(13.10 hodin)

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji, vážený pane předsedající, za slovo. Vám, kolegyně, kolegové, děkuji za důvěru. V podstatě, jak bylo představeno, jedná se o relativně jednoduchý tisk, který tedy ruší diferenciaci částek příspěvku na péči u osob ve stupni závislosti III a IV u klientů v pobytových službách. Já z pozice zpravodaje bych snad dodal, že ten návrh byl rozeslán poslancům 10. 6. tohoto roku a byl projednán vládou. Stanovisko vláda přijala 14. června tohoto roku a v podstatě vláda konstatuje, že přijetí tohoto návrhu by znamenalo rozpočtové dopady ve výši přibližně 3,4 miliardy. Nicméně za předpokladu, že by tedy souběžně došlo k adekvátnímu snížení objemu výdajů na dotace na sociální služby v příslušné rozpočtové kapitole, jež by odpovídalo rozpočtovým dopadům tohoto příspěvku na péči, tak by vláda považovala navržené řešení za možné, a přijala tedy ve finále neutrální stanovisko.

Tolik tedy moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak, děkuji za tu zpravodajskou zprávu. Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli - a už vidím (o slovo se z místa hlásí poslanec Kaňkovský a poslankyně Aulická), pan poslanec, paní poslankyně Aulická také? Také, dobře. Tak prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne, vážený pane místopředsedo, vážený člene vlády, milé kolegyně, kolegové. Já děkuji paní kolegyni Pastuchové, že se ujala té role a že vlastně byla vedoucím toho týmu, kdy jsme se snažili překlopit sněmovní tisk 1144, což je právě ten sněmovní tisk týkající se navýšení příspěvku na péči ve III. a IV. stupni v pobytových službách, do tohoto sněmovního tisku, tak abychom byli schopni, pokud bude vůle Sněmovny, tento návrh schválit ještě v tomto volebním období.

Jenom malinko ke genezi tohoto tisku. My jsme očekávali, a myslím si, že jsme právem očekávali, že v tomto volebním období konečně přijde ta tolik očekávaná velká novela zákona o sociálních službách. Volaly jsme po tom v podstatě všechny politické kluby z této ctěné Sněmovny. Bohužel přes veškerou snahu i poslanců, kteří jsou sdruženi ve výboru pro sociální politiku, a i po řadě jednání, která jsme měli nejenom s Ministerstvem práce a sociálních věcí, ale také s Ministerstvem financí k té tolik očekávané velké novele zákona o sociálních službách, v tomto volebním období k ní nedošlo. Mě to mrzí. Ministerstvo práce a sociálních věcí má zřejmě jiné priority, ale jsem rád, že alespoň teď v tuto chvíli se snažíme - a je potřeba to brát, že hasíme požár, protože tato novela není tou velkou novelou - ale že se snažíme zajistit větší stabilitu ve financování pobytových služeb. A to je potřeba tady zdůraznit. A on to řekl i vážený kolega Sklenák, že to není tak, že bychom pobytovým službám dávali bianko 3,4 miliardy korun, že bychom v tuto chvíli je zase dostávali do nějaké výhody oproti terénním službám a oproti klientům, kteří jsou v domácím prostředí. V podstatě druhým krokem k tomu bude skutečně snížení té dotace na sociální služby pro pobytová zařízení, ale pro ta pobytová zařízení to financování přes příspěvek na péči ve III. a IV. stupni znamená větší stabilitu. Oni nemusejí potom čekat na každoroční politické rozhodnutí vlády, jak nastaví dotace na další rok. A v tom je pointa tohoto návrhu.

Také bych chtěl říci některým kritikům, kteří se ozvali na sociálních sítích, že si tady pár poslanců na konci volebního období chce 3,4 miliardy dát do pobytových služeb a že tím naháníme lidi do pobytových služeb: Podle mě je tohle velmi odporná rétorika a takhle to zcela jistě není. Mělo by být naší prioritní snahou se snažit i v tom dalším období co nejvíce podporovat péči v domácím prostředí. Některé kroky se i v tomto volebním období udály, ale abychom si nalili čistého vína. Jestliže se za posledních osm let zlepšila péče o lidi v domácím prostředí, tak to není zdaleka jenom z toho, co se událo tady v Poslanecké sněmovně, ale velkou snahu v tomto projevily kraje, města a také spousta neziskových organizací. To je potřeba si přiznat. Není to tak, že se zlepšila péče o lidi v domácím prostředí jenom rozhodnutím Poslanecké sněmovny a vlády.

Ty kroky ale stále nejsou dostatečné. My jsme skutečně měli sadu dalších opatření, která je potřeba udělat. Je potřeba individualizovat příspěvek na péči pro lidi v domácím prostředí. To je krok, který se v tomto volebním období nepodařil, a pevně věřím, že se k tomu vrátí Poslanecká sněmovna v novém složení. Protože nám přibývají lidé v seniorním věku, přibývá nám skupina zdravotně postižených a je potřeba, aby rodiny měly co nejlepší podmínky pro to, aby se staraly v domácím prostředí. Na druhé straně neříkejme, že tady nemáme lidi v pobytových službách. Je jich více než 70 000, a tak jak se vyvíjí demografická křivka, tak prostě my nejsme schopni ty lidi z těch pobytových zařízení vyhnat. My pro ně musíme mít také odpovídající podmínky a oni si zaslouží stejnou podporu jako lidé v domácím prostředí. Jenom bychom rodinám měli dát co největší možnost, aby si ty lidi mohly nechat doma. Ale nehrajme tady hru o tom, že v pobytových zařízení už ty lidi nebudeme mít a že jim nemusíme zařídit, nebo že bychom jim neměli zařídit odpovídající podmínky.

Tedy za klub KDU-ČSL, my podporujeme tuto novelu, věřím, že tady dneska projde, ale berme to, že to je nějaká první pomoc pobytovým zařízením a že reforma sociálních služeb tímto rozhodně nemůže skončit. V tomto směru nás čeká spousta kroků, a měli bychom tu péči individualizovat a měli bychom maximálně podporovat jak terénní služby, tak ta pobytová zařízení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Aulická Jírovcová. Než dorazí k mikrofonu, seznámím Sněmovnu s omluvenkou pana poslance Kobzy mezi 13.10 a 13.20 z pracovních důvodů. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu asi kratší, každopádně bych zde chtěla vystoupit jako poslankyně za Ústecký kraj. A zdůrazňuji to především proto, protože Ústecký kraj patří dlouhodobě, musím říct bohužel dlouhodobě, mezi kraje, na které bohužel systém financování sociálních služeb dopadá asi nejvíce. Každým rokem má Ústecký kraj zhruba 400 milionů propad. To znamená, o co žádá, tak nedostává. A my se teď hrozíme, třeba myslím, že i další kraje, že nám končí individuální projekty a ten rok 2022 nebo 2021 bude opravdu jako značně nepříjemný, a bojíme se toho, jak vlastně to ufinancujeme. To, co bylo slibováno při nástupu paní ministryně Maláčové a uváděno jako jedna z priorit, že vlastně vyřešení financování sociálních služeb bude v tomto volebním období, tak to asi víme všichni, že prostě se nepodařilo. A já jsem aspoň ráda za to, co se udělalo poslaneckým návrhem, a opravdu bych chtěla poděkovat všem napříč politickým spektrem, kteří se o to zasadili, že děláme aspoň tuto možná pro někoho drobnou věc.

Na druhou stranu si myslím, že právě pro ty pobytové sociální služby a pro samotné klienty, ale i pro to samotné financování je to opravdu velký krok. A zásadně napravujeme i tu nespravedlnost, která se vlastně přijala v Poslanecké sněmovně i z důvodu toho, že bylo před komunálními volbami. A samozřejmě asi víme, jak se politici chováme, všichni, před nějakými volbami a jak je třeba ukázat, jak jsme pro lidi. Na druhou stranu pak víme, že se schvalují víceméně jenom částečné záležitosti, populistické, a že ty komplexní změny, které nám byly slibovány všem, jak tady sedíme, tak jsme se jich nedočkali. Otázka je proč. Možná důvod, nebo jeden z důvodů je to, že každý rok jsou volby.

Ale já bych byla ráda, kdyby ta příští Poslanecká sněmovna se od tohoto trošku odvrátila a začala řešit věci a záležitosti a oblasti opravdu komplexně, a jedno z toho, to zásadní, změna financování sociálních služeb, je opravdu třeba naše priorita, co i my bychom tady chtěli řešit a co i my víme, jak by to mělo vypadat, a i víme to, že máme mnoho poznatků. Náš kraj třeba poslal i dopis na výbor pro sociální politiku. Žádá o pomoc, navýšení financí na příští rok. Otázka je, jak dopadnou volby, jak se připraví rozpočet a vlastně jak se schválí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP