(9.40 hodin)
(pokračuje Okamura)

Já si myslím, i to tažení proti lidem, kteří nejsou očkovaní, přesahuje všechny meze. Naprosto jsou ignorována práva lidí, včetně v těchto věcech nálezů soudů. Vzniká situace, kdy lidé nejdou na očkování proto, že to vyžaduje jejich zdravotní stav, ale proto, že jsou k tomu donuceni šikanou a hrozbami. Řada lékařů upozorňuje, že vakcinovat se s protilátkami se nedoporučuje, přesto ho lidé absolvují, aby unikli komplikacím. Naposled včera jsem se radil se svým lékařem a ten mi také řekl, že pakliže mám protilátky, tak že nedoporučuje očkování.

Rozhodnutí o vakcinaci musí být dobrovolné a individuální na základě posouzení rizik. A pokud, pane ministře zdravotnictví Adame Vojtěchu z hnutí ANO, naznačujete možnost povinného očkování, tak, pane ministře, říkám za SPD, naznačuji možnost, že půjdeme do ulic, a nebude s námi žádná legrace, protože už to opravdu stačilo, to vaše nekonečné porušování zákonů České republiky. Už je to v několika desítkách případů a my znovu budeme žádat jako SPD Sněmovnu o zrušení pandemické pohotovosti. Žádáme tady o to každou řádnou schůzi Sněmovny a pokaždé nám náš návrh jak vládní strany hnutí ANO a ČSSD, tak opoziční strany zamítají. A my teď sbíráme podpisy, tak uvidíme, jestli nám to některé ostatní strany připodepíšou, na to, abychom svolali mimořádnou schůzi Sněmovny nad ignorováním rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze strany vás jako ministra zdravotnictví a Ministerstva zdravotnictví.

Ještě bych se rád vyjádřil k testům. Pakliže stát požaduje testy, tak je prostě musí lidem platit, a my tady prostě nedovolíme covidovou diktaturu. Znovu říkám, že očkování musí být dobrovolné. Kdo se chce nechat očkovat, ať se očkuje, proč ne, to je dobrovolné rozhodnutí, v pořádku. Ale kdo se nechce nechat očkovat, nesmí být diskriminován. A vy, pane ministře, opakovaně děláte nejen protizákonné kroky, ale dokonce je děláte vědomě. Vůbec nechápu, jak může k této situaci docházet a že k tomu Sněmovna mlčí, protože nejenom ministr Arenberger, ale ministři tady říkají, že v některých případech dokonce víte, že to bude protizákonné, ale prostě to uděláte. A já si myslím, že to je opravdu už úplně nepřijatelné. Já si myslím, že i to, že nedokážete připravit svůj návrh bez toho, aby vám to shodil soud... Opravdu si myslím, že na to nemáte právo takovýmto způsobem plošně omezovat občany České republiky, protiústavně a protizákonně.

Já jsem vás chtěl opravdu důrazně vyzvat, abyste toho už nechal, protože tohleto není normální. A ještě notabene, když je to menšinová vláda. Vy prostě ani nezastupujete většinu občanů České republiky, ani hnutí ANO, ani v koalici s ČSSD. Tak já vás chci důrazně tady vyzvat. Vím, že se tady jedná o jiném bodu, ale vy sám jste začal mluvit o tomto tématu v předešlém vystoupení, tak jsem na to navázal. A chtěl jsem vás důrazně vyzvat a měl byste se k tomu opravdu vyjádřit.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Mám tu dvě přednostní práva, ale napřed dvě faktické poznámky. Paní poslankyně Hyťhová, pan poslanec Luzar, faktické poznámky.

Mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Navrkal z osobních důvodů dnes a z pátečního jednání, omlouvá se pan poslanec Lubomír Volný dnes od devíti do konce jednacího dne z osobních důvodů, omlouvá se pan ministr Adam Vojtěch ze 114. schůze od 11 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Ivana Nevludová dnes od devíti do konce jednacího dne z osobních důvodů. Tak, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji. Nebudu hovořit k zákonu, ale k předřečníkovi, na to mám právo, jelikož jsem zvolila faktickou poznámku a reaguji tím na svého předřečníka. Já bych tady chtěla navázat na pana ministra Adama Vojtěcha a na to, co tady bylo již řečeno, protože včera jsem byla svědkem toho - a já bych vám to tady chtěla říct, mám na to ještě minutu a půl - že bylo 15 lidí vyhozeno z restaurace, protože panu číšníkovi nepředložili negativní test. Pan číšník kontroloval testy nebo očkování a byla jsem svědkem toho, jak 15 lidí bylo vyhozeno z restaurace včetně dětí a neměli právo se ani najíst, sníst oběd. Takže jsem chtěla říct - a tímto apelovat také na pana ministra Adama Vojtěcha - aby opravdu zvážil svá nařízení, protože když vstoupil opětovně do funkce, tak nám zde slíbil, že již nebude dělat taková nařízení, která by potom později zrušil Nejvyšší správní soud, a vidíme, že tomu tak opět je. Nejvyšší správní soud opět zrušil roušky, respirátory a další věci a jsme opět tam, kde jsme byli. Já se omlouvám, že to není k zákonu, ale využívám svého práva na faktickou poznámku, a měla jsem za to, že bych vám to zde měla říct, protože pan ministr Adam Vojtěch zřejmě nerespektuje soudy, a chtěla bych slyšet jeho vyjádření k této věci. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Luzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, vážení místopředsedové, ale hlavně vážený místopředsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedy. Ve svém projevu jste projevil absolutní politickou demagogii. Vyzýváte nás, ať vás podpoříme, ale přitom nás urážíte. KSČM byla ta, která tady tvrdě kritizovala pandemický zákon. Svými ústy jsem tady vystupoval a již vícekrát jsem vás upozorňoval na to, abyste nevystupoval jako "já, já, já a my SPD jediní". Vždyť to není pravda, opakovaně tady u těchto mikrofonů lžete. Chcete-li, aby se Sněmovna shodla na tom, že pandemická pohotovost a obecně důsledky pandemického zákona skončily, nabídněte spíše pomocnou ruku než urážky a hledejte kompromis, a ne jenom jájáčkovat, že jenom vy jste ti jediní spravedliví. Tak to přece vůbec není. A KSČM tady je od toho, aby vás upozornila na to, že potřebujeme většinu ve Sněmovně, abychom prosadili naše zájmy. Sněmovna má právo ukončit nařízení pandemického zákona, ale musí mít většinu. Ale svým postupem tu většinu nezískáte.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Juchelka, připraví se pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my tady máme dneska do 11 hodin projednat klíčové zákony, kde dětské skupiny, jejich provozovatelé, děti, rodiče, rodiny čekají na to, až jim zase od září nějakým způsobem budeme moci dát vzkaz k tomu, aby mohli své děti dávat zpátky do dětských skupin. Potom tady máme zákon o sociálně-právní ochraně dětí, kde všichni očekávají po osmi letech nějaké navýšení dávek v pěstounské péči. A my v tuto chvíli budeme naskakovat na nějakou demagogii Tomia Okamury?! (Rozčileně.) To jsme se opravdu zbláznili?! Máme tady mimořádné jednání Sněmovny na třech klíčových zákonech, které se týkají sociálních věcí, a budeme tady řešit pandemický zákon? Moc prosím, abychom toho okamžitě nechali a věnovali se těm bodům, které máme v rámci programu. Moc vás o to prosím, protože všichni na to čekají! (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Faktická poznámka, pan předseda Bartošek, poté pan poslanec Holík.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já vás žádám, abyste diskutující vedl k pořádku, aby respektovali jednací řád a diskutovali k tématu, což jsou dětské skupiny. Dnes jsme se sešli, abychom projednali tři klíčové zákony v sociální oblasti. Jestli chcete řešit zrušení pandemického zákona nebo jakékoli jiné věci, svolejte si na to mimořádnou schůzi a nezaplevelujte dnešní jednání vašimi exhibicemi. Jestli chceme pomoct dětem, projednejme tento zákon, diskutujme k tomu, ale hlavně respektujme čas, který nám byl k tomu dán. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Holík, faktická poznámka.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedo, vážení hosté, já bych chtěl zareagovat na pana Juchelku. Ano, tady došlo ke zdržení, ale předminulý týden jsme tady dva dny, čtvrtek - pátek, kecali o pitominách, místo abychom něco řešili! Kvůli tomu jsou tyto dnešní. Tak já jenom velice krátce.

Bohužel, v současné době se u nás společnost rozdělila. Rozdělila se na lidi, kteří jsou lepší, ti jsou očkovaní, kteří můžou do zahraničí, můžou na dovolené, budou moct taky vodit děti do školky, a potom na lidi, kteří se neočkovali. Před dvěma týdny jsme tady probírali zákon o sterilizaci. V té době byla také řada žen, která byla sterilizována. Ony tvrdí, že to nebylo bez nich, ale my v současné době děláme něco podobného. Lidi, kteří jsou očkovaní, a nejsou očkovaní. A pamatujme si, za deset let, možná za dvacet bude tato Sněmovna v jiném složení rozhodovat, že lidé, kteří byli očkovaní, budou odškodňováni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP