(Jednání pokračovalo ve 12.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 12.40, takže uplynul čas, který jsme si vyhradili na to, abychom se shromáždili v dostatečném počtu a mohli hlasovat. Nicméně podle registračního zařízení nás v tuto chvíli není přítomen dostatečný počet, takže já vás poprosím, abyste se přihlásili. Ale vypadá to, že přibývají noví... Nicméně pokud počet přihlášených nedosáhne potřebného kvora... Dosáhl (Právě je přítomných 71 poslanců.) Takže v tom případě bychom mohli hlasovat. Nicméně byl jsem ještě organizačním výborem upozorněn, že takový návrh by byl velice mimoběžný. Pan poslanec Ferjenčík chce upřesnit svůj návrh, takže prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vzhledem k informaci, že není zřejmé, zda je možné vyřazovat návrh z programu u mimořádné schůze, modifikuji svůj návrh usnesení, a to tak, že za prvé Poslanecká sněmovna revokuje své předchozí usnesení o tom, že 113. schůze bude přerušena do ukončení 114. schůze, a dále přerušuji 114. schůzi do ukončení 113. schůze. Dávám tento jednoduchý návrh, který umožní nejprve hlasovat o pěstounech, což je konsenzuální tisk, který chce celá tato Sněmovna, máme akorát hodinu dvacet, abychom stihli těch 75 hlasování, která tam jsou. Avizuji, že za Piráty už nebudeme vystupovat v rozpravě, rozhodně to nebudeme zneužívat k obstruování tohoto bodu. A až se projedná tento konsenzuální tisk, můžeme navázat dále hmotnou nouzí. Takže takto upravuji ten svůj návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, takhle je ten návrh určitě hlasovatelný. Pan místopředseda Okamura chce s protinávrhem?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No, já bych trošku přeložil to, co řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, do srozumitelné řeči. Konsenzuálně většina Sněmovny chce ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými a zároveň chceme zvýšit odměny pěstounům. Kvůli tomu, že to tady Piráti blokují, tak teď jsme v situaci, že hrozí, že neprojde ani ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, ani finanční zvýšení odměny pěstounům, kteří se často starají o zdravotně postižené děti závislé na péči jiných osob, což je práce mnohem náročnější, a to nejen finančně, než péče o zdravé dítě. Takže to tady teď blokují Piráti a já jenom chci upozornit, že pokud nyní nepodpoříme razantně výkon pěstounské péče, do budoucna vzroste počet opuštěných a ohrožených dětí umístěných v ústavní péči.

Takže znovu říkám, ten stav, co je tady teď, ať to všichni slyšíme - Piráti blokují zároveň dva důležité zákony, za prvé ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, to už tady blokujete dva měsíce, i teď tady předvádíte dlouhosáhle, místo abyste umožnili hlasovat, máte tam i své pozměňovací návrhy, demokraticky jsme to prohlasovali, tak vy tady neuznáváte demokracii. Můžeme hlasovat i o vašich pozměňovacích návrzích a prostě buď získáte podporu, nebo ne, to je demokracie. A zároveň kvůli vám se teď blokuje i podpora pěstounům. To je srozumitelně a jasně řečen současný stav. Takže teď jestli budete dál blokovat hlasování o ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, zároveň blokujete i zvýšení odměn pěstounům. To je stav, který tady dneska je. Je to všechno kvůli vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane místopředsedo, ve vašem vystoupení nezazněl žádný procedurální protinávrh. Ještě se hlásil kolega Lipavský s přednostním právem... Nemá zájem.

 

V tom případě můžeme přikročit k hlasování procedurálního návrhu pana kolegy Ferjenčíka, který navrhuje, abychom přerušili tuto schůzi - když to jednoduše řeknu - do projednání 113. schůze.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 6, je přihlášeno 100 poslanců, pro 32, proti 26. Návrh nebyl přijat.

 

Takže bychom měli pokračovat v rozpravě, nicméně nejdřív se mi hlásil pan předseda Chvojka s přednostním právem, poté vidím pana poslance Lipavského, pak bychom se případně vrátili do rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Mám pocit, že 14. hodina, která je limitem dnešního jednání, se pomalu blíží a že nemáme šanci stihnout ty dva body, tudíž prosím po konzultaci s legislativou a navrhuji - a jde to bez ohledu na to, jaká je zrovna schůze - abychom jednali a hlasovali o zákonech všech, které jsou dnes ve třetím čtení, i po 14. hodině.

Nicméně přiznám se, že nevím, jak případně z té situace, kterou tady máme, ven. Pokud tady máme klub poslanců - a teď nehodnotím, jestli je to dobře, nebo špatně - skupinu poslanců, kteří vetují nebo nějakým způsobem nechtějí, aby se hlasovala hmotná nouze, a zároveň chtějí, aby se hlasoval OSPOD, tak nevím, jak z toho ven. Pokud se bude blokovat hmotná nouze, tak udělat ten OSPOD... Takže v zásadě je to na vás, jak se dohodneme, je to o nějaké dohodě, nevím, jestli je nyní Sněmovna této dohody schopna.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Je zde tedy návrh na to, vyhradit pro třetí čtení i další čas po 14. hodině, jak pro 113., tak pro 114. schůzi, jestli jsem to zaznamenal dobře. Pan kolega Lipavský bude reagovat.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Pokud zazněl návrh, protože já jsem tomu přesně nerozuměl, na projednávání mimo vyhrazené časy podle jednacího řádu, dávám na tento návrh veto jménem poslaneckého klubu Pirátů, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Jde o tisk, který nyní projednáváme, ale vy jste ten návrh přednesl obecně. Pokud by byl formulován jinak, věřím tomu, že můžeme dojít k takovému řešení, aby se ti pěstouni projednali. Navrhovali jsme to tady před hodinou, navrhovali jsme to nyní. Já bych uvítal, kdyby SPD a ANO nějakým způsobem vyšli vstříc pěstounům a nechali to projednat. Samozřejmě, můžeme se tady k tomu scházet v létě stále dokola (Šum v sále.), ale ta situace je poměrně jasná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže nyní jsou zde přednostní práva. Jako první paní poslankyně Černochová, poté pan předseda Fiala, poté pan místopředseda Okamura, poté pan místopředseda Filip... (Nesrozumitelné, hovoří už poslankyně Černochová.) Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: No, já nevím, jestli jsem úplně porozuměla, co vetuje klub Pirátů a STANu, každopádně máme za to, že třetí čtení by se neměla vůbec po 14. hodině projednávat. Takže pokud to tady nezaznělo od pana místopředsedy klubu Lipavského jasně, vznáším veto jménem tří klubů, občanských demokratů, KDU-ČSL a TOP 09.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Na jakékoli projednávání třetích čtení po 14. hodině. Dobře, rozumím, tím je to myslím vyřešeno. Takže nyní pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Za hnutí SPD musím říct, že my jsme připraveni tady být. Jsme připraveni tady být kvůli pěstounům, abychom jim pomohli. Myslím si, že na to čekají, že všichni tady přede mnou tvrdili včetně Pirátů, že nebudou nic blokovat, a teď nechtějí po 14. hodině pracovat tak, abychom doprojednali ty zákony. Takže já se vůči tomu ohrazuji a za SPD říkám, že my tady rádi budeme, podpoříme to a chceme ten zákon dotáhnout do konce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Přibývají mi zde přednostní práva. Nyní pan místopředseda Okamura, poté pan místopředseda Filip. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP