(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se paní poslankyně Olga Richterová. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl zareagovat na kolegyni Šafránkovou. Tady je totiž přesně ten problém v tom vašem přístupu. Problém je v tom, že místo toho, abyste se zaměřili na obchodníky s chudobou, kteří by přišli o ty nároky na doplatky, tak místo toho se zaměřujete na obyvatele těch bytů. A to je ten základní koncepční problém vašeho návrhu. Že místo toho, abyste řešili ten problém, že někdo - a myslím si, že je velmi nefér to, co používá paní Fialová, protože přece to, odkud ten člověk pochází, není podstatné, a stejně jako je nesmysl házet lidi do jednoho pytle v rámci tohoto návrhu, tak je nesmysl říkat, odkud jsou majitelé těch bytů. Jsou to prostě nějací spekulanti s těmi byty, kteří je samozřejmě cíleně vykupují a pak žijí z těch dávek. Ale to je přece ten problém, který musíme řešit. A nemáme se zaměřovat na obyvatele těch bytů. To už jsou oběti, a ne ti lidé, kteří skoupili ty nemovitosti a teď sají státní peníze.

Naprosto souhlasím s tím, že tenhle problém řešit máme, ale myslím si, že řešení není to, že sebereme obyvatelům těch bytů dávky, ale že to sebereme přece majitelům těch bytů.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Olga Richterová, připraví se pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já zkusím velice stručně, protože to, co tady zaznívá, jsou omyly ze strany SPD. My samozřejmě chceme, aby fungovalo to, co dneska je, a v zákonech to je naprosto přesně: dávky jenom pro ty, kteří je opravdu potřebují. Akorát tak jak je to zacílené, ta novela, tak to neřeší obchod s chudobou, nažene to lidi do ubytoven a namísto toho vlastně to nemění to, kdo je považován za osobu v hmotné nouzi, ale zvyšuje to sankce zejména pro lidi s duševním onemocněním, pro lidi v invalidním důchodu, kteří žijí z dávek hmotné nouze ve velikých počtech - bohužel přesná čísla jsem nedostala, i když jsem žádala paní ministryni - protože máme špatný systém toho, jak jsou nastavené invalidní důchody. A když onemocníte ve špatný čas, tak potom máte takzvaně přiznán invalidní důchod, ale bez výplaty a žijete z dávek hmotné nouze. A právě u těch duševních onemocnění je bohužel ta navržená sankce za neotevření dveří přesně něčím, že je trestán člověk za projevy svého onemocnění, když se bojí cizích lidí. Já vám dávám konkrétní příklad.

Ale celkově je vidět - ale mám konkrétní věci k tomu, jak možná ani netušíte, jak přísné už ty naše zákony dneska jsou, akorát se nevymáhají. A to, co my tady jako Piráti, říkáme, že klíčové je zavést skutečně funkční vymáhání. Ty kontroly pracovníky z poboček úřadu práce odjinud, aby se nebáli. Prostě v rámci krajského pracoviště mohou posílat lidi odjinud. Navrhujeme úplně konkrétní věci, ale ne abychom hromadně postihli, a to zdůrazňuji, lidi v invalidním důchodu, kteří jsou u nás v obrovských počtech odkázáni na podporu v rámci dávek hmotné nouze. A to je prostě chyba té novely. Jde to po lidech, po kterých to jít nemá, hází to všecky do jednoho pytle a jde to po lidech bydlících v těch špatných bytech. (Předsedající: Čas prosím.) Má to jít po majitelích.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jan Lipavský, připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den, děkuji za slovo. Já mám potřebu reagovat na ty úplné nesmysly nebo nepochopení. To, co tady říkal pan předseda Okamura, vykládal tady něco o zdražení jízdného, tak se prosím vás podívejte na to, co proběhlo. Kdybyste se dobře informoval, tak víte, že my jsme snížili cenu jízdného pro lidi, kteří jsou v hmotné nouzi v Praze. Protože si uvědomujeme, jak je ten život těžký. Takže nás tady vůbec nepoučujte o tom, jak je Praha na tom s financemi nebo není. Samozřejmě pro turistu, který přijede do Prahy, potřebuje se někam svézt na půl hodiny, tak tam se to jízdné zvedlo. Děje se to ve všech krajských městech. Jinak v Praze je nejlevnější tramvajenka. Já vůbec nechápu, proč toto řešíme na plénu Poslanecké sněmovny. Prostě to sem nepatří, tak to sem, pane předsedo, zcela zbytečně netahejte, ať se můžeme věnovat tomu, co máme projednávat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Eva Fialová, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji. Já bych se ještě ráda vrátila k příkladu paní Edity od pana kolegy Profanta. Kdyby vaše návštěvy směřovaly - a teď nebudu říkat do těch nejhorších vyloučených lokalit v Ústeckém kraji, ale do normálního soužití s normálními lidmi, dám třeba příklad Teplice-Trnovany. Stačilo by si tam sednout, chvilku pozorovat a mluvit s normálními lidmi, kteří jsou dennodenně nuceni nějakým způsobem komunikovat a snášet tu danou situaci, a nejezdili byste jenom za svými kamarády do neziskových organizací, kteří jsou často vám vašimi politickými partnery, kteří vám říkají, jak všechno funguje, jak potřebují další peníze na svoje dílčí aktivity pro pár vyvolených, tak byste viděli tu situaci. A ta situace je taková, že normální starobní důchodce se bojí jít na úřad práce pro nějakou podporu, protože mu nebude vyhověno, má s tím komplikace atd. Ti lidé se bojí a chtějí jenom spravedlnost v tomhle světě. A tenhle návrh aspoň trošku přináší nějakou spravedlnost. Vychází starobním důchodcům vstříc, zvyšuje koeficienty atd. Vy vidíte jenom to špatné a říkáte, že házíme lidi do jednoho pytle. My chceme padni komu padni! Pokud se chováš slušně a všechno splňuješ, tak prostě není důvod něco někomu zakazovat atd. My chceme, ať se chovají všichni normálně, slušně. A slušní pracující lidé, kteří chodili x let do práce, mají právo na svůj klid. A dojděte se podívat do lokalit, kde ti lidé žijí pohromadě, a mluvte s nimi! Nejezděte jenom tam, kam se vám to hodí!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času. Další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se paní poslankyně Tereza Hyťhová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné odpoledne. Já jsem tedy původně hovořit nechtěl, klasicky, ale musím. Nebudu reagovat ani na kolegu Lipavského ohledně MHD v Praze, to by tady bylo na delší dobu, to já mu klidně v soukromí vysvětlím, jak se mýlí. Ani nebudu říkat, že to je právě moje kolegyně Eva Fialová, která v té vyloučené lokalitě půl roku žila, a pokud si dobře vzpomínám, tak tam zvala i kolegy z Pirátské strany, a pokud si dobře vzpomínám, tak tam za ní nikdo nepřijel. To znamená, teorie je jedna věc a praxe tam skutečně bydlet je věc druhá.

Já bych chtěl říct jednu věc, proto jsem se přihlásil - protože Eva Fialová se umí bránit sama, tak tady nepotřebuje advokáta - a to je to, že já, teď musím říct upřímně, té debatě tady moc nerozumím. Na minulé schůzi jsme se dohodli, že když to projednávání bude v pořadí, že se nejdřív zruší ty kojeňáky a pak bude zákon o pomoci v hmotné nouzi, tak to Piráti obstruovat nebudou, protože se zachová to pořadí. A teď nastává situace, že první bod jsme schválili. A tam já jsem hlasoval stejně jako kolegové Piráti, mimochodem, abyste mě nezaškatulkovali někam, že jsem proti vám. Ale pak nastává tenhle bod a nastává zase ta obligátní obstrukce, spousta přihlášených apod. Takže to vlastně nechcete projednat. Tak to nechte prohlasovat, nějak to dopadne, to je ta demokracie. Stejně tak jako předchozí bod nějak dopadl, a byla tady celá řada kolegů, kteří vystupovali proti, a byli přehlasováni. Tak o toto bych vás chtěl poprosit, jakkoliv je to asi marná žádost v momentě, kdy je 13.38. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Tereza Hyťhová, připraví se pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Vážení přátelé, vážení poslanci, vážené poslankyně, já vás tady vítám na komedii naší strany Pirátů, kterou tady dnes opět asi potřetí předvádí. Minule jsme tu slyšeli, že jsme blokovali OSPOD a zákon, který před chvilkou prošel třetím čtením, že jsme to my, kdo to tady blokuje, ale dneska se podívejte na tu pravdu. Je 13.39, jsme tady v pátek na mimořádné schůzi.

Pane Ferjenčíku, prostřednictvím pana předsedajícího, prosím, mohl byste mě poslouchat? Já jsem k vám hovořila už minule. A jste to dneska opět vy, kdo tady blokuje to, aby naši nepřizpůsobiví občané, kam denně jezdím domů, přestali zneužívat sociální dávky. (Hovoří hlasitě, emotivně.) Jste to vy, kdo to tady dneska blokuje, opět. A já vás už podruhé vyzývám, abyste sem přišel před ten mikrofon a řekl tady našim občanům, že chcete, aby dále naši nepřizpůsobiví občané zneužívali sociální dávky. Přestaňte lhát, přestaňte říkat lži a pojďte sem a řekněte to už, protože opravdu té komedie už tady bylo dost! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP