(Schůze pokračovala v 16.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat ve 119. schůzi Poslanecké sněmovny, kterou jsme dnes přerušili. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Ještě jednou jsem vás odhlásil. Přihlaste se znovu, prosím, protože jsem měl tady nějaký zmatek.

Budeme dále pokračovat v projednávání tohoto bodu. Kvorum sice stále nemáme naplněno, to znamená, že bychom nemohli hlasovat o žádných záležitostech.

Náhradní karty a jejich čísla odkazuji na 119. schůzi dopoledne a 120. schůzi, případně zopakovat a doplnit.

Budeme tedy pokračovat v projednávání bodu 1 schváleného programu k pořadu, kterým je Závěrečná zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k ekologické katastrofě na řece Bečvě, sněmovní dokument 9016.

Zopakuji, jak to bylo předtím, než jsme tento bod přerušili. Přihlášeni v pořadí s faktickou poznámkou jsou pan poslanec Patrik Nacher a pan ministr Brabec. (Ministr Brabec: Ruším.) Ruší. Poté přednostní práva v pořadí pan poslanec Strýček, pan poslanec Blaha a pan poslanec Benešík. Poté pan ředitel Geuss, který ale už není přítomen, protože je od 15.30 hodin omluven. Takže bych k faktické poznámce dal slovo panu poslanci Patriku Nacherovi, připraví se s přednostním právem zatím pan poslanec Strýček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já jsem se přihlásil k faktické v momentě, kdy vlastně ten bod ani nebyl zahájen, protože jsem chtěl upozornit na několik věcí. Tady se zase jasně ukázalo, jak se tento bod zneužil před volbami. Tento. Proč? Protože první - to si vzpomeneme - mezi desátou a jedenáctou vystupovali všichni s přednostním právem, kdy nebylo možné se do toho zapojit, s vysvětlením, že se ten bod neschválí. Ten bod schválili všichni přítomní poslanci, a co jsem se ptal vedení klubu, tak se to avizovalo dopředu. Takže nechápu, co to bylo za divadlo, že lidé s přednostním právem tady vystupovali, že se to neschválí, přičemž se to schválí, a teď ti s přednostním právem tady nejsou a už pojedou někam si dělat kampaň. To je první věc, kterou je potřeba tady zmínit, protože pak řadový poslanec nemůže reagovat. Já to furt říkám lidem na ulici, že jsou tady poslanci, kteří jsou na tom líp a kteří jsou na tom hůř.

Potom jsem chtěl říct dvě věci - a já se pak k tomu vrátím podrobněji, až na mě přijde řada - to jsou ty dvojí metry. Já tady mám podrobně rozepsány citace jednotlivých poslanců opozice, takže to vezmu teď v rychlosti. Dvojí metr z hlediska pohledu na policii - u Čapího hnízda policie je chráněná. Mám tady citace všech poslanců včetně tady kolegy Gazdíka, který je nejblíž, zatímco u Bečvy se to nevyvíjí tak, jak se to vyvíjet má, tak policie je dokonce pod drobnohledem vyšetřovací komise. Já nejsem zkušený tady zákonodárce, ale nevím, kolik je tady případů, kdy byla vyšetřovací komise na živý spis.

Ale těch dvojích metrů je tam mnohem víc. Já jsem třeba zaznamenal dvojí metr týkající se úniku do médií. Tak únik do médií, který tady kritizoval kolega Jurečka - (Předsedající: Čas.) No, a už mám nula. Vidíte, člověk nic nestihne.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas, pane poslanče, děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Stanislav Blaha, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem jenom chtěl uvést na pravou míru výrok pana kolegy Nachera. Lžete, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, protože já jsem vystoupil s přednostním právem, sedím tady poctivě, jsem připraven k diskusi. To, že byla na něčem dohoda, není žádná pravda, do poslední chvíle to bylo nejisté. Dokonce jsme si vyslechli i referát z úst pana předsedy Poslanecké sněmovny, vašeho stranického kolegy, který nám tady vysvětloval, proč hlasoval proti zařazení tohoto bodu, a litoval, že se vás nepřidalo víc. Tolik asi k tomu vašemu projevu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Patrik Nacher s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za tu reakci. Tak to máte asi víc informací než já. Já jsem sem od začátku dneska přijel s tím, že budeme hlasovat pro ten bod, protože dneska jsou tady dvě mimořádné schůze. Proto já jsem byl překvapen, že ještě před otevřením schůze vystupují poslanci s přednostním právem. Já to tedy ještě dovysvětlím, aby to bylo úplně jasné všem lidem zvenku.

Přednostní právo má předseda klubu a předseda strany, což u klubu, který má šest členů a sedm členů, dělá třetinu toho klubu. To znamená, že když se domluví dva kluby, které mají dohromady 13 poslanců, tak mají čtyři přednostní práva. Je to tak. Když se domluví tři nejmenší kluby, tak jich je 23 a mají šest přednostních práv. Přednostní práva klubu největšího, kterých je 78, jsou dva, nepočítáme ministry. To znamená, že potom se taky vyvíjí i ta debata. Je to odpověď i na to, proč se někdy k mikrofonu nedostane někdo z vládní koalice. To je jenom ještě vysvětlení, protože lidé zvenku to nevědí.

Ještě řeknu ty dva další dvojí metry a pak, když na mě přijde řada, jestli se to stihne, tak bych šel do většího detailu. Já jsem tady zaznamenal a dělal jsem si pocitově poznámky. Úniky do médií - mám pocit, že to říkal Marián Jurečka, že se něco objevilo v Mladé frontě v Mafře - tak za tím vidím úniky do médií, a to dokonce z bezpečnostních složek, v Respektu nebo v Hospodářských novinách a tam to evidentně nevadí. Tak buď nám budou vadit úniky do médií vždy, anebo nikdy. Ale tahle selektivnost, ta mě fakt irituje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP