(14.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a nyní s přednostním právem pan místopředseda Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Krátce zareaguji - takže jste řekl tři věci.

Za prvé, prý vám píšou občané, že náš zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými je špatný. No, tak nám píšou tisíce, desetitisíce občanů, kteří už si všimli, že Piráti podporují nepřizpůsobivé, a samozřejmě jsou nespokojeni s vaším přístupem. Stačí se podívat na můj Facebook. Můj Facebook sleduje v tuto chvíli 302 000 sledujících. Doslova tisíce lidí píšou proti vám, už si toho všimli, že obhajujete nepřizpůsobivé. Takže to jenom na ten váš zoufalý argument.

Druhá věc - návrhy zákonů. Já vám řeknu, jaké vy Piráti navrhujete zákony - v červnu váš poslanec navrhoval, aby z občanského průkazu bylo vymazáno M a Ž, protože se prý někteří nebudou cítit dobře, protože jsou více než dvě pohlaví. Tak mi ukažte to třetí, čtvrté pohlaví. Ukažte mi. (Veselost v sále.) Prostě pohlaví jsou jenom dvě. Je to buď muž, nebo žena. Každý jsme se narodili s pindíkem nebo s pipinkou. A ty vaše neomarxistické nesmysly, přestaňte už s těmi blbostmi a s těmito návrhy, že je tady pět, deset, sto pohlaví. Mně je 49, já jsem vyrostl v normálním světě. To jsou vaše návrhy vymazávat z občanky M a Ž teď v červnu, kdy máme rozpočtové problémy, potřebujeme lidem zvýšit důchody, potřebujeme podpořit pracující lidi.

A ještě řeknu, co jsou vaše návrhy zákonů, ještě mě napadl jeden aktuální z července. My jsme tady hlasovali, a to je dobré, aby zaznělo, pro zvýšení invalidních a starobních důchodů od 1. 1. 2022. Ano, SPD se hrdě hlásí k tomu, že i díky hlasům SPD budou mít invalidní a starobní důchodci přidáno od 1. 1. 2022. A vy jste to nepodpořili. Vy jste tady ve Sněmovně v červenci nehlasovali pro zvýšení starobních a invalidních důchodů. Piráti pro to nehlasovali, STAN pro to nehlasoval, TOP 09 pro to nehlasovala a ODS pro to nehlasovala. Tyto čtyři strany nehlasovaly pro zvýšení invalidních a starobních důchodů od 1. 1. 2022. To jsou vaše návrhy, takhle vy hlasujete.

Já myslím, že je to dobré, že si to tady můžeme postupně zopakovat. Takže když půjdu zase na mikrofon, já vám zase zopáknu nějaké vaše další věci, protože v okamžiku, kdy by se ujala po říjnových volbách vlády koalice SPOLU, Pirátů a STAN, tak důchodci, invalidní, starobní, aspoň vědí, co je bude čekat. Bude to jako za Kalouska, 40 korun plus, ale ve vašem případě dokonce 0 plus - na základě vašeho hlasování. To je otřesný, to je otřesný. Mně připadá, že vy vůbec nevíte, že jednou budete taky staří, že budete potřebovat nějaké peníze.

Takže jestli se chcete bavit o vašem hlasování k zákonům a o vašich návrzích, můžeme, ale je to v zásadním rozporu s tím, co prosazuje SPD. My prostě nesouhlasíme s tím, že vy chcete přijímat migranty, nesouhlasíme s tím, že chcete přijímat euro, nesouhlasíme s diskusí na vašem pirátském fóru (Veselost v řadách Pirátů.), kdy tam vaši pirátští spolustraníci navrhují zdanění nemovitostí pro lidi. To jsou prostě úplně bláznivé nápady. Já nesouhlasím ani s tím, co řekl váš předseda Ivan Bartoš. Řekl, že by mu nevadilo, kdyby byla Evropa za patnáct až dvacet let muslimská. A pak se ještě vymlouval, že je to prý mladická nerozvážnost. Jenže on se relativně nedávno účastnil v Praze aktivně demonstrace "Uprchlíci, vítejte v České republice". Takže ten názor Pirátů je konzistentní. Já prostě s těmito neomarxistickými nápady nesouhlasím a uděláme všechno pro to, abyste vy ve vládě nebyli. Vy jste normální extremisti. (Potlesk v řadách poslanců SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Můžu jenom připomenout, že se bavíme o pořadu schůze. A jestli tedy už nebude replika, byl přihlášen pan místopředseda Filip k pořadu schůze, poté pan předseda Válek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, já budu superstručný. Abych upřesnil z těch třiceti bodů těch osm, které jsem navrhl, ještě jednou zopakuji, protože jsem se spletl v tom jednom čísle. Je to bod 168 našeho pořadu schůze, 173, 174, 175, 178, 185, 189 a 192 - to je informace o situaci ve Vítkovicích Steel. Takže to je to, co jsem přečetl z našeho pořadu schůze jako pevně zařazené body. Opakuji, ve čtvrtek po projednání smluv ve druhém čtení. Ty jsou čtyři, jestli se to tam může dostat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Válek s přednostním právem.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Dámy a pánové, já k programu schůze, protože v té přestřelce, která byla určitě nesmírně osvěžující, jsem téměř zapomněl, co jsem navrhl, tak abych osvěžil - kromě těch pátečních termínů, které jsem navrhl stran informace ministra zdravotnictví, bych si dovolil navrhnout ještě jako variantu - doufám, že těch možností bude tolik, že teď už se nikdo neurazí, že alternuji s jeho návrhy, které jsou důležitější - tak bych jako variantu navrhl ve středu odpoledne jako první bod tu informaci ministra zdravotnictví. Zopakuji to - ve středu odpoledne jako první bod a pak variantně pátek první bod v 9, v 10 nebo v 11. Pět možností, třeba jedna vyjde.

Já bych si dovolil připomenout, že se nám podařilo sesbírat podpisy na mimořádnou schůzi ohledně pandemického stavu. Tu schůzi jsme svolali, schůze proběhla, neproběhla úplně důstojně, což bezesporu není naše vina a není to vina svolavatelů, nicméně jsme opravdu udělali všecko, co bylo možné pro to, abychom se seriózně korektně bavili o pandemickém stavu. A že to nevyšlo, je škoda.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já to s dovolením zrekapituluji. Takže nejprve nový bod - Zpráva ministra zdravotnictví o současné situaci. Prvně bychom hlasovali ve středu jako první odpoledne. Když to nevyjde, tak pátek v 9, v 10, v 11. Říkal jste pět bodů, to jsou čtyři návrhy.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Pátek jako první bod v 9, v 10, v 11.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Dobře, já vám děkuji. To je pro tuto chvíli z přednostních práv vše. První je přihlášena k pořadu schůze paní poslankyně Černochová, připraví se paní poslankyně Hyťhová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré odpoledne, dámy a pánové, já si dovolím načíst návrh, který zazněl na grémiu, ale naše dohoda byla taková, že to tady načtu já.

Chtěla bych navrhnout pevné zařazení bodů neprojednaných informací, které doporučil výbor pro obranu plénu, a je to tedy jednoduché hlasování vzetí na vědomí. Bohužel se tak zatím za výbor pro obranu nestalo v celkem patnácti případech. Nashromáždily se tyto body, postupně přecházely z jedné schůze do druhé a některé ty zprávy jsou z roku 2019. Neprosila bych vás o to, pokud by v těchto případech nebylo nutné podle ústavy vyžadovat schválení obou komor, to znamená, že kdybychom to neprojednali do voleb, tak by tyto body musely znovu do celého procesu nejenom u nás, ale i v Senátu Parlamentu České republiky.

Chtěla bych tedy požádat o pevné zařazení těchto patnácti bodů na čtvrtek 16. 9. po písemných interpelacích nebo v 11 hodin. Jsme i předdomluveni s panem ministrem obrany, že by projednání bylo velmi rychlé bez složitých úvodních slov. Jde nám čistě o to, aby tady byla naplněna ústavně daná pravidla a tisky byly před koncem volebního období řádně doprojednány. Pokud nebudou kolegové z výboru pro obranu nic namítat, klidně se ujmu zpravodajování těchto patnácti tisků, abych skutečně zrychlila i ten proces, kdy si tady ten zpravodaj sedá, přichází, odchází. Jedná se o sněmovní tisky, a teď vám budu u těch patnácti říkat jenom čísla, 668, 771, 824, 905, 964, 996, 1024, 1030, 1120, 1175, 1186, 1208, 1235, 1276. A to je všechno. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vy jste říkala 668, já mám v poznámkách 688. To bylo možná přeřeknutí.

 

Poslankyně Jana Černochová: Promiňte, ano, i já mám v poznámkách 688, tak jsem se překoukla. Jsem dyskalkulik. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Takže 688. Máme stejný seznam. Jenom připomínám, že z grémia zazní návrh, že v 11 hodin nebo po skončení písemných interpelací jsou ty čtyři mezinárodní smlouvy ve druhém čtení. Ty jsou stručné, tak jestli tedy souhlasíte, že po těchto? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP