(16.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Já vám děkuji za pozornost a přeji, aby dnešní svátek demokracie dopadl stejně kultivovaně, jak zatím probíhá. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pěkné odpoledne. Děkuji panu poslanci Nacherovi za krátký výlet do ornitologie a nyní poprosím, aby vystoupil v rozpravě pan poslanec Karel Havlíček, a další přihlášenou je paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Já se budu držet hodně hospodářských témat a budu se snažit být velmi konkrétní a vypíchnout ty nejdůležitější věci, o kterých jsem přesvědčen, že v rámci vládního prohlášení anebo dosavadních kroků vlády jsou opomíjeny, nebo bych vás poprosil o to, abychom je případně zde dovysvětlili. Nepůjdu do detailů, nebudu chytat za slovo, ale jsem přesvědčen, že témata, která otevřu, jsou skutečně ta, která hýbají dnes nejenom Českou republikou, ale i Evropou, a že je nezbytně nutné o nich diskutovat tím spíše, když jsem trochu zmaten z toho, jak se k tomu doposud vláda vyjadřuje.

Začnu Green Dealem. Není mi jasné, jestli vláda tedy podporuje Green Deal, anebo jde proti Green Dealu. Na jednu stranu schytáváme kritiku za to, že jsme přistoupili k politickému závazku Green Dealu. Všichni vědí, že bychom byli jedinou zemí, kdybychom to odmítli, v celé EU. A všichni vědí to, že jsme Green Deal podmínili tím, že těch 55 % bude uznáno v rámci Evropě jako celku, nikoliv jednotlivých zemí. Myslím si, že to byl do značné míry úspěch. Ale je zde kritika, že jsme si vůbec dovolili k tomu politicky takto přistoupit. Na druhou stranu, první věta v rámci hospodářské politiky je ta, že Green Deal je příležitost, a pak už je to značné míry oslava Green Dealu. Tak prosím pěkně, sdělte nám, jestli tedy Green Deal ano, nebo Green Deal ne. To je jedna věc. Druhá věc je ta, že co se týká Green Dealu, tak i kdybych připustil to - a lze s tím do značné míry souhlasit - že to samozřejmě je rovněž příležitost, minimálně pro investory, kteří jsou v bezemisních zdrojích, ale i pro některé nové technologie a podobně, tak současně nemůžeme pominout to, že Green Deal je současně jednoznačnou hrozbou pro značnou část průmyslu. To je prostě realita, z toho nelze nijak vykormidlovat, a ve vládním prohlášení není jedna jediná zmínka, jak se bude tento dopad na tradiční průmysl, který zaměstnává víc jak třetinu pracovníků v České republice, řešit. Nic tam k tomu není.

Co se týká inovací, co se týká sdělení, že chceme mít chytrý, moderní, efektivní stát. Když to přeložím - nechci chytat skutečně za slovo - ano, zřejmě míříme k vyšší přidané hodnotě. To je konečně i to, co jsme my deklarovali, k tomu jsme vytvořili naší strategii Česká republika, země pro budoucnost. Inovační strategie byla prodiskutována s celou řadou aktérů, od vědy počínaje přes akademický svět, podnikatele, instituce, mezinárodní prostředí. Já bych rozuměl tomu, že se vezme tato strategie a třeba se změní, změní se tam parametry. Já bych rozuměl tomu, že něco vypustíte, rozuměl bych tomu, že se nastaví nějaké nové ukazatele, ale abdikovat z toho, že je tady nějaký ucelený koncept, kterým míříme k tomu, co několikrát zaznívá v rámci celého vládního prohlášení, a to je vyšší konkurenceschopnost, aniž by se tam sdělilo, jakým způsobem tu konkurenceschopnost docílíme, to, že abdikujeme z toho, že tady máme nějakou koncepci, která by nás měla posunout ve všech žebříčcích inovativnosti, ať už do první desítky v EU, kam jsme se mimo jiné posunuli - alespoň tedy k branám té první desítky, jsme na jedenáctém místě - nebo do globálního inovačního indexu, do top čtyřiadvacítky, kam jsme se posunuli, kdybychom třeba chtěli do té top dvacítky, to všechno bych chápal. Dnes, když se na to podíváme, tak tam nemáme jeden jediný ukazatel, jak toho dosáhneme.

V jednu chvíli už jsem si říkal, že by to nemuselo být tak špatné, protože jsem měl v ruce vládní programové prohlášení, pokud si vzpomínáte, to, které bylo, ať už cíleně nebo necíleně, uniklé v médiích, kde skutečně byla zmínka, podle mého názoru dobrá, že do výzkumu budeme dávat do roku 2025 jasný cíl měřitelný 2,5 % z hrubého domácího produktu - podle mého názoru správné. Přesně to kopíruje inovační strategii, kterou jsme takto měli nastavenou. Jenom podotýkám, že ještě před pár lety to bylo 1,3 % a my jsme se zavázali, že do roku 2020 to budou 2 %. V roce 2020 to bylo 1,99 %, splnili jsme to úplně přesně. A já jsem očekával, že se v tomhle trendu bude pokračovat. Nicméně druhý den, když vyšlo finální znění programového prohlášení, nebyla o tom už ani zmínka. Je to chyba a nevím, proč unikáme z toho, že se držíme - nebo že jsme se chvíli drželi - podle mého názoru správných čísel.

Obecně měřitelnost všech ambicí, které programové prohlášení má v té deklaratorní podobě - které nelze nijak zpochybnit, protože to, že chceme posilovat konkurenceschopnost, kreativitu a růst, na tom není možné se neshodnout - ale pokud ji chceme posilovat, tak musíme říct, o co ji posílíme. A není to o žádném detailu. Já rozumím tomu, že to je strategické, že to je strategický dokument a že nemusíme se pohybovat v absolutních detailech každého řádku, to si potom dovedu představit, že bude na jednotlivých resortech v nějakých akčních skupinách a tak dále. Ale to, že nemáme ani trend, jakým půjdeme, k čemu se chceme dobrat, to považuji za velkou, velkou chybu obecně celého toho prohlášení. Takže chceme-li mířit k vyšší přidané hodnotě, tak bychom si měli tedy říct, jakou cestou půjdeme. Já jsem to sám nenašel s výjimkou obecných deklarací.

Co se týká podpory podnikání, ano: "Chceme podpořit modernizaci." Abychom nechtěli podpořit modernizaci - přece nepůjdeme proti tomu! "Chceme podpořit aplikovaný výzkum malých a středních podniků" - o tom také se určitě shodneme. Ale zase chybí, jakým způsobem. My jsme se pustili do podpory živnostníků, vytvořili jsme živnostenský balíček, nedělali jsme z toho žádnou šou. Ale vše, co jsme slíbili živnostníkům, ať už jednotná data účinnosti, ať už všechno na jednom místě, ať už založení firmy během jednoho jediného dne, právnické osoby, fyzické osoby, všechno toto bylo splněno. Proč tam není ta ambice, že ukážeme něco i z tohoto? Proč tam není ambice ukázat, jak přistoupíme k malým nezávislým obchodům? Vytvořili jsme na ně program, který vypadá, že začíná dobře fungovat - Obchůdek 21+.

Když už jsme u podpory malých a středních firem, což je mimo jiné v každém vládním prohlášení od roku 1993, tak je tady jeden otazník, jak se postavíme ještě k podpoře, za kterou my jsme byli kritizováni, a to je covidová podpora. Vzpomínáte si určitě, jak jsme tady po dobu téměř dvou let byli měsíc co měsíc, nechci říct přímo napadáni, ale bylo nám vytýkáno, že podnikatelům, zejména menším a středním firmám, bychom měli v covidové době dávat více. Dali jsme jim nakonec 350 miliard korun přímé a nepřímé podpory a byli jsme následně kritizováni za to, že jsme příliš pustili žilou státu. Ale dobře, to je politika. Ale když jsme připravili kompletní podporu pro podnikání a tu finální, která tady byla ještě za podzim roku 2021, dohodli jsme ji se všemi svazy, dohodli jsme ji se zástupci podnikatelských segmentů, které byly nejvíce postiženy, a do značné míry víceméně byla podobná jako byla na jaře roku 2021 a částečně podzim roku 2020, tak v tuto chvíli je u ledu. A já bych i bral to, že se řekne: Nebude nic. A je to podobné jako v té podpoře té energetiky. Hrajeme si na podporu, ale ve finále dáváme téměř nic. Tak kdybychom dneska řekli: Nedostanete už nic za ten podzim. Ano, to, co tady připravila minulá vláda, možná bylo chvályhodné, možná ne, ale nedostanete žádnou podporu. I to je sdělení. Ale v tuto chvíli podnikatelé fakticky nevědí, co tady mohou očekávat. Podpora je připravena, byli jednoznačně omezeni. Byli jsme kritizováni za to, že když omezíme, máme okamžitě připravovat podporu. A když jsme ji připravili, ale vyměnily se vlády, což je prostě realita, tak nová vláda, která nás kritizovala za to, že jsme nedávali, když jsme omezili, neudělala vůbec nic pro to, aby ty programy spustila, anebo alespoň aby řekla: Nebude vůbec nic. Tak to je to, co se domnívám, že by se mělo vyjasnit skutečně v řádu jednotek dnů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP