(13.00 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, jako předsedkyně sociálního výboru a i jako členka klubu hnutí ANO se musím taky vyjádřit k tomu, co se tady děje. Byla svolána mimořádná schůze, měli jsme zde hlasovat o sněmovních tiscích sociálního výboru. Trošku mě teď mrzí postoj ODS, protože když se tady schvaloval zákon "třikrát a dost" pana poslance Bauera, tak jsme všichni chtěli, aby ten zákon byl schválen, a dávali jsme tomu i svůj čas. A tahleta novela, kde jsme podepsaní napříč politickým spektrem - nemáte pravdu, pane poslanče, že... možná jediní vy to nechcete. Je tady shoda napříč politickým spektrem, chceme to projednat, a vy blokujete tento zákon už několik schůzí. Nejdřív to byla dvěstědevadesátka pana poslance Bauera, teď je to tento zákon. Takže vůbec nedávejte... My tu budeme sedět za hnutí ANO také do půlnoci. Nám to nevadí. Chceme podpořit pěstouny. Chceme schválit sociálně-právní ochranu dětí.

Takže je to opravdu teď o vás, protože když si vezmeme zápisy jednání z minulých schůzí, tak jste nám tady předčítali dopisy ombudsmana třikrát, všichni jsme je znali už skoro nazpaměť, tak prosím vás neříkejte, že tady neobstruujete. Obstruujete! A ti pěstouni nedostanou peníze kvůli Pirátům! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Budeme pokračovat. Nyní pan poslanec Chvojka.

Ještě seznámím sněmovnu s omluvenkou. Pan poslanec Farský se omlouvá z části jednání od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo ještě jednou. Já jsem smutný z jedné věci. Zkuste v tom najít logiku. Já jsem ten, kdo podepisoval žádost o svolání mimořádné schůze, aby proběhla dnes, podpisů tam bylo tuším kolem padesáti. Předkladateli toho návrhu, logicky, protože nás je jenom 14, nebyli jenom sociální demokraté, ale také tam byli tuším členové hnutí a klubu ANO, Piráti, lidovci, tuším i lidé ze STAN a odevšad možně, kde to šlo. Tuším, že tam nebyli jenom kolegové z ODS a komunisté, ale ne snad proto, že by s tím nesouhlasili, ale nebyli už přítomni ve Sněmovně. A ti stejní kolegové, nebo slovy jejich předsedů klubů nebo představitelů klubů, dnes ti, co svolávali, co dali najevo, že chtějí projednat ty tři důležité body, to znamená dětské skupiny, pěstouny a dlouhodobé ošetřovné, které prošlo, tak zároveň dávají veto na projednání dnes po 14. hodině. Já tomu nerozumím.

Rozumím tomu, že máte problém s hmotnou nouzí. Já s ní mám také problém a nebudu pro ni hlasovat, ale zároveň si myslím, že měl pravdu v tomto pan předseda Filip, že prostě nelze blokovat chod Sněmovny jenom proto, že na některé věci nemám hlasy, a nedopustím projednání bodů, které vlastně chci, protože jsem koneckonců tu řádnou schůzi svolával.

Takže prosím, pojďme se chovat logicky. Pojďme, prosím, teď prosím ty zástupce klubu, kteří dali veto a zároveň podepsali žádost o svolání mimořádné schůze, pojďte to prosím stáhnout. My jsme za sociální demokracii taky připraveni být tady - všichni říkají do půlnoci, ale myslím, že by se to stihlo dříve. Ale prostě jsme připraveni být tady tak dlouho, dokud se to neschválí. A myslím, že všichni dostáváme každý den spousty mailů, zejména co se týče pěstounů. A pokud dneska odejdeme ve 14.00 jenom proto, že se nám nelíbí nějaký jiný zákon, tak to považuji za trošku smutné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Děkuji za přesné dodržení času. Nyní pan poslanec Lipavský, poté pan místopředseda Okamura - faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já se vrátím ještě k debatě o tom, v jakém pořadí o těch věcech máme jednat. Je naprosto logické, aby se v případě, kdy se Sněmovna schází mimořádně uprostřed léta, probrala věc, která je konsenzuální, na které je dohoda, která byla zařazena dopoledne na jednání. Rozjednali jsme to, věděli jsme od začátku, že tam je 70 pozměňovacích návrhů, kterými se budeme muset prohlasovat. Samozřejmě je škoda, že na tu první schůzi byly vyhrazeny pouze dvě hodiny. Dávalo by smysl na to vyhradit času více. To je otázka asi na pana předsedu Vondráčka, který to takto svolal, mohl to udělat jinak. Ale je úplně absurdní, aby si SPD vzalo pěstouny jako rukojmí a pak to svalovalo na nás. Nenechme se tím ošálit. SPD prostě udělá všechno pro to, aby se lidé měli hůře, a pak poslouchali rádi ty různé radikální projevy, kterými nás pravidelně zásobují.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan místopředseda Okamura, poté paní poslankyně Aulická Jírovcová. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Uběhl zase další čas a znovu opakuji, že kvůli obstrukcím Pirátů a kvůli vetu ODS, KDU-ČSL a STAN hrozí, že nezvýšíme finanční prostředky pěstounům. Jenom bych připomněl, že bychom měli hlasovat o návrhu SPD, který podala naše poslankyně Lucie Šafránková na významné zvýšení odměn pěstounům, kterých je u nás v současné době nedostatek, přičemž jejich stav je rok od roku horší. Počty pěstounů dlouhodobě klesají a klesá i počet nových zájemců o poskytování pěstounské péče. Proto je tady náš návrh zákona, o kterém chceme hlasovat, abychom finančně zohlednili a podpořili pěstouny, a zvláště mnoho z nich pečuje o zdravotně postižené děti závislé na péči jiných osob.

Takže znovu apeluji na Piráty, STAN, ODS a KDU-ČSL, aby stáhli svá veta, abychom mohli jednat po 14. hodině. Chceme, aby se o tomto návrhu SPD hlasovalo. My jsme přímo tady pracovali na této novele. Chceme, aby se to projednalo. Je tady náš návrh, potřebujeme, aby se o něm hlasovalo, a zároveň je tady návrh na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

Pan poslanec za Piráty Ferjenčík tady hovořil o tom, že oni neházejí všechny lidi do jednoho pytle. No, to víme. Vždyť přece váš předseda Ivan Bartoš řekl, a citovala to televize Prima, že by mu nevadilo, když bude za 15 až 20 let Evropa muslimská. Takže to my víme, že neházíte všechny do jednoho pytle. Proto vás považují za extrémistickou stranu a uděláme všechno pro to, abyste nikdy nebyli ve vládě, protože my prostě nechceme, aby za 15 až 20 let byla Evropa muslimská, jako to schvaluje a prosazuje váš předseda Ivan Bartoš. A to, že se pak vymlouval, že to bylo nějaké klukovské vyjádření, tak to nebylo, protože relativně nedávno se aktivně účastnil demonstrace "Uprchlíci, vítejte v České republice!", takže je to naopak konzistentní stanovisko Pirátů.

Prosím vás, přestaňte to už blokovat, ať zvýšíme peníze pěstounům a ukončíme zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: S další poznámkou vystoupí paní poslankyně Aulická Jírovcová. Jenom bych poprosil všechny, abychom se snažili držet projednávaného bodu. Prosím.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla jsem vás požádat, abychom opravdu začali ještě pracovat. Odhlasovali jsme dva zákony, ale bohužel díky tomu, co se tady odehrává, asi všichni chápeme, co se tady děje. Prostě je předvolební kampaň, je potřeba říci svůj názor a svůj postoj, a to, že jsme od 11 hodin začali další mimořádnou schůzi, má problém bohužel především ze strany pirátů. Mrzí mě opravdu ta ODS, protože jsme měli dohodu, že vlastně i ODS bude řešit i novelu SPD o hmotné nouzi, protože víceméně většinově jsme podporovali všichni i novelu ODS. A velice mě mrzí, že se tady předvádí jenom to, že Piráti mají strach, že projde tato novela, oni s tím zásadně nesouhlasí, a jenom se útočí. Mezitím se mohl dojednat právě ten zákon o sociálně-právní ochraně dětí, kde samozřejmě máme asi někteří také strach, aby neprošly vaše pirátské návrhy a pana kolegy Čižinského. Z KDU jsou tam na druhou stranu věci, které víme, že do terénu je potřeba.

Tak bych vás chtěla jenom poprosit, myslím si, že hodina aspoň na ten jeden zákon by byla. Už dnes víme, že nás asi čekají další mimořádné schůze, a opravdu, nedělejte z toho frašku! Protože jestli to dneska ti lidé sledují, tak je to jenom ostuda a dehonestace.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Slyším, že kolegyně Aulická Jírovcová je připravena podpořit urychlené projednávání pěstounů, tak já opět navrhuji přerušit tuto schůzi do projednání 113. schůze, abychom mohli ty pěstouny odhlasovat. Myslím, že tak tak to můžeme stihnout, takže dávám tento návrh. Prosím odhlásit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já vás poprosím o zopakování, protože jsem tady řešil něco s paní ministryní. Prosím o zopakování návrhu.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Jak analogicky k tomu předchozímu - revokovat předchozí usnesení Sněmovny, přerušit tuto schůzi do ukončení 113. schůze, tedy zákona o sociálně-právní ochraně dětí, prohlasovat pěstouny, a pak se můžeme vrátit k hmotné nouzi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já ten návrh slyším, nicméně takový návrh jsme již hlasovali. (Poslanec Ferjenčík: Ale v jiném čase!) Hlasovalo se to v jiný čas, to je pravda. Takže... (Několik reakcí v sále.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP