(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedající, paní ministryně, paní a pánové. No, jednoduše, vraťme se k jednacímu řádu, kterým tady operovala paní kolegyně Černochová. Máme rozpravu v prvním čtení obecnou, kde se řekne, proč ten zákon přijímáme, pak máme rozpravu obecnou a podrobnou ve druhém čtení a ve třetím čtení je sice rozprava, ale možné jsou jenom legislativně technické návrhy a úprava případně účinnosti.

Ale my tady vedeme ve třetím čtení rozpravu, jako kdybychom byli v rozpravě v prvním čtení, případně ve druhém. To je ta chyba, zneužívání jednacího řádu, že se tady natahuje rozprava ve třetím čtení, protože někteří si myslí, že je lepší to nerozhodnout, anebo se toho rozhodnutí bojí. Takže těm, kteří se bojí toho rozhodnutí, vzkazuji: nediskutujme a stihli bychom obě schůze do 14 hodin, protože ta diskuse proběhla několikrát. A mě to opakování těch vašich věcí opravdu už vadí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku... Přečtu pořadí faktických poznámek, protože teď nám toho tady naskočilo vícero, takže Jaroslav Foldyna, Jaroslav Holík, Jan Lipavský, Olga Richterová se odmázla, takže teď ještě Mikuláš Ferjenčík. Takže prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty a připraví se pan poslanec Jaroslav Holík. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Tady jsem několikrát slyšel, že si někdo bere někoho jako rukojmí. Já si myslím, že když nechcete a velmi se bráníte - Piráti a STAN, a někteří dalš -, bráníte se přijetí toho zákona o sociální nouzi, tak já vám řeknu, koho si berete vy jako rukojmí: 900 000 slušných lidí v Ústeckém kraji a 1 200 000 lidí v Severomoravském kraji, Moravskoslezském kraji, kteří na tyhlety zákony, které budou regulovat čerpání hmotných dávek a zneužívání jich, tak na to čekají jak na smilování, protože tyhle dva kraje se staly odpadovým košem pro problémy celé republiky. Vy to nechcete řešit, vy tady vyprávíte takové bohulibé záležitosti, jako že někdo něco a tamhleto že jste slyšeli, a dluhy.

Nikdo z lidí z celé republiky, z těch deseti milionů slušných lidí, neudělal ty dluhy těm lidem, kteří se neumí chovat, nechtějí se chovat jinak a chovali by se jinak jenom v té chvíli, když bude platit nějaký zákon. A vy chcete, aby neplatil, aby ten bordel, který je v našem kraji a v Severomoravském kraji, tedy v Moravskoslezském, jak se dneska říká, aby žil svým způsobem dál, aby ti lidé, těch 900 000 lidí v Ústeckém kraji mělo pořád problém s nepřizpůsobivými, s feťáky, kteří se flákají a žijou z ruky do huby, flákají se před nádražími a po ulicích našich měst - to vám nevadí. Vy to jenom prostě tady zdržujete.

Panu Bartoškovi bych chtěl, prostřednictvím pana předsedajícího, říct: přestaňte mít strach o demokracii, když tady mluvíte o SPD a o ANO. Vy máte především strach, že by na vás nevyšlo. (Smích a potlesk z části sálu.) A to je myslím větší strach než o demokracii. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvu. Pan poslanec František Vácha se omlouvá dnes mezi 13.30 a 14. hodinou z osobních důvodů.

Nyní na faktickou poznámku vystoupí poslanec Jaroslav Holík a připraví se Jan Lipavský. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně a kolegové. Udělám takové malinké shrnutí. Začali jsme v 9 hodin a víceméně do těch jedenácti jsme základní věci probrali. A teď se obrátím prostřednictvím pana předsedajícího na kolegu Ferjenčíka.

Vy jste tady vyčetl 20 minut, ale že kolegyně Richterová tady mluvila hodinu a zdržovala další zákony, to nevadí nikomu. Víceméně v poslední době stále ze strany Pirátů, převážně kolego Ferjenčíku, prostřednictvím pana předsedajícího, vás a vaší sestry, se zdržujeme. Já se přiznám, já se stydím za to, že se tady udělala mimořádná schůze, a místo abychom pracovali, tak neděláme nic. Takže přestaňme se hádat a pojďme pracovat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jan Lipavský a připraví se poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, opravdu zde padají velké perly. Asi nemá smysl reagovat na projev pana poslance Foldyny. Zjevně podle sebe soudím tebe, když mluví o těch korytech a o těch zájmech, proč lidé dělají politiku. V tom bych se zde kolegy, nepřítomného kolegy pana Bartoška, rád zastal. Myslím si, že bychom měli mít určitou úroveň toho, jak jednáme v této Sněmovně.

Ale důvod, proč jsem chtěl vystoupit, je reakce na pana místopředsedu Vojtěcha Filipa, když mluvil o tom, k čemu má sloužit třetí čtení. Uvědomme si, prosím, že teprve po skončení druhého čtení známe všechny pozměňovací návrhy, které byly k danému zákonu předloženy, to znamená, že ve třetím čtení se bavíme úplně o jiném textu, teoreticky úplně o jiném textu, než jaký byl předložen vládou, skupinou poslanců, Senátem, v kraji do Poslanecké sněmovny, a je naprosto legitimní, abychom o tom tu debatu vedli, a pokud tam jsou návrhy, které je potřeba prodiskutovat, tak prostor k diskuzi má být a má být dostatečný. A to si myslím, že je část argumentace, která jaksi ve vašem projevu chyběla. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se Olga Richterová a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Stále faktické poznámky. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl vaším prostřednictvím reagovat na kolegu Foldynu a jeho výroky o rukojmích, protože ono je to trochu jinak. Vy se totiž ty lidi snažíte podvést. Vy tady předstíráte, že váš návrh vyřeší problémy ve vyloučených lokalitách, ale to se nestane, to je jeden velký podvod. Co ve skutečnosti uděláte, že lidi, kteří pracují načerno a berou k tomu dávky, to budou dělat pořád, ale ti poctiví chudí přijdou o peníze a skončí na ulici. A to je to, co vy chcete udělat jenom proto, abyste se mohli prsit v kampani, jak jste zakročili proti nepřizpůsobivým. To je úplně nechutný podvod, kterého vy se tady dopouštíte, a to je důvod, proč my jsme proti tomuhle návrhu, protože on neřeší ten problém.

Myslíte si, že lidi, kteří po desítkách tisíc skončí ve vězení, se najednou začnou chovat úplně jinak jenom proto, že dostanou o 3 000 dávek měsíčně méně? To si tedy nemyslím, že zafunguje. Myslíte si, že lidé závislí na pervitinu si přečtou: Á, pan Foldyna odhlasoval zákon, teď přestávám druhý den brát pervitin a budu řádným občanem? Já si fakt nemyslím, že to takhle bude fungovat. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí poslankyně Olga Richterová a připraví se Vojtěch Filip. Dále je v pořadí na faktické poznámky pan poslanec Jaroslav Foldyna, dále Eva Fialová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Tady vůbec nezaznělo, co je velice podstatné: jde o poslanecký návrh. Jde o něco, co neprošlo připomínkovým řízením. Jde o něco, k čemu se nemohly vyjádřit relevantní organizace, a proto se vyjadřují mimo jiné i našimi ústy. Uvědomte si, že tím návrhem zasáhnete do životů statisíců lidí, a já vám opakuji, jde o desítky tisíc lidí v invalidním důchodu, kteří v našem systému nemají ty invalidní důchody přiznané. Nemají tu výplatu, žijí z dávek hmotné nouze anebo mají ty invalidní důchody velice nízké a hmotnou nouzi používají k dorovnání aspoň do životního minima.

Prosím vás, protože máme ten systém takhle špatně nastaven, tak všechny tyto lidi - a je mezi nimi bohužel mnoho tisíc lidí s duševním onemocněním, spíše desítek tisíc - pošlete přes palubu, a to mně prostě vadí. Neprošlo to připomínkovým řízením, je to nedomyšlený poslanecký návrh. Jsou tam věci, které si myslím, že máme řešit v dalším volebním období, ale ať to prosím projde standardním kolečkem. Je to příliš závažná věc na to, abyste to tady na sílu chtěli prosadit tímto způsobem.

A ještě jedna věc. V dluzích, v exekucích je u nás okolo 830 000 osob, téměř jeden milion lidí. To není žádná věc, co se stane jenom někomu extrémně nezodpovědnému. To je něco, co se u nás stane zhruba devítině dospělé populace? Možná osmině? Kde to jsme? Takže 830 000 lidí v exekucích je další z důvodů, proč má velký smysl mluvit o tom, jak tento návrh dopadne právě třeba i na 830 000 lidí, kteří jsou v dluzích.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip a připraví se poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Já se vrátím zpátky k zákonu o jednacím řádu. Prosím vás, nelžete si tady. Samozřejmě že ten tisk má číslo 652, je tady dva roky, a kdo ho chtěl projednat, ho mohl projednat. Takže není pravda, že neprošel řádným připomínkovým řízením, prostě to je nesmysl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP