(16.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Tak samozřejmě můžeme se tady přetlačovat a říkat, jaké důležité věci jsou tady, anebo můžeme začít jednat. Ale zatím to jednání nevidím. Jsem zvědav, kdy prohlásí ty blokující kluby, že jsou ochotny pustit legitimní volbu, legitimní demokratickou volbu členů Rady České televize. To jsem zvědav. Řekněte to a určitě se dohodneme na pokračování.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Jenom než dám další slovo s přednostním právem, tak vám chci oznámit, že pro mě osobně jako předsedajícího je relevantní údaj, který je na tabuli, elektronická přihláška. Účast každého poslance je zaznamenána přihlášením se k hlasovacímu zařízení. Takže máme stále 62, nejsme usnášeníschopní a s přednostním právem jsou přihlášeni, pane místopředsedo, ještě další před vámi, pan předseda Válek, pan předseda Bartošek, pan poslanec Benda a pak pan místopředseda Pikal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já se nesnížím na takové debatování, to je pod moji úroveň, abych tady otevíral, jak někteří místopředsedové řídí schůze, vaším prostřednictvím, pane předsedající, třeba pan předseda komunistické strany jak řídí schůze, jak si vykládá pravidla, jak různě odebírá slova a dělá si, co se mu zlíbí. Prostě je to jeho věc, jeho svědomí, jeho pohled na slušnost a na čest, mě toto nezajímá. Ale budu se bavit o tom, co dělám já. A já chodím na grémium! Chodíme tam oba dva, prostřednictvím pana předsedajícího, pane předsedo, a oba dva víme, že jsem pana předsedu Faltýnka opakovaně prosil: Domluvme se na zákony, které se dají snadno odhlasovat. Já jsem žádal o přednostní zařazení zákona o elektronizaci zdravotnictví, a vaším prostřednictvím, pane předsedající, to jistě pan ministr potvrdí. (Hovoří hlasitě, naléhavě.) Já jsem žádal, ne koaliční předsedové klubů, já jsem žádal o to, aby se přednostně projednával zákon 48. Já se opravdu snažím chovat ze všech sil korektně a férově a osobně se mě velmi dotýká, když se kdokoliv otírá o to, že svolavatelé této schůze se nechovali slušně. My jsme se slušně a řádně domlouvali s panem předsedou Faltýnkem, že by bylo daleko nejjednodušší ty body zařadit na normální program, a vy jste u toho byl a slyšel jste to. Vy sám dobře víte, že v pondělí jsme se ani nebyli schopni - ne my, ale vy, tři předsedové koaličních klubů - dohodnout na tom, co jsou priority. Mohu opakovat, co tam jednotliví předsedové říkali a jak každý vykládal o svých prioritách. Ale vy jste se v rámci koalice nebyli schopni dohodnout! Já jsem říkal, že velmi rád podpořím jakýkoliv zákon, který není konfliktní, ať aspoň něco odpracujeme. A výsledek byl, že jsme se domluvili, že ve čtvrtek odpoledne bude znovu svoláno grémium. Na kdy ten čtvrtek odpoledne grémium bude, abychom se na zítra domluvili, že si řekneme, jaké body budou zařazené? Proč to grémium není svoláno? Máte pocit, že je to chyba některého z předsedů klubů opozičních stran? Já ten pocit nemám.

To, že tady nefunguje organizace vedení Sněmovny, to, že tady nefunguje žádná dohoda a cokoli, co se domluví, se vzápětí poruší, není moje chyba. Pokud existuje jeden jediný příklad, kdy já jsem porušil podanou ruku nebo dané slovo, kdy jsem udělal cokoli nekorektního, tak prosím ho řekněte! Já jsem se s nekorektností opakovaně setkal. Já jsem s panem ministrem domlouval, co bude v usnesení, vysvětloval jsem mu, co chci prosadit, korektně jsem se snažil domluvit i s některými kolegy z opozice, co chci v rámci této schůze projednávat, a všechny ty další body jsou body, které navrhoval předseda této Sněmovny. Ten chtěl, aby tam ty body byly, a já jsem s tím naprosto souhlasil! Co jsem já, abych posuzoval, který bod je významný nebo není? Garantoval, že tyto body jsou nekonfliktní. Já se opravdu ze všech sil snažím chovat slušně a korektně. Bohužel narážím na tuhý odpor, ale ne v opozici!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan předseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Pouze fakta: Opakovaně jsem spočítal, kolik je zde přítomno poslanců, je nás zde 70. V případě, že by se všichni přihlásili, Poslanecká sněmovna je schopna jednat a projednávat. Vím, že řada z vás přihlášených je, k vám nemluvím. Mluvím o těch, které jsme napočítali a nejsou přihlášeni kartami. To je všechno. To znamená, Poslanecká sněmovna v případě, že budou přihlášeni všichni poslanci přítomní v Poslanecké sněmovně, může dál projednávat tuto schůzi.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, mě tak trochu vyprovokoval pan místopředseda Filip, protože mi to připomnělo loňské projevy premiéra o tom, jak musíme projednávat nutně zahrádkářský zákon, když jsme začínali se hnát do druhého kola, jestli pokládáme opravdu za důležitější se zabývat různými zákony o referendu a vodě a dalšími, než se bavit o tom, co je a potenciálně bude problémem této země, to jest pandemie, chování Ministerstva zdravotnictví. To, že nám tady najíždějí ne nové vlny, ale nové hysterie ze strany státu a představitelů Ministerstva zdravotnictví, že se budeme opakovaně a donekonečna testovat bez ohledu na to, kolik nás je proočkovaných nebo není proočkovaných. Jestli toto všechno je zbytečné, v pořádku, já to respektuji. Mám pocit, že vládní koalice má samozřejmě právo nepřihlašovat se v práci k tomu, aby nadále pracovala. Je to legitimní postoj k tomu, jak se tady chovat. Jenom nám pak nevyčítejte, že jsme nebyli připraveni se bavit o tom, jakým způsobem na podzim naložit s pandemií. A jestli pokládáte za rozumné, abychom skutečně děti, až se vrátí z prázdnin, za další stovky milionů, které tohle ministerstvo už rozházelo, otestovali prvního, třetího, sedmého, tak bezvadné, dejte na to ruku a pojďme se rozejít.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom chci trochu navázat na diskusi o hlasovacím zařízení citací z našeho jednacího řádu, který v § 69 odst. 2 jasně říká, že poslanec se po vstupu do jednacího sálu přihlásí prostřednictvím hlasovacího zařízení, při odchodu z jednacího sálu se odhlásí. Jsem naprosto přesvědčen, že v tuto chvíli nás tady je více než 60, 67, někteří dokonce říkají, že 70, takže tohle hlasovací zařízení prostě neodpovídá té situaci. Takže bych poprosil kolegy, aby postupovali v souladu se zákonem, s jednacím řádem a po vstupu se přihlásili, ať aspoň ctíme zákony. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Přesvědčení, pane místopředsedo, je legitimní, je pěkné, ale realita je 63. (Ohlasy ze sálu.) Je to realita na hlasovacím zařízení. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, takže já jsem si nechal vyjet ty listiny. Nemyslím si, že je smysluplné to tady číst, každopádně součet lidí za ANO, KSČM a ČSSD čili vládní většinu, kteří jsou přihlášeni, je 13 osob. A teď v levé části ode mě je 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 osob. Takže stav na té listině neodpovídá realitě, kterou jsem tady před vámi dnes demonstroval. To číslo tam je špatně. (Poslanec Birke ze sálu: Kolik je vás?) Pokud chcete vědět, kolik je nás - (Předsedající: Prosím, nepokřikujte na sebe!) tak vám to řeknu naprosto přesně: Pirátů je 17.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Vojtěch Filip. (Hlasy v sále.) Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Tak já bych rád, abychom si řekli - (Předsedající: Prosím o klid v jednacím sále! Děkuji.) Každý má jiné priority. Někdo zahajuje volební kampaň v Plzni, někdo je na Karlově mostě, někdo je tady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP