(13.00 hodin)
(pokračuje Okamura)

Byly načteny v podrobné rozpravě legislativně technické návrhy, takže pojďme nejdřív hlasovat o legislativně technických návrzích. K tomu přikročíme hned, a pak teprve o zákonu jako celku. Jsme tady v dostatečném počtu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro legislativně technické úpravy? Kdo je proti? (Připomínky v sále.)

Prosím, ruším hlasování (patnáct), považuji ho za zmatečné, protože panu předsedovi Sněmovny nefunguje hlasovací zařízení. Mezitím přečtu omluvu. Pan poslanec Miroslav Grebeníček se omlouvá dnes od 12 do 14 hodin ze zdravotních důvodů.

 

Už je to v pořádku, znovu tedy budeme hlasovat o legislativně technických.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 16, hlasovalo 123 poslanců, pro 112, proti žádný, návrh byl přijat.

 

Nyní tedy přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jana Hamáčka, Radka Vondráčka, Petra Gazdíka a dalších na vydání zákona o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených mimořádnou událostí v areálu muničních skladů Vlachovice-Vrbětice a o změně některých zákonů, podle sněmovního tisku 1250."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 17, hlasovalo 123 poslanců, pro 113, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a projednávání končí. (Potlesk v přísálí a části sálu.)

 

Přistoupíme k dalšímu tisku. Jedná se o

 

3.
Návrh poslanců Jany Pastuchové, Lucie Šafránkové, Kateřiny Valachové,
Hany Aulické Jírovcové, Víta Kaňkovského a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1237/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1237/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla za navrhovatele poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo a já předávám řízení.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás požádala o to, abychom dnes podle § 90 schválili můj návrh zákona, který jsem vypracovala společně s kolegy - a za to jim moc děkuji - s paní kolegyní Šafránkovou, Valachovou, Aulickou Jírovcovou, panem poslancem Kaňkovským, paní poslankyní Dražilovou a Gajdůškovou, takže napříč politickým spektrem.

Jde o to, že tento sněmovní tisk zde leží ještě stejný pod sněmovním tiskem 1143. Bohužel, nebyla vůle Ministerstva práce a sociálních věcí předložit novelu zákona o sociálních službách a všichni poslanci ze sociálního výboru mi mohou potvrdit, že jsme opakovaně upozorňovali na to, že pokud nepřijde návrh, který bude řešit zákon o sociálních službách, protože se na to čeká osm let, tak to budeme řešit poslaneckou iniciativou.

Zákon nebyl předložen, a tedy jsme se této poslanecké iniciativy zhostili, jak jsem vyjmenovala, s kolegy ze sociálního výboru, a navrhli jsme dva sněmovní tisky o zákonu o sociálních službách. Jeden tisk z toho je tento, který dnes předkládám v § 90, protože musím říct, že mě moc netěší, že sněmovní tisky o sociálních službách byly obstruovány, aby nedošlo k jejich hlasování. Proto jsem si sněmovní tisk 1143, který je opravdu úplně stejný, dovolila ještě na konec volebního období pokusit vložit, aby byl schválen právě v systému nebo podle § 90. Jde vlastně o vyrovnání příspěvku na péči osobám dle stupně závislosti III a IV podle toho, zda využívají, nebo nevyužívají pobytové sociální služby.

Senátním návrhem ze senátní iniciativy bylo zavedeno vlastně to, že příspěvek ve III. a IV. stupni byl zvýšen pouze osobám, které nejsou v pobytovém zařízení. Tímto pozměňujícím návrhem tento handicap vyrovnávám a navrhuji, aby klienti, kteří využívají sociální služby, měli tento příspěvek ve III. a IV. stupni stejný. Mrzí mě, že to musím řešit tímto způsobem, ale opravdu jsme čekali na zákon o sociálních službách. Toto je jenom polovina toho, co jsme chtěli s kolegy ze sociálního výboru upravit.

Zmínila bych třeba, že zde leží ještě sněmovní tisk, jak říkám, 1143, který opravdu napravuje mnoho dalších věcí v zákonu o sociálních službách. Zmínila bych třeba, že se tam navrhuje zvýšení peněz na stravu, kdy všichni poskytovatelé nám píší, jestli bychom to pro ně mohli udělat. Jedná se o vyhlášku 505, kterou jsme žádali paní ministryni, aby ji změnila. Dostala to úkolem od nás ze Sněmovny, od výboru pro sociální politiku, od pana premiéra, a bohužel se tomu tak nestalo.

Proto tedy si dovoluji vás moc poprosit, abychom ještě stihli pobytovým službám navýšit tento příspěvek u III. a IV. stupně, a za to vám moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji paní navrhovatelce. Dobré odpoledne všem. Původně měla být zpravodajkou tohoto tisku paní poslankyně Richterová, ale ta je omluvena, takže je zde návrh, aby se zpravodajem stal pan poslanec Sklenák. Je potřeba v prvním čtení hlasovat. Svolal jsem kolegy do sálu. Doufám, že všichni mají nastavené hlasovací zařízení. Paní navrhovatelka nemá, takže jistě posečkáme. V některých parlamentech je zvykem čekat i několik minut.

Změna zpravodaje, budeme hlasovat. Dle pohybu v sále bych usoudil, že všichni, kteří chtěli dorazit, už dorazili. Znovu se zeptám, jestli jsou všichni přihlášeni a funguje jim hlasovací zařízení? Ano, je tomu tak.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, aby se zpravodajem pro prvé čtení tohoto tisku stal pan poslanec Sklenák? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 18, je přihlášeno 121 poslanců, pro 103, proti nikdo, návrh byl tedy přijat.

 

Prosím pana zpravodaje Sklenáka, aby se ujal slova a představil nám návrh. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP