(13.20 hodin)
(pokračuje Novák)

Co se týká tisku 652, v prvním čtení byl blokován Piráty, v druhém čtení byl blokován Piráty a ve dvou třetích čteních byl blokován Piráty. Sebrali vám lízátko? Nemůžete si udělat bábovičku? Dobře, my to chápeme, ale schůze k tisku 652 byla svolána na 11. hodinu. V 11 hodin začala a měla pokračovat, dokud se ten tisk neprojedná. A jestli vám to vadí a budete tady znovu obstruovat, tak vám to vadí. Ale my jsme jasně řekli, že po tisku 652 jsme okamžitě připraveni přejít k tisku 911 a ten odhlasovat. Co se vám tedy na tom nelíbí? Nelíbí se vám to, že cítíte, že byste nemuseli vyhrát, tak do toho závodu nenastoupíte a všem ostatním raději budete lámat nohy, aby se ten závod vůbec neuskutečnil? No to je fér hra, díky! Sláva Pirátům! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké popoledne, a nyní tedy faktické poznámky. Přečtu pořadí, abychom měli přehled: jako první Olga Richterová, dále Hana Aulická Jírovcová, Mikuláš Ferjenčík, Jana Černochová, Jan Bartošek. To je teď pořadí faktických poznámek. Jako první požádám o vystoupení paní poslankyni Olgu Richterovou. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Olga Richterová: Jenom odcituji, co řekl předřečník pan kolega Novák. Řekl: "Po tisku 652 bude 911, tedy pěstouni." Po tisku 652. Schválně si berete pěstouny jako rukojmí, jako živý štít. (Protesty poslanců ANO a SPD.) Vy, SPD, ANO, KSČM, jste zablokovali návrat k jednání o pěstounech. Vy jako ANO, vy, kteří řídíte tuto Sněmovnu, jste dali jenom dvě hodiny na projednání tří důležitých zákonů. To bylo vaše výsostné rozhodnutí, pane předsedo této Sněmovny, prostřednictvím pana předsedajícího, že dáte pouhé dvě hodiny a hned od jedenácté zařadíte kontroverzní tisk o hmotné nouzi. Kontroverzní proto, že ohrozí desetitisíce lidí, kteří za nic nemohou, jenom jsou nemocní a mají invalidní důchod bez výplaty nebo s velice nízkou výplatou. My se jich zastáváme, protože je nefér, aby vaše předvolební populistická snaha dát si na billboardy ne to, že jste nahnali lidi do ubytoven, do obchodu s nepřizpůsobivými, jak tomu říkáte vy. My se zastáváme těch, na které to dopadne neprávem, a teď jsme se dostali do situace, že si berete pěstouny jako živý štít, nechcete, aby se mluvilo o tom, že jste dali pouhé dvě hodiny na projednání tří důležitých zákonů a že kvůli vám, kvůli ANO, SPD a KSČM pěstouni dále čekají. Tohle je holá pravda a já chci, aby to každý věděl, že jsme opakovaně navrhovali ve Sněmovně projednání pěstounů. Tisk 911 jsem osobně navrhovala, mnohokrát jsme chtěli, ať se projedná včas. My jsme za pěstouny, ale současně jsme proti rozvratu českého sociálního systému, tak jak ho známe, a to je prostě princip, ze kterého neuhnu. (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová, připraví se Mikuláš Ferjenčík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím rovnou na svoji předřečnici, paní kolegyni Richterovou. Vy jste si odpověděla sama, protože jste tady teď řekla, že prostě nejste pro zákon o hmotné nouzi, ale vážení, kdo nám tady říkáte, že my jsme to zablokovali, není to pravda. Zablokovala to jenom ta diskuse, která se teď tady vede. Kdyby - já jsem mluvila o tom, že bychom mohli být demokratičtí a že jsme se mohli vyjádřit k oběma zákonům. To znamená, že jsme mohli, a řekla jsem právě, že jsme měli i strach u zákona o sociálně-právní ochraně dětí, že tam máte vaše návrhy, se kterými třeba my opravdu nesouhlasíme. To samé máte i u hmotné nouze, zase vy jako Piráti. Ale je to o demokracii, o tom projednání. A bohužel to se nehodí Pirátům a představují tady to a přednáší, co se tady odehrává - to, že sociálně-právní ochrana dětí ano, ale hmotná nouze ne. Kdyby vám tedy záleželo na té demokratičnosti, jak se o tom teď bavíme, tak bychom dávno mohli tady projednat už hmotnou nouzi a dávno jsme mohli hlasovat o sociálně-právní ochraně dětí, to znamená, rozřešili bychom to, že by se přidalo pěstounům a že by se přidalo samozřejmě i na ZDVOPy, ty další pozměňovací návrhy by se rozřešily a věděli bychom konečná stanoviska. Ale místo toho se tady jenom hrálo o čas a o to, aby se zablokovala ta hmotná nouze! To je vše!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Mikuláš Ferjenčík a připraví se Jana Černochová. Dále je pořadí: Jan Bartošek, Vojtěch Filip, Jaroslav Foldyna. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl jenom reagovat na kolegyni, vaším prostřednictvím. Tak se podívejme, jak probíhalo to projednávání, protože ono je to trochu jinak. Nejvíc tady obstruoval pan Okamura, který do debaty o dětských skupinách vytáhl pandemický zákon, čímž zabil asi 20 minut. Takže to bylo 20 minut, kdy se mohlo jednat o pěstounech. Tady pan Okamura vytáhl úplně nesouvisející bod, který nebyl vůbec na pořadu jednání. Tak to byla první obstrukce. A pak tady asi desetkrát vystupuje s úplně nesouvisejícími komentáři, které se vůbec netýkají toho, o čem jednáme. Zatím za náš klub a za klub Starostů vystoupil v rozpravě k tomuto bodu jenom jeden poslanec, respektive jedna poslankyně vystoupila. Zatím nikdo další se nedostal ke slovu, protože vy tady rozjíždíte nějaké procedurální debaty. Nicméně my jsme dali jenom návrh, ať se hlasují pěstouni první. To bylo jediné, co jsme chtěli. Všechno ostatní tady za nás odvedl pan Okamura, a ještě na nás kvůli tomu útočí! (Potlesk poslanců Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Z pozice předsedajícího nemůžu na vás reagovat, ale poté, co jsem si vás poslechl, tak to stejně nemá smysl, už jsem se vyjádřil.

Takže nyní tedy paní poslankyně Jana Černochová, prosím, vaše dvě minuty, a připraví se Jan Bartošek. Prosím.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já nevím, jestli ten návrh bude konstruktivní, nebo nebude, zvažte si ho sami, ale všichni víme, že tady v pátek máte další mimořádné schůze. Možná bychom mohli učinit nějakou dohodu mezi předsedy nebo zastupujícími předsedy klubů, že bychom v ten pátek projednali pěstouny, protože skutečně na nich je tady absolutní shoda. Dneska, i kdybychom teď se zase dohadovali na předřazení, tak už se to nestihne, ale v pátek tam pár těch bodů sice zařazených máme, ale ověřovala jsem si u pana místopředsedy, že je možné, pokud jsou mimořádné schůze, tak že je možné ty mimořádné schůze dokončit na jiné mimořádné schůzi, že to není v rozporu s jednacím řádem. Tak prosím, zklidněme emoce, chceme všichni pomoci pěstounům. Zvažme tenhle návrh a přijďme sem v pátek odhlasovat to, na čem tady panuje shoda. Já bych se i přimlouvala za to, abychom odhlasovali tento bod, ale chápu, že část kolegů z této Sněmovny s ním má problém, tak pojďme dokázat, že skutečně jako Poslanecká sněmovna jsme to s tím návrhem, s tím ospoďáckým návrhem, mysleli všichni vážně, a pojďme to udělat v pátek.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Jan Bartošek a připraví se místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Každý, kdo zná realitu Poslanecké sněmovny, ví, že dnešní první mimořádná schůze měla natolik výživné body, že kdybychom se věnovali jen jim, tak jsme si stačili do 14 hodin, abychom to stihli projednat a odhlasovat. Taková je realita. Když přinášíte podpisy na mimořádnou schůzi, je na předsedovi Sněmovny, jakým způsobem ty schůze po sobě řadí. Tuto schůzi bylo možné zařadit 10 minut poté, co se projednají předchozí body, a mohli jsme pokračovat v projednávání bodu SPD. To, čeho jsme dneska svědky, vypadá spíše jak předvolební námluvy mezi hnutím ANO a SPD, kdy je obdivuhodné, jak si vzájemně vycházejí vstříc, hledají shodu a navzájem se podporují. To, co mi na tom připadá velmi zvláštní, je, že hnutí ANO se rozhodlo předřadit poslanecký návrh před vládním návrhem sociálně-právní ochrany dětí. Každý, kdo jste byl v koalici, tak víte, že primárně se projednávají přece vládní body, a já to považuji za naschvál. Za naschvál ze strany hnutí ANO, které se rozhodlo blokovat tento smysluplný bod, které se rozhodlo, tak jako opakovaně, ztrestat sociální demokracii i za cenu toho, že neprojedná vládní návrh zákona a vyjde vstříc SPD.

To znamená - to, co zde vidíme, je možná jenom pouze předehra toho, co se stane po podzimních volbách, že hnutí ANO, jak je vidět, dokáže najít společnou řeč s SPD, což není dobrý vzkaz pro demokracii a svobodu v České republice. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip a připraví se pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP