(12.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A oni byli připraveni na tu diskusi. Jaroslav Bašta byl velvyslancem v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v dalších zemích. Jiří Kobza vedl jako chargé d´affaires českou ambasádu v Iránu. Ale vy byste se jim nemohla postavit argumentačně, protože nic o té zahraniční politice nevíte, prostě plácnete něco proti našim sousedům. Jo? Ale to je ostuda tohleto, že to nechcete, nemáte odvahu to tady diskutovat. A stejně tak předpokládám, že i v další opoziční straně hnutí ANO by určitě nějací lidé se k tomu rádi vyjádřili. A vy jste nám to neumožnili.

Takže tuhletu politiku, kdy vy chcete rozvrátit tu spolupráci ve V4. Přitom my potřebujeme posilovat tu spolupráci, abychom mohli hájit svoje zájmy v té energetické politice, když budu konkrétní, ten důvod například. Tak tahleta vaše politika je přímo útok i na peněženky českých občanů.

Pojďme dál. Pan Farský. To je teď novinka. To byl ten, který tady hrál to divadlo na pana čistého. A ten předvedl, je to hnutí STAN. Je to jeden z nejvyšších představitelů hnutí STAN, předseda poslaneckého klubu hnutí STAN. Ten předvedl pohrdání voliči daným slovem opravdu flagrantní. Vicepremiér Fiala dneska říkal, dneska to říkal pan premiér, teď někam odešel... (Otáčí se k vládní lavici.)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Sedím za vámi.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jo, to jsem rád. Tak pane premiére, vy jste říkal, že chcete sloužit lidem. Teď před chvílí jste to říkal v přímém přenosu. (Opět se otáčí k premiérovi.) Takže vaše vláda, že chce sloužit lidem. No ale pan poslanec Farský přece oznámil, že odlétá soukromě na půlroční stáž do Spojených států a nechce se vzdát kvůli tomu mandátu poslance. Tak jak může sloužit lidem, když je půl roku v Americe? A teď se úplně neuvěřitelně vysmál včera voličům, kdy ještě drze řekl, že bude dělat práci poslance z amerického Oregonu. A že prý svůj plat, ještě dělá blbce tady ze všech, že svůj plat bude odevzdávat jím vybraným politickým neziskovým organizacím, se kterými spolupracuje. Ale vždyť jsou tam i náklady na poslanecké asistenty. Jsou tam náklady na kancelář. Vždyť ten mandát poslance stojí spoustu peněz. Co tady vykládá? Vždyť to přece všichni víme.

A teď já nechápu, proč pan premiér Fiala, pane premiére, proč nevyzvete pana Farského, ať složí mandát. (Opět se otáčí k premiérovi.) Vy jste říkal před chvílí, že chcete sloužit občanům. Proč ho nevyzvete, ať složí mandát? A já vám řeknu, že je úplně logická tahleta otázka. Vždyť on říkal, že ty informace nebo tu zkušenost, kterou nabere v tom americkém Oregonu, že prý chce zúročit pro další práci. Ale k tomu přece nepotřebuje být poslancem. Přijde a pak vám bude dělat třeba nějakou práci pro vaši vládu, ale k tomu nepotřebuje mandát poslance. Takže já bych vás chtěl, pane premiére, opravdu vyzvat a já bych rád tu odpověď dostal, zdali tedy vyzvete, když jste před chvílí říkal, že chcete sloužit lidem, tak jak může sloužit lidem poslanec, který tady půl roku není. Dokonce déle než půl roku. Osm měsíců, říkal. A navíc je to v přímém rozporu. No tak už se ani tady neptám prvního vicepremiéra, předsedy STANu Rakušana, Víta Rakušana ze STANu, protože to je jeho kámoš. Takže ten mu řekl, že ho k tomu vyzývat nebude. Takže tam už je to podraz úplně jasný, prostě je to výsměch daňovým poplatníkům tohleto. No a přitom v koaliční smlouvě mezi Piráty a STAN se v bodu 5. 2 5 píše, že zvolený kandidát koalice a teď cituji z koaliční smlouvy Pirátů a STAN před volbami, co slíbili občanům, že budou brát práci poslance jako prioritu a zařídí si své ostatní aktivity. V závorce jste uvedli: "Práce v samosprávě, studium, podnikání, výuka a tak dále, tak, aby výkonu funkce se mohl věnovat dostatek času." Vždyť to je neskutečné, vy jste plivli do obličeje vašim voličům a vůbec všem občanům, protože práce poslance je placená z daní občanů, a jeho a těch asistentů a dalších a dalších benefitů. A prý tu svoji stáž v Americe konzultoval jak s šéfem strany Vítem Rakušanem, tak s premiérem Petrem Fialou a oba ho prý podpořili v tom, že tady nebude osm měsíců ve Sněmovně nic dělat. To je šílené, to je šílené. A to teprve jste u té vlády jakoby sice bez důvěry, zatím jste pár dní a už takovéhle věci.

Takže vidíme, že Jan Farský, poslanec STAN jasně porušil koaliční smlouvu Pirátů a STAN a pohrdá voliči. A svou kariéru staví nad zájmy a sliby voličům hnutí STAN i tato vláda. A samozřejmě jediným čestným řešením je, aby rezignoval i na post poslance. A je šokující, že takové pohrdání voliči daným slovem podpoří předseda hnutí STAN Vít Rakušan i premiér Petr Fiala.

No jo, teď se ale pojďme zastavit, co má být ta práce. Proč tam je v tom americkém Oregonu? Tak to je opravdu zase přímo příznačné pro tuto vládu. Protože on tam jde studovat to, on se tam jde učit téma federalizace Evropy. Federalizaci Evropy jde studovat do amerického Oregonu. Ale federalizace Evropy, co to znamená? Jako já bych řekl tady divákům České televize, co podpořil premiér Fiala a hnutí STAN. Federalizace Evropy znamená zánik suverenity a samostatnosti ČR.

Federalizace EU. (Otáčí se k premiérovi.) Pane premiére, je to jasné, že? Vy jste politolog. Federalizace Evropy. Co je třeba federální stát? Je to třeba Rakousko. To znamená, no, jako tam jsou spolkové země, je tam už ale jedna vláda, jedna zahraniční politika. A vy chcete, aby jednou z těch spolkových zemí byla třeba Česká republika. To znamená, to je zánik ČR. To je federalizace. To je například rakouský model, Rakousko. Abychom si řekli konkrétní příklad. Co je tedy představa, co bude studovat a co bude prosazovat pro další práci, jak říkal, pro vládní koalici pan Farský. A proč? Proč jede to té Ameriky? No samozřejmě, on nemůže složit mandát poslance. Kdyby ho neměl, tak tam nemá pro ně cenu. To je přece ta politická, proto je tam přece pozván, proto má to stipendium. Protože jako poslanec přece má za úkol to tady prosazovat, tyhlety věci. Ale to je přímo protistátní, to je úplně protistátní činnost, nezlobte se na mě. To je zánik České republiky, federalizace Evropy. To nás budou řídit z Berlína a z Bruselu? A my nemáme už žádná, v podstatě česká vláda, český Parlament, vlastně nemá, už se stává v podstatě čistou formalitou. Je to jako v Německu taky, že jo, je to spolková země a podobně. Ale samozřejmě ty pravomoci jednotlivých zemí můžou být upraveny různě. Ale je to ten model pro to představení pro diváky a pro laiky, co jde studovat pan Farský. To znamená zánik ČR, zánik naší samostatnosti. A toto má podporu premiéra Fialy a předsedy STAN. Což se nedivím, protože oni jsou přece probruselští politici a jsou proti samostatnosti a suverenitě ČR včetně jako všichni jejich poslanci, kteří tady jsou, 108 poslanců.

Tak, pojďme dál. Píšete, že v zahraniční politice chce vláda jít cestou větší orientace na NATO a EU. No, já bych tedy očekával, že tam napíšete, že chcete větší orientaci na zájmy ČR. To tam ale není. Jasně, ty následně lze definovat. Ale tady je to úplně vidět, ten lokajský postoj, že vláda České republiky by měla mít prioritně napsáno, že chce hájit zájmy ČR a ne prostě podkuřovat cizím zájmům. Ale to jsem tady široce zdůvodnil, proč o tom mluvím. Tady jsem to zdůvodnil, proč to tam vidím na mnoha příkladech.

Pojďme dál. Zákon o referendu úplně vypadl z programového prohlášení vlády, přestože česká Ústava předpokládá, že budeme mít zákon o referendu. Prostě vypadl, vy jste ho dali pryč, vy jste to už škrtli. Takže vy nechcete demokracii. Podle mých informací je ČR poslední ze dvou zemí v EU, která nemá zákon o referendu. Je to ještě Kypr. To je tam, kde to zná dobře hnutí STAN, protože tam má ty sponzory z těch neprůhledných daňových rájů. Jo? Takže chápu, že tam je ta kyperská linka, tam nemají referendum, tady taky, tak se vám to třeba líbí. Ale upozorňuju, že SPD je schválně lživě nálepkováno v médiích, že prý SPD není demokratická strana. Protože prosazujeme přímou demokracii. Takže to, když chceme, aby v zásadních věcech mohli rozhodnout občané, to je nedemokratické? To je přece naopak vrchol demokracie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP