(13.10 hodin)
(pokračuje Pikal)

Já jsem ochoten o tom nechat hlasovat, ale pokud bude někdo namítat, tak samozřejmě...

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Aby nebylo sporu o tom, že ten návrh je hlasovatelný, navrhuji přerušit tuto schůzi do 14.00 hodin, zbytek z těch návrhů platí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Přerušit tuto schůzi do 14 hodin a současně potom navázat. (Gong.) Svolám kolegy do sálu. (Gong.) Pan poslanec Ferjenčík ještě chce upřesnit.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Kolegové se dotazují, jak přesně je formulován ten návrh, tak já ho zopakuji. Navrhuji revokovat usnesení o tom, že 113. je přerušena až do ukončení 114., to za prvé. Za druhé, přerušit 114. do 14.00, a za třetí, navázat 113. hned.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Rozumím a opět jsem svolal kolegy do sálu. Pak je zde ještě otázka, jestli může navrhnout revokaci poslanec, který nehlasoval pro původní návrh. Pan místopředseda Filip k návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pokud má někdo zájem o to, aby se to hlasovalo, tak ať to navrhne někdo, kdo hlasoval opačně než kolega Ferjenčík, protože on nemá legitimitu k podání návrhu, hlasoval proti tomu návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Je zde tato výhrada, paní ministryně Maláčová se hlásí.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Já vás prosím, prosím vás, navrhněte to někdo. Pojďme to podpořit a pojďme už se dohodnout, protože tohle je blázinec. Pojďme ten OSPOD prohlasovat a pak se pojďme vrhnout na novelu, na hmotnou nouzi, a pojďme tady být klidně do půlnoci. Vždyť je to neuvěřitelné divadlo. Rok tady diskutujeme o zákonech, a bez výsledku. Někteří z vás mi velmi tvrdě nadávali na to, že jsme sesbírali podpisy na tuto mimořádnou schůzi. A co je výsledek? Zase nebude hlasování. Takže já vám prosím, pojďme se konečně dohodnout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je zde výzva, jestli by se přihlásil k tomu návrhu někdo, kdo hlasoval pro původní návrh, který navrhuje pan kolega Ferjenčík, revokovat. Nikoho takového nevidím, tak ten návrh bude zřejmě nehlasovatelný. (Hlasy z pléna.) A budeme tedy pokračovat v rozpravě. Nyní zde mám s faktickou poznámkou paní poslankyni Černochovou.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěla reagovat na dvě kolegyně, paní poslankyni Pastuchovou a paní kolegyni Aulickou Jírovcovou, které tady zmiňovaly nějakou změnu postoje ODS. To není žádná pravda. ODS podpořila zařazení tohoto bodu na schůzi, je připravena hlasovat v intencích dohody. Řada našich kolegů se i pod ten návrh podepsala. Stejně tak jsme připraveni hlasovat návrhy, které se týkají OSPOD. Hlasovali jsme i pro návrh kolegy Ferjenčíka, aby se to předřadilo tak, abychom dneska prohlasovali v ideálním případě obě varianty, ale bralo se to tak, že na jednom je většinová shoda, na tom druhém je shoda menšinová, ale pevně věřím, že pod tím návrhem těch podpisů bylo tolik, že by ten návrh prošel.

Takže tady skutečně necvičte ODS z toho, že změnila nějaký postoj. ODS žádný postoj nezměnila a jenom z principu dodržujeme jednací řád, který je pro nás zákon! (Zvýšeným hlasem.) Jestli pro vás není zákon, pro nás je zákon! A v jednacím řádu stojí, že na třetí čtení jsou vyhrazeny dva dny, středa a pátek, od 9 do 14 hodin! Neměňte pravidla dva měsíce před volbami a skutečně, občanští demokraté chtějí podpořit oba dva návrhy, tak se dohodněte, jak to bude, a uvidíte, že pro to budeme hlasovat! Ale neberte si nás tady do úst.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Čižinský, poté pan poslanec Lipavský, poté paní ministryně Maláčová, poté další. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Tady se šermuje tím, kdo za co může. Já bych rád řekl, že - za prvé - ta první schůze od 9 hodin byla svolána prostě na příliš krátkou dobu. Nikdo tady neobstruoval a ten program se nestihl projednat. Měla být svolána na delší dobu, tenhle problém bychom neřešili. A pokud někdo říká, že je tady někdo, kdo může za to, že se nezvyšuje pěstounům, tak je potřeba říct, že to jsou ti, kteří si teď v tuto chvíli pěstouny berou jako rukojmí, odmítli mnohokrát ten bod předřadit.

A pokud se tady srovnává zamezení tomu, aby se miminka dostávala do ústavů, srovnává se s neústavním omezením přístupu k živobytí, tak to asi skutečně, k tomu moc nemám slovo, protože tady se prostě řeší to, aby miminka si nenesla celý život nějaké postižení, které dostanou v ústavu, s nahnědlou volební kartou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Lipavský, paní ministryně Maláčová svou faktickou poznámku stáhla, takže poté pan poslanec Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v tuto chvíli asi už pomalu začíná být jasné, že neprojednáme ani jeden z těch dvou zákonů, veta byla vznesena. A já se musím ostře ohradit proti totálním nesmyslům, které zaznívaly od Tomia Okamury, od SPD, že snad za něco mohou Piráti. Máme 500 bodů, které jsme neprojednali na této schůzi. Většina z nich padne pod stůl. 500 různých bodů, můžete si tam do toho dlouhého seznamu schůze na libovolný návrh píchnout. A víme o tom, že pouze na úzké části z nich se dokážeme jako celé politické spektrum shodnout. Vzít jeden kontroverzní bod - rozumím tomu, je volební kampaň, chcete se prostě ukázat před voliči, dvě minuty nenávisti vůči nepřizpůsobivým a tak dále. O tom to celé je.

A pak je tady zcela konkrétní věc, která pomůže, všichni se na ní shodneme, ale ta nyní padá pod stůl. Uvidíme, jestli se k tomu budeme ještě moci sejít. Měli bychom se k tomu sejít a měli bychom ten zákon prohlasovat, ale to, co se tady dneska odehrálo, je opravdu ostuda a jde to hlavně za SPD a také za ANO.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Kaňkovský, poté pan poslanec Novák, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já bych ještě chtěl krátce fakticky zareagovat na diskusi, která tady byla, jak na paní kolegyni Aulickou Jírovcovou, tak na Tomia Okamuru a další. My jsme tady ráno za KDU-ČSL jasně řekli, že pro nás jsou prioritní body té první schůze a navazuji na kolegu Čižinského - bylo jasné, že za dvě hodiny se ty tři zákony ve třetím čtení... že je nejsme schopni tady prohlasovat. Řekli jsme to jasně. Padl zde procedurální návrh, abychom se k sociálně-právní ochraně dětí vrátili ve 12.30. Kdo tento krok zablokoval? Bylo to SPD, ANO, KSČM a další.

A teď tady říkáte plamenně, jak vám na sociálně-právní ochraně dětí záleží, jak chcete navýšit odměny pěstounům. Tak proč jste pro to nehlasovali? V tuto chvíli jsme mohli být v polovině hlasovací procedury a mohli jsme mít zákon o sociálně-právní ochraně dětí v podstatě z poloviny za sebou, ale vy jste to zablokovali. A teď tady budete plamenně říkat, jak vám na tom záleží. Není to fér.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Novák, poté paní poslankyně Richterová.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Jenom za sebe. Nám záleží rozhodně na tisku 911, sociálně-právní ochrana dětí. A jelikož jsem zpravodaj, vím, kolik všichni na tom tisku odvedli práce a jakým způsobem jsme se byli schopni s některými či s jinými, kupříkladu z Pirátské strany, nedokázali na některých pozměňovacích návrzích domluvit, že například díky některým pozměňovacím návrhům jsme nebyli schopni zodpovědně v prvně probíhajícím třetím čtení tento zákon schválit. Takže pojďme, prosím vás, všichni do sebe, kdo tam co tehdy doslova nacpal, jiné slovo nejde vlastně použít, že jsme ani nebyli schopni udělat odpovídající proceduru a museli jsme to vrátit do druhého čtení. Takže prosím, pojďme do sebe, kdo tam co narval, třeba, prostřednictvím pana předsedajícího, paní kolegyně Richterová, děkuji vám. Jako zpravodaj toho tisku vám děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP