(11.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Nový ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN si ještě předtím, než se stal ministrem, ještě jako řadový poslanec těsně před jmenováním ministrem, pozval do své sněmovní kanceláře na podivnou schůzku policejního prezidenta Jana Švejdara, který po rozhovoru mezi čtyřma očima oznámil odchod z funkce. Vít Rakušan vyštval policejního prezidenta, který odmítl stát se loutkou v jeho rukou. A stejně tak dnes roste tlak na policisty, kteří se odvážili čelit covidové očkovací propagandě. Ano, to je cíl vlády. Povinné očkování policistů a jiných zdravých lidí, kterým v drtivé většině od respiračních chorob absolutně nic nehrozí, je jen testem poslušnosti. A ti, co se odmítají podvolit, musí odejít, aby zůstali jen ti, co budou plnit dané úkoly bez ohledu na zákon a právo. A já bych tady chtěl vyzvat prvního vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana, ať vysvětlí, o čem se bavil na té schůzce mezi čtyřma očima v Poslanecké sněmovně předtím, než byl ještě jmenován ministrem. Tohle udělat kdokoliv jiný, tak jsou tady demonstrace, je tady plný Václavák, média každý den o tom píšou, protože takovéhle politické ovlivňování policie, protože nic jiného... to podezření na politické ovlivňování policie je tady přece zcela evidentní, a Vít Rakušan odmítá říct - nejenom, že odmítá říct, ale o tom se budeme bavit zítra, o tom, že nejsou jasní koncoví majitelé jeho sponzorů z daňových rájů na Kypru a z firem, které mají matky v daňových rájích na Kypru, to rozebereme zítra, taky to odmítá vysvětlit, ale hlavně odmítá vysvětlit, proč si ještě jako řadový poslanec pozval na kobereček soukromě policejního prezidenta těsně před jeho jmenováním do funkce ministra a co tam řešili, na co se ho ptal, a na základě toho pan policejní prezident Jan Švejdar řekl, že bude odcházet.

Ano, jsou tady různé domněnky, že například chtěl ovlivnit vyšetřování Andreje Babiše - to jsou domněnky, jsem slyšel, já nevím, jo - anebo že chtějí ovlivňovat různé trestní kauzy a podobně a pan Jan Švejdar nechtěl jít na ruku na nové vládě. Já nevím, proto se na to ptáme. Jenom říkám, co jsem slyšel od lidí, a bylo by dobré jasně vysvětlit - jenže vy to vysvětlíte, ale vy jste si ho pozval mezi čtyřma očima ještě jako poslanec, takže tvrzení proti tvrzení. Tady samozřejmě je to problém a podle mě je to až na úrovni udělat tady vyšetřovací komisi, protože tohle přece není normální, a protože vy spoléháte na to, že mnoho mainstreamových médií - ne všechna - vám jdou na ruku, tak si myslíte, že to všechno projde. Vždyť to je šílené, jak vy se chováte. Třeba jste tam řešil něco normálního, to nevím, ale právě proto, že to nevíme, tak se na to ptáme, co to má znamenat, protože kdyby to udělal kdokoliv jiný z nás, tak ho budete málem věšet, věšet tady z okna Sněmovny, a média to samé.

Takže tato vláda, pojďme dál, tato vláda ještě před hlasováním o důvěře udělala maximum pro to, aby dokázala, že je hrozbou pro naši společnost. Pan premiér Fiala v předvolebních debatách říkal stále dokola, že Green Deal EU je to, co odsouhlasil minulý premiér Babiš, a nijak se ke Green Dealu nehlásil. Pan premiér Fiala jakoby se k němu nehlásil, aby mu to neubralo preference. Ano, odsouhlasil to Andrej Babiš a je tím pádem spoluzodpovědný za zdražování energií v České republice. Když se ale podíváme do Programového prohlášení nové Fialovy vlády, tak se tam uvádí, že Green Deal je pro tuto vládu nikoliv hrozba, ale příležitost. Premiér Petr Fiala (a) tato vláda tedy přímo podporuje Green Deal, a tím i zdražování energií našim občanům a firmám. To je pro SPD nepřijatelné, to je servilita vůči Bruselu. A tady bych upozornil, že energetická politika je stále ještě v pravomoci národních vlád, takže se vůbec nemůžete vymlouvat na Brusel. Když byste chtěli odstoupit, tak můžete, takže vy jste plně odpovědní za zdražování energií v České republice, proto taky my od první vteřiny, co jste deklarovali, že máte stoosmičkovou většinu ve Sněmovně, žádáme po vás řešení toho zdražování a vyřešení.

Dodám, že dnešní premiér Petr Fiala se už loni v květnu na svém Facebooku ke Green Dealu přihlásil slovy, že - cituji: "Green Deal je realita, nemá smysl nad tím spekulovat, pojďme ho využít." No, tak teď vidíme to vaše využití směrem ke zdražování energií. Je to otřes. S těmito slovy já prostě nemůžu souhlasit, s těmito slovy Petra Fialy. Rozumím pragmatismu, tedy to, že když tu je zlo a jde využít ve prospěch českých firem či občanů, pojďme ho využít. Jenže máme tu i morální, i etický rozměr. Se zlem se má v prvé řadě bojovat. Zlu se má odporovat, nikoliv se s ním smířit, neřkuli na něm parazitovat.

Ano, byli tu lidé, kteří třeba po okupaci Československa nacisty uvažovali fialovsky a řekli: Třetí říše je realita, nemá smysl spekulovat, jak by to bylo jinak, teď pojďme využít příležitost, které nám dává. Ale to přece není podle mého názoru ta správná cesta. Brusel a jeho snahy likvidovat jak naši svrchovanost, tak naši ekonomiku, energetiku, potravinovou bezpečnost, ale také třeba i kulturu nejsou a nemůžou být dobrou příležitostí. Ale chápu, že pro ty, kdo naplňují definici vlastizrady, to je příležitost, jak z toho těžit. Ale pro nás, pro občany České republiky věrné odkazu prezidenta Masaryka, českých legionářů, odbojářů, odkazu tisíců obětí boje za naši samostatnost, to je příležitost bojovat a odporovat zlu. Nikdy nemůžeme a nebudeme kolaborovat s kolaboranty. Nikdy nezradíme zájmy naší země, našich národů a našich občanů.

A nyní se pojďme podrobněji podívat na vládní prohlášení. Za prvé, kapitola zdravotnictví. Píšete tady větu - cituji, je to jedna věta: "Zahájíme diskusi o potřebě a vhodnosti cenové konkurence zdravotních pojišťoven." No a v pátek mi volal redaktor Mladé fronty DNES, který na mně chtěl stanovisko, co si o tom myslím, protože kontaktoval pana ministra Válka a dostalo se mu vysvětlení od pana ministra, že tato věta znamená, že vláda chce zavádět nové standardy zdravotní péče v tom smyslu a hrozí tady, že chudší lidé budou mít horší standard než bohatší lidé. No, to je přece šílené! To SPD absolutně odmítá. Takže to znamená, že lidé by si měli připlácet za kvalitnější péči? Ano, já nemám problém s tím i v SPD, když si někdo chce připlatit za nadstandardní pokoj, za měkčí toaletní papír například, berte to jako takový srozumitelný příklad, ale my trváme na tom v SPD, že pro všechny občany, kteří jsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění, musí mít ti občané nárok na tu nejlepší možnou péči dostupnou v daném místě a čase. Ale vy podle toho, co jsem slyšel, chcete selektovat chudší občany a bohatší v přístupu ke zdravotní péči. A tady bych opravdu chtěl, aby pan ministr Válek - a těch dotazů tady budu mít víc - toto vysvětlil na mikrofon, aby řekl, že nebude snižovat standard zdravotní péče a že naopak základní standard zdravotní péče - no základní, aby lidé měli tu nejlepší možnou zdravotní péči v daném místě a čase - že to dodrží, že to bude zachovávat, protože to, co jsem slyšel v pátek, to je otřesné. To je to šílené vládní prohlášení. Proto to tady opakuju, opakuju to ještě třikrát tady. A pane ministře, já vás vyzývám, abyste na mikrofon dementoval, nebo respektive vy jste to prý, z vašeho ministerstva zdravotnictví nebo vy jste to prý osobně tam říkal v pátek na otázku Mladé fronty DNES, tak mi řekněte - tohle je potřeba odmítnout. My to tady chceme slyšet a myslím, že to chtějí slyšet i občané, protože to, co... Já vám, že jste TOP 09 a že TOP 09 je strana pro bohaté lidi, to víme, vy se za to nestydíte a máte cirka 5 % voličů, ale vždyť 95 % voličů... a notabene ani vaši vládu, vaši vládu, nevolila většina občanů České republiky. Když započtete i propadlé hlasy, tak vás volila menšina občanů, kteří se zúčastnili voleb. Přece to nemůžete udělat, abyste upravili, zaváděli různé standardy zdravotní péče na základě toho, jestli jsou lidé chudší, či bohatší. Takže toto je potřeba tady vyjasnit.

Takže to je opravdu první bod, proti kterému SPD se důrazně staví, a my budeme vždycky bojovat za to, aby všichni občané České republiky, když jsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění, aby měli tu nejlepší možnou péči v daném místě a čase. Já bych spíš od vás očekával jinou věc, že tam třeba budete usilovat o to jako vláda, aby byla více dostupná zdravotní péče, například stomatologická. Vždyť zubaři pro mnoho lidí nejsou dostupní. Mluvíme samozřejmě minimálně o finanční rovině. Podívejte se lidem do úst. Chodím neustále po různých kampaních, teď je to samozřejmě omezeno z důvodu opatření, ale vždyť často lidé, kteří jsou například nižší střední třída, nemají ani na zuby. Chybí jim zuby, protože na to nemají peníze. Byť ty vaše dosavadní vlády včetně vlád ODS tady vsugerovaly lidem úplně lživou myšlenku, že zuby nejsou součástí lidského těla. Vždyť to není pravda! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP