(12.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A v rozporu s tím, nebo naopak, takže hasičům jste ubrali a dalším potřebným profesím, které jsem jmenoval, ale jsou to i například lidé, kteří pracují na finančních úřadech, hygienických stanicích a tak dále, takže těmto všem jste ubrali a zároveň jste předvedli, jakým způsobem si to představujete tu větu ve vládním prohlášení, "reforma výdajů státu a efektivní nakládání s penězi". Zvýšili jste počty ministrů z patnácti na osmnáct, takže se tady nemůžou vejít, to jsem nikdy neviděl, že ministři musí sedět ve dvou řadách, protože se do jedné řady nevejdete. Tolik už jste rozdali těch trafik, že je to pětikoalice a trafik bylo málo. Tady pan ministr pro legislativu pan Šalomoun musí sedět v druhé řadě, protože už se mezi vás nevejde, takže jste to ještě odstrčili neadekvátně, vašeho kolegu. A zároveň kvůli těmto třem ministrům, kteří vznikli navíc, to jsou ti ministři bez portfeje, takoví ti, co jsou na Úřadu vlády, jo, abyste mohli být u korýtek všichni, nabíráte nově pro tyto tři nově vzniklé ministerské posty 74 nových pracovníků, aby měli servis, za 43 milionů korun. Takže hasičům jste ubrali, sami jste si přibrali desítky milionů, a to nemluvím o tom, že náklad na ty tři ministry je stamilionový, protože mají auto s majáčkem, sekretariáty a tak dále a tak dále, řidiče mají a tak dále.

Takže my samozřejmě jako SPD prosazujeme zvyšování všech platů včetně soukromé sféry, například zvýšením odečitatelné položky na děti, protože samozřejmě z hlediska důchodové reformy, kterou tady pořád slibujete, jak předešlá, tak současná vláda, žádnou jste pořádnou reformu nikdy nepředložili, vy to vždycky nazvete reformou a ona to žádná reforma není. To je zase takové - snažíte se vždycky tady ohloupnout méně informované lidi, ale my se ohloupnout nenecháme - mimochodem by to zvýšení odečitatelných položek na děti by přispělo i aspoň k nějaké motivaci pracujícím občanům ke zvýšení porodnosti, abychom mohli v střednědobém horizontu udržet financování důchodového systému. To byste měli dvě mouchy jednou ranou.

Takže my neříkáme zvyšovat platy jen tak, ale zároveň jenom zdůrazňuji, navrhl jsem, i kde uspořit, kde jsou ty zbytné výdaje. No, jenže vy těm solárním baronům nechcete brát, vždyť jsme to viděli tady v červnu, když se hlasovalo vloni. My jsme ponížili o něco platby solárním baronům a prošlo to díky hlasům SPD a hnutí ANO. Naopak tady pan Jurečka a další tady lobbovali za solární barony. A nic už se nedivíme, že hnutí STAN a podobně kamarádilo a budou za solární barony, vždyť pan Věslav Michalik přiznal, že podniká v solárním byznysu, sponzor hnutí STAN, takže to už víme, kde jsme a proč. Ale je to proti zájmům lidí. A je to projekt Evropské unie hlavně, proto vy to nechcete zrušit, proto na to nechcete sáhnout, ale platí si to tady zoufale lidé. Lidi jste obrali o peníze. Takže jsem tady řekl i konkrétní návody, kde na to vzít.

Další je... tady... zamrazení platů politiků. No, tak znovu si zopakujme, že kvůli vám, kvůli vaší vládě, se od 1. ledna zvýšily o 6 % platy politiků. Skoro všichni politici tady, co tady sedí, mají teď zvýšené platy o 6 % kvůli vaší vládě, jelikož tady vláda Petra Fialy na konci loňského roku ve Sněmovně nepodpořila projednání návrhu SPD na zamrazení platů politiků na celé volební období. Bylo to tady v systému, mohli jsme to projednat, podali jsme to v takzvané devadesátce, aby to šlo projednat rychle - vy jste prostě neměli zájem tu schůzi tady udělat. Proto od 1. 1. teď jsou zvýšené platy politiků o 6 % a opožděně, s křížkem po funuse, jste tady přišli s tím, že budete zamrazovat na pár měsíců, do konce letošního roku, jedenáct měsíců. Ano, SPD to podpořilo, samozřejmě, ale zároveň jste včera nám zamítli náš návrh na zamrazení platů politiků na čtyři roky, na celé volební období. To je vaše skutečná tvář. Sami jste si přidali, přidali jste si neskutečně míst a peněz a všeho možného a servisu a ministrů, a jak už jsem říkal včera, tak jste vytvořili i pro Piráty jedno místo místopředsedy Sněmovny navíc a 20 milionů korun na volební období, přestože Piráti mají pouhé čtyři poslance, ale pro lidi už vám peníze nezbývají.

Tady bych ještě, když mluvím o Pirátech, zmínil podvod na voliče Pirátů, co předvedl jejich předseda Ivan Bartoš, když oni mají jasně napsáno, že mají zakázáno kumulovat funkce, že nemůžou mít souběh funkce poslance a ministra, ale najednou to, když jste ve vládě, tak to neplatí pro pana Bartoše. No proč? Protože ví, že jsou pátým kolem od vozu ve vládě a že nejsou čtyři poslanci potřeba, když mají 108, takže ví, že by šel jako první, až přijde nějaká krize ve vládě, protože to ostatní na ně logicky svedou, za to můžou Piráti, a ocitl by se bez práce, protože kdyby neměl poslanecký mandát, tak samozřejmě by si musel jít hledat normální práci jako každý člověk. Proto kumuluje, aby měl jistotu. Když se mu nepovede ministr, tak aby zůstal aspoň poslancem. To je přece ten skutečný důvod. Je to úplně proti tomu, co slibovali Piráti. Normální trafikant, nic víc, jo? Také se nedivím, že vzniklo pnutí v té Pirátské straně ohledně toho a že jste definitivně ztratili ten kredit strany, která by snad přinášela nějaký nový vítr.

Co se týče zamrazení platů politiků, pro nás je všeobecně nepřijatelné, aby si o svých platech rozhodovali politici sami. Podle našeho názoru je potřeba najít jiný model, než když se platy politiků odvíjí od pouhého koeficientu násobku průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře.

Pojďme dál. Zahraniční politika. SPD odmítá nepřátelské, hloupé a arogantní výroky předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové z TOP 09 o tom, že Maďaři mají v nadcházejících parlamentních volbách vyhnat premiéra Orbána. Volby jsou v Maďarsku letos. Pokračují tak kroky nové Fialovy vlády na rozvrat spolupráce ve středoevropském regionu v rámci V4 a snaha o posun naší republiky zcela do područí Bruselu a Berlína. Vyjádření paní Pekarové Adamové navazuje na výroky nového ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka za hnutí STAN, který řekl, že Maďarská republika bude stát na straně Bruselu proti Polsku a Maďarsku. Ministrovi Bekovi vadí, že polský soud rozhodl, že polské zákony jsou nadřazené nad legislativou EU. Podle Beka rozhodnutí polského soudu prý destabilizuje středoevropský region a Česká republika by prý měla uzavřít užší spojenectví s Německem. Je tady zřejmé, že s touto vládou bude pokračovat naprostá bezvýznamnost české zahraniční politiky a nová vláda směřuje k tomu, že už nebude potřeba český ministr zahraničí, ale bude stačit český velvyslanec v Německu jako za protektorátu.

Podle názoru SPD jsou přece vztahy k nejbližším sousedům, jako je V4, zásadní. Standardní zahraniční politika suverénní země má mít tři pilíře: za prvé nejbližší země a spojenci, za druhé velmoci a za třetí země, kde máme nějaký ekonomický zájem. Tento princip se teď rozpadá a to je špatně. Možná pan nový ministr Lipavský ani neví, že jsou to základní principy zahraniční politiky, protože s tím neměl dosud žádné zkušenosti.

Ale musím tady hlavně říci, že včera jsme tady přece chtěli dát příležitost na schůzi Sněmovny paní předsedkyni Pekarové Adamové, aby vysvětlila své výroky, a musím říct, omlouvám se za to slovo, ale vaše vládní koalice to srabácky odmítla. Vy jste zamítli náš návrh bodu, kde jsme chtěli dát prostor, aby paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Sněmovny z TOP 09, aby mohla třeba korigovat to vysvětlení - a ona to ani nechce korigovat - ale abychom to tady probrali. A vy jste to zamítli, že se bojíte, bojíte se té diskuse, přece jiný důvod není. Bojíte se o tom mluvit. To znamená: na Twitteru hrdina, kde není odpor žádný, kde není diskuse, kde nemůže nikdo argumentovat, ale tady, ve Sněmovně, kde argumentovat jsme připraveni, tak už najednou mluvit o tom nechcete, nejste už najednou tou hrdinkou. A oni byli připraveni na diskusi. Jaroslav Bašta byl velvyslancem v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v dalších zemích, Jiří Kobza vedl jako chargé d´affaires českou ambasádu v Íránu. Ale vy byste se jim nemohla postavit argumentačně, protože nic o zahraniční politice nevíte - prostě plácnete něco proti našim sousedům, jo? Ale to je ostuda tohleto, že to nechcete, nemáte odvahu to tady diskutovat. Stejně tak předpokládám, že i v další opoziční straně, hnutí ANO, by určitě nějací lidé se k tomu rádi vyjádřili, a vy jste nám to neumožnili. Takže tuhletu politiku, kdy vy chcete rozvrátit spolupráci ve V4, přitom my potřebujeme posilovat tu spolupráci, abychom mohli hájit svoje zájmy v energetické politice, když budu konkrétní, ten důvod například. Tak tahleta vaše politika je přímo útok i na peněženky českých občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP