(10.30 hodin)
(pokračuje Brabec)

Závěrem bylo konstatováno, že v současné době zatím nemáme dostatek informací k tomu, aby mohly být protilátky použity pro covid pas, tak jako šest měsíců od prokázané nemoci covid nebo po vakcinaci. Je to obdobné jako v ostatních zemích světa včetně Rakouska, které také od uznávání protilátek pro protiepidemická opatření ustupuje.

Je doporučeno pokračovat v dalším výzkumu. V současné době se spouští realizace studie na protilátky Preval II. Jedince, kteří si nechali protilátky vyšetřit, je třeba motivovat k vakcinaci, i když mají pozitivní hladiny, aby dosáhli optimální hybridní imunity. Dostačující by mohla být jednodávková vakcína. Nyní je ale tedy k dispozici pouze Janssen. Jedna dávka dvoudávkové vakcíny zatím není uplatnitelná v covid pasu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru životního prostředí, který za vládu České republiky řekl stanovisko k tomuto. V otevřené rozpravě konstatuji, že mám čtyři faktické poznámky, několik přihlášek, čtyři přihlášky s přednostním právem.

Než udělím slovo paní poslankyni Daně Pastuchové, která je první s faktickou poznámkou, konstatuji omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny, a to Marka Bendy od 12 hodin do konce jednacího dne a Daniela Pawlase z rodinných důvodů.

Nyní tedy faktická poznámka Jany Pastuchové.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Jenom opravdu krátce. Chápu, že máme před volbami a chápu, že paní poslankyně se nám asi změnila z odbornice na školství, protože jak vím, jste vystudovaná učitelka, přechodem k Trikolóře na zdravotníka, nebo dokonce lékaře, na kterého se studuje šest let.

Nerozumím tomu, když se této problematice tak strašně věnujete a tak strašně vás zajímá, že jsem vás neviděla ani na jednom výboru pro zdravotnictví, kde seděli všichni odborníci a na tyto věci jste se jich tam mohla zeptat. Myslím si, že kdybych se vás zeptala na nějaký název, který jste tady přečetla - možná správně - tak ani nevíte, co to znamená. Když tady ve Sněmovně proběhlo opravdu mnoho jednání výboru pro zdravotnictví, paní profesorka Adámková se tomu věnovala s celým výborem, vy jste tam nebyla ani jednou.

A k tomu Rakousku, paní kolegyně, prostřednictvím předsedajícího: ano, Rakousko je jediná země, ale ustupuje od toho. Tak si to nejprve zjistěte a pak tady něco tvrďte na mikrofon. A já bych vám doporučila, abyste se věnovala tomu školství, to vám šlo fakt lépe.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Další faktickou poznámku má Tereza Hyťhová, potom Lubomír Volný a Vít Kaňkovský. Máte slovo k faktické poznámce, paní poslankyně.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Tak tady aspoň, vážení přátelé, vážení občané, vidíte, jak to tady vypadá. Tady místo toho, aby tady přišly argumenty, tak mě tady začne paní poslankyně, ačkoliv si jí jinak vážím, urážet, že nejsem lékař. Ano, já nejsem lékař, ale tedy jako podívejte se na ty občany, podívejte se na pohled toho občana, který ty protilátky má, a to, že nejsem lékař, neznamená, že nemohu mít svůj názor. To, že jste lékařka a já jsem učitelka, vůbec neznamená, že já tady nemůžu říct svůj názor. A mimochodem, není to můj názor, je to názor určité části našich občanů, kteří se mě na to ptají a mají právo to vědět.

A to, jestli od toho Rakousko ustoupí nebo neustoupí, to je v tuto chvíli jedno. Každopádně do dnešního dne ty protilátky uznává, a to je ten fakt, který já jsem tady předložila. Takže prosím, místo nějakých urážek jestli jsem nebo nejsem lékař, pojďme se bavit věcně, a to ano, že nejsem lékař a ani tady není většina lékařů, jsme všichni lidi, kteří chtějí, aby se našim občanům žilo dobře. A proto já tady stojím. To jsem chtěla říct na začátek. Opravdu přestaňme tady s těmi invektivami, jestli jsem se stala v Trikolóře lékařkou. Je to směšné.

Chtěla jsem se zeptat, protože teď bych chtěla reagovat - mám ještě 47 sekund - na pana ministra, protože vím, že asi tedy nejste úplně způsobilý (smích v sále), ale chtěla jsem poukázat na to (směje se) - také není lékař, mimo jiné - ale chtěla jsem poukázat na to, že jste říkal, že po nějaké době, když člověk prodělá covid, že vlastně po těch pár měsících může být znovu infekční. Já jsem chtěla upozornit na to, že i očkovaný člověk, a už to je prokázané, těch případů je x, je pozitivních. Ve svém okolí znám spoustu lidí, kteří mají dvě dávky vakcíny, a vážení přátelé, je pozitivní ten člověk. Prostě chytil covid, nevíme kde, nevíme jak, ale chytil ho. Takže tohle, co jste říkal, prostě není argument. Člověk může být pozitivní i po očkování, i po prodělání covidu, tak jaký je mezi tím rozdíl?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní poslankyně, skončil váš čas k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana Lubomíra Volného. Připraví se k faktické poznámce Vít Kaňkovský. S přednostním právem eviduji pana poslance Vlastimila Válka, Tomia Okamuru a paní poslankyni Richterovou. Potom jeden nečitelný podpis, ale to si do té doby ještě zjistím. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já bych chtěl prostřednictvím pana předsedajícího vzkázat paní doktorce Pastuchové, obvodní lékařce, aby se chovala dle svého vzdělání a nehrála si tady na imunoložku, kterou není. Ano? Tak jako já jsem učitel a tady kolegyně je učitelka, tak vy nejste žádná specialistka v imunologii.

Mimochodem, já si myslím, že se v tom vyzná daleko lépe pan Marek Petráš, který zkontroloval 15 studií a jednoznačně přišel na to - stejně jako v Izraeli - že lidé, kteří (hlasitý hovor poblíž řečniště) - prosím, nerušte mě tady, takže si sedněte, děvčata - lidé, kteří prodělali covid a mají protilátky, jsou desetkrát lépe chráněni před covidem i před jeho šířením, protože mají jak buněčnou, tak slizniční imunitu, než lidé, kteří to nemají.

Tady k tomu, co zaznělo z úst pana ministra: ten materiál vám připravil někdo, kdo byl zkorumpovaný některou z těch firem, která za posledních 20 let dostala pokuty ve výši 50 miliard dolarů za to, že právě korumpovaly lidi, jako jste vy a ti, co vám připravovali ten materiál. Jenom firma Pfizer dostala pokutu ve výši 4,5 miliardy dolarů za to, že korumpovala politiky, novináře, vědce, lékaře a všechny ty, kteří teď tady hájí její zájmy. Vy, kteří tady lobbujete za vakcíny, jste dostali prostě zaplaceno. Vy jste používali nestandardizované testy i proti dětem, vy jste používali testy, které neměly žádnou certifikaci. Já to mám stoprocentně potvrzeno interpelací premiéra vlády i ministra zdravotnictví. Vy jste zamítli testy pana Žďárského, protože prý byly necertifikované, ale cokoli jiného, co je necertifikované, používáte. Vy podporujete dokonce vakcinaci těhotných žen. Já bych chtěl vidět, prosím vás, jednu ženu, která před pěti lety byla navakcinovaná mRNA a je zdravá a má zdravé dítě. Můžete mi ukázat jednu?

Takže vy tady budete říkat, že je něco nestandardizované, a zatím jste používali nestandardizované produkty pokaždé, když jste potřebovali zvednout zisk covidové mafie.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil váš čas. Nyní pan poslanec Vít Kaňkovský, připraví se Marian Bojko s faktickými poznámkami. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne. Budu ve faktické poznámce reagovat na pana ministra Brabce. Samozřejmě respektuji, že nejste odborníkem na tuto problematiku. Nicméně téma protilátek proti COVID-19 jsme otevřeli na půdě Poslanecké sněmovny společně s panem profesorem Válkem a s paní profesorkou Adámkovou na zdravotním výboru již začátkem tohoto roku. Žádali jsme, aby odborný panel ministerstva o tomto validně jednal jako odborníci. Následovala potom moje ústní interpelace v březnu tohoto roku na pana docenta Blatného, který tady za tímto mikrofonem řekl: Ano, je to důležité téma, budeme se tomu věnovat. Bohužel, celou řadu měsíců se nedělo vůbec nic. My jsme to tady znovu a znovu opakovali. Pojďme se o tom odborně bavit. Bohužel, ministerstvo nasadilo rétoriku: Není to probádáno, neexistují studie, a proto se tím zabývat nebudeme.

Ale v tuto chvíli existuje celá řada zahraničních studií, ale i českých studií, například sdružení SMIS, což je sdružení předních mikrobiologů, imunologů a statistiků, kteří dokládají, že vyšetřování protilátek svůj význam má. Není to všespásná metoda, je to jedna z metod, která nám může pomoci vymanit se z kruhu pandemie COVID-19, ale striktně to odmítat a papouškovat: Nemůžeme, nejde to, odborníci se neshodnou, není pravda. V České republice v tuto chvíli z těch validních, relevantních odborníků již převládá názor: Ano, protilátky lze využít, pojďme se na tom domluvit. A o tom to je. Ministerstvo tomu staví hráz a nechce tuto metodu nějakým způsobem do algoritmu strategie boje s COVID-19 ty protilátky pustit. A je to smutné. Je to odborná záležitost, která se možná trochu zpolitizovala, ale zpolitizovala se proto, že ministerstvo odmítá určité skupině odborníků do toho mluvit, a to je ten základní problém.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Mariana Bojka a připraví se paní poslankyně Věra Procházková, také s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl říct jenom jednu věc. V žádném případě se mi nelíbilo tady to školení od paní Pastuchové, protože v této Sněmovně je velmi velký počet lékařů. A já můžu osobně říct, že jsou tady jenom dva, dva lékaři, kterých jsem si vážil. Jedním z nich byl pan profesor Ventruba a druhý je Milan Brázdil. Vy ostatní, vy ostatní tady za mě jednoznačně nemáte co dělat. (Rozruch v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP