(10.00 hodin)
(pokračuje Valachová)

Druhou věc, kterou chci zdůraznit - a zase to nepokládám za něco, co by nebylo v pořádku, protože víte, že jsme dlouhé roky v tomto funkčním období, ale i v předchozím funkčním období skrze různé komise pro spravedlivé důchody a důchodovou reformu napříč politickým spektrem hledali cestu, kde je politická shoda, jak přistoupit k tomu, abychom narovnali takzvané staré důchody, důchody starodůchodců, které jsou opravdu i přes zvyšování v předchozích letech stále velmi nízké - a tady si troufám říct, že důchody těch, co odcházeli do důchodu v devadesátých letech, jsou skutečně stále nízké i přes ono zvyšování. Mluvila o tom ministryně práce a sociálních věcí, pokud mluvila o důchodech, které nepřesáhnou 10 000 Kč.

Tady jsme se přece shodli i napříč politickým spektrem, že právě cesta zohlednění péče o děti, a tedy výpadku příjmu, ať se jednalo o ženu, či muže, převážně to samozřejmě byly ženy, naše důchodkyně, tak abychom se shodli na tom, že výchovné, tedy minimálně 500 Kč za každé vychované dítě, s tím, že víte, že je tam hranice maximálně tří let na zohlednění zvýšení důchodu, tak věřím, že tohle je shoda, kterou jsme nalezli i v rámci komise nad spravedlivými důchody, že napříč politickým spektrem se na tom shodneme, a pod návrhem, který jsme předložili a který byl také koaličně projednáván, výchovné směrem k vychovaným dětem a zvýšení důchodů v tuto chvíli dnes schválíme.

Zase to nepokládám za žádné populistické gesto, protože to je zkrátka shoda napříč politickým spektrem, a naopak bych byla velmi nerada, aby se to stalo předmětem politikaření. Byla bych ráda, abychom přijali i to z hlediska rozpočtové odpovědnosti a nastavili účinnost tak, abychom zvládli výchovné za vychované dítě pro ženy a muže, a tedy to, že byly jejich příjmy sníženy, schválit i s ohledem na státní rozpočet, a také tak vyšli vstříc nějaké naší hospodářské strategii, jak se vypořádat s dopady hospodářské krize.

Shrnuji: prosím, kolegyně, kolegové, podpořme dnes valorizaci nad zákonnou mez a prosím, shodněme se napříč politickým spektrem na zavedení výchovného, schvalme výchovné, a ani v jedné věci z těchto věcí nepolitikařme. Naopak je to věc, na které jsme se dlouhodobě shodovali. Pojďme to schválit. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, paní poslankyně. Mám zde dvě faktické poznámky - pan poslanec Valenta, poté pan poslanec Kaňkovský. S přednostním právem je připraven pan místopředseda Bauer.

 

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji za slovo, pane předsedo. Jenom velice krátce v reakci na mého předřečníka, pana kolegu Jurečku. On mě tady v podstatě nařkl, že jsem jeho pozměňovací návrh ani nečetl, že se netýká nějakých sekretářek nebo vrátných, ale opak je pravdou. Ať si to tedy přečte sám, co napsal, nebo co mu kdo napsal. V § 19a je "kdo byl zaměstnancem Ústředního výboru Komunistické strany Československa", to znamená i ta vrátná byla zaměstnankyní Ústředního výboru KSČ. A když už jsme u toho člověka nebo ženy, která vydávala pasy někde na přepážce na oddělení pasů a víz, tak je pod písmenem h) "kdo byl příslušníkem Sboru národní bezpečnosti zařazený ve Státní bezpečnosti". A samozřejmě odbor pasů a víz pod Státní bezpečnost také spadal, stejně jako třeba ochranka parlamentu, která je tady i dnes, ale už to není samozřejmě Státní bezpečnost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Kaňkovský, faktická poznámka.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne. Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, budu krátce fakticky reagovat na kolegyni Kateřinu Valachovou. Klub KDU-ČSL rozhodně podpoří ocenění žen a v případě návrhu ČSSD i mužů, kteří se podíleli na výchově dětí, protože to je skutečně správné. Jsme přesvědčeni o tom, že zejména směrem k ženám, které vychovaly děti a kde víme, že tyto ženy mají dneska v průměru o 2 000 nižší penzi, než by měly, kdyby jim byly započítané všechny platy, kdyby děti nevychovávaly, to znamená, když pracují na zkrácený úvazek a podobně, my tohle považujeme za velmi důležité.

Nicméně znovu tady musím opakovat - už jsme to tady říkali vlastně opakovaně - ČSSD s tímto návrhem přichází teď, v tuto chvíli, KDU-ČSL s tímto návrhem přišla během tohoto volebního období už minimálně třikrát, myslím si, že poprvé už v roce 2018. Nic to nemění na tom, že myšlenka je to správná, jenom mě mrzí, že ČSSD, která má v tuto chvíli v gesci Ministerstvo práce a sociálních věcí, nespolupracovala na této myšlence už dříve. Tuto změnu jsme mohli mít schválenou už v roce 2018, a pokud v tu dobu paní ministryně tvrdila, že návrh KDU-ČSL není legislativně dotažený, nic nebránilo MPSV tento návrh rozpracovat, a v tuto chvíli jsme tady nemuseli stát, v tuto chvíli už to mohlo platit.

Nicméně klub KDU-ČSL podpoří návrh ČSSD. Máme samozřejmě i svůj návrh, ale pokud neprojde návrh KDU-ČSL směrem k vychovaným dětem a navýšení maminkám, případně tatínkům o 500 Kč, podpoříme i návrh ČSSD. Jen opakuji, mohlo to být dřív a bylo to v gesci MPSV.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Děkuji kolegovi za dodržení času k faktické poznámce. Teď s přednostním právem pan místopředseda klubu ODS Jan Bauer, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi opravdu krátce několik slov za poslanecký klub Občanské demokratické strany.

Možná že se mnou někteří z vás nebudou souhlasit, ale já jsem bytostně přesvědčen, že o důchodech, že o vylepšování parametrů už tak velmi složitého penzijního systému v České republice, se nemá rozhodovat o prázdninách, nemělo by se rozhodovat na mimořádné schůzi, a už vůbec ne, aby se rozhodovalo nějakých 70 dní před parlamentními volbami. A navíc si myslím, že o důchodech by, a je to můj dlouhodobý názor, neměly rozhodovat stranické sekretariáty, a platí to bez rozdílu všech politických stran. Myslím si, že bychom měli mít v naší zemi nějaký mechanismus, valorizační mechanismus, jak k důchodům systémově přistupovat.

Asi všichni dobře víte, že tato země má svůj valorizační mechanismus. Důchody se každoročně prostřednictvím zákonné valorizace zvyšují o inflaci a zvyšují se o polovinu růstu reálných mezd. Také bych chtěl připomenout - a nebyl jsem u toho já, ale myslím si, že to bylo správné rozhodnutí - že v minulém volebním období se tento valorizační mechanismus uzpůsobil v naší zemi prostřednictvím rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Byla zavedena takzvaná důchodcovská inflace, která zahrnuje trochu jiný spotřební koš u seniorů než u ostatních domácností, a navíc někdy v roce 2017 se změnil parametr růstu reálných mezd z tehdejší jedné třetiny na současnou jednu polovinu. Z toho důvodu už minulá Poslanecká sněmovna významně zohlednila, že náklady českých seniorů jsou trošku jiné než náklady českých domácností. Mám informace z tehdejšího Lidového domu, že i tehdejší premiér České republiky Bohuslav Sobotka poté, co se změnil ten parametr na jednu polovinu reálných mezd, měl vážné obavy, jestli si tento růst důchodů bude moci naše země do budoucna dovolit.

Druhá věc. My jsme tady samozřejmě dneska kvůli tomu, aby se zvyšovalo nad rámec zákonné valorizace od navrhovaných 300 Kč, a samozřejmě i z toho důvodu, že tady tento sněmovní tisk máme, se sešlo necelých 30 pozměňovacích návrhů. Chci říci nejenom tady přítomné paní ministryni financí, ale i paní ministryni práce a sociálních věcí: to není žádná důchodová reforma. Ať to nazýváme jakkoli, důchodová reforma se prostě nedá řešit pozměňovákama. Nedá se řešit, takto se nedá v naší zemi postupovat. Je to nešťastná věc, která se řeší na poslední chvíli.

A z toho důvodu jenom dovolte říci stanovisko Občanské demokratické strany, které je neměnné, já jsem se vyjadřoval mnohokrát do médií. My jsme byli v minulosti připraveni a také jsme podporovali zvyšování důchodů v naší zemi v rámci zákonné valorizace a v minulých letech jsme podpořili navyšování důchodů nad zákonnou valorizaci, i když to není systémová věc, ale byli jsme si vědomi toho, že v minulých letech Česká republika zažívala mimořádný ekonomický růst, a čeští senioři si také zasloužili mít svůj podíl na tomto mimořádném ekonomickém růstu. Ta situace se za poslední rok a půl opravdu dramaticky - dramaticky - změnila. Máme rozvrácené veřejné finance, jsme nebývale zadluženi a myslím si, že není vhodná chvíle, abychom navyšovali české důchody, které se navyšují o opravený valorizační vzorec nad rámec zákonné valorizace. Z toho důvodu si spíše myslíme - a já se za to nestydím - že stejně jako rouškovné na konci roku 2020 i toto zvyšování je spíše politický symbol, spíše snaha si uplatit voliče před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP