(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Víte, jak se pozná vyspělá země? Říkal mi to můj již zesnulý tatínek. No, tatínek byl z Japonska, jak víte, tak říkal - cestoval celý život pracovně po světě - že vyspělou zemi a dobrou životní úroveň poznáte podle toho, když se lidem podíváte do úst, na zuby, když s nimi mluvíte. Podle toho poznáte skutečně vyspělou zemi, že mají na to, mít hezké zuby. To u nás rozhodně takto není. Takže to tam úplně chybí tyhle věci ve vašem vládním prohlášení. Dokonce jsou tam věci, které jsou absolutně pro nás nepřijatelné.

Pojďme k dalšímu bodu - ceny tepla. Vy tam píšete větu: "Přechod teplárenství k nízkoemisním zdrojům připravíme tak, aby se skokově nezvýšily ceny." Takže to přeloženo znamená, že vláda bude pracovat na změnách, které přinesou zvýšení cen tepla, jen se bude snažit, aby růst cen byl plynulý, ne skokový. Takže vy místo toho, abyste jasně deklarovali váš cíl za čtyři roky, cíl, že budete bojovat proti zdražování, v podstatě tady uznáváte, že ne skokově, ale postupně se s tím smiřujete a budete pracovat na takových změnách. No, to také je pro nás nepřijatelné. To je tak všechno i s tou politikou, jak jsem říkal, z Evropské unie.

Další věc - daňové úniky. Vy deklarujete, několikrát dokonce, že budete bojovat s daňovými úniky, s praxí, kdy české firmy daní v daňových rájích. Ale vždyť váš koaliční partner, pane premiére, a váš první vicepremiér přece inkasuje peníze jako sponzoring z daňových rájů na Kypru nebo z firem, jejichž majitelé jsou registrováni v daňových rájích na Kypru, a mají neprůhledné vlastníky. Já už jsem vás vyzýval, tuším minulý nebo předminulý týden, abyste vyzval, pane premiére, tady vicepremiéra a předsedu STAN Víta Rakušana, ať vysvětlí finanční toky, a vy mlčíte. Vy se ho neodvažujete zeptat, aby se vám nerozpadla koalice. Ale to je přece hrozný. Vždyť vy jste tady uplynulé roky říkal, jaký budete čerstvý vítr, jaká bude změna. Vždyť přímo váš kolega, který sedí po pravici, je sponzorován z daňových rájů na Kypru. Dokonce to uznal teď váš kandidát na ministra průmyslu Věslav Michalik. Tak proč to tady píšete do programového prohlášení? To je úplně flagrantní lež, takže to je v přímém rozporu se zájmy sponzorů hnutí STAN. V jiné části píšete, že odstřihnete firmy z daňových rájů, prosadíte pravidla transparentního doložení skutečných majitelů. Tak proč to nežádáte na Vítovi Rakušanovi?

Takže to je absolutně nedůvěryhodné, to vaše vládní prohlášení. To je normálně absolutně nedůvěryhodné. To jsem tady ještě nezažil. Zažil jsem neuskutečněné sliby, ale že ta situace tady přímo nastává a vy se k tomu neumíte postavit, tak to je přece neuvěřitelná situace.

Pojďme dál. Dále píšete, že do vedoucích pozic vyberete důvěryhodné kompetentní osobnosti. Takže to je třeba ministr zahraničí pan Lipavský? To jsou političtí náměstci za Piráty? Vy jste rozšířili počty trafik hlavně neúspěšným poslancům z Pirátské strany. Dokonce neúspěšní poslanci - jenom abych to řekl tady divákům - dokonce i voliči Pirátů už nechtěli tyto poslance, kteří tady byli čtyři roky, už je nechtěli ve Sněmovně, takže už jim nedali mandát ani jejich voliči. Samozřejmě my bychom je nevolili jako SPD, ale jejich voliči. Přestože jsou neúspěšní a ztratili důvěru i svých vlastních voličů - úplně flagrantním příkladem je tady pan Lipavský, ministr zahraničí, který neuspěl ve volbách, takže ani jeho voliči už ho nechtěli a radši si vybrali kandidáty za STAN v rámci té kandidátky - tak vy vlastně tady píšete, že chcete do vedoucích pozic důvěryhodné osobnosti, ale vždyť tady úplně jasně ti lidi nemají důvěru ani vašich voličů. To nemluvím o dalších x náměstcích. Piráti, kteří propadli ve volbách, tak vy je tady dáváte jako trafiky na takzvané politické náměstky. Vždyť politický náměstek je trafika sama o sobě.

Pojďme dál. Kapitola Životní prostředí. Tady opravdu nestačím zírat. Vy jste úplně vynechali problematiku polského dolu Turów, který sužuje v Libereckém kraji naše občany na hranici s Polskem - tam přichází o vodu, mají tam problémy - takže to řešit nechcete. Místo toho jste do programového prohlášení dali větu, že budete vybírat českého národního ptáka ve spolupráci s Českou společností ornitologickou. Takže to jsou vaše priority? Vy budete vybírat národního ptáka? Já jsem se chtěl zeptat, co to má znamenat, jakým způsobem nebo co to bude, když jste proti referendu, ale hlavně ta priorita. To znamená řešení problémů občanů v kapitole Životní prostředí -Turów ne, ale národní pták ano. To je přece neuvěřitelné. (Potlesk poslanců SPD.) Ani se nedivím, že se distancoval od této vlády i hejtman Půta za Liberecký kraj, který je jinak za Starosty. Řekl, že to není jeho vláda. Pochopitelně, co má říct, když je hejtmanem za Liberecký kraj a vidí tuhle blamáž.

Pojďme další, to je tedy neuvěřitelná věta. Je to tady kapitola Digitalizace a píšete - cituji: "Poskytneme součinnost s Evropskou unií při řešení sociálních sítí." Takže máte na mysli, že chcete ještě větší cenzuru a špehování lidí na internetu? Já bych chtěl požádat, abyste vysvětlili tuhle větu. Také se ptám, proč chce česká vláda řešit profily českých občanů s Bruselem. Co to má znamenat? Takže profily českých občanů na sociálních sítích vy chcete řešit s cizinou, s Bruselem? No, to si snad děláte úplnou... to není legrace, to je šílený. Proto mluvím o vlastizradě v širokém slova smyslu.

Takže tohle bych chtěl požádat příslušného ministra - což je asi pan Bartoš, digitalizace, protože vždycky mluvil o digitalizaci, a Piráti tady v minulém volebním období nic pořádného nenavrhli a nic neprosadili. Takže jenom tady říkám, že skutek utek, ale asi to má na starosti, což je úplně otřesný, protože chcete řešit samozřejmě - ona ta věta je tady delší - "při řešení algoritmicky řízených platforem a sociálních sítí". Takže to jsou sociální sítě, o kterých mluvím, ta omezení.

Pojďme dál. Říkáte, že vláda chce jít cestou reformy výdajů státu a efektivního nakládání s penězi. No, to je samozřejmě na první pohled věta, která je v pořádku, proti té nic nemáme. Ale vy už jste ji začali naplňovat a to je tedy zase síla, protože vy jste začali naplňovat tu větu tak, že vláda - koalice SPOLU, Pirátů a STAN - místo aby provedla miliardové škrty zbytných výdajů ve státním rozpočtu, například tím, že škrtne miliardy na solární barony, tam jde cca 40 miliard ročně, na politické neziskovky, místo abyste ukončili zneužívání dávek nepřizpůsobivými a tak dále, tak jste okradli o již slíbené peníze od 1. 1. hasiče, policisty, vojáky, pracovníky v sociálních službách, učitele a další potřebné profese, například také pracovníky úřadů práce, kterým jste zároveň naložili mnohem víc práce teď v rámci řešení doplatku na bydlení, okamžité pomoci a tak dále. Ale k tomu se ještě dostanu. Navíc toto své rozhodnutí jste vůbec nekonzultovali s tripartitou, zatímco ve vládním prohlášení uvádíte, že budete konzultovat s tripartitou. No, to je neuvěřitelný. Už se proti vám bouří i tyhle organizace, protože lžete od první vteřiny. Takže vzhledem k rostoucí inflaci je to výsměch těm hasičům a všem potřebným profesím, které potřebujeme, protože to, co vy děláte, zároveň znamená vzhledem k inflaci pokles jejich platů, je to pokles. Vy jste způsobili pokles platů hasičů a dalších těchto potřebných profesí typu vojáků, policistů a tak dále, a SPD stojí za těmito profesemi, my je podporujeme dlouhodobě. Mnozí z nich to samozřejmě vědí a děkuji jim za podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP