(13.20 hodin)
(pokračuje Bojko)

V rámci schvalování rozpočtu na rok 2021 proto Rada České televize přijala usnesení, kterým uložila dozorčí komisi, aby požadovala po generálním řediteli České televize zasílání pravidelného měsíčního reportingu o hospodaření České televize a současně aby dozorčí komise jednou měsíčně předkládala kontrolní závěry předmětného měsíčního reportingu. Tento nástroj má už ostatně delší dobu k dispozici Rada Českého rozhlasu prostřednictvím své dozorčí komise. Reporting dozorčí komise by Radě měl poskytnout informace o finanční kondici České televize. V současnosti ovšem nemá Rada k dispozici delší časové řady tak, aby mohla první útržkovitá data srovnávat s minulým vývojem a zasazovat je do kontextu. Tento nástroj bude možné plně využívat zejména v příštích letech. Prozatím tak má Rada možnost průběžně sledovat výdaje České televize, především na základě veřejných registrů. Bohužel, smlouvy zveřejňované v registru smluv vzhledem k míře začernění dávají více otázek než odpovědí. Neumožňují sledovat vývoj cash-flow v kontextu, přitom finanční prostředky České televize klesly za posledních 10 let o 79 %, vývoj pohledávek a závazků a už vůbec ne účelnost využívání finančních prostředků.

A tak nakonec zůstává Radě k věření výrok auditora, který byl podle schvalované výroční zprávy o hospodaření vydán bez výhrad. V této zprávě je uvedeno, že účetní uzávěrka za rok 2019 byla ověřena nezávislou auditorskou společností Ernst & Young Audit, s. r. o. A zde je problém, o kterém ČT ví, ale neinformuje Radu ČT navzdory opakovaným výzvám o jeho řešení. Problémem je vážná pochybnost o nezávislosti auditora. Výraz nezávislost je definován v § 14 odst. 2 zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech. Má se za to, že auditora nelze považovat za nezávislého na účetní jednotce, pokud za prvé existuje jakýkoli finanční nebo obchodní vztah nebo jiný smluvní vztah včetně poskytování neauditorských služeb mezi ním nebo osobami tvořícími s ním síť a účetní jednotkou, za b) by při provádění povinného auditu a účetní jednotky docházelo ke kontrole vlastních služeb nebo by při provádění povinného auditu účetní jednotky existoval vlastní zájem na výsledku povinného auditu. Účetní uzávěrku České televize ověřuje počínaje výroční zprávou o hospodaření České televize v roce 2012 společnost Ernst & Young Audit, s. r. o. Zprávu nezávislého auditora podepisuje každý rok osobně vedoucí partnerka EY v České republice, paní Magdaléna Souček. Paní Magdaléna Souček je jednatelkou ve společnosti Ernst & Young Audit, s. r. o., která ČT audituje, a zároveň společnosti Ernst & Young, s. r. o., která uzavřela 24. února 2020 s Českou televizí smlouvu o spolupráci při výrobě pořadu. Tato smlouva je významně začerněna, nicméně lze z ní odhadnout, že se jedná o kontrakt na výrobu pořadu slavnostního galavečera předávání ceny Ernst & Young Podnikatel roku. Na začátku galavečera přivítala hosty Magdaléna Souček. V jeho průběhu předával cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění generální ředitel České televize Petr Dvořák, který v porotě ceny České televize také zasedal. Česká televize je nejen čtyři roky patronem ceny, ale také zároveň hlavním mediálním partnerem soutěže. Generální ředitel České televize... (Rozhlíží se po sále.) Nesedí tu nikdo, ani ministr, ani zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas. Uplynul vám čas.

Mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se poslankyně Mračková Vildumetzová mezi 13.15 až 14. hodinou do konce jednacího dne, rodinné důvody. Dále se omlouvá poslanec Jiří Kohoutek, a to jak za včerejší jednání od 15 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, tak z dnešního jednání, a to od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Potom se omlouvá poslanec Martínek dnes od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Máte dalších 10 minut, protože ministr je tady. (Poslanec Bojko: Na začátku galavečera -) Pardon, musím vás přerušit. Je tady jedna faktická poznámka, nejdřív dostane prostor poslanec Zdeněk Ondráček. Já to tady u sebe vidím. Takže protože jste měl 10 minut, tak teď skutečně se vám tam vlomí do toho podle jednacího řádu poslanec Zdeněk Ondráček na dvě minuty na faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Budu velmi krátký. Chtěl bych prostřednictvím vás, pane předsedající, požádat pana poslance Bojka, jestli by mohl zbytek svých vystoupení být faktický a mluvit tu pravdu, aby to nebylo, jako když mluvíte vy, že prostě vždycky všichni. Já, když se řekne všichni, tak s tím mám zásadní problém. Všichni kradnú... Tak jestli kradu, tak to na mě oznamte a vždycky to na mě udělejte, já s tím nemám problém. Ale teď tady bylo řečeno, a mně se to, pane poslanče, nelíbí, že vlastně jste nás hodil všechny do jednoho pytle. Jde nám o to: KSČM, všichni, co jsme tady seděli, nikdo, nikdo, a to vám můžu říct zcela zaručeně, nezvedl ruku pro omezení řečnického vystoupení na dvakrát 10 minut. Nikdo z klubu KSČM. Takže prosím vás, jestli to udělal někdo jiný, tak to říkejte věcně a neříkejte všichni. Teď vám říkám, jak to bylo u klubu KSČM, a tak to prostě je a tak to bylo. Já se proti tomu ohrazuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám omluvu, poslanec Ondřej Benešík se omlouvá z pracovních důvodů od 13.30 hodin do konce jednacího dne. Dalších 10 minut má poslanec Bojko.

 

Poslanec Marian Bojko: Omlouvám se klubu KSČM, ale vy jste - SPD - hlasovali, poprvé jste hlasovali pro, já vám to ukážu. To je jedno. To není problém. Jináč komunistům se omlouvám.

Ale abych navázal na to, co jsem četl. Na začátku galavečera přivítala hosty Magdaléna Souček, v jeho průběhu předával cenu České televize za podnikatelský přínos generální ředitel České televize Petr Dvořák, který v porotě Ceny České televize také zasedal. Česká televize je nejen čtyři roky patronem ceny, ale také zároveň hlavním mediálním partnerem soutěže. Generální ředitel ČT Petr Dvořák -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, já vás jenom přeruším. Tady jsou stížnosti od poslanců, že vám neběží čas, ale já ho tady mám. Mně to ukazuje čas a vůbec nechápu, proč se to neukazuje na displeji. (Poslanec Bojko: A tady také není.) Tam také není. Teď jste měl 9.15, tak teď nevím, co teda... Tak mluvte dál, já vám dám o 20 sekund víc, ale já vás sleduju. Prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Hm, hm, hm. Generální ředitel ČT Petr Dvořák v pořadu, který ve spolupráci s Ernst & Young vyráběl, řekl: "Podstatou ceny České televize je nacházet takové odvážlivce, kteří jsou schopni a ochotni podnikat, kteří navíc svým podnikáním vydělávají peníze, a to tak, že přitom dodržují všechny zákony této země." Právě dodržování všech zákonů České republiky by však mělo být také povinností České televize, neboť jejím hlavním úkolem je podle zákona o České televizi přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky. "Smlouva o výrobě pořadu s propojenou osobou auditora však zakládá významné pochybnosti o dodržení nezávislosti auditora. Během 14. jednání Rady ČT 9. září 2020 jsem se generálního ředitele České televize na tento vztah obou společnosti zeptala." To je Hana Lipovská. Generální ředitel Petr Dvořák: "Děkuji za upozornění, paní radní, ale tohle je věc, kterou víme a kterou v tuto chvíli řešíme se společností Ernst & Young, a předpokládáme, že až najdeme řešení, tak vás s ním můžeme seznámit. Není to věc, o které bychom nevěděli." Po šesti měsících Rada České televize o řešení informována nebyla. Nebyla informována ani o tom, že by Česká televize změnila auditora.

Tím však otázka kontroly hospodaření České televize nekončí. V červnu 2020 jednomyslně 15 hlasy všech svých členů přijala Rada České televize usnesení: "Rada doporučuje přistoupit k jednorázové hloubkové analýze nákladů a k návazným doporučením ze strany renomovaných poradenských institucí s mezinárodní zkušeností v oblasti veřejnoprávních médií." Jak vyplývá z veřejných dokumentů, k nadlimitní veřejné zakázce hloubková analýza základů České televize za účelem racionalizace procesů a řízení, hospodárnosti a efektivnosti, Česká televize oslovila jako potenciální dodavatele, kteří se účastní předběžné tržní konzultace, společnost takzvané velké čtyřky, mezi nimi také společnost Ernst & Young. Z předběžné tržní konzultace mimo jiné vzešlo navýšení předpokládané hodnoty zakázky na 12 250 000. Společnost Ernst & Young však měla sama sebe z celé veřejné zakázky vyloučit, což se nestalo. Rada ČT byla navíc oficiálně upozorněna stížností jedné z auditorských společností na potenciální závažná pochybení při vypisování této veřejné zakázky. Na dotazy Rady České televize v této věci však generální ředitel České televize Petr Dvořák opět nechtěl odpovídat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP