(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, ten stav je přesně takový. Dnes Sněmovna podle jednacího řádu - můžeme si prohlasovat jednání o třetím čtení po 14 hodině. Platí, že pakliže to budou vetovat dva kluby, tak to nepůjde. Takže ano, my, SPD, jsme připraveni tady být klidně až do půlnoci, abychom zvýšili peníze pěstounům a zároveň ukončili zneužívání dál nepřizpůsobivými. Piráti ovšem chtějí ve středu pracovat pouze do 14 hodin. Proto tady vlastně navrhují spolu s některými dalšími, ale jde tady o ty Piráty, tak navrhují, aby poslanci šli domů ve středu ve 14 hodin. My chceme pracovat. A ještě to tady převracejí a lžou, že prý - ještě hází na ostatní vinu, že snad někdo nechce zvýšit peníze pěstounům.

No, to je neuvěřitelné, co já tady slyším! My tady klidně podle jednacího řádu, pane poslanče Ferjenčíku za Piráty, prostřednictvím pana předsedajícího, můžeme být do půlnoci, znovu vám to tady říkám, můžeme. Je to přesně podle jednacího řádu. Tak neukončujte práci poslanců ve 14 hodin, neblokujte to. Já vím, že Pirátům se chce evidentně dneska domů, proto to chcete blokovat už ve 14 hodin, chcete jít domů, no, tak teď o tom budeme za chvíli hlasovat. Takže uvidíme - respektive nebudeme, protože jste si na to dali veto. To znamená, my znovu říkáme, pojďme projednat zákon o hmotné nouzi, je to přesně v tom pořadí, jak bylo určeno předsedou Sněmovny. Byly tam tři zákony sociální, od 11 byla potom hmotná nouze, platí, že když doprojednáme hmotnou nouzi, plynule navážeme zvýšením pěstounů, je to přesně tak, jak je v souladu s jednacím řádem. Můžeme dneska jednat do půlnoci, není to problém. Máte možnost teď ještě všichni stáhnout vaše veta, můžou jít předsedové poslaneckých klubů na mikrofon, stáhněte ta veta a pojďme normálně pracovat, klidně až do půlnoci. A dnes můžou mít, znovu zdůrazňuji, jak zvýšené peníze pěstouni, tak můžeme ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými, což ten náš návrh přinese půl miliardy korun do státního rozpočtu.

A je to jenom na Pirátech, jestli to teď budou blokovat, nebo oba dva návrhy dneska projdou. Zatím to blokujete. Mluvíte nekonečně na stejné téma, už několikátou schůzi máme třetí čtení zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Takže kvůli vám se teď tady všechno blokuje a kvůli vám, jestli ta schůze skončí ve 14 hodin, kvůli Pirátům nebudou ani zvýšené peníze pěstounům, ani neukončíme zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Bude to jenom kvůli Pirátské straně, kvůli vašemu neomarxistickému programu, řekl bych extrémistickému programu. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Z faktických důvodů podotknu, že to nemůže být kvůli jedinému klubu, veto na jednání po 14. hodině přednesly kluby Pirátů, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Budeme pokračovat v přednostních právech. Nyní pan místopředseda Filip, poté paní ministryně Maláčová, poté pan poslanec Lipavský, poté další.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní a pánové, členové vlády, ustanovení o tom, že se bude hlasovat ve středu a v pátek, vzniklo v situaci, kdy to tady bylo 100 na 100, a tehdejší vláda Mirka Topolánka, aby si zajistila své poslance a dva přeběhlíky ze sociální demokracie, navrhla změnu jednacího řádu s tím, že je potřeba, že to je výhodné, abychom soustředili třetí čtení na ty dva dny, neblokovali jsme tím interpelace, neblokovali jsme tím ministry na zahraničních cestách včetně Evropské rady a podobně, a vyšli jsme vstříc. Blokace dvou klubů je klasické ustanovení pro menšinu v Poslanecké sněmovně, aby byla schopna některé věci vyřešit, a většinou se potom vyjednává.

To, co se stalo v tomto volebním období, nemá v praxi Poslanecké sněmovny žádný precedens. Komunistická strana Čech a Moravy ani sociální demokracie, abych byl přesný, ani v době Nečasovy vlády, kdy se projednávaly církevní restituce, nic takového nepoužila. Vy to používáte - procedurální návrh na řešení svých politických priorit, aniž byste byli ochotni přiznat, že se bojíte odpovědnosti za to, jak dopadne hlasování. Je to od vás ubohost, celé volební období na dva kluby zablokovat hlasování po 14. hodině, jenomže je to pro vás výhodné, protože vaše taktika v roce 2018 nastoupila jednoduše - čím míň toho vláda prosadí, tím víc budete moci nadávat na vládu, že to nezvládla. Já tomu rozumím, to je politicky legitimní postoj, ale vy ho neříkáte nahlas. Vy ho neříkáte nahlas! Vy se schováváte za docela procedurální návrhy a říkáte, že to nepřipustíte. Tak to nepřipusťte, ale uznejte svoji odpovědnost za to, že zákon, který chcete, nebude přijat. Je to vaše odpovědnost, vaše odpovědnost politická, nikoli procedurální, je to věcné rozhodnutí, které jste tady udělali. Je to opravdu ubohé. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Byl jsem upozorněn, že jsme již v rozpravě, takže se omlouvám těm, kteří se hlásili k faktickým poznámkám, které by v tuto chvíli měly mít přednost. Nyní tedy paní poslankyně Hyťhová, která se hlásí už delší dobu, poté s faktickou pan poslanec Ferjenčík, poté paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající, a byla bych ráda, kdybyste příště dodržoval jednací řád Sněmovny, protože jsem měla přednost i před chvílí. To je jedno. Navážu na tu debatu. Já jsem se tady chtěla vyjádřit směrem ke klubu Pirátů, protože takové lži, co tady slyším, to je opravdu neuvěřitelné, pane Ferjenčíku, sedíte tady přede mnou. Já už jsem to tady říkala minule, to je pořád dokola to samé, co tady opakujete. Vy říkáte - já vím, jak to tam u vás v Ústeckém kraji je. A já vám říkám, že to nevíte, protože kdybyste to věděli, tak tady dneska nevystupujete s takovými lžemi a s takovými nesmysly, co tady říkáte. Přestaňte lhát a vymýšlet si! Už minule jste tady přiznali, na mikrofon ve Sněmovně jste přiznali, že tito lidé chtějí pracovat, že jenom nemají možnost. A já vám říkám, že lžete! Oni mají možnost pracovat, ale oni nechtějí pracovat. Vy to nechcete chápat a děláte velkou chybu. Jestli si myslíte, že vám tohle přižene voliče u nás v Ústeckém kraji, tak jste úplně na omylu. Tam jsou lidi naštvaní, pobouření, naštvaní, a vy jim k tomu jenom přikládáte, protože je obíráte o jejich peníze. Ze všech daňových poplatníků jdou tyto peníze na lidi, kteří nechtějí pracovat. Už to konečně přiznejte! Pojďte sem na mikrofon a řekněte: My tyto lidi podporujeme v tom, aby nechtěli pracovat. Pojďte sem, řekněte to na rovinu a přestaňte tady obstruovat, protože říkáte lži a nesmysly. Já jsem musela k tomu vystoupit. Jsem z Ústeckého kraje, bydlím v Ústí nad Labem vedle Předlic, jezdím tam denně. Jestli tam přijedete jednou za týden na kafe, tak se stavte v těch Předlicích, až pojedete kolem, protože já tam jezdím denně. A já vám říkám, že ti lidé nechtějí pracovat. Oni nechtějí! Zneužívají sociální dávky a vy je v tom podporujete. To je pravda! A já doufám, že se na to občané dívají, a také se rozhodnou takhle ve volbách. Styďte se! Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak já poprosím, abychom se oslovovali mým prostřednictvím. S faktickou poznámkou pan poslanec Ferjenčík, poté paní poslankyně Pastuchová, poté pan předseda Chvojka.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já bych chtěl nejprve reagovat na kolegu Okamuru. Chtěl bych ho upozornit, že demokracie je i o tom, že menšina může vznést své argumenty. A pokud tady máme dva návrhy, z nichž jeden je konsenzuální napříč Sněmovnou a jeden není konsenzuální napříč Sněmovnou, rozhodně nemůžete vinit tu menšinu, která k tomu nekonsenzuálnímu vznáší své argumenty, za to, že blokuje ten druhý. My jsme navrhli, ať se nejdříve projednají pěstouni, vy jste to zamítli, tak to neházejte na nás. To za prvé.

Za druhé, k paní kolegyni Hyťhové, prostřednictvím pana předsedajícího. Vy tady všechny házíte do jednoho pytle. Do jednoho pytle házíte lidi, kteří nechtějí pracovat a mohli by a do stejného pytle házíte matky samoživitelky, lidi s duševními onemocněními, invalidní důchodce a je vám to úplně jedno, protože si myslíte, že vám tohle přinese hlasy. Ale já tady nejsem kvůli tomu, abychom získali co nejvíc hlasů ve volbách za každou cenu, já jsem tady proto, abychom neházeli lidi do jednoho pytle, abychom domýšleli, jestli ty návrhy, které schválíme, dopadnou nejenom na tu jednu skupinu, na kterou cílíte vy, kterou si dáváte na billboardy, píšete tam s vykřičníky Nepřizpůsobiví, ale jak dopadnou i na matky samoživitelky, na invalidní důchodce, na lidi s duševními onemocněními, a to je také důležité, a tyhle lidi my tady také budeme hájit. Děkuji za pozornost. (Potlesk v části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP