Pátek 30. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

3.
Návrh poslanců Jany Pastuchové, Lucie Šafránkové, Kateřiny Valachové,
Hany Aulické Jírovcové, Víta Kaňkovského a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1237/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1237/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla za navrhovatele poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo a já předávám řízení.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás požádala o to, abychom dnes podle § 90 schválili můj návrh zákona, který jsem vypracovala společně s kolegy - a za to jim moc děkuji - s paní kolegyní Šafránkovou, Valachovou, Aulickou Jírovcovou, panem poslancem Kaňkovským, paní poslankyní Dražilovou a Gajdůškovou, takže napříč politickým spektrem.

Jde o to, že tento sněmovní tisk zde leží ještě stejný pod sněmovním tiskem 1143. Bohužel, nebyla vůle Ministerstva práce a sociálních věcí předložit novelu zákona o sociálních službách a všichni poslanci ze sociálního výboru mi mohou potvrdit, že jsme opakovaně upozorňovali na to, že pokud nepřijde návrh, který bude řešit zákon o sociálních službách, protože se na to čeká osm let, tak to budeme řešit poslaneckou iniciativou.

Zákon nebyl předložen, a tedy jsme se této poslanecké iniciativy zhostili, jak jsem vyjmenovala, s kolegy ze sociálního výboru, a navrhli jsme dva sněmovní tisky o zákonu o sociálních službách. Jeden tisk z toho je tento, který dnes předkládám v § 90, protože musím říct, že mě moc netěší, že sněmovní tisky o sociálních službách byly obstruovány, aby nedošlo k jejich hlasování. Proto jsem si sněmovní tisk 1143, který je opravdu úplně stejný, dovolila ještě na konec volebního období pokusit vložit, aby byl schválen právě v systému nebo podle § 90. Jde vlastně o vyrovnání příspěvku na péči osobám dle stupně závislosti III a IV podle toho, zda využívají, nebo nevyužívají pobytové sociální služby.

Senátním návrhem ze senátní iniciativy bylo zavedeno vlastně to, že příspěvek ve III. a IV. stupni byl zvýšen pouze osobám, které nejsou v pobytovém zařízení. Tímto pozměňujícím návrhem tento handicap vyrovnávám a navrhuji, aby klienti, kteří využívají sociální služby, měli tento příspěvek ve III. a IV. stupni stejný. Mrzí mě, že to musím řešit tímto způsobem, ale opravdu jsme čekali na zákon o sociálních službách. Toto je jenom polovina toho, co jsme chtěli s kolegy ze sociálního výboru upravit.

Zmínila bych třeba, že zde leží ještě sněmovní tisk, jak říkám, 1143, který opravdu napravuje mnoho dalších věcí v zákonu o sociálních službách. Zmínila bych třeba, že se tam navrhuje zvýšení peněz na stravu, kdy všichni poskytovatelé nám píší, jestli bychom to pro ně mohli udělat. Jedná se o vyhlášku 505, kterou jsme žádali paní ministryni, aby ji změnila. Dostala to úkolem od nás ze Sněmovny, od výboru pro sociální politiku, od pana premiéra, a bohužel se tomu tak nestalo.

Proto tedy si dovoluji vás moc poprosit, abychom ještě stihli pobytovým službám navýšit tento příspěvek u III. a IV. stupně, a za to vám moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji paní navrhovatelce. Dobré odpoledne všem. Původně měla být zpravodajkou tohoto tisku paní poslankyně Richterová, ale ta je omluvena, takže je zde návrh, aby se zpravodajem stal pan poslanec Sklenák. Je potřeba v prvním čtení hlasovat. Svolal jsem kolegy do sálu. Doufám, že všichni mají nastavené hlasovací zařízení. Paní navrhovatelka nemá, takže jistě posečkáme. V některých parlamentech je zvykem čekat i několik minut.

Změna zpravodaje, budeme hlasovat. Dle pohybu v sále bych usoudil, že všichni, kteří chtěli dorazit, už dorazili. Znovu se zeptám, jestli jsou všichni přihlášeni a funguje jim hlasovací zařízení? Ano, je tomu tak.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, aby se zpravodajem pro prvé čtení tohoto tisku stal pan poslanec Sklenák? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 18, je přihlášeno 121 poslanců, pro 103, proti nikdo, návrh byl tedy přijat.

 

Prosím pana zpravodaje Sklenáka, aby se ujal slova a představil nám návrh. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji, vážený pane předsedající, za slovo. Vám, kolegyně, kolegové, děkuji za důvěru. V podstatě, jak bylo představeno, jedná se o relativně jednoduchý tisk, který tedy ruší diferenciaci částek příspěvku na péči u osob ve stupni závislosti III a IV u klientů v pobytových službách. Já z pozice zpravodaje bych snad dodal, že ten návrh byl rozeslán poslancům 10. 6. tohoto roku a byl projednán vládou. Stanovisko vláda přijala 14. června tohoto roku a v podstatě vláda konstatuje, že přijetí tohoto návrhu by znamenalo rozpočtové dopady ve výši přibližně 3,4 miliardy. Nicméně za předpokladu, že by tedy souběžně došlo k adekvátnímu snížení objemu výdajů na dotace na sociální služby v příslušné rozpočtové kapitole, jež by odpovídalo rozpočtovým dopadům tohoto příspěvku na péči, tak by vláda považovala navržené řešení za možné, a přijala tedy ve finále neutrální stanovisko.

Tolik tedy moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak, děkuji za tu zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli - a už vidím (o slovo se z místa hlásí poslanec Kaňkovský a poslankyně Aulická), pan poslanec, paní poslankyně Aulická také? Také, dobře. Tak prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne, vážený pane místopředsedo, vážený člene vlády, milé kolegyně, kolegové. Já děkuji paní kolegyni Pastuchové, že se ujala té role a že vlastně byla vedoucím toho týmu, kdy jsme se snažili překlopit sněmovní tisk 1144, což je právě ten sněmovní tisk týkající se navýšení příspěvku na péči ve III. a IV. stupni v pobytových službách, do tohoto sněmovního tisku, tak abychom byli schopni, pokud bude vůle Sněmovny, tento návrh schválit ještě v tomto volebním období.

Jenom malinko ke genezi tohoto tisku. My jsme očekávali, a myslím si, že jsme právem očekávali, že v tomto volebním období konečně přijde ta tolik očekávaná velká novela zákona o sociálních službách. Volaly jsme po tom v podstatě všechny politické kluby z této ctěné Sněmovny. Bohužel přes veškerou snahu i poslanců, kteří jsou sdruženi ve výboru pro sociální politiku, a i po řadě jednání, která jsme měli nejenom s Ministerstvem práce a sociálních věcí, ale také s Ministerstvem financí k té tolik očekávané velké novele zákona o sociálních službách, v tomto volebním období k ní nedošlo. Mě to mrzí. Ministerstvo práce a sociálních věcí má zřejmě jiné priority, ale jsem rád, že alespoň teď v tuto chvíli se snažíme - a je potřeba to brát, že hasíme požár, protože tato novela není tou velkou novelou - ale že se snažíme zajistit větší stabilitu ve financování pobytových služeb. A to je potřeba tady zdůraznit. A on to řekl i vážený kolega Sklenák, že to není tak, že bychom pobytovým službám dávali bianko 3,4 miliardy korun, že bychom v tuto chvíli je zase dostávali do nějaké výhody oproti terénním službám a oproti klientům, kteří jsou v domácím prostředí. V podstatě druhým krokem k tomu bude skutečně snížení té dotace na sociální služby pro pobytová zařízení, ale pro ta pobytová zařízení to financování přes příspěvek na péči ve III. a IV. stupni znamená větší stabilitu. Oni nemusejí potom čekat na každoroční politické rozhodnutí vlády, jak nastaví dotace na další rok. A v tom je pointa tohoto návrhu.

Také bych chtěl říci některým kritikům, kteří se ozvali na sociálních sítích, že si tady pár poslanců na konci volebního období chce 3,4 miliardy dát do pobytových služeb a že tím naháníme lidi do pobytových služeb: Podle mě je tohle velmi odporná rétorika a takhle to zcela jistě není. Mělo by být naší prioritní snahou se snažit i v tom dalším období co nejvíce podporovat péči v domácím prostředí. Některé kroky se i v tomto volebním období udály, ale abychom si nalili čistého vína. Jestliže se za posledních osm let zlepšila péče o lidi v domácím prostředí, tak to není zdaleka jenom z toho, co se událo tady v Poslanecké sněmovně, ale velkou snahu v tomto projevily kraje, města a také spousta neziskových organizací. To je potřeba si přiznat. Není to tak, že se zlepšila péče o lidi v domácím prostředí jenom rozhodnutím Poslanecké sněmovny a vlády.

Ty kroky ale stále nejsou dostatečné. My jsme skutečně měli sadu dalších opatření, která je potřeba udělat. Je potřeba individualizovat příspěvek na péči pro lidi v domácím prostředí. To je krok, který se v tomto volebním období nepodařil, a pevně věřím, že se k tomu vrátí Poslanecká sněmovna v novém složení. Protože nám přibývají lidé v seniorním věku, přibývá nám skupina zdravotně postižených a je potřeba, aby rodiny měly co nejlepší podmínky pro to, aby se staraly v domácím prostředí. Na druhé straně neříkejme, že tady nemáme lidi v pobytových službách. Je jich více než 70 000, a tak jak se vyvíjí demografická křivka, tak prostě my nejsme schopni ty lidi z těch pobytových zařízení vyhnat. My pro ně musíme mít také odpovídající podmínky a oni si zaslouží stejnou podporu jako lidé v domácím prostředí. Jenom bychom rodinám měli dát co největší možnost, aby si ty lidi mohly nechat doma. Ale nehrajme tady hru o tom, že v pobytových zařízení už ty lidi nebudeme mít a že jim nemusíme zařídit, nebo že bychom jim neměli zařídit odpovídající podmínky.

Tedy za klub KDU-ČSL, my podporujeme tuto novelu, věřím, že tady dneska projde, ale berme to, že to je nějaká první pomoc pobytovým zařízením a že reforma sociálních služeb tímto rozhodně nemůže skončit. V tomto směru nás čeká spousta kroků, a měli bychom tu péči individualizovat a měli bychom maximálně podporovat jak terénní služby, tak ta pobytová zařízení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Aulická Jírovcová. Než dorazí k mikrofonu, seznámím Sněmovnu s omluvenkou pana poslance Kobzy mezi 13.10 a 13.20 z pracovních důvodů. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu asi kratší, každopádně bych zde chtěla vystoupit jako poslankyně za Ústecký kraj. A zdůrazňuji to především proto, protože Ústecký kraj patří dlouhodobě, musím říct bohužel dlouhodobě, mezi kraje, na které bohužel systém financování sociálních služeb dopadá asi nejvíce. Každým rokem má Ústecký kraj zhruba 400 milionů propad. To znamená, o co žádá, tak nedostává. A my se teď hrozíme, třeba myslím, že i další kraje, že nám končí individuální projekty a ten rok 2022 nebo 2021 bude opravdu jako značně nepříjemný, a bojíme se toho, jak vlastně to ufinancujeme. To, co bylo slibováno při nástupu paní ministryně Maláčové a uváděno jako jedna z priorit, že vlastně vyřešení financování sociálních služeb bude v tomto volebním období, tak to asi víme všichni, že prostě se nepodařilo. A já jsem aspoň ráda za to, co se udělalo poslaneckým návrhem, a opravdu bych chtěla poděkovat všem napříč politickým spektrem, kteří se o to zasadili, že děláme aspoň tuto možná pro někoho drobnou věc.

Na druhou stranu si myslím, že právě pro ty pobytové sociální služby a pro samotné klienty, ale i pro to samotné financování je to opravdu velký krok. A zásadně napravujeme i tu nespravedlnost, která se vlastně přijala v Poslanecké sněmovně i z důvodu toho, že bylo před komunálními volbami. A samozřejmě asi víme, jak se politici chováme, všichni, před nějakými volbami a jak je třeba ukázat, jak jsme pro lidi. Na druhou stranu pak víme, že se schvalují víceméně jenom částečné záležitosti, populistické, a že ty komplexní změny, které nám byly slibovány všem, jak tady sedíme, tak jsme se jich nedočkali. Otázka je proč. Možná důvod, nebo jeden z důvodů je to, že každý rok jsou volby.

Ale já bych byla ráda, kdyby ta příští Poslanecká sněmovna se od tohoto trošku odvrátila a začala řešit věci a záležitosti a oblasti opravdu komplexně, a jedno z toho, to zásadní, změna financování sociálních služeb, je opravdu třeba naše priorita, co i my bychom tady chtěli řešit a co i my víme, jak by to mělo vypadat, a i víme to, že máme mnoho poznatků. Náš kraj třeba poslal i dopis na výbor pro sociální politiku. Žádá o pomoc, navýšení financí na příští rok. Otázka je, jak dopadnou volby, jak se připraví rozpočet a vlastně jak se schválí.

Nám komunistům se dařilo dofinancovávat celé čtyři roky alespoň částečně na nějakou obdobnou částku tak, aby opravdu ty kraje neměly tak velké propady. Na druhou stranu víme, že ty částky byly stále nedostatečné, a pokud bychom to nechali ležet a běžet tak, jak je to nyní, a ještě nějaké roky, tak vám garantuji, že jsou ohroženy některé sociální služby v těch krajích, a nedokážu si vůbec představit, ač máme všichni snahu, že chceme naopak rozšiřovat ty sociální služby, víme, jaké máme kapacity, že jsou v určitých oblastech nedostačující, tak vám garantuji, že pro obyvatele a konečné spotřebitele to bude velký problém. A kdo za to může? Budeme to zase jen my, protože nejsme schopni vyřešit tuto dlouhodobou záležitost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Bauer, v rozpravě poté paní poslankyně Černochová. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, protože jsem byl spolupředkladatelem nebo jedním ze spolupředkladatelů sněmovního tisku 1143, ze kterého tento krátký návrh zákona vychází, tak považuji za slušnost, abych také vyjádřil nejen svůj názor, ale i názor za poslanecký klub Občanské demokratické strany.

Tento návrh samozřejmě podporujeme, na druhou stranu chci říci, že pokud jste si třeba v poslední době před volbami přečetli programové prohlášení vlády, tak vedle důchodové reformy byla novela zákona o sociálních službách, a mluvil o tom i můj předřečník, opravdu jednou z velkých priorit této vlády, a i z tohoto důvodu mě mrzí, a všichni dobře vidíte, že je to poslanecký návrh. Skoro bych se chtěl zeptat paní předsedkyně, jak to, že tam nejsem připodepsaný, ale podporujeme ho, ale je to poslanecký návrh a je z toho patrné, že ta neschopnost Ministerstva práce a sociálních věcí předkládat nějaké velké novely, ta se tady záplatuje prostřednictvím poslaneckých novel. Já věřím tomu, že tato novela je dobře napsaná a že následně bude pak odsouhlasena. Možná i o to více, nejen proto, že paní ministryně Jana Maláčová nepředložila komplexní novelu zákona o sociálních službách, o to více mě mrzí - možná, že už se teď někde předvádí na tiskových konferencích kvůli důchodům, kde jsme zarazili sekeru 31 miliard korun do státního rozpočtu - ale mrzí mě, že tady alespoň na malou chvíli není, nebo nepřišla, protože to je důležitá věc v rámci jejího resortu.

Na závěr platí, že my tento návrh podporujeme a budeme pro něj ve finále hlasovat. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně Černochová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji pane místopředsedo. Kdyby nám všem nezáleželo na tom, aby se dnes ten návrh zákona doprojednal, aby se schválil, tak se samozřejmě nabízí vyžadovat zde přítomnost paní ministryně, která se chlubí tím, že je tři roky ve funkci a co všechno udělala. Ano, ona tu politiku dělá na Twitteru, nedělá ji tady v Poslanecké sněmovně, v sále. Tady to za paní ministryni musela odpracovat předsedkyně výboru sociálního Jana Pastuchová.

Už to tady říkal kolega Bauer, že občanští demokraté ten návrh podpoří, jen takové malé ohlédnutí. Řada z nás je tady komunálních politiků, takže jsme vlastně léta upozorňovali na to, že tady skutečně dochází k velké disproporci mezi těmi poskytovanými finančními prostředky. Na Praze 2 máme centrum sociálních služeb, které je naší příspěvkovou organizací a které rozšiřuje díky tomu, že se snažíme jít s těmi trendy, rozšiřuje své služby. Už tam také máme i hospicovou péči neboli péči paliativní. A skutečně vždycky by si v civilizované společnosti měly mít možnost rodiny vybrat. Měly by si mít možnost vybrat, jestli chtějí ten domácí home care, anebo někdy ta rodina už na to nestačí svými silami, tak od toho by měly být osvícené obce, případně kraje, které by měly nabízet tuto službu. Takže dnešním dnem tu disproporci, doufám, odstraníme, a budou tedy i v návaznosti na to, co tady říkal pan kolega doktor Kaňkovský, budou tedy pobytové služby brány na zřetel námi všemi. A já bych všem kolegům, kolegyním, kteří na tom spolupracovali - za nás to byl Honza Bauer -, chtěla poděkovat, protože tohle jsou přesně ty sliby, které jsme dávali našim příspěvkovým organizacím, našim seniorům nebo obecně lidem s nějakým zdravotním hendikepem, kteří se nemohou o sebe starat bez pomoci ostatních. Takže díky za to, že na konci tohoto volebního období je tady nějaký návrh, na kterém panuje tahle shoda a který se odpracoval. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A pokud se již nikdo další nehlásí do obecné rozpravy, tak obecnou rozpravu končím. Paní navrhovatelka má zájem o závěrečné slovo, prosím, poté budeme muset hlasovat o tom, že budeme pokračovat v projednávání.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážení kolegové, já bych chtěla strašně moc poděkovat. Je tady dnes pro mě taková příjemná atmosféra, když vidím, že je navržen zákon, na kterém je shoda napříč politickým spektrem. Opravdu všem kolegům ze sociálního výboru, kteří jsou na tomto návrhu připodepsáni, ale i kolegům kteří nejsou připodepsáni, ale dají tomu svůj hlas, moc děkuji.

Chtěla bych jen říct, že toto je ta menší část, kterou jsme odpracovali. Ta větší část, které jsme dali neskutečně mnoho hodin, mnoho času, je ve sněmovním tisku 1143, který byl bohužel obstruován tak, aby nebyl odhlasován. Já za všechny kolegy slibuji, že se ještě pokusím tento sněmovní tisk načíst na schůzi Poslanecké sněmovny v září. Nevím, jestli projde, neprojde, jestli se to stihne. Ale věřte, že tam je opravdu mnoho dalších věcí, které poskytovatelům sociálních služeb pomůžou, zlepší, zmenší byrokracii. A opravdu mohu říct, že na tomto návrhu, který bohužel zatím čeká, je připodepsáno ještě více kolegů a kolegyň, než vidíte tady u toho. Takže dopředu prosím, pokud bychom měli opět hlasovat o zařazení druhé části zlepšení zákona o sociálních službách iniciativou nás poslanců sociálního výboru, tak bych poprosila o váš hlas o zařazení na zářijové schůzi. Moc děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já jsem již svolal kolegy do sálu, nyní rozhodneme podle § 90 odstavce 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1237 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 19 je přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 107, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl schválen.

 

Takže zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám v tuto chvíli žádné přihlášky a pokud se nikdo další nehlásí, tak ji také končím. Zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě, věřím, tím pádem není a můžeme přikročit k hlasování o návrzích. Vzhledem k tomu, že nebyly předneseny žádné legislativní úpravy, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jany Pastuchové, Lucie Šafránkové, Kateřiny Valachové, Hany Aulické Jírovcové, Víta Kaňkovského a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1237."

Věřím, že všichni, kteří chtějí být přítomni v hlasování, jsou přítomni. Takže zahajuji hlasování o návrhu zákona jako celku. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 20, je přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 111, proti nikdo. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a tím projednávání končí.

 

Děkuji navrhovatelce, děkuji zpravodaji.

Pan poslanec Černohorský si přeje vystoupit s přednostním právem za klub Pirátů. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Vzhledem k tomu, že se nám blíží 14. hodina a máme tam jenom dva zákony, které jsou i pro hnutí ANO a další docela důležité, tak bych navrhl, že bychom dneska jednali vlastně ta třetí čtení i po 14. hodině.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je zde návrh na jednání po 14. hodině. Paní poslankyně Černochová se hlásí s přednostním právem. Než to otevřu - pan místopředseda Okamura.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já se omlouvám, ale my jsme ráno dostali informaci, že ve 14 hodin se má sejít grémium Sněmovny, takže není možné, abychom jednali po 14. hodině. Jménem klubu ODS a TOP 09 vetuji tento návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak, rozumím. Pan místopředseda Okamura se ještě hlásí. Už nemá zájem, v tom případě otevřu bod číslo 4, což je

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP