(9.30 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Pozměňovací návrh formuluje vyloučení podmínky pravidelného očkování proti virové hepatitidě B obecně a z časového hlediska neomezeně. Z odůvodnění předkladatelů však vyplývá, že bylo úmyslem řešit situaci dětí očkovaných v letech 2011 až 2017 pentavakcínou. Mám za to, že uvedená změna není opodstatněná, situaci dětí naočkovaných v minulosti pentavakcínou lze řešit individuálně. V praxi navíc nevidíme nějak významné problémy s přijetím do mateřské školy nebo jiného zařízení pečujícího o předškolní dětí u dětí, který byly v kojeneckém věku očkovány pentavakcínou. Tyto děti jsou doočkovány monovalentní vakcínou proti hepatitidě B. K přijetí do mateřské školy nebo jiného zařízení pečujícího o předškolní děti zpravidla stačí započetí očkování. Rodiče tento postup většinově akceptují.

Benefit náhrady hexavakcíny pentavakcínou není žádný, neboť složka hepatitidy B nijak nezvyšuje výskyt nežádoucích účinků po její aplikaci. Naopak je dítě při rozkladu očkování stresováno třemi vpichy navíc. Navrhované obecně formulované ustanovení je nadto způsobilé vést k rozkladu očkovacího kalendáře do budoucna, a to vzhledem k formulaci uvedené podmínky, která není časově ohraničena. Mezi povinné očkování patří v kojeneckém věku hexavakcína, jejíž součástí je i složka proti hepatitidě B. V případě obecného rozvolnění uvedené povinnosti lze očekávat zvýšení požadavků na rozkládání očkování, což není žádoucí a v současné době ani možné, neboť pentavakcína není v České republice k dispozici.

Hepatitida B je závažné onemocnění, které při prodělané infekci v dětském věku zvyšuje riziko vývoje cirhózy a karcinomu jater v dospělosti. Riziko možné nákazy není zanedbatelné, neboť pediatři evidují poranění batolat o injekční jehly při hře na pískovišti, v hromadné dopravě a podobně. Z uvedených důvodů tak nemohu s tímto pozměňovacím návrhem vyslovit souhlas a dovoluji si vás požádat, abyste jej rovněž nepodpořili. Ostatně nepodporující stanovisko vyjádřil i garanční výbor pro sociální politiku. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane ministře. Na řadě je poslankyně Aulická Jírovcová, připraví se poslankyně Eva Fialová.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. V jiných prostorách, každopádně se budu snažit, abych byla stručná a aby mi bylo především rozumět. Na pana ministra Adama Vojtěcha bych jenom řekla k pozměňovacímu návrhu, který navrhovala paní kolegyně Richtrová. Myslím si, že i na výboru bylo téměř jednoznačně řečeno, že tento pozměňovací návrh nebude podpořen. Víceméně bych to zkrátila, nevím, jestli vám tady všichni rozuměli, jak jste to přednášel. Vlastně v České republice nemáme ani schválenou vakcínu, která by obsahovala nebo neobsahovala tu právě tu zmíněnou část hepatitidy B, to znamená, že ani nelze o tom víceméně dál mluvit.

Co se týče konečného návrhu zákona o dětských skupinách, rodilo se to velmi těžce, když použiji toto přirovnání. Musím říci, že za KSČM je to opravdu ohromný a velký kompromis. Ani do této doby si nejsem jistá, že celý klub tento kompromis podpoří, protože ty zásadní věci, na kterých jsme trvali, které jsme požadovali, to znamená, aby se snížil věk dětí, aby opravdu do dětských skupin chodily malé děti a víceméně se pak dětské skupiny navázaly na předškolní výchovu, na předškolní vzdělávání, to znamená na mateřské školy, tak to se nepodařilo. Vnímáme situaci, z jakých důvodů to je. Samozřejmě jsme o tom hodně mluvili a i někteří kolegové jsou přesvědčeni, že právě ten kompromis, který dnes leží na stole, a kde i my jsme dali ten určitý posun, tak možná nepodpoří právě z toho důvodu, že tam nevidí - nebo spíš vidí tu hrozbu, že by dětské skupiny mohly nahrazovat mateřské školy právě v menších obcích nebo ve velkých obcích, což samozřejmě není naše snaha, protože právě KSČM podporuje především podobu mateřských školek, to znamená kvalitní předškolní péče.

Ale co bych zdůraznila. Mně tady dneska opět zase chybí pan ministr školství, který, ač třeba celé té diskuse se možná v začátcích zúčastnil, tak víceméně pak v průběhu a ke konci už nebyl přítomen vůbec. Myslím si, že tato oblast připadá zejména jemu, i když tento zákon spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ač třeba s některými věcmi nemůžeme souhlasit, tak zase na druhou stranu víme, že ministerstvo práce si dalo velkou práci a velkou snahu, aby ta kompletní podoba byla dnes schválena, aby vlastně byli všichni účastni, a mě to mrzí především za Ministerstvo školství, že vlastně vzdalo nějakou snahu pomoci při tvoření tohoto zákona nebo této novely a spíše přijít a kopat za mateřské školy a za péči o děti od tří let, protože nedostatky v určitých místech České republiky, to znamená kapacitně, jsou obrovské. Na to navazují i samotné příspěvky, které v mateřských školách jsou a na které dnes navazuje i financování dětských skupin do budoucna. A nemluvím třeba jenom o financování, kolik se dostává, těch 5 000 korun na dítě, ale třeba i to, že se vlastně dlouhodobě nevalorizují peníze na stravu a tak dále. A to jsou věci, které nás trápí a které bohužel už v tomto čase nevyřešíme. Na druhé straně vnímáme, že je tady přes 50 000 dětí v dětských skupinách, které mají možná možnost někde, na druhou stranu ve většině případů opravdu tu možnost nemají, a proto chodí děti do dětských skupin, protože nedostatečné kapacity v mateřských školách se projevují právě tím, že hlad po péči o děti od roka do tří let je obrovský.

A proto za nás bych jenom chtěla říci, že dnes někteří, možná celý klub, teď to nedokážu říct, kdo je přítomen, podpoří komplexní pozměňovací návrh, ale děláme to s obrovským respektem a zároveň si klademe za cíl - a věřím tomu, že v dalším volebním období pro nás bude i jednou z priorit - znovu se vrátit k dětským skupinám, samozřejmě i k mateřským školám obecně a celkově k otázce předškolní péče a vzdělávání a zaujmout to, aby naše děti dostávaly tu nejlepší péči jak u dětí do tří let, tak u dětí, které se začnou vzdělávat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem se ještě jednou hlásil pan místopředseda Okamura, poté poslankyně Fialová, registruji přihlášku z místa - poslanec Bauer.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové. Chtěl bych využít přítomnosti ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Vážený pane ministře, chtěl jsem vás z očí do očí vyzvat, abyste už znova nenasazoval občanům ty náhubky v MHD a obchodních centrech, protože jak víte, Nejvyšší správní soud už téměř potřicáté zrušil vaše plošné opatření, protože je v rozporu se zákonem.

Myslím si, že už to stačilo, protože hnutí SPD, jak víte, bylo jediným poslaneckým klubem, který hlasoval proti takzvanému pandemickému zákonu. Vy všichni jste si ho tady prohlasovali včetně vlády a opozice. My jsme upozorňovali na to, že to bude protizákonné a že ten zákon je paskvil. Chtěl jsem vás vyzvat k tomu, abyste přestal porušovat zákony České republiky. Vy kroutíte hlavou, že ne, a soudy, soudy tady rozhodují, že ano. Minulý týden to bylo 24krát, co už vám to shodili ze stolu, a včera to bylo znova. Myslím si, že té covidové historie a následných přešlapů bylo už ze strany vlády, premiéra Babiše a vás, pane ministře zdravotnictví Adame Vojtěchu, už dost. A já vás chci vyzvat, abyste nechal lidi volně dýchat a nenasazoval jim zpět ty náhubky na ústa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP