(13.40 hodin)
(pokračuje Hyťhová)

Takže já vás tímto vyzývám prostřednictvím pana předsedajícího, pojďte sem, ušetřete nám čas a řekněte to na rovinu. Pojďme si to odhlasovat. Vždyť se tady ukáže ta pravda tím hlasováním. Máte tam svoje pozměňovací návrhy. Ale vy jenom lžete, protože vám jsou tito občané ukradení. Kdybyste věděli, jaká je situace, tak byste tady takhle nemohli hovořit. Dojeďte k nám do Ústeckého kraje, i do jiných krajů. Já nechci hovořit jen o Ústeckém. Je to po celé České republice. Jeďte do těch lokalit! Přespěte tam na týden. A já vám garantuji, že na to budete vzpomínat celý život. Ještě ve stáří na to budete vzpomínat.

Takže já vás tady prosím, přestaňte konečně už lhát. Děkuju vám za to.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Tomio Okamura. Připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Myslím si, že je potřeba si to znovu zopakovat. Piráti už to tady blokují několik měsíců. Blokují návrh SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Teď bych k tomu ale přidal další informaci, protože jestliže si to v srpnu neprohlasujeme, tak už se to nestihne do voleb. Protože v případě, že by to vrátil Senát, tak pochopitelně Sněmovna se už nesejde, protože máme volby.

Cílem Pirátů je - abych to přeložil veřejnosti - zablokovat tak, aby se to nestihlo do voleb, potom se bude měsíce skládat vláda, legislativní proces u běžného návrhu zákona trvá cca rok, takže tím, jak to tady pan Ferjenčík z Pirátů a jeho sestra paní Richterová z Pirátů, jak to tady blokují, tak si vzali rukojmí miliony občanů České republiky. Ne desetitisíce, ale miliony. A kvůli vám dvěma - panu Ferjenčíkovi, poslanci Pirátů, a vaší sestře poslankyni Richterové - teď miliony lidí budou doplácet na takzvané nepřizpůsobivé. To je vaším cílem. To znamená, jestli vy to dneska zablokujete, a my se pokusíme ještě svolat mimořádnou schůzi v srpnu, tak o rok až o rok a půl, a ještě v případě, že vy nebudete u vlády, což já si přeju a uděláme všechno pro to, protože my nechceme extremisty a neomarxisty ve vládě, tak vy to vlastně zablokujete a kvůli vám občané budou trpět, všichni slušní občané v České republice, protože všichni doplácejí na ty dávky. Takže to je ta pointa.

A ještě k panu Lipavskému, poslanci za Prahu za Piráty. Ten tady lže, úplně jako když tiskne. Já vám řeknu, jak vy zacházíte s penězi. Já bydlím na Praze 6. A když jsem se informoval u starosty Prahy 6, který je mimochodem ze strany, která je součástí tady toho vašeho Demobloku, tak říkal, že právě pirátský radní na magistrátu, tuším, že je to ten Zábranský nebo jak se jmenuje, a teď mě nechytejte za slovo, nechce dát peníze na opravu vedlejších silnic. Jsou úplně v dezolátním stavu vedlejší silnice v Praze. A vy tam blokujete peníze. Ale na Prague Pride dáváte! Na Prague Pride peníze dáte. Ale na to, aby se zlepšil život v Praze, ne. To je váš způsob, jak vy hospodaříte!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Lucie Šafránková. Připraví se pan poslanec Jaroslav Holík. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji. Já tady chci ještě reagovat na pana kolegu Ferjenčíka, který tady říkal, že tady postihujeme nájemce v bytech. Ne, není to tak. Přesně jak jsem říkala předtím, kdybyste ten návrh četl, je tam přechodné období, prodloužená účinnost, která začne platit až za další tři roky. Ve chvíli, kdy se zjistí závažná závada v bytě, je vyrozuměn jak pronajímatel, tak obec, v případě, že tam jsou nezletilé děti, tak příslušný OSPOD i ten nájemce. A stanoví se lhůta na odstranění. Takže tam bude dostatečně dlouhá lhůta na to, aby se to odstranilo. A hlavně tam začne spolupráce s obcí na hledání popřípadě jiného bydlení, pokud to nebude možné odstranit.

Co se týká duševně nemocných, ano, dostali jsme tady všichni e-mail z Ministerstva zdravotnictví. Já jsem okamžitě volala na tři různá místa úřadů práce a ptala jsem se, jak to je, jestli by náhodou tedy ohroženi nebyli. Bylo mi jasně řečeno, že za celou dobu praxe, kterou vykonávají, a vykonávají kontroly, tak se s něčím takovým nesetkali. Tak jsem se ptala, co by nastalo, kdyby se s něčím takovým setkali. V případě, že se jedná o duševně nemocného člověka, tak je jednoznačné, že by měl nějaké potvrzení od lékaře, že je skutečně duševně nemocný, nebo by měl opatrovníka, příspěvek na péči. A pak by se následně šetření dělalo například u sousedů. Takže si myslím, že i tahle věc, se kterou vy tady strašíte, je naprosto zbytečná. A už k tomu nemám co více říci. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jaroslav Holík. Připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já jsem původně nechtěl reagovat, ale dnes ráno jsem si přečetl článek na iDnesu: Poslanci budou rozhodovat o odměňování pěstounů a zpřísnění dávek. A hned první reakce, kterou jsem přečetl, mně utkvěla v paměti. Chtěl bych ji citovat, jedná se o příspěvek paní Kozákové Volrábové: Už aby byl zaveden cukr a bič kromě cukru a cukru. Sousedka bydlí v pronajatém bytě a je jí jedno, kolik stojí sociálka a čím ji zaplatí. Její kamarádce zdražili elektřinu, ale jí je to jedno, sociálka zaplatí. Atd. Atd. Proč by usilovaly o snížení svých nákladů? Jejich argument je, když ostatní odrbávají stát, proč bychom to nedělali i my. A na můj postesk, že my, co pracujeme, se jim na to skládáme, se jen smějí: když jste blbí, tak jste blbí.

Takže vážené kolegyně a kolegové, my jsme si tady vychovali generaci, která nechce a nebude dělat.

A abych to malinko zlehčil, tak bych to zakončil pohádkou o Otesánkovi. Sami znáte ten začátek. A dostávám se až do té situace, kdy říká: "Jedl jsem. Snědl jsem kaši z rendlíka, ucháč mlíka, pecen chleba, mámu, tátu, děvečku s jetelem, sedláka se senem, pasáka s prasaty, ovčáka s jehňaty. A tebe, babko, také sním!" Jenomže ta babka se nenechala a víceméně se v tom břichu proti němu postavila a zachránila nejen ta prasata s ovčákem, nebo s pasákem, a jehňata s ovčákem, oni zachránili i ten chléb náš vezdejší. Tak je to, milé děti. Proto něco dělejme, abychom nezůstali na tomto světě podobně sežraní jako ti od toho Otesánka. (Tleská poslanec Foldyna.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Připraví se pan poslanec Jan Pošvář. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vaším prostřednictvím reagovat na kolegyni Fialovou, a to ohledně její poznámky o tom, jestli jsme, nebo nejsme v obraze o tom, jak to v těch lokalitách vypadá. Já jsem se na její výzvu vypravil do největšího ghetta v Pardubickém kraji v České Třebové. Tak já dám tady stručný popis té situace a pak mně paní Fialová může říct, jestli to tady lakuji narůžovo, nebo ne.

Situace je taková, že slečny zpravidla od 13 let rodí děti, chlapci zhruba od 13 let bohužel začínají často dřív, jsou na pervitinu a jejich vstupní rituál do dospělosti je odkroutit si rok ve vězení. Taková je situace. Počet dětí, které udělaly aspoň učňák za posledních dvacet let, se dá spočítat na prstech obou rukou. A zhruba takováhle je situace v tom ghettu v Pardubicích. Myslím si, že to je dost podobné jako v ghettech jinde.

A my pojďme řešit, jak se s tou situací dá něco udělat. Představa, že to vyřešíme tím, že zpřísníme zákony, když už ani dneska nedokážeme ty stávající vymáhat, je podle mého lichá. A navíc to (nesrozumitelné) dopadne na celou řadu lidí, na které jsme vůbec cílit nechtěli. To je ten můj základní argument. My víme o tom, že ta situace je naprosto katastrofální. Víme o tom, že je to potřeba řešit. Ale nejsme přesvědčeni o tom, že to vaše řešení je rozumné, a máme obavu o ty další skupiny lidí mimo ta ghetta, na které to taky může dopadnout.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Pošvář. Připraví se pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Pošvář: Děkuji za slovo. Tady zazněl výraz politické neziskovky. Mě by zajímalo, co to vlastně je. Dokonce svého času jsem tady zaslechl politické neziskovky s politickým programem. Tak když nad tím jako tak přemýšlím, mě napadá, co by to tak mohlo být. Tak snad politická strana nebo politické hnutí. No jasně. Tak samozřejmě. Tak občas někdy spolupracujeme s nějakou politickou stranou nebo s politickým hnutím, abychom prosadili své záměry. To má nějakou logiku.

Pak dále tady zaznělo, že je tady několik, nebo spousta přihlášek. Pokud počítám dobře (ukazuje na tabuli), je jich tam pět. (Nesrozumitelné) dva lidi. Tak nevím, co je to spousta, protože svého času tady zase bylo třeba 20 přihlášených a ještě 20 přednostních práv. Tak co je to ta spousta prosím? Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP