov vůbec. Je aktivní za soumraku a v noci, v zimě přes den se přitom často sdružuje v menších skupinách." Teď pozor: Kalous ušatý, pane premiére - "v jeho potravě se nejčastěji objevují hlodavci, díky čemuž je považován za užitečného." (Smích v sále.) A máme to tady. "Ale samozřejmě požírá i jiné savce, menší druhy ptáků a hmyz." Ale to nějakým způsobem překonáme. "K hnízdění nejčastěji využívá opuštěná hnízda krkavcovitých ptáků, kam klade tři až sedm světlých vajec." Našel jsem na Wikipedii, nejsem odborník, nebudu to ze sebe dělat. Tolik můj návrh. Můžete si odškrtnout jeden úkol. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP