(15.00 hodin)

 

Poslankyně Jana Černochová: Ano, přesně tak.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jo? Děkuji. Víme, o čem budeme hlasovat. Teď poprosím paní poslankyni Hyťhovou, připraví se pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dobrý den. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo, já bych dneska chtěla načíst čtyři body.

První bod je Zrušení roušek ve školách. Teď jsem o tom hovořila s panem ministrem zdravotnictví. Já se skutečně domnívám, že dneska není důvod k tomu, abychom nutili děti nosit roušku ve školách. Jsem upřímně vděčná za to, že se zrušilo nesmyslné testování, které už tak nás stálo miliardy korun, a prokázalo se, že přenos covidu mezi dětmi je nula. Nevidím důvod, proč by ve společných prostorách děti měly nosit roušku. (Hluk v sále. Poslankyně se otáčí k předsedajícímu.) Můžu poprosit o klid?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Poprosím, vážené kolegyně, vážení kolegové, abyste své diskuse případně přenesli do předsálí. Prosím o klid.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji. Chci totiž tady říct, že opravdu rodiče a děti toho mají plné zuby. Takže pokud se zrušilo nesmyslné testování, které tady apeluji už několik měsíců, aby se zrušilo, tak za to velké díky, už to ale mělo být dávno.

A za druhé, žádám ministra zdravotnictví a vládu, aby přehodnotili tohle rozhodnutí a konečně pustili všechny děti do škol bez podmínek. Jenom zopakuji například kauzu ve Vraném na Kladensku, kde paní ředitelka, paní učitelka byly odňaty ze školy právě z důvodu, že si odmítly nasadit roušku a odmítly se otestovat a pan starosta jim nedovolil vstup do školy. Teď zakládají komunitní školu a věřte mi nebo ne, já jsem se s těmi paními učitelkami setkala. Jsou to úžasné dámy, které učily dvacet let na té škole nebo přes dvacet let. No, není takových lidí škoda? A nikdo se jich nezastal. Myslím, že to je velká ostuda. Navíc když vezmu v potaz, že sice 111 dětí bylo pozitivních z nějakého milionu a falešná pozitivita testů je více než 60 % nebo kolem 70 %, tak o tom se snad už ani dále musíme bavit. Takže navrhuji zrušení roušek ve školách. To je první bod.

Druhý bod si dovolím navrhnout Uznávání protilátek na COVID-19. Minulý týden jsem o tom hovořila v Partii na Primě. Tam tenhle dotaz padl a já jsem řekla, a ráda to tady zopakuji znovu, že nevidím důvod, proč člověk, který má vyšší míru protilátek než člověk naočkovaný dvěma dávkami, by neměl být od toho oproštěn. Vždyť on má vyšší, vyšší protilátky než ten očkovaný člověk! (Zvýšeným hlasem.) V tom případě, pokud je opravdu smyslem očkování, jak nám tvrdí pan ministr Adam Vojtěch a vláda, tvorba protilátek u lidí, tak v tom případě nevidím důvod, proč lidé, kteří ty protilátky mají, jim to není uznáváno, proč se musí očkovat?

Jestli je tam jiný význam typu byznys s vakcínami, no, tak to v tom případě chápu, ale v tom případě ať změní naše vláda rétoriku a řekne lidem, že tady jde jenom o byznys. Protože když někdo má protilátky, nevidím důvod, proč by se měl znovu očkovat. Proto navrhuji uznávání protilátek na COVID-19.

Třetí bod je Plošné zrušení roušek. Já si myslím, že po roce a půl už toho mají lidé skutečně, skutečně plné zuby. Dneska stejně, když jdete v obchodech, kde mají být roušky, tak buď ji má někdo na půl žerdi, nebo ji nemá vůbec, zkrátka už to ten účinek opravdu minulo a bůhví, jestli to nějaký účinek mělo. Takže bych chtěla navrhnout bod Plošné zrušení roušek.

Čtvrtý bod je diskuse o ukončení pandemické pohotovosti. Už jsem toto navrhovala několikrát ještě před prázdninami, pokaždé mi tento bod byl zamítnut. Chtěla bych připomenout, že jsme také chtěli za Trikolóru Svobodní Soukromníci navrhnout ústavní žalobu. Žádný poslanecký klub ji však nepodpořil - kromě nezařazených poslanců, máme tudíž šest poslanců, kteří to podepsali, včetně mě, a žádná politická strana, žádný politický klub poslanecký to nepodpořil, takže jsou to jenom kecy, jestli tady někdo říká něco jiného.

Mimochodem, náš právník pan docent Koudelka také již navrhl zrušení mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví právě kvůli testování a rouškám ve školách. Takže opravdu se snažíme všemi způsoby zrušit tyto věci, které si myslím, že jsou naprosto, ale naprosto zbytečné.

Takže to jsou čtyři body, které bych zde chtěla dneska navrhnout, a poprosit vás o jejich podporu. Ten první bod - zrušení roušek ve školách - bych chtěla navrhnout dnes jako první bod, nebo alternativa, v pátek v 9 hodin. Druhý bod - protilátky - dnes jako druhý bod nebo v pátek v 10 hodin alternativa, plošné zrušení roušek dnes jako třetí bod nebo v pátek 11 hodin a pandemická pohotovost dnes jako první bod a... (Poslankyně se otáčí k předsedajícímu.) ... nějaká alternativa, myslím, že jsem tam dávala v pátek?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: V písemné žádosti je v pátek v 9 hodin.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Tak v pátek v 9 hodin. Dobře, to je všechno, děkuji, a děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jako další je přihlášen pan poslanec Lubomír Volný, připraví se pan poslanec Marian Bojko.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem tady přišel dneska navrhnout nový bod programu, a to je Odvolání Rady České televize. Volební výbor Poslanecké sněmovny přijal návrh poslankyně za TOP 09 a LES Olgy Sommerové na odvolání Hany Lipovské z Rady České televize z důvodů údajné politické angažovanosti a ztráty nezávislosti. Jedná se už o druhý pokus o odvolání Hany Lipovské z Rady České televize během půl roku. Pokus o odvolání Hany Lipovské tak má jediný cíl - zbavit Radu České televize jediného kritika Petra Dvořáka a ochránit jej tak ve funkci generálního ředitele.

Seznámil jsem se podrobně s jednotlivými kauzami, které Hana Lipovská při své práci v Radě České televize zpracovala. Za zvláště zavrženíhodné považuji opakované lhaní generálního ředitele Dvořáka v Radě České televize i veřejnosti, jeho několikanásobný střet zájmů, úzkou provázanost se spolumajitelem televize Nova a O2, se skupinou PPF i s právní kanceláří BBH nebo skutečnost, že soustavně nepodával jako veřejný funkcionář své majetkové přiznání. Petr Dvořák mimo jiné Radě ČT písemně tvrdil: "Žádný obchodní podíl ani akcie společnosti sídlící na Kypru, Britských Panenských ostrovech ani v jiných zemích, takzvaných daňových rájů, jsem po dobu mého fungování v ČT nevlastnil a nevlastním." Ve skutečnosti nejméně v letech 2000 až 2019 podle zdrojů dostupných ve veřejných registrech vlastnil generální ředitel Dvořák společnost GlobeInvest One, B. V., se sídlem v Nizozemsku. Nizozemsko je například podle organizace OXFAM klasifikováno jako daňový ráj. Podle svého vlastního vyjádření pro tisk ze dne 22. 3. 2021 spoluvlastní společnost v daňovém ráji stále, neboť řekl: "Akcie firmy GOPAS vlastníme s Ladislavem Bartoníčkem přes tuto holdingovou firmu, kterou jsme zřizovali v devadesátých letech." Dvořák dále lživě tvrdil, že po dobu výkonu funkce generálního ředitele do činnosti GOPAS nezasahoval a nijak ani zasahovat nemohl. Ve skutečnosti je to pochopitelně jinak. Petr Dvořák byl podle dokumentů uložených ve Sbírce listin a podle obchodního rejstříku za svého působení v ČT současně místopředsedou představenstva GOPAS. Po celou dobu svého působení zasahoval a zasahuje do činnosti firmy GOPAS, společnosti GOPAS z pozice akcionáře, a tudíž i valné hromady, nejvyššího orgánu této společnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP