(15.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Na druhé straně, abych to vždycky vyvážil, nezpochybňuji odbornost některých ministrů. Typicky Jana Černochová, která tady odešla, není proto, že mi tady dala nějaký vzkaz, ale protože se tematice Ministerstva obrany věnuje, Martin Kupka nebo Petr Gazdík ve školství. Odborně s tím nepolemizuji a nebudu tím destruktivním kritikem, jako jste často bývali vy. Umím to odlišit. Někdo se podle mě na to hodí, někdo se v tom profiloval deset, dvacet let a na někoho to víceméně zbylo nebo to bylo součástí nějaké dohody.

Teď bych se věnoval personáliím, které přímo nesouvisí s vládou, ale které mě zaujaly - některé už tady byly naznačeny - a které by zase, kdyby to bylo opačně, kdyby to dělal někdo z nutí ANO, neprošly. Jen si to vizualizujte. Odvolání nebo takový podivný odchod, abych byl přesnější tedy, policejního prezidenta Jana Švejdara po rozhovoru s panem vicepremiérem Rakušanem, který ale v té době, když se spolu sešli, ještě ministrem vnitra nebyl. Tak si to představte. Co byste asi říkali nám, kdyby to udělal teprve nominant, že by se sešel s policejním prezidentem? Já jsem slyšel vysvětlení pana ministra, ale stejně. Myslíte, že kdyby to bylo opačně, že byste byli v klidu? To je ta změna? To jste nemohl počkat, až budete jmenován? Stejně tak třeba odvolání ředitelů Lesů České republiky Josefa Vojáčka ministrem Jurečkou, který byl ale v té chvíli jenom dočasně pověřen. To také mohl týden počkat. Umíte si představit, kdyby to udělal někdo z té původní vlády? Že byste to nechali být?

A do toho dvojího metru spadá, ať se na mě nezlobí kolega, výrok Mariana Jurečky ve vztahu k výběru budoucího guvernéra České národní banky. A tady připomenu to, co se spustilo na Alenu Schillerovou, když kritizovala zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB, tak se na ni spustil bengál, že ovlivňuje Českou národní banku. Dokonce to bylo tak silné, že když jsem byl v předvolební debatě za region Praha, tak to bylo jedno z hlavních témat, které tam řešil Jakub Železný, jaký je můj názor na ovlivňování České národní banky Alenou Schillerovou. A teď jsem si přečetl - cituji: "Důležité je, aby to byl člověk, který je opravdu kvalitním kandidátem, který bude zárukou nezávislosti ČNB," uvedl Jurečka. "Nějaký svůj názor na toto tvrzení mám, ale tato debata teď náleží do pléna předsedů koaličních stran," dodal. Do pléna předsedů koaličních stran? Jako že se tam budou bavit o guvernérovi? Takže tady máme obsahový výrok kritizující zvyšování úrokových sazeb - to jsem třeba očekával, že se ty úrokové sazby budou zvyšovat - a útok na moji kolegyni, a tady vy budete v plénu předsedů koaličních stran mluvit o nezávislém budoucím guvernéru České národní banky? Nevím, ať si udělají diváci obrázek sami. Za mě to přesně spadá do toho dvojího metru, na který vy byste byli první, kteří byste upozorňovali.

A teď, pokud jde o programové prohlášení vlády, součástí toho budu mít i některé otázky, vypíchl jsem tam některé věci, které mě zaujaly. Samozřejmě, na závěr se budu věnovat dvěma tématům, a to jsou úspory a ochrana spotřebitele, protože tomu se tam moc nevěnujete. To mě trochu zklamalo, ale třeba to nějak společně napravíme. Mně původně přišlo, že nejčastější slovo v tom programovém prohlášení je slovo výzva. Já to tak nějak nemám moc rád, když sleduju Jistě, pane ministře, tak vždycky když je něco jako výzva, tak mně to přijde komické. Ale když jsem to pak počítal, tak je tam jenom šestkrát "výzva" nebo "výzvy", zato jsem tam našel stopětkrát "podpoříme", sedmnáctkrát "chceme", stošedesátšestkrát "budeme". Bohužel, těch měřitelných věcí, které byste mohli potom verifikovat tím, že by tam byl nějaký termín, moc není. Asi nejvíc jsou v sekci dopravy, ke které se dostanu, kde ta kapitola je velmi detailní - obchvat Frýdku-Místku, je vidět ta detailnost věcí, kde všude se co postaví, na rozdíl od jiných kapitol, kde jsou takové řekněme obecnější fráze.

Namátkou: zahraniční politika. Zeptal bych se pana ministra zahraničí, který telefonuje, co to znamená ta revize vztahů s Ruskem a Čínou, jestli by to mohl nějakým způsobem specifikovat, protože to tam je jen takhle napsáno a já si pod tím neumím nic představit.

Z těch věcí, které jsem vybral - a nebude jich moc, proškrtal jsem to, abych nebyl zas úplně dlouhý, aby to dávalo nějaký smysl: "Do státní správy přivedeme talenty." Tam píšete "talenty", ale zároveň jste zastavili růst platů. Tak mě by docela zajímalo, jak tam chcete přivést ty talenty. Ten talent tam přijde, když tam bude nějaká úměrná odměna nebo nějaký benefit. V momentě, kdy vysíláte do společnosti, že je potřeba státní správu pořádně proškrtat, přidusit - teď mně nechytejte za slovo, je to můj termín, třeba jste ho neřekl, - tak nevím, jestli tam ty talenty nalákáte.

"Moderní státní správa musí být štíhlá." To s vámi souhlasím, ale začali jste tím, že vznikli tři noví ministři a jejich aparát. Jakkoli souhlasím s tím, že v absolutních hodnotách to žádná velká částka není, tak je to symbol. Je to nějaký symbol, je to nějaký princip, stejně jako Jakub Michálek říkal o principu, že by tady vyměnil okna, protože jsou tady stará okna - říkal to v televizi, můžete si to stočit - že tudíž tady uniká teplo a my tady spotřebováváme víc energie, než by bylo záhodno. Taky jde o symbol, taky to určitě nezachrání státní rozpočet, stejně jako ve stejném pořadu říkal místopředseda Sněmovny - a já s ním v tomhletom souhlasím - že na krátké zahraniční cesty by poslanci a politici neměli jezdit první třídou a že tam dojde k nějakým úsporám u zahraničních cest. Také nejde o tu absolutní částku, ale jde o nějaký symbol.

Úprava služebního zákona. Já tím míním asi odpolitizování, jak někde jinde říkáte, ale zároveň, jak už jsem tady řekl, máte vysoký počet politických náměstků, a to z řad bývalých poslanců, abych byl přesnější, poslanců, kteří v této chvíli neuspěli.

Zaujalo mě "efektivnější nakládání s energiemi ve státních budovách". Naprostý souhlas. Připomenu ale tady zase, aby tady byl vidět ten rozpor, novou úřednickou čtvrť, kterou navrhoval premiér Babiš - která tady spustila vždycky ten bengál, i když tady méně než třeba v Praze u pana primátora - kde jeden z těch důvodů byl, že právě v těch historických budovách je to velmi neefektivní. Tam je to velmi neefektivní, nakládání s těmi energiemi, ale byl za to kritizován.

Deset tisíc bytů ročně, koneckonců o tom pan premiér hovořil. Někde v programu SPOLU jsem našel, že byste chtěli stavět čtyřicet tisíc bytů, ne deset. Takže mě by zajímalo, jestli to v tom případě je výsledek nějaké dohody koaliční, nebo proč je tam ten rozpor.

Stejně tak v pasáži důchodová reforma, že to je neudržitelný stav. Souhlasím. Mě zaujalo, že zkrátíte dobu pro dosažení nároku na důchod, že to vlastně jakoby ještě změkčíte. Ale přitom mám pocit z toho, že důchodová reforma právě má udělat nějaký zásadní krok k tomu, že obecně populace stárne, má málo dětí, to jest na ty další generace už nebude mít kdo pracovat a je potřeba pracovat s těmi mechanismy a zpřísnit je nějakým způsobem. "Zkrátíme dobu pro dosažení nároku na důchod..."

A pak jsou tam věci, které už mohly být dávno hotové, už jsme se o tom bavili včera při zmrazení platů. Klouzavý mandát, to už tady bylo. Tak to zabil Senát. Už to mohlo dávno, dávno být. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP